Gaat Fietsen Deel 4

Brunsie gaat fietsen: het Vlaamse voorjaar (deel 1)

Aflevering 4: Classic Brugge – De Panne | E3 Classic | Gent – Wevelgem

Traditioneel gaan de blikken na Milaan – San Remo naar Vlaanderen. Waar de klimmers en de ronderenners zich deze week bij de World Tour wedstrijd Ronde van Catalonië melden, trekken de helden van het voorjaar naar Vlaanderen om de voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen te starten. Via vier wedstrijden moet het op 3 april tot een climax komen als de Hoogmis op het programma staat. 

De afgelopen jaren is de opbouw van het Vlaamse voorjaar een aantal keren op de schop gegaan. In het verleden was het traditie dat op de woensdag na Milaan – San Remo Dwars door Vlaanderen op het programma stond.

In het weekend dat volgde werd op zaterdag de E3 Prijs Harelbeke, later de E3 Prijs Vlaanderen, verreden. Dit gold als de mini-ronde van Vlaanderen. Op zondag werd dan de Brabantse Pijl verreden, die eigenlijk qua parcours totaal niet bij de andere wedstrijden pasten.

De voorbereiding op Ronde werd afgesloten met de Driedaagse van de Panne, waar de kopmannen voor ‘de zondag’ de laatste puntjes op i konden zetten. 

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 9 februari 2023
Gaat Fietsen Deel 4

Veranderingen op de wielerkalender

Dit programma is jaren op deze manier afgedraaid. De eerste wijziging was het omdraaien van de Brabantse Pijl met Gent – Wevelgem. Gent – Wevelgem is veel meer een koers die past in het traditionele Vlaamse voorjaar.

De tweede wijziging was de verhuizing van de E3 Prijs naar de vrijdag zodat renners zowel de E3 als Gent – Wevelgem zouden kunnen rijden. Beide koersen verdienen een topdeelnemersveld. 

De laatste wijziging is het schrappen van de Driedaagse van de Panne-Koksijde. Op de woensdag voor de Ronde wordt nu Dwars door Vlaanderen verreden. Op de oude plek van ‘Dwars’ wordt sinds enige jaren de koers Brugge – De Panne verreden, een eendaagse doorstart van de oude Driedaagse.

Ik ga deze week fietsen over Vlaamse wegen, heuvels en kasseistroken en leef via De Panne, Harelbeke en Wevelgem alvast toe naar De Ronde aller Rondes.

Screenshot 2022 03 21 12.48.25
Sam Bennett was vorig jaar de beste sprinter in Brugge – De Panne.

Classic Brugge - De Panne

Deze wedstrijd is de aftrap van de Vlaamse wielerweken. Vanwege sponsorbelangen staat de koers dit jaar bekend als de Minerva Classic. Het parcours is typisch West-Vlaams. In de eerste fase van de wedstrijd wordt er van Brugge naar De Panne gereden, alwaar een 45 kilometer lokaal circuit drie keer verreden wordt.

De passage door De Moeren kan cruciaal zijn en zo dicht langs de kust blaast de wind wellicht een stevig partijtje mee.

Sinds de Driedaagse is omgevormd tot een eendagskoers hebben we in drie van de vier edities een massasprint kunnen noteren. Er is weinig reden om aan te nemen dat het dit jaar anders gaat zijn.

Wanneer we naar de deelnemerslijst kijken zien we dat deze wedstrijd niet per se voor de absolute toppers is. Wout van Aert, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel hebben hun doelen later deze week gesteld.

Sprinters zijn er wel, en jonge talenten die koerskilometers nodig hebben mogen hier ervaring opdoen. Jumbo-Visma stelt bijvoorbeeld naast de ontluikende sprinter Olav Kooij renners als Timo Roosen, Lennard Hofstede en Pascal Eenkhoorn op. Regerend winnaar Sam Bennett is van de partij, net als Caleb Ewan die door ziekte forfait moest geven voor Milaan – San Remo.

Massasprint

Kijkend naar de deelnemerslijst is het niet moeilijk om de intenties van de meeste deelnemende ploegen te achterhalen: sprinten. Quick Step – Alpha Vinyl is kind aan huis in dit deel van de wereld en heeft momenteel wellicht ook ‘s werelds beste sprinter opgesteld. Fabio Jakobsen kwam nog tekort in de finale van Milaan – San Remo, maar draait zijn hand niet om voor het West-Vlaamse werk. 

Een andere Nederlandse sprinter is ex-winnaar van deze wedstrijd. Dylan Groenewegen wil graag ook eens winnen voor zijn nieuwe werkgever Team BikeExchange en wellicht is deze wedstrijd een uitgelezen kans voor de sprinter die voor eeuwig zijn schorsing voor gevaarlijk rijgedrag mee zal torsen. 

Grootste favoriet in mijn ogen is echter Alpecin – Fenix sprinter Tim Merlier. Deze Vlaming won vorige week Nokere Koerse en werd derde in de Koksijde Classic. Merlier heeft geen lange reizen achter de rug en heeft Milaan – San Remo lekker vanuit zijn luie stoel kunnen bekijken. Die frisheid maakt hem mijn topfavoriet. 

Brunsie's Bingoal vijf sterren

3 sterren
Tim Merlier (Alpecin – Fenix)

2 sterren
Fabio Jakobsen (Quick Step – Alpha Vinyl) | Sam Bennett (BORA – Hansgrohe)

1 ster
Dylan Groenewegen (Team BikeExchange) | Arnaud Démare (FDJ – Groupama)

Wedden op de Classic Brugge – De Panne doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.

Screenshot 2022 03 21 12.53.04
Kasper Asgreen won vorig jaar de E3 Saxo Bank Classic.

E3 Saxo Bank Classic

De E3 Classic, officieel de E3 Saxo Bank Classic, voorheen de E3 Prijs Harelbeke en E3 Prijs Vlaanderen, geldt sinds jaar en dag als de ultieme koers voor de mannen met plannen om de Ronde van Vlaanderen te winnen om de benen eens stevig te testen.

Gegarandeerd dat het in Harelbeke geen massasprint gaat worden, maar een duel tussen renners met ambitie voor een week later. Vorig jaar won Kasper Asgreen de E3. Een week later zegevierde hij in Vlaanderens Mooiste. 

De E3 trekt over 17 hellingen en vijf kasseistroken van Oudenaarde naar Harelbeke over een afstand van 203,9 kilometer. De laatste helling is de Tiegemberg. Op de top is het nog twintig kilometer over vlakke wegen naar de streep. De favorieten zullen hiervoor hun slag al hebben willen slaan. 

Jumbo-Visma komt op volle oorlogssterkte naar de E3. Wout van Aert is kopman met Tiesj Bennoot als luxe helper. Quick Step – Alpha Vinyl stelt naast Asgreen ook Davide Ballerini, Zdenek Stybar en Yves Lampaert op. Sonny Colbrelli en Matej Mohoric, de winnaar van Milaan – San Remo, verschijnen namens Bahrain Victorious aan het vertrek. 

De Nederlandse ogen zijn voor deze koers gericht op Dylan van Baarle. De renner van INEOS is een gewaardeerde helper in het rondewerk, maar mag in de Vlaamse koersen voor zijn eigen kansen gaan. Van Baarle is geen topfavoriet, maar kan lang met de allerbesten mee. 

Van Baarle is echter niet mijn favoriet voor de eindzege. Dat is bij gebrek aan Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe Wout van Aert, al heeft hij zelf wellicht meer oog voor Gent – Wevelgem. Naast Van Aert zijn ook Kasper Asgreen, Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven renners om in de gaten te houden. 

Brunsie's Bingoal vijf sterren

3 sterren
Wout van Aert (Jumbo – Visma)

2 sterren
Kasper Asgreen (Quick Step – Alpha Vinyl) | Jasper Stuyven (Trek – Segafredo)

1 ster
Sep Vanmarcke (Israël Start-Up Nation) | Sonny Colbrelli (Bahrain – Victorious)

Wedden op de E3 Saxo Bank Classic doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.

Screenshot 2022 03 21 13.01.21
Wout van Aert was vorig jaar een klasse apart in Gent – Wevelgem.

Gent - Wevelgem

Na de slijtageslag van E3 hebben de renners één dag om te herstellen. Zondag 27 maart is het echter alweer serieus koers. Gent – Wevelgem is een begrip in de Vlaamse wielerweken en een absolute hoofdprijs voor iedere wielrenner. Hoewel de wedstrijd al jaren niet meer in Gent van start gaat, is de naam nog altijd ongewijzigd.

Meer nog dan de E3 Prijs is Gent – Wevelgem een koers over de kasseien en de heuvels. Belangrijke berg in Gent – Wevelgem is traditioneel de Kemmelberg, nabij Kemmel Casino, waar de koers ontbrandt. Hier gaan de renners stijgingspercentages van meer dan 25% voor de wielen krijgen. Na de laatste helling is het 34 kilometer tot de streep in Wevelgem. 

Wout van Aert verdedigt aankomende zondag zijn titel in Gent – Wevelgem. De kopman van Jumbo – Visma krijgt bijna dezelfde ploeg rond zich als in de E3 Prijs. Concurrentie komt er vanzelfsprekend vanuit het Quick Step-kamp waar Fabio Jakobsen de kopman is.

Mocht de Nederlandse sprinter tekort komen dan heeft de Belgische topploeg met Yves Lampaert en Zdenek Stybar nog andere ijzers in het vuur. 

Dark horse is Sonny Colbrelli. De Italiaan verraste vorig jaar met de zege in Parijs – Roubaix, maar stond ook in Gent-Wevelgem al bijna op het podium. De Australische sprinter Michael Matthews is een outsider die vorig jaar zesde werd. 

Brunsie's Bingoal vijf sterren

3 sterren
Wout van Aert (Jumbo – Visma)

2 sterren
Michael Matthews (Team BikeExchange) | Sonny Colbrelli (Bahrain – Victorious)

1 ster
Yves Lampaert (Quick Step – Alpha Vinyl) | John Degenkolb (Team DSM)

Wedden op de Gent – Wevelgem doe je bij Bingoal, de bookmaker met veel ervaring in het wielrennen. Heb je nog geen Bingoal account, maak er dan direct een aan via OneTime en profiteer van extra voordeel en odds boosts.

Onetime special

De OneTime Special voor de Milaan – San Remo is niet gevallen. Daarom verhogen we in deze aflevering van Brunsie gaat fietsen de free bet naar € 17,50! Je doet mee door je wedcoupon te delen in Brunsie's Sports Bar op het OneTime forum.

Voorspel de winnaar van de E3 Prijs correct en je maakt kans op de OneTime-special, in te zetten bij de Ronde van Vlaanderen!

on air