Salaris Wereldwijd 752X423

Wat is het (gemiddelde) salaris wereldwijd in andere landen?

Voor een aantal Nederlandse beroepsgroepen hebben wij al uit de doeken gedaan hoeveel zij verdienen, ook vertelden wij eerder wat het gemiddelde inkomen in Nederland is.

Maar hoe staan we ervoor als we het vergelijken met de salarissen wereldwijd in andere landen? Ik zocht uit wat de gemiddelde salarissen zijn in een aantal landen en ook wat bepaalde beroepen daar verdienen!

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 7 februari 2023
Salaris Wereldwijd 752X423

Hoogste gemiddelde salaris in de wereld

Wil je gemiddeld genomen echt veel geld verdienen? Dan hoef je maar een klein stukje te verhuizen: in Zwitserland is het gemiddelde salaris maar liefst €5.200 bruto per maand. Dit is een stuk meer dan het gemiddelde salaris van een Nederlander, die het moet doen met ‘slechts’ €3.115 bruto per maand in 2022.

Andere landen waar ze best lekker verdienen zijn:

 • Singapore: €4.190 per maand
 • United States of America: €4.102 per maand
 • Denemarken: €3.200 per maand
Sri Lanka 1024X576

Laagst gemiddelde salaris in de wereld

Landen die je beter kunt overslaan als je kijkt naar de gemiddelde salarissen zijn er natuurlijk ook.

Sri Lanka zou daar op nummer één moeten staan. Het minimum salaris (als bedrijven zich er aan houden), is hier €60 per maand, gelukkig is het gemiddelde salaris iets hoger, maar nog steeds geen vetpot. Met een gemiddelde van €224 per maand, is Sri Lanka de rode lantaarndrager van de ranglijst gemaakt op basis van de gemiddelde inkomens.

Een voordeel van het wonen in Sri Lanka is dat het levensonderhoud daar wel goedkoper is dan in veel andere landen. Een hapje eten in een goed restaurant kost ongeveer €5 per persoon!

Andere landen met lage gemiddelde lonen:

 • Pakistan: €230
 • Venezuela €255
 • Tunesië: €360

Het laagste Europese land op de ranglijst is volgens de laatste cijfers Oekraïne, met een gemiddeld salaris van slechts €410 per maand, onbekend is of en hoe en of de huidige oorlog dit beïnvloedt.

Politie Las Vegas

Wat verdient een politieagent in het buitenland?

Het gemiddelde salaris van een politieagent in Nederland is ongeveer €3.200 bruto per maand is. Hoeveel is dit in verhouding tot agenten in het buitenland?

Als je politieagent wilt worden en dit voor het geld wilt doen, dan kun je het beste verhuizen naar Canada: het gemiddelde salaris van een politieagent daar is €7.000 per maand. Wat een waanzinnig hoog bedrag, geen wonder dat Canada ook hoog op de lijst met veiligste landen ter wereld staat!

Een goede tweede locatie zou Zwitserland zijn, met een gemiddeld salaris van €5.625 per maand.

Als politieagent kun je Nigeria en Bangladesh beter overslaan, met een gemiddeld salaris van respectievelijk €126 en slechts €115 per maand moet je daar bijna wel steekpenningen aannemen om te voorzien in je levensonderhoud.

Zo zie je maar dat de politie in Nederland het zo slecht nog niet heeft!

Wat verdient een leraar in het buitenland?

Ben je leraar en ben je op zoek naar een hoger maandsalaris? Pak je koffer en rij naar Luxemburg, met een gemiddeld salaris daar van €7.300 per maand ben je daar het allerbeste uit van de hele wereld!

Dat is 25% meer dan de nummer twee, Duitsland, waar een leraar gemiddeld €5.840 per maand mag opstrijken.

Gelukkig doet Nederland het helemaal niet slecht met een vierde plek op de ranglijst. Waar wij eerder schreven dat het maximale salaris van een leraar €3.800 per maand was, is dat ondertussen al behoorlijk opgehoogd de laatste jaren naar €5.100,

In Europa kun je beter geen leraar zijn in Albanië, een prachtig land, maar de leraren hebben daar gemiddeld slechts €350 per maand te besteden. Met een gemiddeld salaris in Albanië van €397 per maand, zit de leraar er daar nog net onder.

Big Mac Index 1024X576

Big Mac index van genoemde landen

Alle salarissen zeggen natuurlijk weinig, want als het levensonderhoud heel goedkoop is, dan is een laag salaris minder erg.

Daarom geven we je hier nog de gemiddelde prijs van een Big Mac in de landen die genoemd zijn hierboven:

 • Zwitserland: €6,36
 • Canada: €4,98
 • USA: €4,88
 • EU: €4,52
 • Singapore: €4,02
 • Sri Lanka: €3,53
 • China: €3,38
 • Pakistan: €3,00

En de Big Mac is het allergoedkoopst in Venezuela, daar heb je er al één voor slechts €1,67.

on air