Goudstaven

Waarom zou je beleggen in goud?

Er wordt veel gesproken over beleggen in goud, maar is het wel beleggen als je geld in goud stopt? Beleggen moet een reden hebben, een waarde creatie, maar beleggen in goud creëert helemaal niets!
Als je je geld belegt in aandelen dan beleg je in een bedrijf dat waarde probeert te creëren en door je geld aan het bedrijf te geven in ruil voor een deel van het bedrijf, dat is het beleggen in aandelen, kan het bedrijf hiermee ondernemen.

Als je je geld uitleent aan een bedrijf, door middel van het kopen van een obligatie, dan stel je je geld beschikbaar aan het bedrijf en krijg je hier rente voor terug. Met dit geld kan dus ook het bedrijf ondernemen.
Maar als je met je geld goud koopt, wat voor nut heeft dit dan? En wie schiet er iets mee op?

Bekijk ook de review over de Nederlandse broker: Beleggen24

Jackpot Avatar geplaatst in Over knaken door Jackpot
op 24 mei 2022
Goudstaven

Is goud een belegging?

In tegenstelling tot wat de goeroe's a la Willem Middelkoop beweren is geld stoppen in goud niet beleggen. Het is speculeren op een prijsstijging, wat soms beleggen ook kan zijn, maar het heeft geen enkel nut voor de maatschappij.

Wat zegt Wikipedia over wat een belegging is:

Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Het beleggen wordt ook wel omschreven als het opgeven van bepaalde zekere bedragen in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst.

Als je dit zo leest kan je goud dus zeker wel als een belegging want je legt je geld vast voor een bepaalde tijd om er een financieel voordeel mee te behalen? Of is het juist dat mensen geld in goud stoppen omdat er geen vertrouwen is in het financiële systeem en er een ‘oude wijsheid' is dat goud altijd haar waarde behoudt?

Als er een ding is wat zeker is, is dat goud zeker niet haar waarde behoudt. Want als er een belegging is die enorm beweeglijk is en meebeweegt met de onrust wereldwijd dan is het wel goud. Daarmee heeft het meteen ook de belangrijkste waarde voor beleggers prijs gegeven, namelijk diversificatie!

Lees ook hoe je kunt beleggen in Bitcoins!

Mijn persoonlijke mening is dus dat goud geen enkel nut heeft als belegging, behalve als diversificatie, want in tijden van stress, zoals recent met de aanslagen en onzekerheid rondom de Brexit zag je alle aandelen dalen, maar de koers van goud juist stijgen.

Hoe kun je beleggen in goud?

Stel dat je toch de stap hebt genomen en wilt gaan beleggen in goud, hoe moet je dat dan doen? Als je echt bang bent voor het financiële systeem, dan is er maar 1 keuze en dat is beleggen in fysiek goud, en dus eigenlijk een goudstaaf, of kleine goudstaafjes kopen. Dit betekent wel dat je dit ook ergens veilig moet opslaan want een kilo goud kost op dit moment ongeveer 40.000 euro!

Andere mogelijkheden zijn er volop, maar betreffen altijd beleggingsfondsen en ETF's. De meest bekende ETF op dit gebied is de SPDR Gold ETF (GLD) en is genoteerd aan de Amerikaanse effectenbeurs. Deze is uitgegeven door State Street Global Advisors en men beheert (naar eigen zeggen) het goud allemaal fysiek in de kluis.

Je hebt ook de mogelijkheid om allerlei andere beleggingsfondsen te kopen die gerelateerd aan goud zijn, maar veelal beleggen in derivaten of goudmijnen en niet heel specifiek in het fysieke goud. Ik zal hieronder enkele voorbeelden benoemen:

  • Commodity Discovery Fund. Dit fonds, waar Willem Middelkoop fondsbeheerder is, belegt vooral in goudmijnen en andere mijnen hieraan gerelateerd. Het rendement van dit fonds is sinds de start uitermate teleurstellend, zeker met de hoge kosten! Dit jaar echter profiteert het volop van de onrust in de wereld en laat het een plus van ruim 60% zien.
  • CFD in goud via Bux of Plus 500. Veel aanbieders van forex of binaire opties bieden ook de mogelijkheid om te beleggen in goud of andere commodities. Als je een korte termijn speculant bent is dit misschien de meest makkelijke manier om te handelen.
  • Blackrock World Gold Fund. Verschillende aanbieders van beleggingsfondsen bieden beleggingen aan waarbij je indirect of direct in goud belegd. Een van de bekendere is het Blackrock World Gold Fund.

Ik heb onderstaand van drie producten een grafiek gemaakt over de afgelopen 10 jaar waarbij je ziet dat het recht toe recht aan product waarbij je direct in goud belegd het veruit het beste heeft gedaan. Niet in de laatste reden vanwege de hoge kosten van het fonds van Willem Middelkoop en Blackrock.

Maak zelf dus je keuze voor beleggen in goud!

on air