Brunsie Gaat Fietsen Mei 23 (1)

Brunsie gaat fietsen - mei 2023

De klassiekers liggen alweer achter ons. Wat hebben we een prachtige wedstrijden gezien over eerst de Italiaanse en Vlaamse wegen en daarna door de Ardennen. Een deel van het peloton gaat genieten van een welverdiende break, terwijl andere renners staan te popelen om zich te tonen in mei. Wij blikken vooruit op mei, waar meer gebeurt dan alleen de Giro d'Italia.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 29 april 2023
laatste update: 29 april 2023
Brunsie Gaat Fietsen Mei 23 (1)

Van het klassieke voorjaar naar nieuwe kansen in mei

Het klassieke voorjaar was er eentje om in te lijsten. Met name voor Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel waren het maanden om niet snel te vergeten. Van der Poel won Milaan - Sanremo en Parijs - Roubaix en werd tweede in de Ronde van Vlaanderen.

Pogacar won die Ronde, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en was en passant ook de sterkste in rittenkoers Parijs - Nice. Je zou bijna vergeten wat de Nederlandse Jumbo-Visma ploeg gepresteerd heeft. De geel-zwarte formatie won een karrevracht aan semi-klassiekers, maar kwam tekort voor de echte grote zeges.

In mei zijn er nieuwe kansen op zeges, te beginnen met de klassieker die geen klassieker genoemd wordt. Op 1 mei, de dag van de arbeid, staat steevast de Duitse wedstrijd Eschborn-Frankfurt op het programma. Voorheen heette deze wedstrijd Rund um den Henninger Turm.

Met deze Duitse wedstrijd wordt het klassieke voorjaar eigenlijk pas echt afgesloten. De laatste jaren eindigt deze wedstrijd vaak in een massasprint. Vooral de Duitse ploeg Bora - Hansgrohe is gebrand op de overwinning en heeft met sprinters Sam Bennett, de winnaar van 2022, en Danny van Poppel goede kandidaten. Tegenstand komt voornamelijk uit België.

Topsprinters Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck) en Arnaud De Lie (Lotto - Dstny) geven acte des presence in Duitsland.

Giro Parcours 2023

De Giro d’Italia

Na Frankfurt is de eerstvolgende wedstrijd de Giro d’Italia. De editie van 2023 is loodzwaar met veel klimwerk door de hele ronde heen. Klassementsrenners kunnen geen moment verslappen. 

Volgende week blikken we in een special uitgebreid vooruit op de ronde van Italië, inclusief onze voorspellingen en die van de bookmakers.

Voor hen die geen Giro rijden

De renners die niet aan de start van de Giro verschijnen kunnen zich elders in Europa vermaken met een aantal kleinere rondes zoals de Ronde van Hongarije, de Vierdaagse van Duinkerken of de Ronde van Noorwegen.

Ronde van Hongarije

De Ronde van Hongarije is van 10 tot en met 14 mei het decor voor het sprintduel tussen de Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. De ronde start op woensdag met een etappe van en naar Szentgotthard over 168 kilometer. Hier mogen we al een massasprint verwachten.

Op donderdag en vrijdag zal het waarschijnlijk geen massasprint worden met de pure sprinters gezien het geaccidenteerde terrein, al tonen zowel Jakobsen als Groenewegen steeds vaker aan dat ze ook goed over de heuvels kunnen rijden. Wellicht zijn dit meer etappes voor Jasper Philipsen die in de klassiekers aantoonde meer te kunnen dan alleen sprinten.

Op zaterdag 20 mei wordt het klassement opgemaakt als we serieus gaan klimmen in een etappe over 206 kilometer met aankomst bergop naar Dobogoko. Vorig jaar sloeg Chris Froome hier toe om de Ronde van Hongarije te winnen. De ervaren Brit staat dit jaar opnieuw aan de start om zijn titel te verdedigen.

Zondag is het weer keizerlijk sprinten voor de rappe mannen met een vlakke aankomst in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Vierdaagse van Duinkerken

De Vierdaagse van Duinkerken is een koers die, ondanks de naam, al jaren vijf of zes dagen duurt. Dit jaar start de ronde op dinsdag 16 mei in Duinkerken en finisht aldaar op zondag 21 mei. De eerste twee etappes zijn gemaakt voor sprinters, al weet je het met de wind in Noord-West Frankrijk nooit zeker.

De derde etappe is een tijdrit rondom Saint Quentin. De vierde etappe is weer sprinten geblazen, waarna het klassement in de rit van Roubaix naar Cassel gemaakt zal worden. In deze rit moet flink geklommen worden.

Ronde van Noorwegen

De derde kleinere ronde die in mei op het programma staat is de Ronde van Noorwegen. Deze wordt verreden van 26 tot en met 29 mei over een proloog en drie etappes. De ronde eindigt in Stavanger, waar op maandag 29 mei de opvolger bekend is van Remco Evenepoel die de ronde vorig jaar won en wellicht een dag eerder de Giro van 2023 op zijn naam heeft geschreven.

Eendagskoersen

In de tweede helft van de maand staan er in de Lage Landen een paar mooie eendagskoersen op het programma. Zo wordt in Nederland de semi-klassieker Veenendaal - Veenendaal Classic verreden. Deze wedstrijd werd voor het eerst verreden in 1985 en heette tot en met de editie van 2006 Veenendaal - Veenendaal.

In 2007 verscheen de wedstrijd als Dutch Food Valley Classic op de internationale wielerkalender om een groter gebied te kunnen vermarkten. Vanaf 2014 startte de wedstrijd een aantal keren in Arnhem, maar Veenendaal - Veenendaal is sinds 2017 zowel in naam als in parcours in ere hersteld.

Met vier zeges is de Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen recordhouder voor wat betreft het aantal overwinningen in deze wedstrijd. Wellicht komt daar dit jaar een vijfde zege bij. Na de Ronde van Hongarije is het in ieder geval de bedoeling dat Groenewegen ook in Veenendaal aan de start staat.

Van Veenendaal naar Antwerpen

Daags daarna staat de Antwerp Port Epic op het programma. Deze wedstrijd werd voor 2017 verreden onder de naam Schaal Sels, maar heeft een rebranding ondergaan toen de World Ports Classic (Rotterdam - Antwerpen) ter ziele ging.

De Antwerp Port Epic is een wielerwedstrijd die deel uitmaakt van een Vlaams wielerkampioenschap. Het is dan ook voornamelijk een Belgisch feestje. De laatste niet-Belg die won was niet de minste: in 2021 won Mathieu van der Poel.

De Antwerp Port Epic gaat over dertig kilometer kasseien en enkele onverharde stroken waarbij het eigenlijk meer een plekje in het klassieke voorjaar zou verdienen, maar de kalender aldaar is al zo vol. Met een plekje op de kalender in de tweede helft van mei heeft de organisatie echter wel de mogelijkheid om renners naar Antwerpen te trekken die na een korte vakantie weer in competitie komen om langzaam op te bouwen naar de Tour de France. Er kunnen dus zomaar een pak grote namen aan de start in Antwerpen verschijnen.

Naast deze twee semi-klassiekers in mei staan ook het Duitse Rund um Köln en het Circuit de Wallonie nog op het programma. Ook de renners die de Giro niet rijden hebben dus meer dan voldoende wedstrijden om uit te kiezen.

Wedden op wielerkoersen doe je hier

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
on air