Kost Bruiloft

Wat kost een bruiloft?

Iedereen die ooit voor het altaar heeft gestaan, of zich (recent) heeft verloofd, heeft zich van tevoren ongetwijfeld deze vraag gesteld. Wat kost een bruiloft? Ik ga voor je uiteenzetten in welke bedragen moet worden gedacht. Gemiddeld dan, want niet iedereen beschikt over dezelfde portemonnee. 

Uitgaande van een aantal elementen die veelal deel uitmaken van de grote dag, kan een aardige indruk worden gegeven. Hierna kun je dan besluiten of je – mocht de grote dag nog in het verschiet liggen – liever gaat voor die blitse auto op de oprit of een sjieke aanbouw. Of voor een dag waarop alle details tot in de puntjes zijn uitgewerkt. Succes alvast met het maken van deze keuze.

In dit stuk gaan we er vanuit dat een man met een vrouw gaat trouwen, niet omdat het niet anders kan.aar wel omdat dit de meest voorkomende situatie is Nederland.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 17 mei 2022
Kost Bruiloft

De bruidegom haalt de bruid op

De dag begint vaak met het moment dat de bruidegom de bruid ophaalt bij – veelal – haar ouderlijk huis. Nu zijn de eerste kosten al gemaakt, want een bruid en bruidegom hebben natuurlijk feestelijke kleding aan.

 • Een pak voor de bruidegom: € 800
 • Schoenen voor de bruidegom: € 150
 • Bruidsjurk voor de bruid: € 1.200
 • Accessoires voor de bruid: € 400

Uiteraard wordt het bruidspaar die dag in een mooie auto rondgereden van de ene naar de andere feestlocatie. Hiervoor kun je een auto lenen van een vriend/vriendin of een kennis. Maar je kunt er ook voor kiezen een heel oude of juist heel nieuwe auto voor een dag te huren.

 • Auto huren: € 450

Bij een bruiloft horen natuurlijk ook bloemen. Een bruidsboeket voor de bruid en corsage voor de daggasten. Denk er aan, bij mannen hangt deze over het algemeen, dus een corsage hangt omlaag bij mannen en bij vrouwen staat de corsage omhoog.

 • Bruidsboeket: € 90
 • Corsage voor 40 daggasten: € 200

Een bijzondere dag als deze is het waard om uitvoerig te worden vastgelegd door een fotograaf en omdat je helemaal ‘hip' bent, doe je er gelijk een videograaf bij.

 • Fotograaf: € 900
 • Videograaf: € 900

Je hoopt ook dat er wat mensen aanwezig zijn op je bruiloft, hiervoor heb je kaarten verstuurd, aan 180 genodigden.

 • Kaarten: € 250

Ontvangst van de gasten voor de bruiloft

Je kan het gelukkig goed vinden met je familie en schoonfamilie, daarom zijn ze allemaal uitgenodigd als daggast. Hier moet je natuurlijk wel voor zorgen.

Je hebt 40 daggasten uitgenodigd, daarbij komt nog de fotograaf en twee mensen van de videograaf. In totaal zijn er dus - inclusief het bruidspaar zelf - 45 monden de gehele dag te voeden.

Als de bruid wordt opgehaald zijn alle daggasten aanwezig, hierbij heb je natuurlijk geregeld dat er een klein hapje klaar staat en wat te drinken. Gelukkig wordt de bruid bij haar ouders opgehaald, dus voor de locatie betaal je nog niets.

 • Kosten hapjes en drankjes in de ochtend: € 75

Hierna zondert het bruidspaar zich tijdelijk af om op een speciale locatie te worden vereeuwigd op de gevoelige plaat. De daggasten blijven lekker keuvelen en genieten ondertussen van een hapje en een drankje. Hierna gaat het gebeuren, jullie gaan elkaar het ja-woord geven op je eigen bruiloft.

Wat kost trouwen/bruiloft

De foto's zijn gemaakt en je bent weer terug bij je daggasten. Jullie hebben een mooie locatie gehuurd voor de bruiloft waar je van de gemeente mag trouwen. De gemeente brengt uiteraard kosten in rekening voor het trouwen en bovendien wordt huur betaald voor het gebouw waarin wordt getrouwd.

De kosten voor het voltrekken van het huwelijk zijn per gemeente zeer verschillend en ook afhankelijk van het moment dat je gaat trouwen. Zo zijn er in alle gemeentes momenten waarop het gratis kan. Maar op een maandagochtend wordt veelal niet in een net pak en uitgedoste bruidsjurk getrouwd. En uiteraard de ringen, een klein doch belangrijk detail.

 • Gemiddelde prijs huwelijksvoltrekking: € 400
 • Locatie voor de huwelijksvoltrekking: € 120
 • Drankje na de huwelijksvoltrekking: € 180
 • Trouwringen: € 1.400

'U bent nu man en vrouw!'

Van harte gefeliciteerd, je hebt al ongeveer € 6.000 uitgegeven voor je bruiloft. En je bent nog maar op de helft van de dag. Er komen nog een hoop kosten bij!

Nadat je getrouwd bent en alle foto's met familie en vrienden zijn gemaakt, wordt de bruidstaart aangesneden en opgegeten. Daarna neem je de daggasten mee en wordt een diner verzorgd. Dit diner kan een lopend buffet zijn, wat aanzienlijk scheelt in de kosten.

Wil je echter op een leuke locatie eten en ervoor zorgen dat iedereen kan blijven zitten (wel zo makkelijk met een bruidsjurk), dan zal dit ongeveer € 25 per daggast kosten.

 • Bruidstaart: € 200
 • Diner voor daggasten: € 1.125

Na het diner kan iedereen een bakkie doen, even tot rust komen en de beentjes strekken, want 's avonds moet er natuurlijk nog gedanst worden.

Het trouwfeest

Het -vaak - leukste gedeelte van de dag zit er aan te komen, helaas is dit vaak ook het duurste gedeelte van de dag. Gelukkig ken je je vrienden en familie goed (*proost*). En daarom heb je vooraf een vaste prijs per persoon afgesproken met de locatie waar je je bruiloft feest gaat houden.

Vaak is de locatie zelf gratis, zolang er maar genoeg gasten zijn die eten en drinken. Je hebt een vaste afkoopprijs van € 30 per gast afgesproken, hiervoor krijgt de gast een taartje, onbeperkt drinken (alcohol en non alcohol), worden er snacks rond gebracht. En staan er wat zoutjes op tafel en mag de locatie gebruikt worden.

Geen feest compleet zonder goede muziek, hiervoor huur je een drive-in show. Let goed op dat je niet alleen een DJ inhuurt die denkt dat alle lichten en installaties er al staan, anders wordt het een rustig feestje. Je hebt 180 uitnodigingen verstuurd voor het feest, hiervan komen er inclusief alle daggasten 150 van opdagen.

 • Afkoopprijs gasten: € 4.500
 • Drive-in show: € 800

Na afloop van het feest kun je iedere gast nog een aandenken meegeven, de prijs hiervan varieert sterk en kan zomaar oplopen tot € 5 per aandenken. Voor 150 gasten loopt dit snel op!

Trouwen

The day after

Tja, daar zit je dan met een flinke kater. Van een echte huwelijksnacht is het ook niet gekomen, jullie waren allebei toeterlam en konden niet meer op jullie benen staan. Daarnaast waren jullie kaken stijf van het lachen. Je gaat de balans opmaken, maar er zijn nog wat kosten die je achteraf hebt.

 • Trouw album: € 250,-
 • Huwelijksreis: € ?

De ervaring van het trouwen zelf is natuurlijk onbetaalbaar en het gaat er vooral om dat je een onvergetelijke dag hebt. Als je het kunt betalen, maken de totale kosten voor zo'n dag niet heel veel uit, echter het is wel goed om er over na te denken.

Het totaalbedrag dat de bruiloft heeft gekost, is namelijk geworden: € 14.390. Daar kun je een heel mooie auto voor kopen, een keuken of een keer of 10 van naar Las Vegas gaan.

Mocht je de dag uiteindelijk te gek hebben gevonden. Maar valt je toekomstige man of vrouw een beetje tegen dan kun je natuurlijk altijd weer scheiden. Wat dit dan weer kost, wordt in een volgend artikel toegelicht!

on air