Spaincroatiadavis2019

Prijzengeld Davis Cup 2019 (The World Cup of Tennis)

Het Davis Cup tennistoernooi vindt sinds 1900 jaarlijks in november plaats en is eigenlijk het wereldkampioenschap voor landen in de tennissport. De editie van 2019 is de 108e keer dat het toernooi gehouden wordt. Medio oktober, ten tijde van dit stuk, zijn de deelnemers al bekend, 16 landen zullen het tegen elkaar opnemen in Madrid voor de eervolle titel. Huidig kampioen, dus de winnaar van 2018, is Kroatië, zij zijn automatisch geplaatst voor het eindtoernooi van dit jaar. Alles wat je moet weten over de Davis Cup lees je uiteraard hier. Ook of het meespelen aan de Davis Cup financieel ook wat oplevert.

Spaincroatiadavis2019

Wedden op de Davis Cup

Net als bij vrijwel elk sporttoernooi kun je ook wedden op de Davis Cup. Hierbij zet je vooral in op de overall winnaar van het toernooi, maar je kunt ook weddenschappen vinden voor de winnaars van de groepsfases bijvoorbeeld.

Wie is volgens de bookmakers de waarschijnlijke winnaar van The World Cup of Tennis 2019? Spanje staat met odds van 3.50 tot 4.50 aan kop, gevolgd door Frankrijk (6.00) en titelverdediger Kroatië (6.00 tot 7.00). Het Nederlandse team staat samen met Colombia en Kazachstan onderaan met odds van 101.00. Oftewel, Nederland gaat de Davis Cup niet winnen. En doen ze dat toch, dan wint degene die dat goed gegokt heeft een dikke prijs. Het zou voor Nederland overigens ook de eerste overwinning ooit zijn op het toernooi dus we moeten denk ik maar niet te veel hoop koesteren…

Opzet Davis Cup 2019

Sinds dit jaar is de opzet van de Davis Cup veranderd. De officiële naam is nu ook The World Cup of Tennis geworden, al wordt de naam Davis Cup overal nog gebruikt, ook door de organisatie. Dit zal te maken hebben met de rijke historie van de naam, The World Cup of Tennis zal voorlopig vooral een 'tagline' zijn verwacht ik.

Voorheen, tot en met 2018, werd het toernooi gedurende het jaar gespeeld en vond de finale plaats in november, in één van de twee landen die in de finale stonden. Er was dus niet echt sprake van één eindtoernooi maar van een doorlopend toernooi met een finale. Dat verandert nu, het eindtoernooi vindt vanaf 2019 plaats in één week, op één locatie (in dit geval dus Madrid).

Dat betekent dat zowel de groepsfase als de kwart, halve en hele finale in één week gespeeld gaan worden. In 2018 werd de groepsfase nog in februari gespeeld, de kwartfinales in april en de halve finales in september. Er werden per ronde (rubber genoemd) vijf wedstrijden gespeeld. Per land doen er minimaal twee tennissers mee (het zijn altijd mannen, het Davis Cup toernooi is een mannentoernooi), die elk tweemaal tegen elkaar speelden. De vijfde wedstrijd was een dubbelspel tussen de landen. Elke wedstrijd was een best-of-five dus de rondes duurden 3 dagen… In de nieuwe opzet spelen de landen in de groepsfase in poules van drie landen, die elk 3 keer tegen elkaar spelen. Er zijn dus twee enkelspellen en een dubbelspel in een ronde. Ook wordt er gespeeld voor best-of-three per wedstrijd, waardoor een ronde in een dagdeel gespeeld kan worden.

De nummers 1 van de groepsfase gaan door naar de kwartfinales, plus de twee beste nummers 2. Ook hier spelen landen driemaal tegen elkaar, en de besten van die drie wedstrijden gaan door naar de halve finale. Daar gebeurt nog een keer hetzelfde, waarna er twee landen overblijven die in drie wedstrijden de finale spelen en bepalen wat het beste tennisland van 2019 is.

Davis Cup 2019 E1570625524703

De deelnemers

Er zijn drie manieren waarop een land zich kan kwalificeren voor het eindtoernooi. In het totaal zijn er 18 plekken te vergeven:

 • de halve finalisten van het eindtoernooi van het jaar ervoor plaatsen zich automatisch. Dit zijn vier plekken
 • in september worden er 2 wildcards weggegeven
 • in februari strijden 24 landen in de kwalificatieronde om 12 plaatsen

Om in die kwalificatieronde te komen, wordt er gewerkt met regionale rondes. Deze vinden plaats in 3 of 4 groepen per regio. Daarvoor is de wereld verdeeld in 3 regio's:

 • America's, 3 groepen van de Amerikaanse continenten
 • Asia Oceania, 4 groepen
 • Europe Africa, 3 groepen

Daarboven staat de Wereldgroep, oftewel de deelnemers van de Davis Cup van dit jaar. In elke groep worden voorrondes gespeeld. Deze bepalen of een land degradeert of promoveert. Afvallers in de kwalificatieronde in de Wereldgroep spelen play-offs om te bepalen wie er degradeert. Het is dus een competitie met verschillende divisies, alleen de eredivisie speelt de Davis Cup en de rest probeert te promoveren om in die Wereldgroep te komen.

De voorrondes en kwalificatierondes worden gespeeld op verschillende ondergronden. Voorheen werden de verschillende finales ook op verschillende plekken gespeeld waardoor ook hier de ondergrond kon wisselen, dat is nu niet meer. Toch is niet een bepaalde speler die specifiek in het voordeel is, hoewel ze allemaal een specialisme hebben. De banen in Madrid, waar in 2019 en 2020 het eindtoernooi gespeeld wordt, zijn gravelbanen, maar in 2021 kan dat vanwege een andere locatie ook maar zo een andere ondergrond zijn.

Prijzengeld Davis Cup 2019

The World Cup of Tennis is traditioneel omgeven door mysterie als het gaat om het prijzengeld. Van de afgelopen jaren is er dan ook eigenlijk niets bekend. Voor de editie van 2019 werd in 2018 al bekend gemaakt hoe het prijzengeld verdeeld zou gaan worden, dus we weten nu wat een team in potentie zou kunnen verdienen.

 • De winnaar krijgt $2,4 miljoen
 • De verliezend finalist krijgt $1,75 miljoen
 • De landen die in de halve finale stranden krijgen beide $1,5 miljoen
 • De zes landen die niet verder dan de kwartfinales komen krijgen elk $1,28 miljoen
 • De acht landen die in de eerste ronde verliezen krijgen allemaal $600.000

Dit zijn de bedragen die voor de spelers bedoeld zijn, en dit is samen een dikke 18 miljoen dollar. Daarnaast gaat er nog zo'n 9 miljoen (vooral aan media-inkomsten) naar de federaties van de deelnemende landen, middels deze verdeling:

 • Voor de winnaar ligt er $1,06 miljoen klaar
 • De verliezend finalist krijgt $844.000
 • Halve finalisten die daar stranden krijgen beide $750.000
 • De zes landen die niet verder komen dan de kwartfinales krijgen elk $600.000
 • De acht landen die in de eerste ronde verliezen krijgen allemaal $300.000

Wat men wel wist te vertellen is dat dit een ‘forse verhoging' is ten opzichte van eerdere edities. Geruchten gaan dat het zelfs een verdubbeling zou betekenen! Dat is niet verkeerd, maar toch is het fors minder dan de individuele Grand Slams opleveren. De prijzen in de Davis Cup zijn namelijk voor het hele team en niet per individu. Deelnemen aan de Davis Cup doe je als tennisser dus voor de eer en niet zozeer voor het geld.

Sponsoren

Zoals in eigenlijk elke sport normaal is, komt een groot deel van het geld dat er met een toernooi gemoeid is, van sponsoren. Bij de Davis Cup is dit niet anders. Hoofdsponsor was jarenlang BNP Paribas, de naam van de bank zat zelfs in het logo verwerkt. Maar sinds 2019 is er een nieuwe hoofdsponsor: Rakuten. Dit bedrijf, gespecialiseerd in e-commerce en loyalty-programma's, is vanaf nu de naamgever van het toernooi. Het zal mede de verhoging in prijzengeld verklaren. gokken wij zo.

Internationale sponsor is Adecco, official partner is HEAD (die we vooral kennen van tennisgear maar blijkbaar ook voor andere sporten spullen hebben ;-)) en mediapartner is beIN Sports, welke niet in Nederland opereert.

Tennis 934841 1280 1024X681
Head is een van de hoofsponsoren van de Davis Cup

Verder komen er uiteraard inkomsten uit de verkoop van toegangskaartjes. Kaartjes voor de groepsfase koop je vanaf €32 per rubber, voor de finale lopen de prijzen uiteen van €64 tot €900 voor de gehele dag. Prijzen zijn afhankelijk van de dag en de rang waar je zit. Ook zijn er zakelijke arrangementen beschikbaar.

Daarnaast betaalt elke land een fee om mee te mogen doen. Voor de voorrondes is dit $1200 per land in groepen 1 en 2, en $450 voor de landen in groepen 3 en 4. Deelname aan het hoofdtoernooi kost $1500.

De inkomsten van de kaartverkoop en de fees die landen betalen om mee te mogen doen, zijn om de kosten van de organisatie te dekken. Het sponsorgeld wordt ingezet als prijzengeld, na aftrek van kosten (ook hier krijgt de organisatie een fee).

De nieuwe Davis Cup: Trekt het grote namen?

De nieuwe opzet van de Davis Cup – The World Cup of Tennis is bedoeld om minder van de deelnemers te vragen. In de vorige opzet moesten de tennissers het gehele jaar spelen in het landentoernooi, waarbij ze zowel uit als thuis moesten spelen. Voor de uitwedstrijden moesten ze de hele wereld over vliegen. Dit komt vaak niet uit met bijvoorbeeld het spelen van Grand Slams waardoor de grote namen nogal eens ontbraken op de Davis Cup. Minder grote namen betekend minder sponsor- en televisiegeld en lagere ticketprijzen en dus minder inkomsten.

Met de nieuwe opzet is tegemoet gekomen aan dit bezwaar, en dit leidde er al toe dat Andy Murray toe heeft gezegd mee te willen spelen op het eindtoernooi. Een tweede belangrijk punt is het prijzengeld. Er zal geen tennisser zijn die toegeeft dat hij niet meedoet vanwege het prijzengeld, maar als er een schijntje verdiend kan worden in vergelijking met andere toernooien, dan is dat zeker een drijfveer. Nu het prijzengeld verdubbeld is, zal dit ook een extra motivatie zijn om wel mee te doen en uit te komen voor het eigen land.

Het is wel goed om in het achterhoofd te houden dat spelers zelf hun verblijf, uitrusting etc. moeten betalen en dat er over prijzengeld ook gewoon belasting betaald moet worden. Dit betekent dat er per persoon van het prijzengeld nog steeds geen hele dikke vetpot overblijft, als je het vergelijkt met andere sporten of toernooien.

on air