Screenshot 2022 05 31 15.25.38

Prijzengeld Golf

Net als tennis is golf een individuele sport. In principe zijn de meeste toernooien singles toernooien, waarbij het er dus om gaat welke speler het beste is. Er zijn ook varianten waarin in teams wordt gespeeld, maar deze komen minder vaak voor. Net als bij tennis geldt dat er per jaar veel toernooien worden gespeeld, veel meer dan bijvoorbeeld bij voetbal. De individuele beloning ligt dan qua prijzengeld ook een stukje hoger, gewoon puur omdat er anders geen man op af komt. Voor de ranglijst en kwalificaties is het namelijk niet nodig om alle toernooien te spelen.

Jackpot Avatar door Jackpot
Screenshot 2022 05 31 15.25.38

PGA

De PGA is de Professional Golfers Association. Er is een PGA in de USA en een in Groot Brittanië, en zij vertegenwoordigen dus spelers uit die landen. Ook organiseren ze een deel van de toernooien, vooral in eigen land en bezitten ze een aantal golfbanen. De dames worden vertegenwoordigd door de LPGA, de Ladies Professional Golfers Association.

Screenshot 2022 05 31 15.29.02

Naast de PGA zijn er nog talloze andere golf associations. Maar als we echt alle toernooien zouden moeten behandelen, dan zou dit een erg lang stuk worden, dus we houden het even bij de PGA en de European Tour, die de Europese toernooien organiseert.

Waar het bij andere sporten als tennis een vrij duidelijke agenda is, is die van golf, door de verschillende organisaties, een behoorlijke wirwar. Want de naam PGA wordt ook nog eens te pas en te onpas gebruikt, zonder dat het betreffende toernooi door PGA wordt georganiseerd. En sommige toernooien vormen samen weer een cup, zoals de FedEx Cup die wordt uitgereikt na The Barclays, Deutsche Bank Championship, BMW Championship en The Tour Championship. Aan zo'n overkoepelende prijs zit prijzengeld verbonden, maar aan de onderliggende toernooien ook.

De top 3 bookmakers volgens Onetime

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets

Prijzengeld in golf

Het prijzengeld in golf gaat dus naar de individuele speler. Win je een toernooi, dan is de hoofdprijs helemaal voor jou en mag je, met een beetje geluk, miljoenen bijschrijven op je bankrekening (nadat je de belastingdienst betaald hebt natuurlijk). Ondanks dat golf een elitesport is, ligt het prijzengeld niet heel bijzonder hoog. Tenminste, vergeleken met andere sporten. Met een uitschieter hier en daar van ongeveer 2 miljoen dollar, ligt het prijzengeld van de meeste toernooien tussen de 1 en 1,25 miljoen dollar. Maar er zijn ook toernooien waar veel minder wordt uitgekeerd: zo keer de CVS Health Charity Classic slechts $140.000 uit aan de winnaar.

Screenshot 2022 05 31 15.31.56
Tiger Woords

Prijzengeld en salaris

We kennen allemaal de verhalen van de miljoenen van Tiger Woods. Die wist bijvoorbeeld in 2014 dik $61 miljoen te verdienen. Daarvan was slechts 10% prijzengeld met iets meer dan $6 miljoen. De andere inkomsten kwamen uit bijvoorbeeld reclamegeld. Want net als in tennis en voetbal, wist hij zijn merk ook goed uit te buiten en miljoenen te generen door zich aan grote merken te verbinden. Ook in 2017 wist hij nog wel wat prijzengeld op te halen: $1,3 miljoen. Met een totaal jaarinkomen van $43,3 miljoen staat hij nog steeds op nummer 16 van de meest verdienende sporters voor Forbes. Maar een snel rekensommetje leert dat slechts 3% van zijn jaarinkomen uit prijzengeld bestaat. In zijn carrière heeft hij $1,5 miljard verdiend, waarvan minder dan 10% gemiddeld aan prijzengeld.

We mogen dus gerust zeggen dat ook hier de vlieger weer opgaat dat prijzengeld voor de sporters een leuke bijkomstigheid is, maar dat het echt grote geld met sponsoren verdiend wordt. Deze vlieger gaat ook op voor bijvoorbeeld Phil Mickelson, de oudste atleet op de Forbes lijst, nummer 22 van de meest verdienende sporters. Prijzengeld: $4,3 miljoen. Totaal jaarinkomen: $37 miljoen. En ik? Ik ken hem niet eens….

Nummer 23 op de lijst is Jordan Spieth (ook al een onbekende voor me), bij hem staat het wat meer in verhouding met $11,2 miljoen prijzengeld van een totaal jaarinkomen van $41,2 miljoen. Trouwens, dan heeft hij best wat moeten winnen ook… En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Prijzengeld en OneTime

Natuurlijk proberen we je zoveel mogelijk uit te leggen over het prijzengeld in golf. We zoeken uit welke toernooien een miljoenenbal zijn en waar de winnaar een mooi zakcentje kan verdienen. Maar is dit nu reden om (alsnog) een carrière op de green te ambiëren? Nou nee. Ook hiervoor geldt dat enkel de top van de top zoveel geld verdient. En Nederland brengt over het algemeen geen uitmuntende golfers voort, de grootverdieners komen toch vrijwel allemaal uit Amerika, en een enkeling uit de UK of Spanje.

Misschien zijn wij in Nederland te gewoontjes. Voetbal is onze nationale sport, samen met schaatsen en zwemmen. En in atletiek zijn we ondanks dat we relatief groot zijn, ook niet slecht. Hockey doen we ook niet onverdienstelijk, maar golf? Dat associëren we misschien ook meteen met dikke rijke zakenmannen die even een potje Golf (met een harde Gooise G) gaan spelen en gewoon de rest van de middag niet bereikbaar zijn.

Wat je natuurlijk wel kunt doen is wedden op golf. Want bij sportsbetting ofwel wedden op sport hoef je niet goed te zijn in een sport, je hoeft alleen goed te kunnen gokken, of liever nog, voorspellen!

on air