Roland Garros

Prijzengeld Roland Garros

Tennis is een veel beoefende sport en zorgt ook op tv voor goed bekeken uitzendingen. De tenniskalender wordt vaak gedomineerd door de vier jaarlijkse Grand Slams.

Daarnaast is er ook een ranglijst voor de mannen, de ATP World Tour (Association for Tennis Professionals) en voor vrouwen de WTA Tour (Women's Tennis Association). Roland Garros is een van de vier Grand Slam toernooien en wordt in Parijs gespeeld.

Winnaars van grote tennistoernooien nemen vaak flinke bedragen mee naar huis. Tennis is daarbij een van de weinige sporten waarbij het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk ligt, in ieder geval in de grote toernooien. Hoeveel dat is bij Roland Garros, lees je hier.

Jackpot Avatar door Jackpot
op 4 maart 2016 - laatste update: 1 augustus 2023
Roland Garros

Wat valt er te verdienen tijdens Roland Garros?

Als eerste op de lijst in een nieuw tennisjaar staat het toernooi van Melbourne, de Australian Open die net is afgelopen. Het volgende toernooi zal Roland Garros zijn, in Frankrijk. Roland Garros wordt ook wel de French Open genoemd.

Dit is een graveltoernooi en is jaren het domein geweest van Spaanse tennissers. Met name Rafael Nadal heeft behoorlijk huisgehouden op de tennisbanen in Parijs. De volledige Grand Slam agenda bestaat uit:

  • Australian Open in Melbourne – Australie
  • Roland Garros in Parijs – Frankrijk
  • Wimbledon in London – Engeland
  • US Open in New York – Verenigde Staten

In 2023 ligt de totale prijzenpot voor Roland Garros op 38 miljoen euro, net zo veel als het jaar ervoor. Dit is minder dan het prijzengeld pre-corona, maar nog steeds een mooi bedrag. Roland Garros betaalt relatief veel uit aan spelers die vroeg uit het toernooi liggen, vergeleken met andere tennistoernooien.

Rafael Nadal Onetime
By y.caradec [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Prijzengeld Roland Garros

Hoogst behaalde positie

Prijzengeld

Winnaar

€1.600.000

Verliezend finalist

€ 850.000

Semifinalist

€ 425.000

Kwartfinallis

€ 283.000

4e ronde

€ 189.000

3e ronde

€ 126.000

2e ronde

€ 84.000

1e ronde

€ 60.000

Prijzengeld dames- en herenenkelspel French Open 2023

Roland Garros gedomineerd door de Spanjaarden

De afgelopen jaren waren met name de gravelbijters de winnaars op de Franse Grand Slam. De finale wordt altijd gehouden in het stadion Court Philippe Chartrier dat plaats biedt aan bijna 15.000 toeschouwers.

Met name de Spaanse mannen hebben het op het Franse gravel erg goed gedaan. Rafael Nadal verdient een speciale vermelding met in totaal al veertien overwinningen op de Franse Grand Slam. Niet voor niets wordt de Spanjaard de Gravelkoning genoemd. 

Als we ervan uit gaan dat hij gemiddeld 1,5 miljoen euro per overwinning kreeg, dan is Roland Garros al goed voor 21 miljoen inkomsten voor Nadal.

Cup Roland Garros Onetime
By Leovilok (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

ATP Tour ranking

De ATP Tour is een serie van toernooien gedurende het jaar. Voor elk toernooi waar een speler aan mee doet kan hij punten verdienen voor deze ranglijst. Afhankelijk van de grootte en belangrijkheid van een toernooi krijg je een bepaald  aantal punten. Hierbij wordt er onder andere onderscheid gemaakt tussen de volgende categorieën:

  • 1 ATP World Tour Finals toernooi
  • 4 Grand Slam toernooien
  • 9 ATP 1000 toernooien
  • 13 ATP 500 toernooien
  • 38 ATP 250 toernooien

De belangrijkheid staat van boven naar beneden, waarbij de ATP World Tour Finals een toernooi is ter afsluiting van een tennisjaar. Hierbij nemen de 8 beste spelers het tegen elkaar op voor de titel.

Grand slams zijn financieel en qua status wel hoger aangeslagen en de eer van bijvoorbeeld het winnen van een Roland Garros titel is van ongekend belang. Het kan bijvoorbeeld mooie sponsordeals opleveren, waardoor een speler als Nadal die eerder genoemde 21 miljoen euro flink kan aanvullen. In 2022 was de Spanjaard dan ook 200 miljoen dollar waard!

on air