Apple

Vind jij de nieuwe iPhone ook zo duur?

Afgelopen dinsdag 12 september kondigde Apple een paar nieuwe producten aan: de iPhone Xs, Xs Max en Xr en de Apple Watch Series 4. Weer mooie, nieuwe, snelle apparaatjes die iedere Applefan graag wil hebben. En toen ik de prijzen hoorde, dacht ik: owh, dat valt reuze mee! De dollarprijzen voor de iPhones zijn ten opzichte van de oudere toestellen echt wel schappelijk (en nee, ik wil geen discussie oprakelen over dat Apple producten sowieso te duur zijn), dus ik had goede hoop. De dollarkoers staat voor ons zeer gunstig, dus dat kon alleen maar goed nieuws betekenen, toch? Think again, de europrijzen voor de nieuwe toestellen liggen fors boven die van in Amerika. Waarom? Goede vraag, ik ging op zoek. En ik keek meteen of het de moeite loont om de grens over te gaan óf het vliegtuig te pakken voor die nieuwe iPhone.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 6 februari 2023
Apple
Apple 1867461 1280
Het ziet er naar uit dat de definitief afscheid moeten nemen van de homeknop. De nieuwe modellen iPhone hebben deze ook niet meer.

De Apple iPhone XS, XS Max en XR

Vorig jaar, bij de tiende verjaardag van de iPhone, introduceerde Apple voor het eerst een toestel met romeinse cijfers, in plaats van de Westerse cijfers die voorheen gebruikt werd. Van de iPhone 7 gingen we naar de 8 én de X (10). Nummer 9 werd dus overgeslagen. Dit is overigens geen toeval. Buiten dat de X het jubileummodel werd (10 voor de tiende verjaardag), heeft het getal 9 in de IT een bepaalde naam.

Microsoft sloeg ook Windows 9 over, met als verklaring dat 10 zo'n grote stap vooruit was ten opzichte van 8 dat Windows 9 als naam geen recht deed aan de verbetering. Dit hebben we Apple overigens niet horen zeggen, maar het had gekund ;-) De geruchten gaan dat bepaalde software niet overweg kan met het getal 9. Of dit waar is, en of dit alleen voor Windows geldt, blijft speculeren maar leuk om te vermelden is het wel.

Maar goed, terug naar Apple. Voor de iPhone 7 kwam er om het jaar een nieuwe iPhone uit met een nieuw cijfer (4, 5, 6, 7) en het jaar erop een S editie (4S, 5S, 6S). De iPhone 7S kwam er niet, dat werd de 8, en de 9 komt er dus ook niet. Apple houdt er blijkbaar van om dingen af en toe op te schudden. Anyways… afgelopen week werden dus de nieuwe toestellen geïntroduceerd: de Xs (met kleine s), en ja dat klinkt als een klein maatje, Xs Max (een klein maatje maar dan maximaal?) en de Xr (de opvolger van de SE, volg je het nog?). We zijn dus weer terug bij de S, alleen dan nu achter de X. Er komt dus ook geen 8S, voor de duidelijkheid.

Technology 3068617 1280
De iPhone Xs is aan de buitenkant hetzelfde als de iPhone X.

Specs

De iPhone Xs is de opvolger van de X, ook qua formaat. De chip is sneller, waardoor het toestel dus ook sneller is. Dat merk je vooral bij de Face ID en het openen van apps, dit gaat, volgens Apple, zo'n 30% sneller dan bij de X. En dankzij die nieuwe chip is de camera ook weer beter. De megapixels zijn gelijk gebleven, maar er zijn allerlei nieuwe sensoren toegevoegd en er is softwarematig het een en ander verbeterd waardoor foto's en video's weer beter worden en beter bewerkt kunnen worden.

De Xs Max is het grote broertje van de Xs, en vervangt daarmee de benaming Plus die we sinds de iPhone 6 kennen als grote broer. Verder is deze onder de kap hetzelfde als de Xs, maar door het nog grotere scherm erg geschikt voor bijvoorbeeld gamen. O ja, en dat komt ook door het betere geluid, uit de speakers komt tegenwoordig wide stereo geluid, bij zowel de Xs als Xs Plus.

En dan is er nog de Xr, hier moeten we iets langer op wachten omdat deze pas in oktober beschikbaar komt. De Xr is de opvolger van de SE, maar dan in het formaat van Xs. Met dezelfde chip, alleen wel met een andere behuizing (aluminium in plaats van RVS), een LED scherm ipv OLED, en een enkele camera in plaats van de dubbele uit de Xs. Toch hebben ze deze camera ook weer weten op te krikken waardoor je er weer meer mee kunt dan met de camera van de 7 en 8. Verder ‘mist' de Xr 3D touch, maar of mensen dat nu echt gaan missen?

Dollars Bet Onetime

En wat kosten die nieuwe iPhones?

Zoals ik al zei, in de aankondiging werden de dollarprijzen genoemd en ik vond dat erg meevallen. Ik weet dat dat persoonlijk is, en  voordat mensen gaan roepen: ik was geen Applefan. Sterker nog, ik heb jarenlang een BlackBerry gehad, totdat deze echt niet meer gemaakt werden. Ik ben dus pas laat ingestapt in de Applegekte, en dat alleen omdat ik echt niets met Android heb. Ik heb nu een iPhone 7 en deze werkt echt nog meer dan prima, al wil ik binnen nu en een half jaar wel een keer iets nieuws. Dus ik was blij met de relatief lage prijzen voor die nieuwe iPhones, die genoemd werden in de livestream. De Xr zou beschikbaar komen vanaf $749, de Xs vanaf $999 en de Xs Max vanaf $1099. Ja, dat is veel geld voor een smartphone, dat weet ik ook wel.

Voorheen hanteerde Apple de methode 1 dollar = 1 euro. Je zou dus verwachten dat de Xr €749 zou gaan kosten, en de Xs €999. Nog steeds duurder dan de Amerikaanse prijzen, door de gunstige koers, maar als je de tax meerekent, zou het wel meevallen.

Maar, niet lang na het event viel ik bijna van mijn stoel! De europrijzen liggen echt veel hoger! Hoeveel? Dat zie je hieronder:

Uitvoering US Dollar ex tax US dollar incl 8,5% tax EURO incl BTW
iPhone Xr 64GB  $              749,00  $                          808,92  €           859,00
iPhone Xr 128GB  $              799,00  $                          862,92  €           919,00
iPhone Xr 256GB  $              899,00  $                          970,92  €        1.029,00
iPhone Xs 64GB  $              999,00  $                      1.078,92  €        1.159,00
iPhone XS 256GB  $           1.149,00  $                      1.240,92  €        1.329,00
iPhone Xs 512GB  $           1.349,00  $                      1.456,92  €        1.559,00
iPhone Xs Max 64GB  $           1.099,00  $                      1.186,92  €        1.259,00
iPhone Xs Max 256GB  $           1.249,00  $                      1.348,92  €        1.429,00
iPhone Xs Max 512GB  $           1.449,00  $                      1.564,92  €        1.659,00

Wetende dat de dollar op dit moment zo'n 85 dollarcent waard is, betekent dit dat de toestellen in Nederland €200 tot €350 duurder zijn! Je kunt de goedkoopste Xr al voor €690 (incl tax) ophalen in Amerika. De duurste (Xs Max met 512 GB opslag) kost je in Amerika zo'n €1330, dat scheelt dus €330.

IMG 0041
Van het prijsverschil tussen de iPhone prijzen in Amerika en Nederland kun je bijna een vliegticket betalen

En nu met zijn allen naar de VS?

Het loont dus nog niet de moeite om voor 1 iPhone naar Amerika te gaan, en wij zijn hier niet om je aan te moedigen om met een koffer vol terug te komen om ze hier vervolgens door te verkopen. Maar… mocht je een tripje naar de VS overwegen, dan is het zeker de moeite waard om een toestel (per persoon ;-)) mee terug te nemen. Ga je in november naar New York en je boekt nu nog met de KLM werelddealweken, dan betaal je €400 pp voor een retourtje. Die heb je dus bijna gratis als je toch een iPhone wil. Boek er een paar dagen een leuk hotel bij (bijvoorbeeld in Queens) en je hebt ineens een goedkope citytrip naar New York.

Woon je in het zuiden van ons landje, kun je ook nog vanaf Brussel Zaventem vliegen. Een retourtje kost dan slechts €260 per persoon! Die heb je er al helemaal uit met je nieuwe iPhone als je die in Amerika koopt. Officieel gezien moet je trouwens je nieuwe iPhone aangeven als je in Nederland aankomt, en hier dus alsnog 21% BTW over betalen. Je kunt dan wel de betaalde tax in Amerika terugvragen.

Wil je in plaats van New York naar Sin City Las Vegas, dan kost een ticket op dit moment (voor bijvoorbeeld november of april) ook €400, en loont het dus ook nog steeds de moeite om het te combineren.

Apple Mania Jacks Casino Tilburg
In Europa houden we, ondanks de prijzen, nog steeds van Apple

Waar komt het prijsverschil tussen de VS en Nederland vandaan?

Zoals gezegd, een tijdje terug stelde Apple, net als veel andere bedrijven, 1 dollar = 1 euro. Hier zijn ze later vanaf gestapt, en langzaamaan werden de Europrijzen in verhouding steeds hoger. En dat terwijl de dollarkoers de afgelopen jaren vooral daalt. Een officiële verklaring is er niet, maar er worden wel redenen genoemd. Zo rekent Apple in haar targets met dollars, dus ook de verkoopcijfers en winst is in cijfers. Omdat ze veel buiten de VS verkopen, moeten ze altijd rekening houden met koersrisico, dus als ze hogere prijzen hanteren, zitten ze automatisch vaker aan de goede kant van dat risico.

Daarnaast bepaalt vraag en aanbod de prijs. Als we die logica zouden volgen, zouden we in (West)-Europa dus dol zijn op de iPhone en zou er een tekort moeten zijn. Dat tekort komt meestal doordat Apple bij de lancering belachelijk weinig voorraad levert, maar goed.

Wil je trouwens wel een nieuwe iPhone maar hoef je niet perse het nieuwste van het nieuwste? De oudere toestellen blijven voorlopig nog verkocht worden, tegen een lagere prijs. De iPhone X gaat er wel uit, al zullen veel aanbieders nu nog wel voorraad hebben liggen waar ze vanaf willen. Deze kun je dus, met een beetje goed zoeken, vast voordelig krijgen. Ook de iPhone 7 en 8 blijven voorlopig nog verkocht worden, ook via Apple zelf, tegen lagere prijzen dan hiervoor.

Heeft het nog zin om elders in Europa te gaan shoppen?

Nou, als je binnen de EU een iPhone koopt, hoef je die niet aan te geven bij invoeren en dus geen 21% BTW over te betalen in Nederland. Maar het is over het algemeen niet (veel) voordeliger om je iPhone in Europa te halen. In sommige landen is het toestel zelfs nog duurder dan hier (ja echt, het kan)! Prijzen voor de iPhone Xs 64GB (het ‘instapmodel') liggen in de Europese landen als volgt:

  • België €1159
  • Tsjechië €900
  • Denemarken €1190
  • Duitsland €1149
  • Spanje €1159
  • Frankrijk €1159
  • Ierland €1179
  • Italië €1189
  • Luxemburg €1120
  • Hongarije €1230
  • Noorwegen €1200
  • Oostenrijk €1149
  • Polen €1155
  • Portugal €1179
  • Rusland €1112
  • Zwitserland €1065
  • Finland €1179
  • Zweden €1215
  • UK €1122

De meeste prijzen liggen dus ongeveer gelijk aan die in Nederland. Het goedkoopst ben je uit in Tsjechië, maar dat ligt niet naast de deur. Ga je binnenkort naar de Ardennen ofzo dan kan het wel lonen om in Luxemburg een exemplaar aan te schaffen, dan ben je in ieder geval een paar tientjes goedkoper uit. Zwitserland springt er ook in positieve zin uit, maar ook dat is nou niet direct naast de deur. Al met al is het niet de moeite om er extra kilometers voor te maken.

In Turkije is het toestel wel gelanceerd maar doordat Erdogan een maand geleden een boycot heeft uitgeroepen op Amerikaanse elektronica zijn hiervoor nog geen prijzen te vinden. En in de meeste oostbloklanden, waar je zou verwachten dat de prijzen wellicht ook lager liggen, komt de nieuwe iPhone voorlopig nog niet uit en zijn er dus geen prijzen te noemen op dit moment.

Nema 2202272 1280
Let op dat je eventueel nog een verloop aan moet schaffen bij een iPhone uit het buitenland

De kleine lettertjes

Houd er rekening mee dat als je een toestel in een ander land koopt, er wel haken en ogen aan kunnen zitten. Zo kan je toestel gelocked zijn (let hier vooral op in Amerika, dat je dus een simlockvrij toestel koopt). Het laten unlocken is mogelijk, maar kan behoorlijk geld kosten.

Ten tweede kennen veel landen een andere stekker voor opladen. Dan bedoel ik dus datgeen wat in het stopcontact gaat. In Amerika maar ook in Engeland gebruiken ze andere stekkers. Dat betekent dat je dus zelf nog voor een verloop of een opzetstuk voor je lader moet zorgen, al zijn dat de kosten niet.

Een ander probleem kan zijn dat andere landen gebruik maken van andere netwerkfrequenties, ook wel netwerkbanden genoemd. Zo is LTE, het snelle 4G wat wij hier kennen, niet overal beschikbaar. Let je daar niet goed op bij aanschaf, dan zit je hier in Nederland met een snelle iPhone op 3G te koekeloeren. Onze netwerkproviders maken gebruik van verschillende banden, die niet altijd in de rest  van de wereld gangbaar zijn. En het is natuurlijk helemaal zonde als jij je iPhone hebt gekocht en hem vervolgens hier niet kunt gebruiken…

Trouwens, de nieuwe iPhones komen ook in de rest van de wereld uit. Mijn favoriete vakantieland Dubai zit ook bij de eerste landen voor de lancering, en daar kost de Xs met 64GB net geen €1000. Ook hiervoor geldt uiteraard dat je deze moet aangeven bij de douane als je het land inkomt.

Iphone 2854305 1280
Een nieuwe iPhone? Dat kost knaken….

Conclusie

Als je het volgens de regeltjes doet, en een toestel dat je buiten de EU koopt (in bijvoorbeeld Amerika), dan ben je nadat je de 21% BTW bij invoeren hebt betaald, niet (veel) goedkoper uit dan dat je hem hier in Nederland koopt. Ook in Europa de grens over gaan loont meestal niet de moeite. Op sommige plekken (zoals Italië en Spanje, toch favoriete vakantielanden) is het toestel zelfs duurder.

Ben je ondernemer dan kun je over geïmporteerde goederen wel weer de BTW terugvragen, net als bij goederen die je binnen Nederland koopt.

En zo blijkt maar weer dat het BTW tarief dat wij hier betalen, zorgt voor enorme prijsverschillen wereldwijd. Wil je een goedkopere iPhone en wil je alles op de officiële manier doen, dan kun je beter een ouder toestel aanschaffen. Vooral de iPhone X is, als je die nog kunt krijgen, geen verkeerd toestel voor een schappelijkere prijs. En anders is er altijd nog Android…

on air