Whisky

Geld verdienen met het verzamelen van whisky: is het een slimme investering?

Whisky, bekend in heel de wereld, maar vooral bekend vanuit Ierland en Schotland. Het waren echter de Arabieren die het destileren naar noord Brittanië brachten. De Ieren en Schotten wisten van gerst een drank te maken die wij kennen als whisky.

Maar wist je dat whisky niet alleen een genot voor de smaakpapillen kan zijn, maar ook een interessante investeringsmogelijkheid? Ik vraag mij af, is er geld te verdienen met whiskey of zorgt whiskey vooral voor hoofdpijn? We zullen de verschillende aspecten van whisky-investeringen verkennen, waaronder de groeiende markt, waardevolle flessen, en enkele belangrijke overwegingen voor potentiële investeerders.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 25 juni 2023
laatste update: 25 juni 2023
Whisky

Whiskey: een goede toekomstige investering?

De whisky-industrie heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Steeds meer mensen ontwikkelen een passie voor whisky en de vraag naar zeldzame en exclusieve flessen stijgt gestaag. Vooral in markten, zoals Azië, is er een toenemende interesse in whisky als een statussymbool en een waardevolle verzamelcategorie.

Eigenlijk weten ze van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten in Azië en daardoor kunnen investeringen snel groeien. Denk aan bijvoorbeeld de gigagroei van crypto’s een aantal jaar geleden. Deze groeiende vraag naar whiskey heeft geleid tot stijgende prijzen en heeft investeerders aangetrokken die willen profiteren van de waardestijging van bepaalde whisky's.

Waardevolle flessen en limited editions

Binnen de wereld van whisky zijn er enkele flessen die zeer waardevol en gewild zijn onder verzamelaars. Dit kunnen limited editions zijn van gerenommeerde distilleerderijen, zeldzame vintage flessen of zelfs flessen van distilleerderijen die inmiddels niet meer bestaan.

Het is belangrijk om de markt en trends goed te begrijpen om te weten welke flessen potentieel waardevol kunnen worden in de toekomst. Het verzamelen van whisky vereist kennis, geduld en je moet zorgen dat je niet stiekem een flesje opentrekt. De fles die vandaag niet veel waard is kan over een jaar ontzettend zijn gestegen in waarde. De term ‘don’t get high on your own supply’ is hier dus zeker van toepassing.

Een klein wist-u-datje. Hierboven zie je dat we whiskey en whisky typen. Dat is geen foutje! In Nederland is whisky gebruikelijk, whiskey wordt van oorsprong gebruikt voor de Ierse varianten maar wordt ook in de Verenigde Staten gebruikt.

Het ene merk gebruikt zelf ook de term whisky, terwijl de ander spreekt over whiskey. Als vuistregel kun je aanhouden dat Ierse en Amerikaanse merken whisky heten, en Schotse, Japanse, Canadese en Indiase merken whiskey gebruiken.

Whiskey Storage 3985334 1280

Tips voor investeren in whisky

Hoewel het verzamelen van whisky aantrekkelijk kan zijn als een investering, zijn er enkele belangrijke ‘regels’ waar je als potentiële investeerder rekening mee moeten houden:

  1. Authentieke flessen. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de flessen die je koopt authentiek zijn. Er zijn helaas veel vervalsingen op de markt, vooral als het gaat om zeldzame en waardevolle whisky's. Vertrouwen op gerenommeerde verkopers en veilinghuizen met een goede reputatie is essentieel om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld https://marktplaatswhisky.nl of https://www.hetwhiskyhuis.nl.
  2. Opslag en verzekering. Whisky is een kwetsbare drank en de juiste opslagcondities zijn van groot belang om de kwaliteit en waarde van de flessen te behouden. Dit is niet heel erg anders dan bijvoorbeeld een goede wijn.  Als investeerder is het goed rekening te houden met de kosten van opslagfaciliteiten en de mogelijke behoefte aan verzekering tegen diefstal, schade of verlies.
  3. Risico's en liquiditeit. Zoals bij elke investering zijn er risico's verbonden aan het verzamelen van whisky. De waarde van whisky kan fluctueren en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder marktvraag, trends en economische omstandigheden. Bovendien kan het verkopen van whisky soms uitdagend zijn vanwege de niche-markt en de beperkte koperspool. Ook het laten vallen van een fles of een bedorven fles kan tot de mogelijkheden behoren. Uiteraard is het de laatste jaren behoorlijk gehyped, dit kan natuurlijk zomaar instorten, waardoor je investering in geldelijk gewin geen waarde heeft. Uiteraard kun je het dan altijd nog opdrinken!

Whisky: een interessante investeringsmogelijkheid

Het verzamelen van whisky kan een interessante manier zijn om geld te verdienen, maar het is belangrijk om het niet lichtvaardig te nemen. Een grondige kennis van de whisky-markt, trends en waardevolle flessen is essentieel.

Potentiële investeerders moeten zich bewust zijn van de risico's en overwegen of ze de vereiste tijd, geld en expertise hebben om succesvol te zijn in deze niche-markt. Voor degenen die een passie hebben voor whisky en bereid zijn om te investeren in hun kennis en verzameling, kan het verzamelen van whisky een lonende en winstgevende onderneming zijn!

on air