Amerikaanse Vlag

Wat is een ESTA? Hoe vraag je deze aan?

Als je naar Amerika reist heb je een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) nodig. Wat is een ESTA, hoe vraag je een ESTA aan en hoeveel kost een ESTA?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 25 mei 2022
Amerikaanse Vlag

Wat is een ESTA?

Het is eigenlijk een visum, dat alleen gebruikt wordt in de U.S.A. Je hebt dit nodig als je staatsburger bent van een land dat deelneemt aan het Visa Waiver Programma (VWP) en je naar Amerika reist.

Dit kan voor verschillende doelen zijn. Het maakt niet uit of je op zakenreis bent of op vakantie gaat naar Amerika, iedereen heeft er een nodig.

Een ESTA is 2 jaar geldig en moet alleen veranderd worden als je reisdoel anders zou zijn, je naam of nationaliteit verandert is of als je reisbestemming anders is.

Zo kan het zijn dat je er een hebt aangevraagd om naar Caesears Palace in Las Vegas te gaan, en je wilt het volgende jaar weer naar Las Vegas. Maar nu verblijf je in het Bellagio. Je moet dan de eindbestemming aanpassen.

Mocht je dit vergeten en ze gaan bij de douane vragen stellen in Amerika, dan kan het zomaar zijn dat je weer rechtstreeks terug kunt naar het land waar je zojuist vandaan kwam.

Esta
Esta

Hoe vraag je een ESTA aan?

Je ESTA vraag je online aan. Hier zijn veel Nederlandse sites voor die je graag helpen, echter zijn die een stuk duurder dan de officiële Amerikaanse website.

De officiële website voor het aanvragen van je ESTA is https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Dit is een website in het Engels. De prijs voor het aanvragen van een ESTA is $14.

Het aanvragen is ontzettend makkelijk, je moet alle vragen invullen en geen fouten maken. Mocht je toch fouten hebben gemaakt dan is de kans zeer aanzienlijk dat je opnieuw een ESTA moet aanvragen als je op Schiphol staat.

Wat moet je doen als je fouten hebt gemaakt in je aanvraag?

Het kan zomaar zijn dat je een foutje hebt gemaakt bij de aanvraag van je ESTA formulier. Sommige fouten kun je gratis online veranderen, zoals je eindbestemming, beroep en opleidingen, etc. Echter zijn er ook een aantal dingen die je niet kunt veranderen.

Zo is het onmogelijk om je paspoortnummer te veranderen. Hierbij moet je goed opletten!

In je paspoortnummer wordt soms een 0 (nul) gebruikt. Deze kan er uitzien als een o (letter o) echter kent het paspoort de letter o niet. Je moet dus overal waar een o staat een 0(nul) invullen.

Als je dit niet doet zul je op Schiphol opnieuw een ESTA moeten aanvragen, maar dit is geen ramp. Op Schiphol staan speciale computers waar je een ESTA kunt aanvragen, echter heb je dan wel wat tijd nodig.

Heb je dus haast en weinig tijd om je vlucht te halen zorg dan dat je visum goed in orde is!

ETA in Canada?

Sinds kort heb je om Canada in te komen een ETA nodig, dit is een Electronic Travel Authorization. Wellicht vraag je jezelf af waarom we dit hier vermelden, aangezien wij vooral naar Las Vegas reizen.

Je kunt goedkoop via Toronto in Canada naar Las Vegas vliegen, en ook de terugreis kan wel eens via Toronto verlopen. Je hebt dan dus een ETA nodig. Ook als je alleen op het vliegveld komt!

Een ETA kost slechts $ 7,- en deze kun je ook online aanvragen. Bij http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp. Dit is iets lastiger als de Amerikaanse versie, maar ook hiervoor zijn weer genoeg Nederlandse websites die je maar al te graag helpen.

Het aanvragen van een ETA via een Nederlandse website kost echter € 19,95. Het is dus best de moeite dus om zelf even te kijken en wat Engelse vragen in te vullen.

HOE VRAAG IK EEN ETA OF ESTA AAN ZONDER CREDITCARD?

Dit is erg lastig, maar hier spelen websites die een ETA of ESTA voor je aanvragen dan ook gretig op in. Als je geen CreditCard hebt kun je geen visum aanvragen voor Canada of Amerika, dan zul je dus de extra kosten moeten aanvaarden en het via een andere website moeten proberen. Tegenwoordig kan je ook je ESTA betalen met een Paypal rekening.

Esta aanvragen voor Las Vegas?

Hoe voel je goed een ESTA in?

Van A tot Z een uitleg hoe je een ESTA invult.

Veelgestelde vragen over een ESTA visum

Hoe ver van te voren moet je een ESTA aanvragen?

Wacht er niet te lang mee, ze geven aan dat het 3 dagen kan duren voordat je toestemming krijgt. Vaak is dit sneller maar zou eigenlijk voordat je de reis naar Amerika boekt al een ESTA aanvragen zodat je ook zeker weer dat je het land in mag.

Hoe lang blijft een ESTA geldig?

Een ESTA blijft 2 jaar geldig na de aanvraag. Echter als je een nieuw paspoort krijgt vervalt de ESTA en moet je deze opnieuw aanvragen als het binnen deze 2 jaar periode is. Uiteraard alleen aanvragen als je ook naar Amerika toegaat.

Waar kan ik de status bekijken van mijn ESTA aanvraag?

Je kunt op de officiële website zien of je status nog: Pending is, Approved of Travel Not Authorized.

Hoe lang duurt het invullen van een ESTA formulier?

De gemiddelde tijd is 23 minuten maar trek er maar een uur vooruit. Het is extreem belangrijk dat je secuur te werk gaat en alles goed en naar waarheid invult. Je wilt niet bij vertrek of aankomst naar de USA voor verrassingen staan.

Is het noodzakelijk om een geprinte versie van de toestemming mee te nemen naar Amerika (douane)?

Het is niet noodzakelijk om een papieren versie mee te nemen maar wij raden het je wel aan om te doen als een soort van backup.

Goede tip bij het aanvragen van een ESTA

Zorg dat je taal veranderd van Engels naar Nederlands zodat je makkelijker door alle vragen heen kan gaan op de website.

Moet je nog meer invullen voordat je op reis gaat naar Amerika?

In het vliegtuig krijg je ook nog een douane formulier die je moet invullen. Het gaat hier om zaken die je meebrengt de States in. Het kan ook zijn dat je bij landing in de terminal deze vragen moet beantwoorden via een elektronische kiosk.

Kan ik een ESTA ook voor meerdere mensen invullen?

Ja er is een mogelijkheid om een voor groep een ESTA aan te vragen. Je hoeft niet hetzelfde reisschema te hebben en blijft indirect een individuele aanvraag.

on air