Ajax Amsterdam Arena

Zoveel verdiende Ajax aan het Champions League avontuur!

Het was dé verrassing van het afgelopen voetbalseizoen: Ajax dat de halve finales van de Champions League haalde. Daar strandden ze tegen Tottenham, maar niet zonder slag of stoot. In de aanloop naar deze halve finale waren ze Juventus in Turijn de baas, speelden ze gelijk in eigen huis tegen de Oude Dame en wisten ze in Madrid Real compleet van de mat te spelen. De Amsterdammers hadden vleugels, maar moesten het uiteindelijk toch afleggen tegen de Spurs, die vervolgens een finale speelden tegen Premier League collega Liverpool. Ik maakte eerder al eens een schatting dat het Europese avontuur Ajax ongeveer €100 miljoen opgeleverd zou hebben, en ik zat er niet heel ver naast blijkt wel uit het jaarverslag van de club. Tijd om eens naar de cijfertjes te gaan kijken!

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Sport door OneLuckyLady
op 9 februari 2023
Ajax Amsterdam Arena

Ajax seizoen 2018-2019

Het jaarverslag gaat over boekjaar 2018-2019 en loopt daarmee gelijk met het voetbalseizoen (1 juli 2018 tot en met 30 juni 2019). Het seizoen begint eind juli met de kwalificatierondes voor de Champions League. Gezien het feit dat Ajax het uiteindelijk tot de halve finales weet te schoppen, is het geen geheim dat zij de voorrondes overleven. En dat doen ze glansrijk, Zowel Sturmgraz als Luik zien een sterk Ajax tegenover zich, in de play-offs tegen Dynamo Kiev zijn de Amsterdammers ook de winnende ploeg.

Inmiddels is dan ook de Eredivisie begonnen, waar Ajax als eerste gelijk speelt tegen Heracles. Daarna zijn VVV Venlo, FC Emmen, Vitesse en FC Groningen de mindere ploeg, tegen PSV verliest Ajax in Eindhoven alleen met 3-0. Dit zou een voorbode kunnen zijn voor de strijd tussen de Eindhovenaren en de Amsterdammers, maar erna volgt weer een streak vol winsten in de Eredivisie. Er wordt niet zomaar met 1-0 gewonnen, maar overwinningen van 7-1 (uit tegen Exccelsior) en 8-0 (thuis tegen De Graafschap) laten zien dat het team in staat is te scoren. Tot aan de winterstop wordt niet meer verloren maar Ajax gaat als nummer 2 de kerstdagen vieren, het moet PSV dan nog voor zich dulden.

In de Champions League weten ze dan ook mooie resultaten neer te zetten in de groepsfase, waardoor ze overwinteren in Europa. Ze worden tweede in de groep, achter Bayern München en dat betekent dat ze in februari uit mogen komen in de achtste finales. Inmiddels heeft Ajax ook de eerste twee rondes én de kwartfinale van de KNVB beker gewonnen en mag dus na de winterstop doorspelen voor de beker. Het ziet er prima uit voor de club.

Champions League Onetime
El Ronzo

Na de winterstop

De eerste twee wedstrijden in de Eredivisie na de winterstop lijkt het alsof Ajax weer even op gang moet komen: tegen Heerenveen spelen ze thuis gelijk met 4-4 en in de Kuip is Feyenoord een maatje te groot met 6-2. VVV moet vervolgens in de ArenA weer tegen 6 tegendoelpunten aankijken maar Heracles lijkt de achilleshiel van Ajax en wint thuis met 1-0. Vervolgens volgen enkel overwinningen tot het einde van het seizoen, met uitzondering van de wedstrijd in Alkmaar tegen AZ die verloren wordt met 1-0. Uiteindelijk is het voldoende om de landstitel te veroveren, aangezien PSV na de winterstop ook moeite heeft met hun vorm, in april neemt Ajax de eerste plek over en blijft daar staan. Met een verschil van 3 punten zijn de Amsterdammers de besten van Nederland.

In de beker gaat het ook voorspoedig en weet Ajax wel steeds te winnen, waardoor ze na een finale tegen Willem II ook de KNVB beker mee naar Amsterdam mogen nemen. Maar het grote venijn van de ploeg zit hem in de Champions League. Waar niemand had verwacht dat ze na de winterstop nog ver zouden komen, bleken ze een maatje te groot voor Real Madrid en zelfs voor het Juventus van Ronaldo. Ze struikelen tegen Tottenham maar mogen trots zijn op het resultaat.

En al deze overwinningen leggen de ploeg blijkbaar geen windeieren! In het jaarverslag is te lezen dat het resultaat ten opzichte van een jaar eerder zeer positief te noemen is. Geen zin om het hele jaarverslag door te spitten? Dat doen je vrienden van Onetime natuurlijk voor je :-) Lees snel verder.

De cijfers van 2018-2019

Laten we beginnen met die veelgenoemde Champions League. Die leverde de Ajacieden uiteindelijk €95,3 miljoen op. Ik gokte op zo'n €100 miljoen en daar zit ik dus niet zo ver naast. Waarom we het niet precies wisten? Dat komt voornamelijk door de verdeling van de market pool, oftewel de televisiegelden. Hier geldt een niet nader uitgelegde verdeling voor. Verder is de €95,3 ongeveer zo opgebouwd:

  • €77,9 miljoen aan premies. Dit zijn de prijzen voor het behalen van de halve finale (ruim €47 miljoen), verdiensten voor winst in de groepsfase (bijna €10 miljoen) en de UEFA ranking (bijna €20 miljoen)
  • met de kaartverkoop voor de Europese wedstrijden werd €17,4 miljoen verdiend
  • televisiegelden voor Europees voetbal bedroegen €1,4 miljoen (en dat is minder dan verwacht)
  • de verkoop van merchandise bedroeg €21,2 miljoen, dat is ruim 7 miljoen euro meer dan een jaar ervoor. Dit is grotendeels te wijten aan de resultaten in de Champions League

De ruim 95 miljoen die vanuit de UEFA naar Ajax werden overgemaakt, zorgden mede voor een stijging van de bruto omzet van bijna 93 miljoen euro in seizoen 2017-2018 naar €199,4 miljoen in het afgelopen seizoen. Na aftrek van de kosten bleef hier nog €34 miljoen over. Dit is exclusief de inkomende en uitgaande transfersommen.

Geld Voetballer Verdienen Onetime
Max Pixel

Transfers Aajx seizoen 2018-2019

De totale transfersom komt echter (zeer) positief uit voor Ajax, hieraan hielden ze maar liefst bijna 34 miljoen euro aan over. Daardoor is het netto resultaat, na aftrek van belastingen, ruim €51 miljoen. Welke transfers hebben gezorgd voor zo'n resultaat?

  • Aan de inkomstenkant hebben de transfers van Justin Kluivert naar AS Roma en Davinson Sánchez naar Tottenham respectievelijk €17,25 en €40 miljoen opgebracht.
  • Door verhuur komt er nog wat extra binnen, in het totaal zijn de spelersvergoedingen maar liefst goed voor bijna 72 miljoen euro
  • Aan de uitgavenkant kostte Daley Blind €16 miljoen, Lisandro Magallan €9 miljoen, Zakaria Labyad €6 miljoen en Dusan Tadic €11,4 miljoen
  • Volgens de begroting ging er €38,8 miljoen uit aan transferkosten

Hoe dit helemaal berekend wordt, over de jaren bijvoorbeeld, is altijd wat onduidelijk. Omdat er meer binnenkwam dan uitging bleef er dus €34 miljoen aan positief resultaat over. Met de verkoop van Frenkie de Jong, die ze in het jaarverslag zelf The Gifted noemen, strijken ze in het huidige seizoen €75 miljoen op, eenzelfde bedrag brengt Matthijs de Ligt op met zijn transfer naar Juventus. Het inkomende bedrag zal op de komende jaarrekening dus nog eens vele malen hoger zijn (het zou mij niet verbazen als het op €200 miljoen of zelfs meer uitkomt!).

Edwin van der Sar, algemeen directeur bij Ajax, noemt het afgelopen seizoen het beste van deze eeuw, tot nu toe dan. En dat laat de jaarrekening dan ook zien. Met zo'n positief resultaat en een goede selectie jong talent (veelal uit eigen stal) kan Ajax de komende jaren wellicht nog veel meer laten zien. En dat houdt momenteel alleen al in Amsterdam 374 FTE medewerkers aan het werk. Daarnaast is er een Ajax kantoor in New York geopend en wordt de Aziatische markt bespeeld.

Ajax seizoen 2019-2020

We schrijven medio oktober 2019. Het nieuwe seizoen is inmiddels afgetrapt. Met de transfers is er talent verloren gegaan, maar dat betekent niet automatisch dat het niet goed gaat met Ajax. Hoe staat de club er nu voor?

De strijd om de Johan Cruijff Schaal gaat normaal tussen de bekerwinnaar en de Eredivisiewinnaar, maar aangezien Ajax beide won, speelden ze tegen de nummer 2 in de competitie: PSV. Op 28 juli 2019 was Ajax te sterk voor de Eindhovenaren en won met 2-0.

De Eredivisie beginnen de Amsterdammers net als afgelopen jaar met een gelijkspel, bij en tegen Vitesse. Vervolgens laat de club tegen Emmen in eigen huis zien dat ze goed zijn in doelpunten maken, het wordt 5-0. Ook de drie wedstrijden erna worden met klinkende cijfers gewonnen (steeds 4-1), tot PSV roet in het eten gooit en er een gelijkspel van weet te maken in eigen huis. Daarna wordt er weer met 5-0 gewonnen, ditmaal van Fortuna Sittard (dat vorig jaar ook al zoveel Amsterdamse doelpunten om de oren kreeg). Ook Groningen en ADO wisten niet te winnen en dus staat Ajax er weer prima voor. Ze staan qua punten gelijk aan PSV maar het doelsaldo is beter dus ze staan eerste. Het is nu zaak om dit vol te houden…

In de beker treft Ajax op 30 oktober OFC, de lokale voetbalclub uit Oostzaan. Het zou vreemd zijn als ze deze niet zouden gaan winnen, maar het is nog niet gespeeld dus we kunnen alleen koffiedik kijken.

Champions League

In de Champions League moesten de Ajacieden een kwalificatieronde en een play-off spelen, een ronde minder dan vorig seizoen. Bij PAOK Saloniki speelde Ajax gelijk met 2-2, thuis wonnen ze met 3-2 waarmee ze dus een ronde verder mochten. Bij APOEL Nicosia bleef het 0-0 maar thuis won Ajax wederom, met 2-0. Met deze uitslagen staan ze dus wederom in de groepsfase van de Champions League. Dit betekent dat ze sowieso €15,25 miljoen in de pocket hebben, dit is namelijk de startpremie voor de groepsfase van de Champions League, plus de coëfficiënt voor de ranking, wat ook aardig op kan lopen. In de groep staan ze inmiddels eerste na twee gespeelde wedstrijden: winst thuis tegen Lille en uit tegen Valencia leverde de club al 6 punten op. En dat betekent ook alweer kassa, want een winst in de groepsfase levert minimaal €2,7 miljoen per wedstrijd op.

Totaal staat de teller voor Ajax in de Champions League dus al op zeker €30 tot €35 miljoen, afhankelijk van de coëfficiënt ranking en exclusief de marketpool (televisiegelden).

Wedden op Ajax dit seizoen

Met zo'n geweldig seizoen achter de rug, wat betekent dat voor de sportweddenschappen voor het huidige seizoen voor Ajax?

Ajax is bij de Toto favoriet voor het landskampioenschap: met odds van 1.46 blijft het PSV (2.37) en Vitesse (35.00) voor. Dat het kampioenschap tussen de Amsterdammers en Eindhovenaren beslist gaat worden, is voor de bookmaker al uitgemaakte zaak, andere clubs komen er voor hen niet eens echt aan te pas.Voor de Champions League ziet de Toto helaas geen hoofdprijs weggelegd voor Ajax, met odds van 40.00 staan ze op een gedeelde 12e plek met Chelsea. Wel zien ze de Amsterdammers als winnaar van hun groep, met odds van 1.60 laten ze Chelsea (3.35), Valencia (5.50) en Lille (60.00) achter zich. Dat ze in de top 2 van de groep belanden, en dus doorgaan naar de achtste finales, levert odds van 1.12 op en is dus zeer waarschijnlijk.

Ook de internationale bookmakers zien het niet gebeuren dat Ajax de Champions League wint. Met odds tussen 34.00 en 41.00 staat de Amsterdamse club ook hier gemiddeld op de 12e plek, gedeeld met Napoli. Verrassend is dat Chelsea hier meestal wel onder Ajax staat met odds tussen 40.00 en 51.00. Of de Nederlandse of buitenlandse bookmakers gelijk hebben, weten we pas (veel) later. Maar dat Ajax na de winterstop nog Europees voetbal mag spelen, lijkt wel heel waarschijnlijk. En misschien weten ze wel weer te stunten…

on air