LOH Button

Wat is Lot of Happiness, Nederlands nieuwste loterij?

Toen mij werd gevraagd een stuk te schrijven over de nieuwe loterij Lot of Happiness, dacht ik eigenlijk meteen dat het wel een weer een loterij zou zijn die geen geld maar belevenissen ofzo als prijzen zou hebben. Een nieuwe Raffld of iets van die strekking. Maar ik had het mis. Lot of Happiness is een nieuwe loterij, met een goed hart en een goed doel. Wat het precies is lees je uiteraard weer op Onetime!

Loh Logo 2 (1)
lotofhappinessnederlandseloterij
Lot of Happiness steunt goede doelen die gericht zijn op het geluk van (zieke) kinderen

Wat is Lot of Happiness?

Lot of Happiness is een nieuwe Nederlandse loterij die van de kansspelautoriteit in september 2017 een licentie heeft gekregen. De vergunning is verleend aan de organisatie FAIRSHARE. De loterij is opgezet met het idee dat een deel van de inleg naar goede doelen gaat. Klinkt bekend?

Inderdaad, de Postcode Loterij, Vriendenloterij en BankGiro Loterij hebben eenzelfde insteek. Maar er zijn zeker verschillen, al is het alleen maar omdat Lot of Happiness (nog) lang niet zo groot is als de loterijen uit de Novamedia-stal.

Het eerste verschil is dat Lot of Happiness zich richt op goede doelen die zich inzetten voor kinderen. Hun motto luidt: ‘Het beste lot voor zieke kinderen' maar ze steunen niet alleen goede doelen die zieke kinderen helpen.

Ze vinden dat kinderen in het algemeen een onbezorgd en vrij leven moeten hebben. En ondanks dat wij het in Nederland goed hebben en veel kinderen hier gelukkig zijn, geldt dat niet voor alle kinderen, en daar willen zijn zich voor inzetten.

Op dit moment werkt Lot of Happiness samen met twee goede doelen: KiKa (Kinderen Kankervrij) en Make-a-wish. KiKa zet zich in voor onderzoek naar kinderkanker, en heeft als doel om het overlevingspercentage van kinderen met kanker van 75% naar 95% te verhogen.

Make-a-wish laat wensen van ernstig zieke kinderen uitkomen. De fantasie van het kind bepaalt de wens, en dit kan variëren tot een dag meelopen bij een droombaan tot het ontmoeten van een idool.

Update 2022: In dit jaar steunen ze maar liefst 3 goede doelen, namelijk;  CliniClowns, Duchenne Parent Project en WereldOuders.

Lot Of Happiness
Lot of happiness steunt goede doelen gericht op kinderen, welke doelen verscheelt per jaar.

Hoe werkt lot of happiness?

Uiteraard koop je loten voor de loterij. Deze kosten €12,50 per stuk. Er zijn 12 maandelijkse trekkingen en vier extra kwartaaltrekkingen per jaar, dus in het totaal 16 trekkingen. De reguliere trekkingen zijn elke tweede maandag van de maand, en de kwartaaltrekkingen op de vierde maandag van maart, juni, september en december.

Je bepaalt zelf voor welk goed doel je speelt, dus je kunt op dit moment kiezen voor KiKa of Make-a-wish. Ze  beloven dat minimaal 50% van je inleg naar het goede doel gaat. De andere helft gaat naar de prijzenpot, de organisatie, en marketing om nieuwe deelnemers te werven. Hoe groter het aantal deelnemers, hoe groter het prijzenpakket wordt.

Je lotnummer bestaat uit twee letters en zes cijfers, die samen een uniek lotnummer vormen. De hoofdprijs wordt getrokken uit alle lotnummers en gaat er dus niet gegarandeerd elke maand uit. Deze schuift weer een maand op als hij niet valt. Alle andere prijzen vallen op uitgegeven lotnummers en vallen dus wel elke maand gegarandeerd. Je kunt eenmalig meespelen, of via een doorlopend abonnement.

Lot Of Happiness 3
De jackpot van Lot of Happiness staat momenteel op 100.000,- euro

Prijzenpot

De winkans bij Lot of Happiness is 1 op 5, oftewel 20%. Dat is niet heel groot, maar het moge duidelijk zijn dat de loterij voornamelijk is opgezet om de goede doelen te steunen. Naarmate er meer deelnemers zijn, zal de prijzenpot groeien, waardoor de winkans op die 1 op 5 blijft staan.

Afgelopen 15 augustus 2018 was de eerste trekking van Lot of Happiness. De prijzen bestaan uit geldprijzen en een divers aanbod van goederen (al dan niet gesponsord). 10 September vindt de tweede trekking plaats. De prijzenpot is daarvoor reeds bekend:

  • de jackpot bedraagt €50.000 (deze gaat er dus niet gegarandeerd uit, alle andere prijzen wel)
  • een cruise voor 2 personen
  • €500
  • Citytrip voor 2 personen
  • 40 inch Sharp TV
  • 2 vliegtickets voor een Europese stad naar keuze (retour)
  • €100
  • €50
  • Badcadeau
  • €10

Jackpot

De prijzenpot is dus niet heel erg groot, en eigenlijk is alleen de jackpot echt de moeite waard. Aangezien die niet gegarandeerd valt zal de kans dat je deze wint niet heel groot zijn. En even een rekensommetje leert dat als alle prijzen éénmaal te vergeven vallen, er 9 prijzen zijn (exclusief de hoofdprijs). Dit betekent dat er slechts ongeveer 45 deelnemers zouden zijn (winkans 1 op 5, 9 prijzen dus 45 loten). De niet-geld prijzen zullen (grotendeels) gesponsord zijn maar dan nog is het nog geen enorme ‘vetpot'.

Lot Of Happiness 2
Een loterij met een goed doel combineren, is een slim idee

Steun de goede doelen

De loterij moet het denk ik vooral hebben van het sympathieke uitgangspunt, en het feit dat het twee zeer aansprekende goede doelen steunt. Meedoen om er rijk van te worden, is vooralsnog geen goed uitgangspunt. Het is dus vooral een loterij die (wederom) inspeelt op het gemoed van mensen: een goed doel steunen, en daar dan ook nog een prijsje mee kunnen winnen.

Eerlijk is eerlijk, je kunt denk ik beter €6,25 per maand overmaken naar het goede doel, en de rest in eigen zak houden. Aan de andere kant, doordat het sympathie oproept zou de loterij ook maar zo kunnen gaan groeien en dan wel een mooie prijzenpot kunnen genereren.

De komende tijd zal vooral uit moeten gaan wijzen of Lot of Happiness kan gaan groeien. Want als het om het geluk van ‘onze' kinderen gaat, is elke euro het meer dan waard toch? Hiervoor zullen ze wel moeten gaan werken aan naamsbekendheid én vindbaarheid, want in Google vind je de loterij helaas nog niet goed als je op Lot of Happiness zoekt.

on air