Header Qatar Zin Geen Zin 752X423

Wat kosten de stadions in Qatar voor WK Voetbal 2022?

Over een kleine week start het WK voetbal 2022 in Qatar. Eigenlijk is dat best een vreemd land om het WK te laten organiseren dit om een aantal redenen. Zo is het geen ideaal voetbalweer. Met gemiddeld 30 graden Celsius in Lusail, waar het grootste stadion staat, is dit wellicht zelfs een understatement.

Ook is Qatar geen schoolvoorbeeld als het gaat over arbeidsomstandigheden en mensenrechten, wat tijdens de toewijzing van het WK ook al bekend was. Daarnaast is Qatar helemaal geen groot voetballand en als je daar dan een wereldkampioenschap wilt gaan houden, dan moet je uiteraard wel zorgen voor een beetje stadions.

Voor het WK in Qatar zijn deze stadions dus gebouwd, voor alleen dit wereldkampioenschap! De grote vraag is dan uiteraard: wat heeft dat gekost, de bouw van de stadions voor het WK in Qatar?

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 12 november 2022
Header Qatar Zin Geen Zin 752X423

Voetbalstadions in Qatar uit de grond gestampt

In Qatar gaat er in acht stadions gespeeld worden. Hiervan zijn er zeven nieuw gebouwd, speciaal voor dit Wereldkampioenschap Voetbal.

Ze hadden dus slechts één stadion dat een beetje aan de eisen van de FIFA voldeed. Dit stadion is echter wel volledig gerenoveerd en verbeterd en zodoende ook zo goed als nieuw.

Al deze stadions liggen dicht bij elkaar in de buurt, want de grootste afstand die je zou moeten reizen tussen de stadions door is slechts 75 kilometer! Kun je het je voorstellen, de afstand tussen de Johan Cruijf Arena en de Kuip is 90 kilometer en dus een stuk langer…

Zeven nieuwe stadions, een compleet verbouwd, dat gaat in de papieren lopen lijkt me.

€771.000.000 – Lusail Stadion in Lusail

Het grootste stadion tijdens het WK is het Lusail Stadion in de gelijknamige stad Lusail. Dit stadion heeft een capaciteit van 80.000 plaatsen en is gebouwd in 2021.

In dit stadion zullen naast de poulewedstrijden ook de kwartfinale, halve finale en zelfs de finale gespeeld gaan worden. De eerste wedstrijd in het Lusail Stadion wordt op 22 november gespeeld, Argentinië tegen Saoedi-Arabië staat dan op de planning.

 

Embed from Getty Images

€852.000.000 – Al Bayt Stadion in Al Khor

Dit is niet het grootste stadion, maar wel het duurste stadion gebouwd voor het WK.

Met een capaciteit van 60.000 mensen en slechts negen wedstrijden te spelen, kost dit stadion per toeschouwer (als het volledig is uitverkocht) €1.577 per wedstrijd! Een vol Al Bayt Stadion zou met die ticketprijs dan bijna €95 miljoen euro opleveren, wat na negen wedstrijden zou resulteren in €855 miljoen.

In dit stadion zal de openingswedstrijd van het WK gespeeld worden. Op 20 november om 17.00 uur Nederlandse tijd speelt Qatar tegen Ecuador. Verder speelt het Nederlands elftal hier op 29 november een wedstrijd tegen Qatar.

Embed from Getty Images

€704.000.000 – Education City Stadion in Al Rayyan

Voor de scherpe lezers, dit stadion staat inderdaad in dezelfde stad als het Khalifa International Stadion; beide staan in Al Rayyan. Dit stadion is echter weer speciaal voor het WK gebouwd en opgeleverd in 2020.

In dit stadion zijn al een aantal belangrijke wedstrijden gespeeld, onder andere de finale van de FIFA World Cup tussen Bayern München en Tigres UANL uit Mexico. Bayern won deze wedstrijd overigens met 1-0.

Tijdens de finale waren er iets meer dan 7.000 toeschouwers, terwijl er in het Education City Stadion 40.000 bezoekers kunnen.

Embed from Getty Images

€587.000.000 – Al Janoub Stadion in Al Wakrah

Dit stadion ligt vlakbij de Persische golf, waar veel gevist wordt, en gedoken wordt naar parels. De boten waarmee dit gebeurt, zijn de inspiratie geweest voor dit stadion, echter zou een amandel net zo goed de inspiratie geweest kunnen zijn, want dat ziet er ongeveer hetzelfde uit.

De capaciteit van het Al Janoub Stadion is wederom 40.000 toeschouwers. Omdat er 7 wedstrijden gespeeld gaan worden, zou een ticket €2100 moeten kosten om de kosten van de bouw van dit stadion terug te verdienen.

 Embed from Getty Images

€362.000.000 – Ahmad Bin Ali Stadion in Al Rayyan

Wederom een stadion in de ‘voetbalhoofdstad' van Qatar, Al Rayyan. In dit stadion kunnen 40.000 supporters.

Deze zullen voornamelijk uit de UK komen, aangezien Wales in het Ahmad Bin Ali Stadion een aantal wedstrijden speelt en ook de wedstrijd Wales – Engeland hier gespeeld gaat worden! Onze zuiderburen spelen hier ook twee wedstrijden.

 

Embed from Getty Images

€344.000.000 – Al Thumama Stadion in Doha

Het stadion waar Nederland zijn eerste wedstrijd zal spelen, tegen Senegal op 21 november, is het Al Thumama Stadion in hoofdstad Doha.

Dit stadion heeft net als de meeste stadions in Qatar ruimte voor 40.000 bezoekers. Het is een bijzonder stadion, omdat het helemaal rond is. Als een soort ijshockeypuck, met alleen in het midden een groot open gat.

Embed from Getty Images

€281.000.000 – Khalifa International Stadion in Al Rayyan

Embed from Getty Images

€240.000.000 – Stadion 974 in Doha

De naam van dit stadion verwijst naar de landcode van Qatar, +974, maar ook naar de 974 containers waarmee het stadion is opgebouwd. Dit is het allereerste stadion dat na het WK afgebroken gaat worden.

Mogelijk dat het goed gerecycled gaat worden, aangezien Uruguay interesse heeft getoond als zij het WK van 2030 mogen organiseren. Je zou dus tijdens het WK van 2030 in hetzelfde stadion kunnen zitten als tijdens het WK van 2022 in Qatar!

In Stadion 974 worden slechts 7 wedstrijden gespeeld. Als Qatar voor de verkoop aan Uruguay niets krijgt voor dit stadion dan moeten de tickets ongeveer €850 per persoon per wedstrijd kosten, aangezien ook dit stadion ruimte heeft voor 40.000 mensen.

Embed from Getty Images

Totaal ruim 4 miljard uitgegeven aan stadions

Als je alle kosten van de verschillende stadions bij elkaar optelt is er dus voor €4.141.000.000 aan stadions gebouwd. Slechts een fractie van de totale €221 miljard die het WK op dit moment heeft gekost voor Qatar.

Voor velen wordt het WK Voetbal 2022 gewoon thuis op de bank gekeken, afreizen naar Qatar is slechts voor een handvol fans weggelegd. Wil je nou wat verdienen om wel bij het volgende WK, of EK te zijn? Een mooie sportsbet op het WK Voetbal 2022 kan je maar zo winst opleveren.

on air