Kart Hamilton

Wedden op Hamilton leverde Richard Hopkins 165.000 GBP op

Dit verhaal is al een flink aantal jaren oud, maar blijft tot de verbeelding spreken. De Engelsman Richard Hopkins was zo overtuigd van het talent van coureur Lewis Hamilton dat hij in 1998 een weddenschap afsloot op het destijds 13-jarige karttalent.

Lees hier het verhaal en waarom het blijft fascineren.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 9 februari 2023
Kart Hamilton
Lewis Hamilton Auto
By Mark McArdle from Canada (Lewis Hamilton) [CC BY-SA 2.0 or CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

De onwaarschijnlijke weddenschap op Hamilton

Evan, de zoon van Richard Hopkins, kartte in dezelfde klasse als Hamilton, maar was totaal niet opgewassen tegen talent Hamilton. Vader Hopkins was diep onder de indruk van de prestaties van Hamilton.

‘Het was duidelijk dat hij een talent voor het rijden had, maar wat vooral indruk op mij maakte was zijn mentaliteit ten opzichte van het racen. Ik had gewoon het vermoeden dat hij meer en grotere dingen zou bereiken’, zei Hopkins, nadat Hamilton in 2008 voor het eerst wereldkampioen was geworden.

Hopkins sloot drie weddenschappen af bij de Britse bookmaker Ladbrokes. Hij voorspelde dat Hamilton een Formule 1-Grand Prix zou winnen voordat hij 23 jaar was. Hamilton was 22 jaar, zes maanden en één dag toen hij op 8 juni 2007 de Grand Prix van Canada won. Hopkins won daarmee 20.000 Britse Pond.

Een jaar later streed Hamilton tot in de laatste race mee om de wereldtitel. De weddenschap die Hopkins hierover had afgesloten was dat Hamilton Formule 1-kampioen zou worden voor zijn 25ste verjaardag. Hierop had Hopkins een weddenschap van 100 pond tegen odds van 500 afgesloten. Deze weddenschap had hij daarnaast nog gecombineerd met de weddenschap op de eerste overwinning voor Hamilton voor een bedrag van 50 pond tegen odds van 1500.

Even leek het helemaal mis te gaan. Hamilton verloor op een regenachtig circuit in Sao Paolo de aansluiting bij zijn enig overgebleven concurrent Felipe Massa, die de race won en zich even wereldkampioen waande. In de laatste ronde van de race haalde Hamilton in de laatste bocht de Duitse coureur Timo Glock in, waarmee hij vijfde werd.

Dat was net voldoende om wereldkampioen te worden en Hopkins 145.000 GBP rijker te maken. ‘Ik durfde niet te kijken, het was zo spannend’, herinnert Hopkins zich. ‘We konden niet geloven dat hij Glock nog inhaalde. We durfden pas te juichen toen we de uitslag op de TV zagen.’

Ladbrokes
Wedden op Formule 1 bij Ladbrokes

Andere onwaarschijnlijke Formule 1-weddenschappen

De winst die Hopkins behaalde met zijn weddenschappen op Lewis Hamilton is zeker niet de enige grote winst. Diverse sportsbetters plaatsen eenzelfde soort long shot op de uitslag van een race of een podium op een wereldkampioenschap.

In 2020 werd de Italiaanse Grand Prix na een krankzinnige race gewonnen door de Fransman Pierre Gasly. Hij werd op het podium geflankeerd door McLaren-coureur Carlos Sainz en Lance Stroll van Racing Point. Geen Mercedes, geen Red Bull, maar dit trio coureurs leverde een Finse gokker ongeveer € 40.000 op.

Hij zette op dit totaal onlogische en onrealistische podium een bedrag van 24 cent en zal die betreffende zondag met stijgende verbazing naar de race hebben zitten kijken. De odds voor het door deze Finse speler voorspelde podium waren 1/166.990. Alle puzzelstukjes vielen voor deze speler op zijn plek die zondag van de Italiaanse Grand Prix 2020. Had ‘ie nu maar één of twee euro ingezet…..

De winnende odds van deze race waren de hoogste in meerdere decennia wedden op Formule 1. De enige winnende odds die enigszins in de buurt kwamen waren de odds op het podium dat in 2017 na afloop van Grand Prix van Azerbeidzjan gehuldigd werd.

Racewinnaar was Red Bull Racing-coureur Daniel Ricciardo. Hij werd geflankeerd op het podium door Valtteri Bottas van Mercedes en, wederom Lance Stroll, die destijds voor het team van Williams reed. De odds voor dit podium zonder WK-leiders Lewis Hamilton en Sebastian Vettel bedroegen 1/63.467.

Op deze odds werd door drie gokkers een bedrag van 20 cent geplaatst. Zij ontvingen alle drie een bedrag van rond € 12.500. Niet gek voor een long shot.

Wat is de grootste prijs die jij met een kleine inzet gewonnen hebt op de Formule 1 of een andere sport? Laat je reactie hier achter of stuur een mailtje naar [email protected]. We zijn benieuwd naar je verhaal!

on air