Euro 163475 960 720

Wie zijn de rijkste personen en families van ons land?

De rijksten ter wereld hebben miljarden op de bank. Neem een Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, die in zijn eentje dik $150 miljard waard is. Dat zijn bedragen waar de normale mens alleen maar van kan dromen. Of niet, omdat het zo onwezenlijk veel is dat je niet eens kunt bevatten hoeveel dat is. En we hebben hier in Nederland natuurlijk ook multimiljardairs. Wie dat zijn, wat de rijkste families van ons kikkerlandje zijn en of ze überhaupt in de schaduw van Bezos en consorten kunnen staan, zochten wij voor je uit.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 17 mei 2022
Euro 163475 960 720

Rijkste personen van Nederland

Elk jaar brengt magazine Quote de Quote 500 uit. Dit is de lijst met de rijkste mensen (en families) van ons land, een beetje afgekeken van de Forbes Billionaires list. De Quote 500 komt elk jaar in november uit, dus over enkele weken weten we of de rijken nog steeds zo rijk zijn als afgelopen jaar. In juni 2018 is de Forbes Billionaires List uitgekomen, met de 1000 miljardairs wereldwijd. Laten we daar een top 5 van Nederlanders van maken.

Heineken 841887 1280
Heerlijk Helder Heineken. Het bierbrouwen legde de Heinekens geen windeieren

1. Charlene de Carvalho – Heineken: $15,8 miljard

Deze dame staat in de Quote 500 2017 op nummer 1, en in juni 2018 was ze voor Forbes de rijkste Nederlander (nummer 86 op de ranglijst). Zoals haar naam al doet vermoeden, is zij erfgenaam van de bierbrouwer. Nadat haar vader in 2002 overlijdt, krijgt de nu 64-jarige Charlene zijn aandelen in het Heineken concern, dit is 23% van de totale aandelen. Daarmee heeft ze een controlerend aandeel, daarnaast is ze CEO van het bedrijf. Omdat zij, met haar man, in het buitenland woont, erkent niet iedere lijst haar als Nederlandse, al is ze dat zeker wel.

2. Frits Goldschmeding: $5,2 miljard

Van de nummer 1 naar 2 maken we een behoorlijke sprong, namelijk dik 10 miljard. Voor sommigen is hij de rijkste persoon van Nederland, omdat hij wel hier woont. De naam zal misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar Goldschmeding is de oprichter van wat nu bekend is als Randstad Holding. Inderdaad, het uitzendbureau. Hoewel hij in 1998 al met pensioen ging en dus geen actieve rol meer heeft in het bedrijf (hij is inmiddels 85) sinds hij in 2011 ook stopte als voorzitter van de Raad van Bestuur, bezit hij nog wel zo'n 30% van de aandelen.

Naast Randstad is ook Tempo-Team onderdeel van de holding, en zijn er wereldwijd bijna 5000 vestigingen in 39 landen. Na Adecco is Randstad het grootste merk wereldwijd in de uitzendbranch. Goldschmeding stond op de Forbes ranglijst in juni 2018 op plaats 372 en is net als voor de Quote 500 in 2017 de 2e Nederlander.

3. Hans Melchers: $2,9 miljard

En weer nemen we een behoorlijke stap terug, Melchers bezit net iets meer dan de helft van de nummer 2 en staat in juni 2018 op nummer 822 van de Forbes ranglijst (op de Quote 500 2017 was hij 4e). Ook hier zal de naam niet direct een belletje doen rinkelen, Melchers verwierf zijn fortuin met het oprichten van chemieconcern Melchemie. Eind jaren '80 nam hij afscheid van de dagelijkse leiding van het bedrijf, dat daarna Melspring genaamd werd.

Daarnaast heeft Melchers een aanmerkelijk belang in investeringsmaatschappij HAL, wat is ontstaan na de verkoop van de Holland-Amerika Lijn. Recent is bekend geworden dat Melchers aangeklaagd wordt voor de eventuele medeplichtigheid aan de massamoord op de Koerden door het regime van Saddam Hoessein, omdat hij grondstoffen zou hebben geleverd die zijn gebruikt bij een gifgasaanval.

Online gokje wagen?

Leovegas Review

LeoVegas

100% tot €200 + 25 gratis spins!
Tombola Buttonv2

Tombola

Stort €25,- en speel met €75,-
Circus

Circus

100% welkomstbonus tot wel € 250
Luxaflex 877960 1280
Sonnenberg verdiende een fortuin met reepjes aluminium waar hij raambekleding van maakte

4. Ralph Sonnenberg: $2,9 miljard

Sonnenberg deelt de 822e plek op de Forbes ranglijst met Melchers, en is erfgenaam van de bedenker van Luxaflex. Het moederbedrijf heet Hunter Douglas en naast de bekende raambekleding leveren ze ook bouwmaterialen en andere soorten raambekleding. Sonnenberg is 84 maar denkt er niet aan om terug te treden. Hij bezit naar verluid tussen de 70 en 80% van de aandelen en is naast CEO ook nog voorzitter van de Raad van Bestuur. In Nederland mogen die functies niet gecombineerd worden, vandaar dat Hunter Douglas officieel op de Antillen gevestigd is. De opvolging van Ralph staat al wel klaar, zonen Marko en David werken beiden voor het bedrijf.

5. John de Mol: $2,1 miljard

De bekendste naam op de lijst is voor ons toch wel John de Mol. Wie kent de mediatycoon, die inmiddels ook behoorlijk groot is in het buitenland, niet? Of anders zijn zus Linda of zoon Johnny? John richtte samen met Joop van den Ende Endemol op, dat in 2000 voor ruim $5 miljard verkocht werd aan het Spaanse Telefonica. Ook zijn bedrijf Talpa, mede bekend van de geflopte tv-zender Talpa, is inmiddels verkocht, maar John blijft wel verantwoorlijk voor het creatieve proces. Daarnaast is hij met Sanoma inmiddels eigenaar van SBS, hij bezit 33% van de aandelen.

Met zijn 63 jaar zal hij voorlopig nog niet aan stoppen denken, en waarom zou hij als veel van zijn formats wereldwijd zo succesvol blijken te zijn? Enkele successen zijn Deal or No Deal (bij ons bekend als Miljoenenjacht), Fear Factor, Big Brother en The Voice, die ook in het buitenland zeer succesvol zijn (geweest). Op de Quote 500 2017 stond hij nog op een tweede plaats.

In memoriam: Dik Wessels

In de Quote 500 van 2017 stond Dik Wessels, oprichter van bouwbedrijf VolkerWessels, nog op nummer 2. Hij verdiende naast zijn bouwbedrijf ook goed met de beursgang van WorldOnline, maar overleed op 21 november 2017. Hierdoor staat hij nu niet meer op de lijst, maar was hij goed voor dik €3 miljard.

Pedestrian Zone 347468 1280
Al decennia lang een vertrouwd beeld in de (Nederlandse) winkelstraat: C&A

De rijkste families van Nederland

Vroeger was mijn eerste echte bijbaantje (na een krantenwijk) een zaterdagbaan bij de C&A. Ik rolde daarin omdat een deel van de vrouwelijke helft van de familie daar werkte of gewerkt had. We hebben het dan over 20 jaar geleden, toch een andere tijd. Op zaterdag stond ik achter de kassa, iets wat een 15-jarige nu van de Arbo niet meer mag. En door de weeks voorzag ik de nieuw binnengekomen kleding van wafers, die beveiligingsplaatjes. Ach, ik had een leuke tijd.

Ik hoor je bijna denken, wat heeft dat met deze lijst te maken? Nou, de Brenninkmeijers, de familie achter C&A, was destijds al één van de rijkste families van Nederland. Nu, 20 jaar later, is daar nog niet veel aan veranderd. Ze hebben een crisis overleefd, en ze hebben één van de weinige kledingwinkelketens die nog niet is omgevallen. Waar veel anderen al failliet zijn of een doorstart hebben gemaakt, staat C&A (ogenschijnlijk) fier overeind. En ook de Brenninkmeijers staan dus nog steeds in de ranglijst.

1. Familie Brenninkmeijer: €22 miljard

Beter nog, ze staan fier bovenaan. En dat is echt niet de eerste keer. Al berusten alle getallen op aannames en gissingen, de rijkste familie van ons land is ook meteen de meest gesloten familie. Zo zullen ze nooit cijfers naar buiten brengen over het kledingconcern waar ze hun geld mee verdien(d)en. Het bedrijf bestaat al vanaf 1841 en brengt dus een (rijke) geschiedenis met zich mee. Dat betekent ook dat ze niet alleen de crisis van de voorgaande jaren hebben weten te overleven, maar ook twee wereldoorlogen en vele andere crisissen.

De meeste panden waar zij hun winkel vestigen zijn eigendom van de familie, moet een vestiging sluiten dan blijft het pand alsnog eigendom en levert het dus, hopelijk, huurinkomsten op. Daarnaast investeren de Brenninkmeijers graag in andere takken, meestal via een investeringsmaatschappij, om zo risico te spreiden. Hun beleggingsportefeuille zou zo'n 10 miljard Euro waard zijn, en die spreiding legt ze vooralsnog geen windeieren. Van 2016 naar 2017 groeide het vermogen (geschat) met 4,8%.

Ss Rotterdam 290065 1280
Hotel de SS Rotterdam is onderdeel van HAL Investments

2. Familie Van der Vorm: €9,2 miljard

We maken dus wederom een flinke stap van nummer 1 naar nummer 2, deze familie bezit minder dan de helft van de Brenninkmeijers. De familie Van der Vorm bezit zo'n 70% van de aandelen in de HAL investeringsmaatschappij, die we bij Melchers ook al voorbij zagen komen. Net als de nummer 1 is deze familie uiterst gesloten en houden ze niet van belangstelling.

De grondlegger van het familievermogen heeft dit zelf bij elkaar verdiend. Willem vertrok op 17-jarige leeftijd naar Rotterdam om fortuin te maken, maar begon als loopjongen. Vijftien jaar later nam hij SSM (de Scheepvaart & Steenkolen Maatschappij) over en breidde vooral de handel in kolen uit. Daarnaast investeerde hij in andere sectoren, vooral na de verkoop van SSM, wat een geheime deal was. En zo kwam hij aan het geld om de noodlijdende Holland-Amerika Lijn uit de financiële problemen te halen, en op het rendement van die investering leeft de familie nog steeds.

3. Familie De Rijcke: €2,1 miljard

Hoewel we weer een flinke stap maken van dik €9 miljard naar €2,1 miljard, doet de familie haar naam eer aan: ze behoren tot de rijksten van ons land. Deze familie zit achter de bekendste drogisterij van ons land: de Kruidvat. Opgericht als enkele winkel in 1975 in Bussum, inmiddels uitgegroeid tot een naam die iedereen kent met winkels op zowat elke straathoek. En Kruidvat is vooral groot geworden met de verkoop van producten waar het bedrijf juist niet voor is opgericht: namelijk niet de drogisterij-artikelen maar alles eromheen.

Onder de Kruidvat Holding vallen ook namen als Ici Paris en Trekpleister. Net als Kruidvat richt Trekpleister zich op nevenverkoop, van snoep tot treinkaartjes, boeken, speelgoed etc. Dit is lang een succesformule geweest, en daar houdt Kruidvat aan vast. In 2002 is het concern overgenomen door A.S. Watson, bekend van drogisterijen in het buitenland, alleen gaat het nu niet zo goed meer met het bedrijf. Maar daar hebben De Rijckes waarschijnlijk weinig last meer van. De €1,3 miljard die de verkoop opbracht, groeit nog steeds gestaag.

Shopping 606993 1280
Vroeger hoorde het bij het straatbeeld: de V&D (nog vroeger de Vroom & Dreesmann). Helaas heeft het warenhuis het niet gered

4. Familie Dreesmann: €1,7 miljard

Ook deze familie kennen we uit de winkelstraten, al is de V&D (het vroegere Vroom&Dreesman) inmiddels failliet. Daar heeft de familie Dreesmann niets van gevoeld, zij verkochten de keten in 2004 al voor €1,6 miljard, en behoren dus nog steeds tot de rijkste families van Nederland. Toch zal het emotioneel pijn hebben gedaan dat het levenswerk van de overleden Anton Dreesmann, die het concern in 1887 samen met Willem Vroom opzette. In 1982 valt V&D onder de Vendex Groep, waar ook merken als Edah, Kijkshop en Hunkemöller onder vallen. Van de vier namen heeft alleen Hunkemöller het overleefd, nadat Edah is overgenomen en omgekomen in de supermarktoorlog, en Kijkshop inmiddels ook uit het straatbeeld is verdwenen.

5. Familie Melchior: €1,3 miljard

De familie Melchior heeft het kapitaal te danken aan Léon Melchior, de in 2015 overleden oprichter van bouwbedrijf HSV. Daarnaast had hij een succesvolle paardenspringstal. De laatste 50 jaren van zijn leven bracht hij door in het Belgische Lanaken, waar hij een landgoed had. Hij investeerde onder andere in DSM, tot tweemaal in zijn voetbalclub MVV toen ze het moeilijk hadden en stond mede aan de wieg van brillenketen Hans Anders. Verder is weinig bekend over de familie.

Het valt in het niet bij de wereldtop

De Nederlandse miljardairs weten dan nog een plekje op de Forbes ranglijst te bemachtigen (al is het ver onderaan), de Nederlandse families zijn op het speelveld van de wereld niet eens een stipje op de kaart. De wereldtop is vele malen groter en de top 25 is samen goed voor 1 miljoen dollar. De familie Walton (achter de Amerikaanse supermarktketen Walmart) staat fier aan top met dik $150 miljard, een bedrag wat onze top 5 samen nog niet eens kan benaderen.

Willen we pochen dan moeten we naar onze zuiderburen, de families Van Damme, De Spoelberch en De Mevius zijn samen goed voor $54 miljard en staan wereldwijd op nummer 4. Waarom zij samen genoemd worden? Omdat zij de families achter AB InBev zijn. Inderdaad, de bierbrouwers die we kennen van Jupiler, Dommelsch Bier, Hertog Jan, Hoegaarden maar ook Budweiser en Corona. Samen zijn zij inmiddels de grootste brouwerij ter wereld. En dus ook de rijkste families van de Lage Landen.

Maar goed, Nederland doet het op individueel gebied, zowel personen als families, dus niet zo goed op het wereldtoneel. Gelukkig maken we dat enigszins goed door sterke merken op de lijst met meest waardevolle merken!

on air