Audience 1866738 960 720

Prijzengeld in voetbal

Topvoetballers verdienen veel geld, heel veel geld. Hun inkomen loopt in de miljoenen, en dan bedoel ik niet per jaar maar zelfs per maand. Een deel van die inkomsten komen uit het prijzengeld dat ze verdienen met toernooien. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met dat prijzengeld bij het voetbal?

Audience 1866738 960 720

Wat is prijzengeld?

Met prijzengeld bedoelen we de pot met geld die klaar ligt om verdeeld te worden onder de winnaars en andere deelnemers. Het geld komt van sponsoren, uitzendrechten en andere inkomsten van de organisatie. De winnaar krijgt normaal gesproken het grootste gedeelte van het prijzengeld, maar ook andere deelnemers krijgen meestal al wel wat. Alleen al meedoen aan een toernooi loont vaak al de moeite dus.

Clubtoernooien versus landentoernooien

De FIFA organiseert de landentoernooien als het WK en EK voetbal. Het WK is groter dan het EK, de prijzenpot is dan ook groter bij het WK dan bij het EK. Dit komt mede door de uitzendrechten, meer landen betekent meer verkochte uitzendrechten. Ook sponsoren zullen waarschijnlijk meer betalen voor een WK dan voor een EK. Op het EK 2016 werd in totaal 301 miljoen Euro verdeeld, op het WK 2018 was dit 344 miljoen. Het verschil is dus niet heel groot maar toch genoeg. Bij een landentoernooi gaat het prijzengeld dat het nationale team weet te winnen, naar de voetbalbond van het desbetreffende land. Mocht Nederland ooit weer meedoen, dan krijgen de spelers dus niet direct een deel van het prijzengeld, dit gaat naar de KNVB die dit weer verdeelt.

Onderstaand een overzicht van de verschillende toernooien en competities waar prijzengeld wordt uitgekeerd.

Clubtoernooien zijn toernooien waarbij clubs uitkomen. Dit kan de nationale competitie zijn (bijvoorbeeld de Eredivisie, Primera Division, Premier League etc) maar ook internationale toernooien als de Champions League. Bij die laatste werd in het seizoen 2017/2018 maar liefst 3 miljard euro verdeeld! En dat is nog zonder de uitzendrechten, daaruit is ook nog eens 500 miljoen te verdelen. In de Eredivisie valt geen prijzengeld te verdelen, dit is anders dan in sommige buitenlandse competities. Zo kent de Spaanse competitie, de Primera Division, wel prijzengeld, wat gebaseerd is op je plek in de ranglijst. In Engeland krijgen de clubs allemaal een gelijk bedrag, onafhankelijk van de plaats. Inderdaad, nog zonder dat er een potje voetbal is gespeeld.

Prijzengeld in de clubtoernooien komt direct ten goede aan de clubkas en wordt vanuit daar weer verder verdeeld. De spelers zullen hier vast ook wel iets van terugzien. Maar de clubs moeten het niet (alleen) van het prijzengeld hebben. De uitzendrechten, merchandise, kaartverkoop etc leveren veel meer op.

Messi Onetime

Salarissen van voetballers

Als je de salarissen van voetballers ziet vraag je je af of ze überhaupt prijzengeld nodig hebben. Mochten ze een miljoen of wat per persoon bij mogen schrijven, dan is dat voor de groten der aarde een fooi.

De goden als Ronaldo, Messi en Neymar hebben een inkomen dat miljoenen per maand bedraagt. Dit komt deels uit het salaris van de club, een heel klein deel van het prijzengeld maar het overgrote deel komt van sponsordeals en reclame-inkomsten. Messi heeft op dit moment een inkomen van meer dan 100 miljoen per jaar! Inderdaad, voor een potje voetbal…

En ook als ze niet meer actief voetballen, en dus geen recht meer hebben op prijzengeld, verdienen de oud-voetballers nog genoeg. Neem als voorbeeld Beckham, topspeler bij clubs als Manchester United en Real Madrid, die inmiddels met pensioen is. Tenminste, als het gaat om een actieve voetbalcarrière. Alleen al met zijn ‘merk', naam en imago dus, verdient hij een miljoen per maand. Dit belooft wat voor de jongere generatie, die nu al zoveel verdient.

Helaas is er in voetbal nog veel ongelijkheid. Het vrouwenvoetbal is inmiddels in opkomst, vooral na het EK in 2017. Toch moeten de dames hard werken voor een schijntje. De totale prijzenpot van het WEURO (Women's European Championship) was slechts 8 miljoen euro, een fractie van de prijzenpot van het EK voor mannen in 2016. De oranje leeuwinnen namen door hun winst op het toernooi 1,2 miljoen mee terug naar Nederland, waarvan zij per persoon €25.000 kregen. Bedragen die in het mannenvoetbal per seconde worden verdiend…

Prijzengeld bij Onetime

Het prijzengeld is dus vooral leuk voor de clubs en voetbalbonden, de spelers zelf zullen er niet echt warm of koud van worden. Bij Onetime houden wij van alles wat met geld te maken heeft, dus wij zoeken graag voor je uit wat voor absurde bedragen er nu weer klaarliggen bij de toernooien. En we beleven er veel plezier aan om met je te delen wat die goden nu echt verdienen!

on air