Staatsloterij
De staatsloterij is in 1992 opgericht door middel van Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS). Deze stichting draagt minimaal 15% van de inleg af aan de overheid. In de wet is zelfs opgenomen dat de loterij minimaal 60% van de inleg moet uitkeren aan de deelnemers en dat de winst ten gunste komt van de staat. Feitelijk keert de staatsloterij de laatste jaren circa 70% van het prijzengeld uit. Dit is bruto en netto tegelijk aangezien de prijzen allemaal vrij zijn van kansspel-belasting).
Mogelijkheden tot meespelen
Door middel van een lot waarbij men kan kiezen voor een specifiek eindcijfer, maar ook populair zijn de ‘straatjes’ (10 staatsloten met verschillende eindcijfers) en de ‘boulevards’ (100 staatsloten met verschillende laatste 2 eindcijfers –> 00 t/m 99).
Kosten
Een staatslot kost 15 euro en dit is inclusief de jackpot, maar exclusief de nieuwe optie XL die 2,50 euro extra kost. XL biedt elke maand extra prijzen varierend van 100 euro tot 1 miljoen euro.
Daarnaast heb je ook 1/5e loten die te koop zijn voor 3 euro, en de mogelijkheid tot XL voor 0,50. Dit is dus precies 1/5e van de normale loten, en ook de eventuele opbrengst is 1/5e van de normale loten.
De oudejaarsloterij werkt iets anders. Je hebt dan de mogelijkheid tot hele en halve loten waarbij een heel lot 30 euro kost en een half lot 15 euro.
Manieren om mee te spelen:
De staatsloterij biedt 5 manieren om mee te spelen:
- Automatisch meespelen, hiermee wordt elke maand de inleg van je rekening afgeschreven en ook de prijzen automatisch bijgeschreven. Je hebt hiermee ook geen fysiek lot meer in handen. Je doet hiermee niet automatisch mee met de oudejaarstrekking.
- Meespelen online met de eerst drie volgende trekkingen, op dezelfde manier als automatisch alleen hier stopt het ‘abonnement’ na 3 trekkingen.
- Eenmalig online meespelen. Dit werkt hetzelfde als automatisch en 3 trekkingen, alleen dan eenmalig.
- Fysiek een lot kopen bij de verkooppunten. Je krijgt hiermee wel een fysiek lot en bent hiermee niet gebonden om elke maand een lot te kopen.
- Sinds Augustus 2011 bestaat er ook ‘Groepsspelen’. Hiermee kun je zelf een groep aanmaken (bijvoorbeeld vrienden, collega’s, etc) waarmee je samen meespeelt en ook samen de gewonnen prijs verdeeld. Ook de vriendenloterij (link naar artikel hierover) speelt in op dit principe.
Winkans
De Staatsloterij is de loterij met de grootste winkans van de loterijen in Nederland met een winkans van 1 op 1,8 met een uitbetalingspercentage van ca 70%. Tegenwoordig is het zo dat ook alle prijzen (ca 4 miljoen per trekking) vallen op daadwerkelijk verkochte loten, met uitzondering van de jackpot.
Super prijs van de Club Staatsloterij
Gewonnen prijzen:
Gewonnen prijzen kunnen tot een bedrag van 600 euro worden geind bij de bekende verkooppunten zoals Bruna, Primera, etc. Bij prijzen tussen de 600 euro en 10.000 euro worden overgemaakt op je bankrekening die je via het verkooppunt kunt doorgeven. Bedragen boven 10.000 euro kunnen alleen op het kantoor van de staatsloterij worden geind, en hiervoor dient een afspraak te worden gemaakt.
Aanbiedingen en acties:
Net als de meeste andere loterijen heeft ook de Staatsloterij regelmatig mooie aanbiedingen voor als je nieuwe klant wordt. Als je nu automatisch gaat meespelen ontvang je een gratis staatslot van 15 euro. Opzeggen kan daarna op elk gewenst moment.
Staatsloterij in opspraak
Op 28 mei 2013 is de staatsloterij veroordeeld door het verkeerd informeren van de deelnemers over de winkansen, het wel of niet mee laten spelen van niet verkochte loten, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte van de gewonnen prijzen. Eind januari 2015 heeft de Hoge Raad het beroep tot cassatie van de Staatsloterij afgewezen. Verwachting is ook dat er nu claims zullen komen tegen de staatsloterij, o.a. door stichting Loterijverlies
Een ander ‘schandaal’ waar de Staatsloterij mee worstelt kwam in september 2014 naar boven. De systemen van de Staatsloterij worden beheerd door een bedrijf in Griekenland en de controle daarop is minimaal. De Volkskrant kwam met een artikel waarin men meldde dat de medewerkers van het Griekse bedrijf zonder inmenging van de Staatsloterij, lotnummers konden toevoegen en ook hier prijzen op konden laten vallen. Indien dit op relatief kleine schaal gebeurde kon ook Staatsloterij deze fraude niet ontdekken. De Kansspelautoriteit heeft mede hierdoor besloten om een onderzoek naar de processen en systemen van de staatsloterij in te stellen.
Online gokje wagen?