Elgordo

El Gordo

El Gordo - ook wel The Fat One genoemd - is de grootste loterij in de wereld! Elke 22ste december kijkt iedere Spanjaard de loterij live mee via de televisie.

Miljoenen winnen, daarom doe je mee aan de loterij. De grote vraag is dus: kun je als Nederlander meedoen aan El Gordo? Wij zochten het voor je uit! Lees hier alles over de grootste loterij te wereld.

Armijn door Armijn Meijer
op 13 juli 2022 - laatste update: 28 oktober 2023
El Gordo
El Gordo
Online El Gordo loten kopen

El Gordo Kerstloterij

De allergrootste Spaanse loterij, en in de wereld, is de 'El Gordo' met een prijzengeld van ruim 2,5 miljard euro. De kersttrekking wordt elk jaar op 22 december gehouden en heel Spanje zit dan voor de televisie. Deze trekking wordt namelijk live uitgezonden!

Deze loterij wordt al sinds 1812 georganiseerd en sinds 1913 hanteren ze het systeem dat op de dag van vandaag nog actueel is. De trekking begint al om 08:00 uur in de ochtend, onder toezicht van de president, de notaris en alle aanwezigen.

Uit een grote tombola rollen de balletjes met de nummers in de richting van twee buizen. De weeskinderen van Colegio de San Iidefonso zingen dan de winnende nummers voor.

Meespelen met 'El Gordo' Kerstloterij

Er zijn diverse mogelijkheden om mee te spelen met de grote Kerstloterij El Gordo van 22 december. Je kan uiteraard gewoon in Spanje loten kopen of dit doen via de officiële website van de organisatie.

Bij ons op het forum maken we ook een eigen poule voor deze loterij met de Onetime community. Al voor €5,50 maak je ook kans op de vele miljoenen die vergeven gaan worden in deze vette loterij!

Verschillende loterijen in Spanje

In Spanje zijn loterijen zeer populair. Ik durf wel te stellen dat de Spaanse inwoners relatief gezien de grootste afnemers zijn van loten voor de diverse loterijen.

Zo zijn er diverse loterijen actief die worden georganiseerd door de verschillende loterij instanties. Op elke hoek van de straat kan je wel loten kopen en zie je zelfs verkopers staan voor supermarkten.

In Spanje hebben ze, net zoals in Nederland, de Eurojackpot,die tegelijkertijd in verschillende Europese landen wordt georganiseerd. Deze jackpot kan hard oplopen en de hoogste uitbetaling was in 2015 met maar liefst 90 miljoen euro!

Je hebt daarnaast ook de bekende ONCE loterij, die al georganiseerd wordt sinds 1938 door een Spaanse organisatie die gericht is om geld in te zamelen voor blinden en slechtzienden. De loten van deze dagelijkse loterij worden verkocht op straat en bij kiosken.

De Bonoloto is een kleinere loterij die op doordeweekse dagen trekkingen heeft. Sinds de start in 1988 richt deze loterij zich op de kleinere spelers door middel van een lage aankoopprijs. 55% van de omzet gaat terug naar het prijzengeld. Ter vergelijk kun je nemen de Staatsloterij waar men spreekt van een winkans van 51,3%

Een van de meest populaire loterijen in Spanje is de La Primitiva. De speler mag zelf zes getallen en een reservegetal invullen en hopen dat deze getallen vallen op donderdag of zaterdag. Een typisch evenbeeld van de Nederlandse Lotto.

El Gordo ook wel The Fat One is de grootste loterij in de wereld! Elke 22ste december kijkt iedere Spanjaard de loterij live mee via de televisie.

El Gordo: spektakel!

El Gordo is één groot spektakel in Spanje en live te volgen via de nationale tv & radio en ook online via de website. Deze loterij is zo populair, maar besef dat een lot maar liefst €200 kost! Daarnaast heb je de mogelijkheid om voor €20 een tiende lot te kopen.

Veel inwoners uit Spanje kopen met hele dorpen of straten gezamenlijk loten. Je ziet zelfs rijen voor de verkooppunten naarmate 22 december dichterbij komt. Regelmatig haalt deze El Gordo loterij ook het buitenlandse nieuws als de winnaars bekend worden gemaakt.

Deze loterij heeft een uitbetaling van 70% en kan je daarmee dus ook goed vergelijken met onze eigen Staatsloterij. De Spaanse overheid houdt ongeveer een miljard euro aan deze kerstloterij over.

Je kan tegenwoordig ook loten via het internet kopen en dan kan je zelf je eigen lotnummer of eindcijfer bepalen.

75% van meerderjarige Spaanse bevolking speelt mee met deze superloterij en geeft daarbij gemiddeld meer dan €60 uit.

In 2019 werd er voor 3,4 miljard euro's aan tickets verkocht en in totaal 2,44 miljard vloeide weer terug naar de prijzenpot.

Het zal wel bij dromen blijven maar uiteindelijk moet toch iemand winnen.

Veelgestelde vragen over de El Gordo loterij

Kan ik als Nederlander meespelen met El Gordo?

Dat kan zeker, je kan gewoon legaal loten kopen voor de El Gordo loterij op de officiële website.

Wat kost een lot bij de El Gordo loterij?

Vanaf €40 koop je al een 1/5 lot. Een heel lot kost €200.

Wanneer is de trekking van El Gordo?

De trekking van de El Gordo is altijd op 22 december. Je kan al loten kopen vanaf juli.

Wat zijn de prijzen bij El Gordo?

De totale prijzenpot is ruim 2,5 miljard euro. De hoofdprijs bedraagt maar liefst 720 miljoen euro.

on air