Dart Board 1247083 1280

Prijzengeld World Grand Prix Darts

Vooral in het laatste kwartaal van het jaar is er bijna elke week wel een darttoernooi. Het prijzengeld van de toernooien begint langzaamaan op te lopen en inmiddels kunnen darters zeker een ton of meer verdienen met de winst van een toernooi. Topdarters kunnen in een goed seizoen dus een mooi salaris bij elkaar gooien.

Ook onze eigen Michael van Gerwen is één van die topdarters en heeft inmiddels een mooi bedrag bij elkaar weten te spelen. Na een minder jaar in 2018 staat hij er in 2019 weer helemaal. Komende week (6 tot en met 12 oktober 2019) staat de World Grand Prix Darts weer op de agenda en naast titelverdediger is Mighty Mike ook favoriet voor de titel! Wat mag de Vlijmenaar op zijn rekening bijschrijven als hij inderdaad wint? En wat levert deelname überhaupt op? Je leest het hier!

Dart Board 1247083 1280
Dart 3910689 1280
Niet alleen eindigen met een dubbel, in de Grand Prix moet je je leg ook beginnen met een dubbel

Wat is de World Grand Prix Darts?

De World Grand Prix is een darttoernooi dat door één van de twee dartbonden ter wereld georganiseerd wordt: het PDC (Professional Darts Corporation). Het toernooi werd voor het eerst gehouden in 1998 in Kent. Phil Taylor schreef de eerste editie op zijn naam, hij is recordhouder met in het totaal 11 titels. Sinds 2001 wordt de World Grand Prix in hetzelfde hotel gehouden: het Citywest Hotel in Dublin en het vindt plaats begin oktober. Van Gerwen is op afstand tweede met vier titels op zijn naam, maar hij kan dit jaar natuurlijk voor nummer 5 gaan.

Het toernooi heeft een unieke feature, het is namelijk het enige darttoernooi (dat op televisie wordt uitgezonden) waarbij een leg niet alleen uitgegooid moet worden met een dubbel, maar men ook moet beginnen met een dubbel! Puristen vinden dit misschien minder leuk, maar het kan interessante wedstrijden opleveren.

Het toernooi begint met 32 spelers. De top 16 spelers van de Order of Merit zijn goed voor de helft van het deelnemersveld. De Order of Merit is de wereldwijde ranglijst van de PDC, waarbij wordt gekeken naar de verdiensten in prijzengeld in de afgelopen twee jaar.

Dit gaat dan over het prijzengeld in bepaalde toernooien, die meetellen voor de ranking. De andere 16 spelers komen uit de ProTour Order of Merit. Dit is de wereldwijde ranglijst van de PDC die gaat over een aantal (niet uitgezonden) toernooien. Eind september worden de geplaatste spelers bekend gemaakt, in 2019 was dat op 22 september.

Sponsoren en televisiegelden

Net als bij vele andere sporten, moet darten het qua inkomsten vooral hebben van sponsoren en televisiegelden. Ook met de kaartverkoop valt nog wel wat te verdienen, net als merchandise. Ook de PDC heeft lucratieve deals gesloten, waardoor ze dit jaar elke keer weer kunnen organiseren en prijzengeld uit kunnen keren. Bijzonder is de band die darts al jaren heeft met bookmakers. Waar veel sportbonden en -clubs pas recent de mogelijkheden voor een partnerschap met gokbedrijven aan het onderzoeken zijn, is dat partnerschap er in darts al heel wat jaren. Zo wordt het de World Grand Prix al vanaf bijna het begin gesponsord door gokbedrijven.

De 2019 editie heet voluit BoyleSports World Grand Prix, de titelsponsor is dus BoyleSports. Dit is de grootste Ierse onafhankelijke bookmaker, zowel offline als online. Dit is het eerste jaar voor de bookmaker dat ze aan het toernooi verbonden zijn als titelsponsor. Onder ander Paddy Power (2001-2003), Sky Bet (2004-2007 en 2009), Sky Poker (2008), PartyPoker.com (2011-2015) en Unibet (2016-2018) gingen de Ierse partij al voor.

Naast Paddy Power zijn er verschillende andere sponsoren verbonden aan PDC. Een deel hiervan is gokbedrijf, naast Paddy Power zijn dat onder andere Unibet (de huidige naamgever van de Premier League Darts en het European Championship), Ladbrokes (titelsponsor van de UK Open) en William Hill (naamgever voor World Darts Championship).

Naast sponsoren verdient PDC aardig aan televisie-inkomsten. In Nederland hebben ze een deal met RTL7, de mannenzender zendt dan ook vrijwel elk PDC toernooi integraal uit en dit wordt ook goed bekeken. In de UK hebben ze sinds 2016 een deal met BBC Sport, dat voorheen alleen toernooien van concurrent BDO uitzond. Ook Sky Sport, Sky Sports en Fox Sports hebben een deal met de PDC, evenals wat kleinere aanbieders. Voorheen was ook Thomas Cook een sponsor, maar na het faillissement van de reisgigant verdween die naam snel van het lijstje.

Prijzengeld World Grand Prix

Veel toernooien hebben in 2019 de prijzenpot weer wat verhoogd, nadat deze jaren hetzelfde was. Ook de prijzenpot van de World Grand Prix is dit jaar verhoogd. In 2018 was het totale prijzengeld £400.000, in 2019 is dat £450.000. De meeste toernooien betalen de winnaar inmiddels een ton of meer (in ponden), de winnend finalist in Dublin verdient £110.000. Ook dat is £10.000 meer dan een jaar eerder.

In darttoernooien is het vrij normaal dat elke deelnemer iets krijgt. Dus zelfs als je de eerste ronde niet weet te overleven, krijg je een bedrag mee naar huis. De meeste darters zullen dit zien als een soort onkostenvergoeding. Maar toch, als je het terug rekent, verdienen de meeste mensen het niet met een paar uurtjes ‘werk'. De verliezers van de eerste ronde krijgen namelijk £6.000.

Het prijzengeld is als volgt verdeeld:

Resultaat Prijzengeld 2019 Prijzengeld 2018
Winnaar  £             110.000  £               100.000
Verliezend finalist  £               50.000  £                 45.000
Halve finale  £               25.000  £                 23.500
Kwartfinale  £               16.000  £                 15.000
Verliezer 2e ronde  £               10.000  £                   8.500
Verliezer 1e ronde  £                 6.000  £                   5.000

Het prijzengeld is dus voor elke deelnemer, wanneer die het toernooi ook moet verlaten, verhoogd. Niet alleen de winnaar profiteert dus van een hogere prijzenpot.

Wie spelen mee?

Michael van Gerwen is dus titelhouder van de World Grand Prix, favoriet en de eerst geplaatste speler. Hij staat in de Order of Merit namelijk fier bovenaan met ruim 1,5 miljoen pond aan verdiensten over de afgelopen twee seizoenen. De nummer 2, Rob Cross, haalt het miljoen net niet en staat dus op gepaste afstand. Welke spelers zien we naast van Gerwen en Cross nog meer terug op 6 oktober?

Top 16 PDC Order of Merit Top 16 ProTour Order of Merit
Michael van Gerwen Krzysztof Ratajski
Rob Cross Glen Durrant
Daryl Gurney Jermaine Wattimena
Gary Anderson Jamie Hughes
Michael Smith Jeffrey de Zwaan
Gerwyn Price Ricky Evans
Peter Wright Steve Beaton
James Wade Keegan Brown
Mensur Suljović Chris Dobey
Ian White Stephen Bunting
Dave Chisnall Danny Noppert
Simon Whitlock Max Hopp
Nathan Aspinall John Henderson
Jonny Clayton Vincent van der Voort
Adrian Lewis Mervyn King
Joe Cullen Dimitri Van den Bergh
Darts
Heb je zin om MvG in actie te zien of zelfs te zien winnen?

Ook de eerste wedstrijden zijn al bekend, en deze kunnen wij dus volgen op RTL7. Vanwege het aantal deelnemers zijn ook de eerste twee rondes gebaseerd op de sudden death methode: je speelt één keer tegen elkaar en de winnaar gaat door naar de volgende ronde.

De eerste ronde van de Grand Prix wordt gespeeld op zondag- en maandagavond, waarbij Van Gerwen meteen zondag mag aantreden tegen Jamie Hughes. Wint hij, dan mag hij dinsdagavond de tweede ronde spelen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Jeffrey de Zwaan en Steve Beaton. Woensdagavond wordt het tweede deel van de tweede ronde gespeeld, gevolgd door de kwartfinales op donderdagavond. De halve finales vinden plaats op vrijdagavond en zaterdagavond 12 oktober 2019 begint om 20.00u de finale, waar we hopelijk MvG weer zien winnen!

Wil je nog wat wedstrijden bijwonen? Dat kan, er zijn nog kaartjes beschikbaar, zelfs voor de finale! Weliswaar alleen op het balkon, à €36 per kaartje, maar het kan. Om Van Gerwen bij zijn eerste wedstrijd in actie te zien tel je €26 per kaartje neer. De weekkaarten zijn wel uitverkocht.

Wie wint de World Grand Prix Darts - waar gok jij op?

Engeland is dol op gokken en wedden en kent dus behoorlijk wat (online) bookmakers. Darts en sportweddenschappen gaan ook al jaren hand in hand, het zal je dus niet verbazen dat het aantal mogelijkheden om te wedden op de aankomende Grand Prix Darts groot is.

Michael van Gerwen is bij elke bookmaker de favoriet voor de titel. De odds liggen rond 2.50 voor hem, met uitschieter Unibet die 2.63 heeft staan. Rob Cross staat met 8.00 op een stabiele tweede plek, zoals ook in de Order of Merit. Gary Anderson maakt voor de bookmakers de top drie compleet en staat op 10.00. Hij wordt op de voet gevolgd door Peter Wright met 11.00, Gerwyn Price staat met 15.00 op de vijfde plek.

Maar… de race is nog niet gestreden. Omdat het de Grand Prix helemaal in de sudden death variant is én een leg moet starten met een dubbel, kan dit toernooi ook verrassingen met zich meebrengen. Zo is de absolute recordhouder Phil Taylor net zo goed vijf keer in de eerste ronde uit het toernooi gevlogen. Één slechte dag, één slechte wedstrijd en het kan al gedaan zijn, hoe goed je ook bent. Er is geen ruimte om het nog te corrigeren, wat bij toernooien met robin-rounds (waarbij je in de eerste ronde meerdere keren tegen elkaar speelt) zoals de Champions League of Darts wel zo is. Zelfs onze eigen Barney, Raymond van Barneveld, wist in zijn hoogtijdagen nooit de titel mee naar huis te nemen!

on air