Prijzengeld Wimbledon 2022
Wimbledon, kort voor The Wimbledon Championships, is elk jaar het derde van vier Grand Slam toernooien. Waar we in januari kunnen genieten van de Australian Open, in mei van Roland Garros en in augustus van de US Open, is in juni en juli het Engelse Wimbledon the place to be als het gaat om tennis.
Alle grootheden komen hier op af, maar toch staat Wimbledon voor Nederlanders vooral bekend als hét toernooi waar ‘onze' Richard Krajicek in 1996 alweer de finale won. En het is het toernooi waar soms meer uren op een dag gewacht wordt tot de regen weer overtrekt, voordat er weer verder gespeeld kan worden.
Dit jaar is maandag 27 juni de dag van de eerste wedstrijden, en de finale bij de mannen zal gespeeld worden op zondag 10 juli. Het prijzengeld voor dit toernooi was al niet mis, zowel voor mannen als vrouwen, maar er is dit jaar nog meer geld beschikbaar. Hoeveel het prijzengeld voor Wimbledon 2022 bedraagt, lees je hier.
Wimbledon is traditioneel
Wimbledon is een ontzettend traditioneel toernooi. Alle spelers worden geacht witte kleding te dragen. Venus Williams droeg in 2017 wit maar met een roze BH eronder. De bandjes waren te zien, waardoor haar halverwege de wedstrijd werd verzocht een andere BH aan te trekken.
En ook helemaal witte outfits die niet helemaal aan de traditionele dresscode voldoen, denk een catsuit of een pak dat geïnspireerd is op een smoking, werden ontvangen met op zijn minst opgetrokken wenkbrauwen. De lengte van de grassprietjes is trouwens overal even lang, imperfectie bestaat niet voor het toernooi!
Wel is Wimbledon vanaf 2020 ook gaan werken met de klok die ook op de US en Australian Open wordt gebruikt, om de seconden tussen punten bij te houden. Treuzelaars als Rafael Nadal, die er een handje van heeft om voor zijn service nog even aan zijn neus, haar of kleding te plukken, worden zo gemaand sneller te serveren.
Verder is het dak boven het Center Court, de baan waar de belangrijkste wedstrijden gespeeld worden, sinds 2019 af. Dat betekent dat we minder te maken gaan krijgen met regenpauzes, een goede ontwikkeling voor zowel spelers als toeschouwers!
Bovendien wordt er bij een 12-12 stand in de beslissende set een tiebreak gespeeld, ingaande dit jaar. Dit om ellenlange wedstrijden te voorkomen. Wedstrijden moeten hierdoor binnen een acceptabele tijd gespeeld kunnen worden.
Duurzaamheid
Wimbledon maakte tot en met het toernooi van 2018 nog gebruik van fysieke tickets. Niks digitaal, als je kaartjes bestelde, kreeg je die nog steeds netjes per post thuisgestuurd.
Sterker nog, om ingeloot te kunnen worden, moest je als geïnteresseerde bezoeker zelf een envelop met postzegel naar de organisatie sturen. Dit gebeurt al 151 jaar, en die traditie houden ze lang in ere.
Sinds 2020 is Wimbledon de tickets ook digitaal aan gaan bieden. Voor buitenlandse bezoekers hebben ze al een online systeem, al gaat dat ook op basis van loting en is het aantal digitale kaarten zéér beperkt.
Dit nieuwe ticketsysteem lijkt aan te sluiten bij de wens van de organisatie om Wimbledon milieubewuster plaats te laten vinden. Zo deden ze in 2018 de plastic rietjes op het toernooi al in de ban. Alle Pimm's (Gin cocktail) die uit plastic bekers mét plastic rietjes gedronken werd, zorgden voor een enorme hoop plastic. Of ook de plastic bekers in de ban zijn gegaan is niet bekend, zo niet dan zal die plastic berg maar beperkt afnemen.
Dit jaar zijn ook de plastic zakken om de tennisrackets niet langer toegestaan. Elk jaar werden er 4500 van die zakken gebruikt; kijk, dat verbod zet wél zoden aan de dijk.
Prijzengeld Wimbledon
Net als bij andere Grand Slam toernooien ligt het prijzengeld voor mannen als vrouwen gelijk. Wimbledon was, traditioneel als het toernooi is, in 2009 de laatste die het prijzengeld gelijktrok, maar sinds die tijd kunnen de vrouwen dus evenveel verdienen als mannen. Dat zie je maar in weinig sporten, vrouwen worden hier dus niet gediscrimineerd.
Het prijzengeld ligt in het Engelse Grand Slam toernooi al jaren op miljoenen, de winnaar én winnares kunnen enkele miljoenen per persoon mee naar huis nemen. En dit jaar is dat prijzengeld dus weer verhoogd!
Er doen bij de singles 128 spelers per geslacht mee. Zij spelen 4 rondes voordat de kwartfinale bereikt kan worden.
De organisatie van Wimbledon heeft bekendgemaakt dat de totale prijzenpot voor de singles, dus mannen en vrouwen, dit jaar is verhoogd. Dat komt mede doordat er geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn. Door de uitsluiting van tennisspelers en -speelsters uit Rusland en Wit-Rusland is besloten om geen ATP en WTA punten toe te kennen.
De totale prijzenpot voor Wimbledon 2022 is gevuld met 40 miljoen pond. Dat is ruim 15% meer dan het totale prijzengeld in 2021.
2 miljoen pond daarvan is voor de winnaar van het herenenkelspel. De winnares van het damesenkelspel steekt hetzelfde bedrag in haar tennisjurkje.
Beide verliezend finalisten gaan naar huis met het allerminst lullige bedrag van 1,05 miljoen pond. Ze moeten wel de beker aan hun tegenstanders laten.
Natuurlijk kan niet iedereen de finale halen. Er zijn ook spelers die na de eerste ronde gewoon alweer klaar zijn op Wimbledon. Zij gaan niet met lege handen naar huis, maar met 50.000 pond. Niet slecht voor een paar uurtjes tennissen.
Hoogst behaalde positie | Prijzengeld 2022 |
Kampioen | £2.000.000 |
Verliezend finalist | £1.050.000 |
Halve finalist | £535.000 |
Kwartfinalist | £310.000 |
Vierde ronde | £190.000 |
Derde ronde | £120.000 |
Tweede ronde | £78.000 |
Eerste ronde | £50.000 |
Welke spelers zien we op Wimbledon 2022?
Bij de mannen zijn er veel ogen gericht op Novak Djokovic en Rafael Nadal. Nadal won eerder dit jaar de Australian Open en Roland Garros al. Daarmee staat de Spanjaard qua gewonnen Grand Slams weer twee titels voor op Djokovic. De Serviër zal ongetwijfeld terug willen slaan op Wimbledon, het toernooi waarvan hij de laatste drie edities won.
Een grote concurrent van Djokovic, de Rus Daniel Medvedev, ontbreekt op de banen van Wimbledon. Vanwege de sancties tegen Rusland worden alle Russische atleten geweigerd.
Vanuit Nederlands perspectief zijn er veel ogen gericht op Tim van Rijthoven. De 25-jarige tennisser uit Roosendaal verraste vriend en vijand door het Libema Open te winnen. In de finale van dit grastoernooi in Rosmalen was Van Rijthoven te sterk voor Medvedev. Vanwege deze overwinning kreeg Van Rijthoven een wildcard voor Wimbledon.
Bij de dames zijn alle ogen gericht op de Poolse Iga Swiatek, de winnares van Roland Garros. Sinds het plotselinge tennispensioen van Ashleigh Barty is zij de nieuwe nummer één van de wereld.
Lees hier wat de opties zijn om te wedden op Wimbledon >