Darts Onetime Prijzengeld

Prijzengeld bij darten

Eind jaren 90 begon de hype in Nederland toen Raymond van Barneveld het wereldkampioenschap won in de Lakeside Countryclub. Hij deed dit als eerste Nederlander in 1998 en daarna ook nog in 1999, 2003 en 2005, waarna hij overstapte naar de andere dartsbond namelijk de PDC. Dit was waarschijnlijk voornamelijk een financiële keuze en daarom wil ik wat dieper ingaan op het prijzengeld dat te behalen is met darts!
Je kunt ook zelf geld winnen met darten, door een gokje te wagen.

In 1998 won ‘Barney' 40.000 pond met zijn overwinning van het BDO World Darts Championship met een totaal aan prijzengeld dat jaar van 166.000 pond. In de loop van de jaren is dit prijzengeld opgelopen tot 300.000 pond dit jaar. Voor de winnaar zijn 100.000 Engelse ponden op te halen.

Jackpot Avatar door Jackpot
Darts Onetime Prijzengeld

Verschil tussen PDC en BDO

The Embassy was eind jaren 90 de belangrijkste prijs die je kon winnen. Tenminste, dat was in Nederland het geval omdat Raymond van Barneveld de grote held was tijdens de veelbekeken dartsuitzendingen op SBS6. Dit wereldkampioenschap (The Embassy) werd georgiganiseerd door de British Darts Organisation (BDO), maar in het begin van de jaren 90 kwam er onenigheid tussen deze organisatie en enkele van de topdarters.

Onder andere de beste darter ooit, Phil Taylor, heeft samen met 15 collega's besloten een eigen dart bond op te richten en dit is de Professional Darts Corporation (PDC). In de loop van de jaren kreeg deze bond meer macht omdat dartspelers overstapten naar deze bond, niet in de laatste plek vanwege de hogere verdiensten. Zo werden de toernooien en wedstrijden ook steeds interessanter voor de televisie. Het is nu zelfs zo dat nagenoeg alle tv toernooien georganiseerd zijn door de PDC en dat The Embassy alleen nog op Eurosport is te zien.

De rechten in Nederland voor darts liggen op dit moment bij de mannenzender RTL7 en zo komt het dat we ons af en toe weer heerlijk kunnen ergeren aan de tramchauffer Co Stompe op de tv. Geld hoef je niet meer in te zetten op Co Stompe en dit kun je beter doen met een weddenschap op Michael van Gerwen!

Co Stompe Onetime
Co Stompe

Wat levert darten nu eigenlijk op?

Iedereen kent de eerder genoemde Co Stompe wel met zijn truitjes en bloesjes vol met reclame. Het lijkt alsof dat de enige manier is waarop die man aan zijn geld komt. Maar zo slecht hebben de darters het niet, zeker niet als je een wereldtopper bent als Michael van Gerwen of 'destijds' Raymond van Barneveld.

De PDC heeft ook haar eigen wereldkampioenschap dat gesponsord wordt door de grote bookmaker William Hill. Dit wordt elk jaar gehouden eind december en eindigt in het nieuwe jaar begin januari. Vanwege de enorme populariteit is ook de locatie in 2008 gewijzigd naar het grote Alexandra Palace in London. Dit kampioenschap bestaat sinds 1994 en is in de 22 keer dat het gehouden werd maar liefst 16 keer gewonnen door Phil Taylor en in 2014 door de Nederlandse nummer 1 van de wereld, Michael van Gerwen.

In 2014 verdiende Michael van Gerwen met zijn overwinning op dit WK maar liefst 250.000 pond en de nummer 2 moest het doen met 100.000 pond! Dit is voor de winnaar dus ruim 2 keer zoveel als de winnaar krijgt bij The Embassy van de BDO.
Er worden veel weddenschappen afgesloten op darten, waarbij vaak Michael van Gerwen de favoriet is!

De top 3 bookmakers volgens Onetime

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets

Premier League Darts

Maar dit is dus maar voor 1 toernooitje dat een week duurt, de andere 51 weken per jaar is er uiteraard ook nog geld te verdienen. Je kunt hierbij denken aan de Premier League Darts die elk jaar wordt gehouden. Van ongeveer februari tot mei worden de 10 beste darters geselecteerd die een competitie spelen tegen elkaar van 16 weken in 16 verschillende speelsteden. Daarna komen de beste 4 spelers in de play-offs terecht waarna ook een finale gespeeld zal worden. De winnaar van deze finale verdient 200.000 pond en de nummer twee mag het doen met de helft. De twee halve finalisten strijken elk 75.000 pond op. Dit loopt af tot de nummer 10 die nog altijd 25.000 pond krijgt voor de moeite.

Lees ook het prijzengeld van Champions League of Darts

Prijzengeld Michael van Gerwen

Naast dat een speler dus prijzengeld opstrijkt zie je ook hun mooie gekleurde shirts vol hangen met reclames, maar helaas is deze informatie onbekend. Maar het moge duidelijk zijn dat dit een mooie bijverdienste is.
Wat wel openbaar is, of in ieder geval een goede schatting, zijn de inkomsten qua prijzengeld van de beste darter van dit moment: Michael van Gerwen.

Toen hij is gestart voor de PDC in 2007 verdiende hij ongeveer 28.000 pond, en dit liep de jaren daarop volgend op tot ongeveer 50.000 pond per jaar in 2011. Maar toen kwam de grote doorbraak van Mighty Mike van Gerwen! In 2012 werd er al ruim 265.000 pond opgestreken aan prijzengeld en dit werd in 2013 verder opgevoerd bijna 600.000 pond!! Dit is met de huidige wisselkoers ruim 800.000 euro voor 'pijltjes gooien'. Vorig jaar, 2014, verdiende Michael ruim 700.000 pond en dit jaar dat nog niet is afgelopen staat hij reeds op een slordige 860.000 pond wat neerkomt op meer dan een miljoen euro!
Uiteraard hebben we het dan wel over de bestverdienende en de beste speler ter wereld en valt dit nog altijd in het niets bij de salarissen die voor voetballers, tennisspelers of formule 1 coureurs worden betaald!

on air