Italie

Prijzengeld wielrennen Giro d'Italia

Eerder schreven we al over het prijzengeld in de Tour de France. Naast de Tour hebben we nog twee grote wielerrondes die er toe doen: de Spaanse Vuelta en Giro d'Italia. Het prijzengeld in de Tour de France is niet vergelijkbaar met andere sporten maar in de mindere rondes is er uiteraard nog minder geld te verdienen. We proberen via dit artikel inzicht te geven wat bijvoorbeeld Tom Dumoulin heeft verdiend met zijn zege, maar vooral wat de toekomstige winnaar zal gaan verdienen.

In 2017 hadden we een Nederlandse winnaar van de Giro, Tom Dumoulin, en ook afgelopen jaar (2018) kwam hij weer enorm dichtbij met een tweede plaats achter Chris Froome. Op dit moment hebben de bookmakers nog geen quoteringen afgegeven op de Giro 2019, maar reeds wel voor de Tour de France. Houd de bookmakers in de gaten, want als Tom Dumoulin mee gaat doen zal hij waarschijnlijk de grote favoriet zijn.

Jackpot Avatar door Jackpot
Italie

Elke prijs in de Giro is gesponsord

Er zijn heel veel prijzen te winnen in de Giro d'Italia. Elke prijs wordt betaald door een van de sponsors. De meest bekende is uiteraard de roze trui (vergelijkbaar met de gele trui in de Tour de France). In de Giro heb je ook tussensprints tijdens de ritten waar je geld mee kunt verdienen. Onderstaand zal ik een overzicht geven van alle mogelijke prijzen die er te winnen zijn en het prijzengeld dat door de sponsoren aan de renners wordt betaald.

Tour De France Betsson
Tour de France winnaar

Eindklassement

Het eindklassement is waar het uiteindelijk allemaal om draait, en hier zijn dan ook de grootste prijzen aan verbonden. De sponsor van dit klassement is Balocco. Zij delen ongeveer 300.000 euro uit aan de top 20 van de Giro Italia, waarbij de winnaar ongeveer 115.000 euro krijgt, de nummer 2 circa 60.000 euro en de nummer 3 nog steeds zo'n 30.000 euro. De overige 100.000 euro zal worden verdeeld over de andere 17 renners in de top 20.

De organisatie van de Giro d'Italia is de moeilijkste niet en zorgt zelf ook nog voor een uitkering aan de beste 10 wielrenners. De winnaar krijgt bovenop het geld van Balocco nog eens 90.000 euro, de nummer 2 nog eens 50.000 euro en de nummer 3 20.000 euro! De nummer 4 tot en met nummer 10 moeten het doen met ‘een aalmoes' van 1.500 euro, betaald door de organisatie.

Italia Giro Onetime
By walter mingardi from valtellina italy (Aprica giro d'italia 20a tappa) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

De rode trui voor de beste resultaten per etappe

De rode trui kan je verdienen door de beste resultaten neer te zetten per individuele etappe. Per etappe kan de top 3 punten verdienen en hier wordt door de sponsor Algida respectievelijk 800, 500 en 200 euro voor betaald, per etappe. Degene die bovenaan staat in het klassement mag de rode trui dragen. Aan het einde van de giro mag de top 5 de volgende prijzen verdelen:

  • Eerste plaats – 10.000 euro
  • Tweede plaats – 8.000 euro
  • Derde plaats – 6.000 euro
  • Vierde plaats – 4.000 euro
  • Vijfde plaats – 3.000 euro

De witte trui voor de beste jonge wielrenner

Ook de Giro d'Italia kent een apart klassement voor de beste jonge rijders in deze loodzware wielerronde. De renner die bovenaan staat krijgt elke dag de witte trui om zijn schouders gehangen en 500 euro op zijn rekening bijgeschreven.

Daarnaast krijg je bij het einde van de Giro d'Italia een uitkering van sponsor EuroSpin als je bij de beste 5 jonge rijders staat in het algemeen klassement. De top 5 krijgt:

  • 10.000 euro,
  • 8.000 euro,
  • 6.000 euro,
  • 4.000 euro,
  • 2.000 euro.

Je kunt op al deze verschillende soorten prijzen, maar ook de winnaar per etappe, geld inzetten bij de verschillende bookmakers die op dit moment beschikbaar zijn voor Nederlanders.

Roze Fontein Onetime
ENGIE Italia

Meest strijdlustige wielrenner van de Giro

De meest strijdlustige renner van de ‘Italiaanse Tour' krijgt ook een prijs, die gebaseerd is op de ontwikkelingen van de renner tijdens bijvoorbeeld tussensprints, bergbeklimmingen en de finishes op de streep.

Elke dag komt hier een winnaar uit de bus die van PittaRosso een geldprijs van 300 euro kan verwachten bij de eindstreep.

Daarnaast krijgt de meest strijdlustige renner tijdens de gehele Giro Italia nog eens extra prijzengeld ter waarde van 4.000 euro.

Meeste kilometers tijdens een ontsnapping in een etappe

Voor de wielrenners in een ontsnapping, die langer duurt dan 5 kilometer, tijdens een etappe ligt ook een bedrag klaar. Voorwaarde is dat de renner een solo-ontsnapping heeft of dat er minder dan 10 mensen in de groep zitten die ontsnapt is. De sponsor Pinarello geeft voor de renner met de meeste kilometers in de ontsnapping elke dag een prijs van 250 euro. Ook hier wordt een klassement van gemaakt en na de laatste kilometer wielrennen krijgt de renner die de meeste kilometers in een ontsnapping heeft gemaakt aan het eind van de Giro 5.000 euro aan extra prijzengeld!

Al met al zijn er dus best veel verschillende prijzen te verdienen in de Giro en staat dit uiteraard nog allemaal los van het reguliere salaris en bonussen die de wielrenners krijgen van het team. Uiteindelijk zijn die salarissen en bonussen nog altijd een stuk groter dan wat er aan prijzengeld in een grote ronde kan worden verdiend. Ook hebben renners individuele sponsor contracten waaruit inkomen zal worden gegenereerd.

on air