Man 290186 960 720

Wedden op sportwedstrijden op basis van statistieken

Op basis waarvan maak je je keuze als je een voorspelling of gok doet op een sportwedstrijd? De meeste spelers gebruiken statistieken uit het verleden die op verschillende websites worden aangeboden.

Dit kunnen statistieken zijn over van alles en nog wat op voor elke weddenschap die je plaatst is er wel een statistiek beschikbaar. Of dit nu winst of verlies is, hoeveel goals er worden gescoord of wie de meeste corners krijgt.

Jackpot Avatar geplaatst in Sport door Jackpot
op 27 mei 2022
Man 290186 960 720

Online bookmakers nemen een grote vlucht

Mede doordat de statistieken online heel erg makkelijk te vinden zijn heeft ook de online bookmaker een enorme vlucht meegemaakt. Online bookmakers bieden dermate veel gemak en snelheid waarbij je thuis uit je luie stoel een weddenschap kunt plaatsen. Bedenk hierbij wel dat de bookmakers al deze statistieken ook kennen en mede op basis daarvan hun quotering af geven.

De bookmakers hebben vele professionals in dienst die elke statistiek 'uit hun hoofd' kennen, maar ook de concurrentie en de markten zoals Betfair in de gaten houden om hun quoteringen zo juist mogelijk en concurrerend aan te bieden.

Xscores Onetime Voorbeeld
Statistieken

Voorbeeld van statistieken bij voetbalwedstrijden

Een van de websites die ik regelmatig gebruik is xscores.com waar je bijvoorbeeld de huidige stand inclusief het doelsaldo, het aantal uit en thuis overwinningen en nog veel meer details in een oogopslag kunt zien. Onderstaand een screenshot daarvan.

Hier zie je dus, hoe vaak er gewonnen, verloren of gelijk gespeeld is door de betreffende ploeg. Dit is uitgesplitst naar uit- en thuis-wedstrijden en ook het aantal goals voor en tegen is zichtbaar. Op basis hiervan zou je dus je weddenschappen kunnen plaatsen, waarbij dan vaak wordt verwacht dat de resultaten uit het verleden een goed inzicht geven voor de resultaten in de toekomst.

Uit de beleggingswereld is er echter een gezegde wat algemeen bekend is: 'Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst'. Dit is uiteraard ook bij sportsbetting het geval!

Waarop baseer ik mijn weddenschappen?

Ondanks dat het verleden geen enkele garantie geeft voor toekomstige uitkomsten is dat wel de basis waarop ik mijn voorspellingen en weddenschappen baseer. Misschien is dat dan ook de reden dat dit met wisselend succes gaat.

Een eerste 'scan' die ik vaak maak is om te kijken welke hoog geklasseerde teams tegen laag geklasseerde teams spelen. Het mooiste voor de quotering is als bijvoorbeeld de nummer 20 thuis speelt tegen de nummer 3 en je hiervoor iets meer dan 2x je inzet terug krijgt bij winst van de hoog geklasseerde uitploeg.

Deze kansen doen zich met enige regelmaat voor en dit zijn ook vaak de weddenschappen die ik speel. Ik duik wel altijd nog de diepte in om de recente vorm van de teams te bekijken en voornamelijk hoe de hoog geklasseerde partij het doet in uitwedstrijden. Dit alsmede wat de resultaten waren in het verleden van deze teams toen ze tegen elkaar speelden.

Bookmakers zijn uiteindelijk slimmer dan de speler

Ook al heb ik een goed gevoel bij 'het systeem' dat ik vaak speel uiteindelijk is er maar één winnaar aan het einde van de rit en dat is vaak de bookmaker. Of in het geval van een betting exchange is het altijd de betting exchange die de grootste winst opstrijkt door de commissie (vaak ca 5%) die ze vragen.

Zoals eerder ook vermeld hebben de bookmakers verschillende mensen fulltime in dienst die niets anders doen dan alle statistieken bijhouden, kijken hoe de 'markten' zich bewegen, of er blessures zijn. Dit om maar te zorgen dat de quotes die ze afgeven een goed beeld geven van de kansverhoudingen voor de betreffende weddenschap.

Het blijft dan nog altijd maar een kansberekening, maar op lange termijn hebben zij hier dermate veel ervaring mee dat ze precies weten hoe ze de quoteringen moeten stellen om er positief uit te springen aan het einde van de race.

Desondanks blijven we 15 miljoen bondscoaches houden die het altijd beter denken te weten, en daar hoor ik ook zeker bij! Ook geeft het een extra spannings-element om iets in te zetten op bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. En daarna vol spanning en adrenaline kijken hoe ballen op de lat belanden of afgekeurd worden vanwege buitenspel.

Waag dus vooral een gokje, bij bijvoorbeeld de Toto, maar weet dat op de lange termijn het moeilijk is om de bookmakers te verslaan.

Duindigt Paardenbaan
Duindigt

Het forum en de paardenrace

Maar wie weet gaat er een OneTimer het tegendeel bewijzen? We hebben op het forum bijvoorbeeld enkele kenners van de paardensport, die naar eigen zeggen hier redelijk vaak een winstje mee hebben behaald. Lees dit ook allemaal op het forum!

Lees over wedden op sport op ons forum

on air