Adobestock 179762965 752X502

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De energiecrisis is overal in Nederland hoor- en voelbaar. Iedereen kent de verhalen van mensen die extreem veel meer moeten gaan betalen.

Het kabinet heeft net een aantal maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de energie betaalbaar blijft. Uiteraard is dat voor de korte termijn heel fijn, echter moeten die kosten die het kabinet daarvoor maakt ook betaald worden.

Uiteindelijk betaalt de belastingbetaler dit dus zelf en is het een welbekend broekzak-vestzak-verhaal. Voor Nederlanders is het veel interessanter om zelfvoorzienend te worden met betrekking tot energie.

Één van de snelste en makkelijkste manieren om zelf energie op te wekken is middels zonnepanelen, maar hoe lang duurt het voordat je deze investering hebt terugverdient?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 12 oktober 2022
Adobestock 179762965 752X502
Adobestock 301793364 1024X683
Zonnepanelen worden steeds efficiënter en goedkoper, waardoor je met een relatief kleine investering aan de slag kunt

Ontwikkeling van zonnepanelen

De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen van zonnepanelen ontzettend snel gegaan. Zo schreef de Consumentenbond begin vorig jaar nog dat zonnepanelen gemiddeld 300kwh opleverden per stuk. Tegenwoordig zijn zonnepanelen van 400kwh al marktconform.

Dit betekent dat zonnepanelen 33% effectiever zijn geworden in anderhalf jaar tijd! Deze ontwikkeling zal naar verwachting nog doorzetten, omdat er veel vraag is naar zonnepanelen en er dus ook veel geld te verdienen valt voor bedrijven met de ontwikkeling van een ultiem zonnepaneel.

De kosten van zonnepanelen neemt de laatste jaren ook af, waar twee jaar geleden de terugverdientijd vaak nog op vijf tot zeven jaar werd geschat is dat tegenwoordig heel anders. Dit komt door de gestegen prijs van elektriciteit en door de verbetering van zonnepanelen in het algemeen.

Zelf schreven wij in 2017 een artikel over zonnepanelen, toen was de conclusie dat het op dat moment niet rendabel zou zijn om zonnepanelen te nemen. Echter is zelfs mr. Money inmiddels om en heeft hij zelf ook al een jaar zonnepanelen liggen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is sterk afhankelijk van welke panelen en wat je doel is met de panelen. Wil je zelfvoorzienend zijn in je elektra gebruik, of wil je door middel van de salderingsregeling geen extra kosten maken voor elektriciteit? Daar zit namelijk een verschil in.

Adobestock 82996839 1 1024X593
Zonnepanelen leveren energie die je zelf gebruikt, wat je niet direct verbruikt gaat via het stroomnet naar de leverancier. Wil je helemaal zelfvoorzienend zijn, dan heb je een batterij nodig.

Salderen

De salderingsregeling gaat afgebouwd worden. Deze regeling zorgt ervoor dat de elektriciteit die jouw panelen opwekt wordt weggeschreven tegen de hoeveelheid elektriciteit die jij gebruikt buiten de tijd dat je panelen energie opwekken. Zonnepanelen werken alleen als er genoeg licht is, 's nachts leveren ze dus niets op en op regenachtige (winter)dagen wek je ook veel minder op dan op een zonnige zomerdag.

Dus stel jij gebruikt maandelijks 200kWh aan elektriciteit en jij wekt op jaarbasis 2400kWh op, dan hoef jij voor je elektriciteit niet bij te betalen. Echter zal die 2400 kwh die jij hebt opgewekt vooral opgewekt worden in de zomermaanden en dan vooral tussen 09.00 uur en 19.00 uur, terwijl jij ook in de winter elektriciteit gebruikt.

De energieleveranciers moeten dit nu nog met elkaar verrekenen op jaarbasis. Dit gaat langzaamaan afgebouwd worden, waardoor je de elektriciteit die jij niet gebruikt moet terugverkopen aan je energieleverancier en als jij meer elektriciteit gebruikt dan je opwekt dit weer moet aankopen van je leverancier.

Het verkopen van je energie zal een lagere prijs opleveren dan hoeveel je betaalt als je energie moet aankopen. Het beste zou je dus jouw opgewekte energie kunnen opslaan, zodat je geen energie hoeft te verkopen of te kopen. Op die manier ben je zelfvoorzienend en het goedkoopste uit.

Zelfvoorzienend, wat heb je daarvoor nodig?

Je zou hiervoor een heel grote batterij kunnen gebruiken. Echter zijn op dit moment de prijzen voor het opslaan van energie in je woning nog niet rendabel. Een batterij voor thuis om je elektriciteit in op te slaan kost al snel duizenden euros. Zo kost een batterij van 14kWh op dit moment €10.000. Dit zou betekenen dat je dus 14kWh elektriciteit niet hoeft te verkopen en later weer hoeft terug te kopen.

Als je 2400kwh elektriciteit per jaar gebruikt betekent dit dat je met de batterij van 14kWh ongeveer 2,5 dag vooruit kunt, als deze volledig is volgeladen. In de maanden dat je dit nodig zou hebben, de zonloze wintermaanden, wek je per dag gemiddeld 2kWh per dag op en verbruik je dus 4,5kwh extra ten opzichte van wat je opwekt.

De batterij van 14kwh is dus na drie donkere dagen al leeg en zal niet meer volgeladen worden, omdat hetgeen je opwekt gelijk verbruikt wordt in je woning. Kijkend naar afgelopen jaar zou je halverwege oktober al een lege batterij hebben die niet meer gevuld zou worden.

Opbrengst per maand & Opbrengst per dag in november


Wil je gemiddeld 2400kwh stroom op jaar basis opwekken dan zul je, rekeninghoudend met wat stroomverlies, schaduw etc. totaal ongeveer acht panelen nodig hebben om dit op te kunnen wekken.

Terugverdientijd zonnepanelen

We weten nu dat we ongeveer acht panelen nodig hebben om in de energiebehoefte te voldoen. Meer zonnepanelen zal resulteren in een langere terugverdientijd, omdat de elektriciteit die je terugverkoopt aan de energiemaatschappij soms maar €0,06 per kWh oplevert, de elektriciteit die je koopt is door het kabinet gemaximaliseerd op €0,70 per kWh.

Zolang de salderingsregeling bestaat kun je dus rekenen dat elke kWh die je opwekt en zelf verbruikt ongeveer €0,70 waard is, terwijl de extra kwh die je opwekt slechts €0,06 waard is.

Acht zonnepanelen inclusief installatie kost ongeveer €4.500 inclusief btw. De btw kun je terugkrijgen, waardoor de daadwerkelijke kosten voor zonnepanelen ongeveer €3.500 zijn. Dat is dan ook het bedrag dat we terug moeten verdienen om het financieel rendabel te maken.

Op dit moment is de gemiddelde prijs van een kwh €0,896 (gemiddelde 21 energieleveranciers), echter gaan we rekenen met €0,70, omdat dit het prijsplafond van de overheid is.

€3.500 delen door €0,70 is 5.000kWh stroom wat we moeten opwekken om de 8 zonnepanelen terug te verdienen. De zonnepanelen leveren ongeveer 2400kwh per jaar op en dat maakt de terugverdientijd van zonnepanelen op dit moment iets meer dan 2 jaar.

Disclaimer: Let op, dit is met de huidige prijs per kWhAls de prijs per kWh gaat zakken zal de terugverdientijd hoger worden en als de eerder beschreven salderingsregelen vervalt zal de terugverdientijd ook langer worden, omdat je het overschot aan elektriciteit in de zomer voor een lagere prijs verkoopt dan je de elektriciteit die je te kort komt in de winter moet terugkopen.

Kortom, we kunnen wel stellen dat de terugverdientijd door efficiëntere zonnepanelen tegen een lagere aanschafprijs, een hogere kWh-prijs én de salderingsregeling die nog steeds geldt, fors verlaagd is. Daar stond tot enkele jaren geleden nog 7 jaar voor, maar is nu nog maar een derde daarvan!

on air