traplift

Wat kost een traplift?

Wanneer we ouder worden, kan een traplift in huis handig zijn. Minder mobiel worden kan komen door ouderdom. Doordat de overheid wil dat we steeds langer in huis blijven wonen, moeten we onze huis aanpassen aan onze mobiliteit.

Een traplift kan er voor zorgen dat je je hele huis kunt blijven gebruiken, omdat de slaapkamer en badkamer bereikbaar blijven. In Nederland hebben we tenslotte veelal de badkamer en slaapkamer op de eerste verdieping!

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 1 juni 2023
laatste update: 1 juni 2023
traplift

Wat is een traplift?

Een traplift is een mechanische stoel die langs een rails op de trap omhoog en naar beneden gaat. Dit helpt mensen die zelf de trap niet meer (goed) op en af kunnen om toch een verdieping op of af te gaan.

Er zijn verschillende soorten trapliften die aangepast kunnen worden aan de gebruiker en de trap/omgeving. Hierdoor variëren de kosten voor een traplift. Factoren die invloed hebben op de prijs van de traplift zijn:

  • Type traplift: er zijn verschillende soorten trapliften. Zo zijn er liften voor rechte trappen en trappen met bochten. In de Nederlandse huizen hebben veel trappen één of meerder bochten/buigingen, dit heeft invloed op de prijs, doordat de trapliften complexer worden qua installatie.
  • Binnenzijde of buitenzijde: er zit een groot verschil tussen de installatie aan de buitenmuur/muur waar de trapleuning zit of aan de ‘spilzijde’ van de trap. Dat is de binnenkant van de trap. De installatie hiervan is complexer en dus duurder!
  • Installatie: zoals hierboven aangegeven heeft de vorm van de trap invloed op de complexiteit van de installatie. Je kunt je voorstellen dat een kleiner trapgat, of het niet hebben van elektriciteit in de buurt van de trap een negatieve invloed hebben op de prijs van de traplift.
  • Extra functies: een traplift kan verschillende extra functies hebben. Heb je bijvoorbeeld een stevige gordel/veiligheidsbeugel nodig of een draaistoel?
  • Uitstraling en afwerking: wil je de tandwielen/rails volledig ‘blind’ hebben, zodat deze bijna niet opvalt, dan betaal je meer dan wanneer alles volledig in het zicht is.
traplift

Wat kost de aanschaf van een traplift?

Gemiddeld zijn de kosten van een nieuwe traplift tussen €2.500 (simpele versie, zonder bochten) tot €10.000 (luxe versie, inclusief bochten). Dit is een behoorlijke marge, en dan hebben we het over nieuwe trapliften.

Gaandeweg dit onderzoek kwam ik er achter dat er een grote markt is voor tweedehands trapliften. Dit is natuurlijk ook wel logisch, hoe triest het ook klinkt, veel trapliften worden geïnstalleerd bij mensen die op leeftijd zijn en niemand heeft het eeuwige leven hier op aarde. Daarom zijn sommige trapliften bijna nieuw als ze al niet meer nodig zijn.

De prijzen van tweedehands trapliften variëren tussen €1.500 en €5.000. Uiteraard zijn dit alleen de installatie/aanschafprijzen, het onderhoud en de service voor een traplift worden apart betaald! Houd hiervoor rekening met ongeveer €100 - €300 per jaar.

Type traplift

Nieuw

Tweedehands

Rechte trap

€2.500

€1.500

Trap met één bocht

€5.000

€3.000

Trap met meerdere bochten

Vanaf €6.500

€5.000

Traplift aan binnenzijde van trap

Vanaf €7.500

€6.250

Subsidies traplift voor ouderen

Zoals hierboven te zien is, zijn trapliften behoorlijk aan de prijs, zeker met alleen een AOW is dit bijna niet te betalen voor veel mensen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om een subsidie te krijgen voor de aanschaf van een traplift. Een aantal mogelijkheden voor de aanschaf van een traplift zijn:

  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): Wmo is bedoeld voor mensen die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Via de gemeente kun je een aanvraag indienen voor een traplift op basis van Wmo. De gemeente beoordeelt dan of je in aanmerking komt en kan eventueel een deel van de kosten vergoeden.
  • Persoonsgebonden budget (Pgb): als je een Pgb ontvangt, kun je dit budget mogelijk gebruiken om een traplift aan te schaffen.
  • Belastingaftrek: in sommige gevallen kunnen de kosten van een traplift als aftrekpost worden opgevoerd bij de belastingaangifte. Dit is echter afhankelijk van je persoonlijke situatie en inkomen.
  • Subsidies van zorgverzekeraars: sommige zorgverzekeraars bieden subsidies voor de aanschaf van een traplift. Dit kan variëren per verzekeraar en polisvoorwaarden. Het is aan te raden om contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar om te informeren naar mogelijke subsidiemogelijkheden.

Houd er rekening mee dat subsidiemogelijkheden afhankelijk zijn van jouw situatie, als in het verleden een aanvraag is afgewezen wil dat niet betekenen dat deze in een later stadium weer afgewezen zal worden. Hou dus regelmatig in de gaten of je in aanmerking komt voor één van deze subsidies.

Wat kost het huren van een traplift?

Mocht je niet voldoende geld hebben voor de aanschaf van een traplift en niet in aanmerking komen voor een subsidie of andere regeling, maar toch een traplift nodig hebben dan is er ook de mogelijkheid om een traplift te huren.

Het huren van een traplift kost gemiddeld rond €100 per maand, maar vaak moet je nog wel een éénmalige bijdrage betalen voor de installatie van de traplift. Daarnaast kan het zijn dat je geld moet betalen als de traplift verwijderd moet worden, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of als er een andere reden is om de lift te laten verwijderen.

Dit kost een traplift

De aanschaf van een traplift kan behoorlijk in de papieren lopen. Vooral omdat in veel Nederlandse huizen geen rechte trap aanwezig is. Je zult al snel op een bedrag van €5000 uitkomen voor de aanschaf en installatie.

Het is echter ook mogelijk om een traplift tweedehands aan te schaffen, dat scheelt zo'n 30 tot 40% op de nieuwprijs. Vergeet echter niet dat er jaarlijks onderhoud nodig is, dat apart betaald wordt van de aanschaf.

Het is soms mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van een traplift, geheel of gedeeltelijk. Het loont altijd de moeite om die mogelijkheden te bekijken voordat je een traplift koopt.

Verwacht je de traplift niet permanent nodig te hebben, maar voor kortere periode, of is de aanschaf te duur? Dan is het mogelijk om voor ongeveer €100 per maand een traplift te huren.

on air