Adobestock 286101322 752X423

Prijzengeld US Open Tennis

Het tennisseizoen kent vier Grand Slam toernooien. Het Australian OpenRoland Garros en Wimbledon worden gevolgd door de US Open, dat traditioneel eind augustus begint.

De editie van 2022, de 142ste, wordt gehouden van 29 augustus tot en met 11 september. Maar liefst 128 enkelspelers en 64 dubbelspelers zullen aantreden in het USTA National Tennis Center, en de grote vraag is natuurlijk: wat levert tennissen in het US Open de spelers eigenlijk op?

Oftewel, hoeveel prijzengeld is er te verdelen en hoe wordt dat verdeeld?

Adobestock 286101322 752X423

US Open historie

Het eerste US Open toernooi, toen nog het U.S. National Championship genaamd, werd in 1881 gehouden voor zowel mannen enkel- als dubbelspel. Daarmee is het US Open één van de oudste tennistoernooien van de wereld.

Sinds 1987 is het toernooi het vierde en laatste toernooi in de Grand Slam reeks, en het wordt traditioneel geopend op de laatste maandag van augustus. Daarna wordt er twee weken gespeeld, waarbij het eerste weekend samenvalt met de Amerikaanse nationale feestdag Labor Day.

Sinds 1887 wordt het toernooi ook voor vrouwen gehouden. Er zijn inmiddels vijf major toernooien: mannen enkel- en dubbelspel, vrouwen enkel- en dubbelspel en gemixt dubbel. Daarnaast worden er wedstrijden gespeeld voor senioren, junioren en in rolstoeltennis.

Vanaf 1881 werd het toernooi op gras gehouden in The Newport Casino Tennis Court. Vanaf 1915 verhuisde het toernooi naar de West Side Tennis Club, omdat een groot deel van de spelers claimde dat er meer spelers uit de buurt van New York City kwamen en dus liever dichter bij huis wilden spelen. I

n de periode 1921 tot en met 1923 werd er uitgeweken naar de Germantown Cricket Club in Philadelphia, omdat het stadion van West Side verbouwd werd. In 1924 werd de US Open al uitgeroepen tot één van de belangrijkste toernooien ter wereld.

Athletes 1866487 1280 1024X576
De kenmerkende blauwe kleur van het court is gepatenteerd voor de US Open

Open-toernooi

Sinds 1968 is het toernooi een ‘open' toernooi, waar spelers van over de hele wereld aan deel mogen nemen. In 1978 verhuist de US Open naar het USTA National Tennis Center, en daarmee gaat het over van gravel naar hardcourt. Het stadion is gevestigd in Flushing Meadows, Queens, New York. De ondergrond is gemaakt van Pro DecoTurf en wordt gezien als medium-snel.

Sinds 2005 worden banen waarop gespeeld wordt, en die elk jaar voordat de US Open plaatsvindt vernieuwd worden, in een kenmerkende blauwe kleur geverfd. Deze kleur heeft een trademark: U.S. Open Blue. Zo is de bal beter zichtbaar. De randen rondom het veld blijven wel groen.

Het center court van het het main court in het Artur Ashe Stadium heeft een dak dat dicht kan, zodat er ook bij regen gespeeld kan worden. Lampen zorgen ervoor dat er ook 's avonds gespeeld kan worden.

US Open spelers – de feiten

Jimmy Connors is de enige speler die de US Open op drie verschillende ondergronden (gras, gravel en hard court) wist te winnen. Hij won het toernooi maar liefst vijf keer: in 1974, 1976, 1978 en later in 1982 en 1983.

Hij staat met de vijf overwinningen samen met Pete Sampras en Roger Federer bovenaan de ranglijst met meest gewonnen mannen enkelspel in de open periode. Federer wist die vijf overwinningen ook nog eens in 5 opeenvolgende jaren te behalen. Sampras was de jongste winnaar ooit, zijn eerste US Open won hij toen hij 19 jaar en 1 maand oud was.

Bij de dames staat Martina Navratilova op eenzame hoogte met maar liefst 16 overwinningen: 4 keer in enkelspel, 9 in vrouwendubbel en 3 in het gemixt dubbel. Chris Evert en Serena Williams domineren het enkelspel met elk 6 overwinningen.

Daniil Medvedev won het mannen enkelspel in 2021, Emma Raducanu won bij de dames. De twee winnaars mochten beiden $2,6 miljoen mee naar huis nemen. Net als alle andere grote tennistoernooien maakt het US Open geen onderscheid meer in het prijzengeld tussen mannen en vrouwen, dit is al zo sinds 1973!

Hiermee was het US Open het eerste Grand Slam toernooi dat mannen en vrouwen gelijk uitbetaalde. Pas in vanaf 2001 volgende de andere toernooien: de Australian Open in 2001, Roland Garros in 2007 en Wimbledon deed dit pas in 2009. De totale prijzenpot bedroeg in 2021 $57,5 miljoen.

US Open 2022

Op de US Open 2022 ontbreekt Novak Djokovic. De Serviër weigert zich nog altijd te laten vaccineren tegen het coronavirus en mag daarom de Verenigde Staten niet in. Titelverdediger Daniil Medvedev is er wel, nadat hij vanwege de sancties tegen Russische sporters eerder dit jaar Wimbledon aan zich voorbij heeft moeten laten gaan.

Bij de dames zal de spotlight nog één laatste keer staan op Serena Williams. De 40-jarige Amerikaanse hangt na de US Open haar tennisracket aan de wilgen.

Tennis 3709675 1280 1024X682
De US Open was het eerste Grand Slam toernooi dat mannen en vrouwen gelijk betaalde. Ze doen dit al vanaf 1973!

Prijzengeld US Open 2022

Voor het eerst ligt het totale prijzengeld van de US Open boven de $60 miljoen. Hiermee is en blijft het US Open het tennistoernooi met de hoogste prijzenpot.

Vooral spelers die vroeg in het toernooi uitgeschakeld worden profiteren van het gestegen prijzengeld. De pijn van een nederlaag in de eerste ronde wordt verzacht door een pleister van $ 80.000.

Ronde van uitschakeling Prijzengeld
Eerste ronde $ 80.000
Tweede ronde $ 121.000
Derde ronde $ 188.000
Vierde ronde $ 278.000
Kwartfinale $ 445.000
Halve finale $ 705.000
Verliezend finalist $ 1.300.000
   
Winnaar US Open 2022 (mannen en vrouwen enkelspel) $ 2.600.000
Prijzengeld US Open 2022 enkelspel

 

De winnaar van de US Open ontvangt dit jaar net als de afgelopen editie $ 2.6 miljoen dollar. Dat bedrag is voor de coronapandemie wel eens hoger geweest, maar het prijzengeld wordt tegenwoordig meer evenredig over alle deelnemers verdeeld.

De verliezende finalisten in het enkelspel zullen hun verlies vrij makkelijk vergeten, met alsnog $1,3 miljoen als pleister op de wonde.

Stadium 436084 1280 1024X678
Zelf kijken bij de US Open? Dat kan, want er zijn nog dag- en avondkaarten te koop

Inkomsten US Open

De US Open wordt georganiseerd door United States Tennis Association, USTA, wat een non-profit organisatie is. Onder leiding van Katrina Adams worden alle inkomsten uit onder andere kaartverkoop, sponsordeals en televisiecontracten ingezet om tennis in de Verenigde Staten te laten ontwikkelen. Dit wordt (deels) gedaan door het hoge prijzengeld van de US Open, zo lijkt het.

De eerste inkomstenbron is de kaartverkoop: via Ticketmaster verkopen ze kaartjes. Dit zijn tickets voor een dag of avond, maar je kunt ook een ticket voor een serie krijgen.

Een dagticket kun je krijgen van $40 tot $90, afhankelijk van dag en stadion. Avondtickets zijn er van $30 tot $100. Duurdere kaartjes zijn voor alle dagen uiteraard ook verkrijgbaar. De zogenoemde Ticket Plans waarmee je een serie kunt bekijken, zijn volledig uitverkocht.

En dan zijn er nog de luxe suites en andere hospitality pakketten te krijgen, voor bijvoorbeeld zakelijke afspraken.

ESPN, de grootste Amerikaanse sportzender, heeft de uitzendrechten voor Amerika. Met dit soort contracten zijn vaak behoorlijke bedragen gemoeid, daarnaast wordt ook de US Open internationaal uitgezonden, wat nog meer geld in het laatje van de organisatie brengt.

Partners

Sponsoren worden in de sportwereld vaak partners genoemd. Dit komt omdat dat meer klinkt als een samenwerking (in plaats van het geven van een zak geld in ruil voor het gebruiken van naam en/of logo), plus soms gaat het niet zozeer om geld als wel het leveren van diensten of goederen. De partners van het US Open zijn de volgende:

 • American Express zorgt voor betalingen op de US Open, kijkers met een creditcard van dit merk kunnen exclusieve aanbiedingen verwachten
 • Emirates is de officiële airline om je bij de US Open te brengen
 • Chase sponsort de US Open al 38 jaar. De bank zorgt voor service op het evenement en geeft elk jaar een bedrag aan de organisatie voor het helpen van jonge tennissers
 • J.P. Morgan sponsort al vanaf 1982 en doet verder hetzelfde als Chase
 • Bermuda is de officiële toerismepartner van de US Open, samen willen ze een tennistoernooi opzetten op het eiland Bermuda
 • Deloitte is de officiële sponsor van het rolstoeltoernooi op de US Open
 • Evian levert fris water in herbruikbare flesjes
 • IBM is al meer dan 25 jaar partner en levert de digitale beleving van het toernooi o.a. middels apps maar ook de cyber security
 • IHG Hotels & Resorts levert hotelkamers
 • Mercedes is leverancier van het officiële US Open ‘vehicle'
 • Polo Ralph Lauren tekent voor de kleding van de officials en personeel van de US Open
 • Rolex levert, net als op andere toernooien, de 'tijd' voor het toernooi
 • Spectrum verzorgt de gratis WiFi voor gasten van de US Open

Kleinere sponsoren

Naast deze grote sponsoren zijn er ook een flink aantal bedrijven die zich voor kleinere bedragen aan de US Open verbonden hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Grey Goose Wodka
 • Heineken Bier
 • Kim Crawford Wijn
 • Lavazza Koffie
 • Mount Sinai Medical
 • New York Times
 • Ticketmaster
 • Tiffany & Co Juweliers
 • Wilson Tennis Gear

Het is een lijstje mooie namen, dus dat levert aardig wat geld op in ruil voor exposure van de merken. En zo komt de US Open aan een prijzenpot van inmiddels ruim 60 miljoen dollar!

on air