Winnaar Moto GP

Prijzengeld TT van Assen

De TT Tourist Trophy van Assen, ook wel de Asser TT genoemd, is een onderdeel van het wereldkampioenschap wegrace in de motorsport. Alle Gran Prix klassen die deelnemen aan de wegrace rijden in de TT van Assen. Met de koningsklasse MOTOGP als meeste bekende, waarbij bekende namen als Valentino Rossi alias ‘The Doctor', Marc Marquez, Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa niet ontbreken.

Maar wat levert winst van de TT in Assen op voor deze mannen en hoeveel verdient bijvoorbeeld Valentino Rossi of een van de andere mannen op jaarbasis?

Mr Money (1) door Mr.Money
Winnaar Moto GP
Motor Race
Motor race

Prijzengeld in de Moto Grand Prix

In de motoGP worden ieder jaar 18 races gereden, waarvan de TT in Drenthe er dus een is. Naast de TT van Assen wordt er onder andere in Le Mans, Qatar en Groot-Brittannië (Silverstone Circuite) gereden. Nederland heeft helaas geen grote namen in de MotoGP, echter is de TT in Assen daardoor niet minder populair.  In de Moto3 komt wel een Nederlander uit, Bo Bendsneyder, hij rijdt voor Red Bull KTM Ajo.

Motoren Op TT Assen
Motoren op TT Assen

Prijzengeld wereldkampioenschap wegrace

Het prijzengeld voor de MotoGP is niet bekend, voor de Moto3, Moto2 en de superbike zijn de prijzen wel bekend. Een eerste plek in de Moto3 of Moto2 levert elke race 1900 euro op, een tweede plek is goed voor 1600 euro op en de nummer 3 op het podium ontvangt 1300 euro. Plaats 4 tot en met 34 levert nog steeds geld op, dit loopt terug van 1100 euro naar 350 euro. In de superbike zijn alle bedragen 100 euro minder per plek.

Deze prijzen gelden allemaal per race, daarnaast is er een prijs voor de uiteindelijk winnaar die na alle races bovenaan staat. Winst van de Moto3 en Moto2 leveren 25.000 euro op en winst van de superbike is goed voor 15.000 euro. Winst op de TT van Assen levert naar verwachting ongeveer 5.000 euro op, dit is echter niet waar de coureurs voor rijden. Ze verdienen het meeste met sponsorcontracten en dan vooral het contract met hun motorsponsor is erg lucratief.

Hoeveel verdienen motorrijders?

Het is een goed bewaard geheim hoeveel winst in de MotoGP oplevert. Het is daarentegen geen geheim hoeveel de motorrijders zelf verdienen met verschillende contracten. Zo bedraagt het salaris van Valentino Rossi – ondanks zijn relatief hoge leeftijd – 6,5 miljoen euro per jaar. Dit verdient hij bij Yamaha waar hij nog een contract heeft lopen tot en met 2018. Geen slechte deal!

Bovendien verdient Rossi een aardige duit met zijn sponsorcontracten. Rossi's vermogen bedraagt ondertussen al meer dan 125 miljoen dollar! Jaarlijks mag Rossi nog steeds zo'n 15 miljoen euro bijschrijven, waarvan dus 6,5 miljoen euro aan salaris bij Yamaha.

Met 9 miljoen euro per jaar verdient Marc Marquez bij Repsol Honda iets meer dan Valentino Rossi. Niet slecht voor een jongen van 24 jaar. Hij zal naast zijn salaris niet extreem veel meer verdienen zoals Rossi, omdat hij (nog) geen hoge marketingwaarde heeft. Mocht zijn ontwikkeling vlotten zoals nu, dan zal Marquez zeker een goede naam opbouwen en daarmee dus marketingwaarde.

Jorge Lorenzo verdient het beste van alle rijders, hij verdient jaarlijks 12,5 miljoen euro bij Ducati. Met de sponsoring van het sigarettenmerk Philip Morris doet Lorenzo hier goede zaken.

Online wedden op de motorsport

Uiteraard kun je online gokken op de Motorsport en de MotoGP. Op diverse sites kun je per wedstrijd voorspellen wie er wint of wie er uitvallen. Daarnaast kun je voor de gehele Gran Prix gokken wie er zullen winnen of juist verliezen. Je kunt zelfs voor de wedstrijd al voorspellen wie er op welke positie gaan starten!

De odds bij het online gokken voor Marquez, Rossi en Vinales zijn niet heel hoog, deze liggen tussen de 2,25 en 3,5 bij winst van een van deze drie. Wie de favorieten zijn blijkt, Dani Pedrosa of Jorge Lorenzo leveren tussen de 15 en 30 keer je inzet op!

on air