1024Px Novak Djokovic 8155455998

Wat verdient Novak Djokovic? Onetime zocht het uit!

Hij is ontegenzeggelijk een van de beste, zo niet de beste, tennisser van deze eeuw. De Serviër Novak Djokovic. In dit artikel duiken we eens in zijn erelijst en het prijzengeld dat hij met het slaan van een klein geel balletje allemaal verdiend heeft.

Transparent Bg1@72X door Hans van Brunschot
op 22 februari 2023
1024Px Novak Djokovic 8155455998

Wie is Djokovic?

Novak Djokovic wordt geboren op 22 mei 1987 in de Servische hoofdstad Belgrado. Als jonge jongen groeit hij op in een gezin zonder privileges in een door oorlog verscheurd land.

Al op jonge leeftijd toont Novak een bijzondere aanleg voor het tennisspel. Als vierjarige ontdekt hij de sport en staat hij uren en uren op straat tegen muren te spelen. Op twaalfjarige leeftijd vertrekt hij naar München om zijn spel te ontwikkelen op een tennisacademie. In 2003 maakt Djokovic als zestienjarige zijn profdebuut. 

2006 was het jaar van zijn grote doorbraak. Hij steeg dat jaar van de 78ste plek naar de top 40 op de wereldranglijst. In Amersfoort won Djokovic dat jaar zijn eerste proftitel door het Challenger toernooi te winnen. In 2007 won de Serviër in Miami zijn eerste ATP toernooi.

Er zouden daarna nog meer dan 80 titels volgen voor de man die in 2011 voor het eerst de nummer één positie op de wereldranglijst zou bereiken.

1024Px Flickr Carine06 Novak Djokovic 3
Novak Djokovic won het toernooi van Wimbledon al meerdere keren. Foto credit: WikiCommons

De eerste Grand Slam zege

In 2008 bereikt Djokovic een mijlpaal door voor het eerst in zijn carrière een Grand Slam toernooi te winnen. In januari van dat jaar was hij in Melbourne de beste tijdens de Australian Open. Hij zou het toernooi daarna nog winnen in 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 en 2021.

Djokovic kan de eerste speler worden die het Grand Slam toernooi tien keer op zijn naam schrijft.

De andere Grand Slam toernooien hebben wat minder vaak de naam Novak Djokovic op hun erelijst staan, maar de Serviër won ze wel allemaal minimaal één keer. Sterker nog, Djokovic was de achtste speler die een Career Slam behaalde, waarbij een speler alle Grand Slam toernooien in zijn carrière won. 

Dubbele career Slam voor Djokovic

Met zijn winst in 2021 op Roland Garros werd Djokovic de derde speler die een dubbele Career Slam noteerde, waarbij dus elk Grand Slam toernooi twee keer gewonnen is. In 2015/2016 won Djokovic alle Grand Slam toernooien van Wimbeldon 2015 tot en met Roland Garros 2016 achter elkaar waarbij hij dus een soort van Grand Grand Slam noteerde. 

Djokovic won in zijn carrière tot dusver 20 Grand Slam titels. Daarmee is hij naast generatiegenoten Rafael Nadal en Roger Federer recordhouder.

Hij mag zich met meer dan 60 titels in de hoogste categorieën van het ATP tennis Big Title King noemen. Hij won alle negen Masters toernooien tenminste één keer. Djokovic stond de afgelopen zeven jaar als nummer 1 genoteerd op de ATP Ranking en staat inmiddels al 350 achtereenvolgende weken op die positie. 

Maar wat levert al dat sportieve succes nu op in cold hard cash? Nou, niet te weinig. Djokovic won in zijn gehele tenniscarrière al meer dan 150 miljoen Amerikaanse dollars aan prijzengeld. En dat is alleen nog zijn tennisinkomen. 

1024Px Novak Djokovic 8155455998
Novak Djokovic in actie op de tennisbaan. Foto credit: WikiCommons

De allerbeste aller tijden

Novak Djokovic is cijfermatig één van de beste tennissers aller tijden. Hij is nog één Grand Slam Titel verwijderd om alleen het record te houden en staat op de ranglijst met gewonnen toernooien op de vijfde plaats.

De Serviër is 34 en kan nog een aantal jaren op topniveau tennissen. Grote kans dus dat Djokovic aan het eind van zijn carrière de G.O.A.T. is, de allerbeste aller tijden (Greatest of all Times). 

Djokovic is commercieel interessant

Een sportheld met een goede kop is goud waard voor de reclame-industrie. Bedrijven associëren zich graag met succesvolle sporters. Djokovic is commercieel zeer interessant en maakt reclame voor een diversiteit aan producten.

Djokovic wordt gesponsord door en maakt reclame voor onder andere Peugeot, de Servische supermarktketen Idea, wijnproducent Jacob’s Creek en tennisracketproducent Head, vaak samen met één van de populairste vrouwelijke tennisprofs Maria Sjarapova.

Daarnaast heeft de Serviër nog de nodige deals betreffende zijn tenniskleding en zijn schoenen. Zijn tennisschoenen worden gesponsord door Asics en zijn outfits werden tot 2017 gedoneerd door het wat onbekende merk Uniqlo, maar het contract met deze leverancier werd afgekocht toen Djokovic een aanbod kreeg van de LaCoste Clothing Company.

Zijn horloges, heel belangrijk in tennis kringen, worden gesponsord door Seiko. Al met al een goed gevulde sponsorportefeuille. In april van 2021 kwam daar een overeenkomst met de Raiffeisenbank bij. Naar verluid leveren deze deals hem samen een jaarinkomen van 30 miljoen dollar op (in 2021 aldus Forbes).

De eindafrekening: zoveel verdient Novak Djokovic

Meer dan 150 miljoen USD bij elkaar geslagen op de tennisbaan, dikke sponsordeals met A-merken en endorsement overeenkomsten met de beste sportmerken. Waar totaliseert dat allemaal toe? Nou, ga er maar even voor zitten.

Het totale vermogen van Novak Djokovic overschrijdt de 220 miljoen Amerikaanse dollars! En het eind is nog niet in zicht want Djokovic heeft zich voorgenomen om nog enkele jaren te blijven tennissen.

on air