Screenshot 2022 07 27 09.16.33

Wedden op Tennis: Zo doe je dat! (uitleg)

Sportweddenschappen worden aangeboden op een enorme diversiteit aan sporten. Ook op de internationale tenniswedstrijden van de ATP en WTA Tour kun je bij de bookmakers weddenschappen afsluiten. Het begrip bookmaker is afkomstig uit de Paardensport. Een Bookie was een persoon die langs de racebaan weddenschappen aan nam op welk paard in welke serie ging winnen. Langzaam maar zeker gingen bookmakers ook weddenschappen op andere sporten accepteren. Tennis is een van de sporten waar je op kunt wedden.

Screenshot 2022 07 27 09.16.33

Wedden op Tennis

Tennis is een bijzonder interessante sport om op te wedden omdat de sport vele wedmogelijkheden heeft. Een tenniswedstrijd kent in tegenstelling tot een voetbalwedstrijd geen mogelijkheid tot een gelijkspel. Er stapt altijd een speler als winnaar of winnares van het veld. Dit maakt het plaatsen van een outright bet op de winnaar een voorspelling met een fifty-fifty kans op een winnende weddenschap.

Tenniswedstrijden op het hoogste niveau worden altijd gespeeld in de context van een overkoepelend toernooi. Het is ook mogelijk om vooraf en tijdens een toernooi in te zetten op de speler van wie jij denkt dat hij of zij het toernooi uiteindelijk op zijn of haar naam gaat schrijven. Dit noemen we een long term bet.

Beste bookmakers voor het wedden op tennis

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
Screenshot 2022 07 27 09.23.09

Wedden op wedstrijden binnen tennis

Wanneer je graag naar tenniswedstrijden kijkt, is het plaatsen op het verloop van een wedstrijd een goede manier om de wedstrijd wat interessanter te maken. Er zijn diverse mogelijkheden om op een tenniswedstrijd te wedden.

Naast het, zoals hierboven al gememoreerde voorspellen van de winnaar van de wedstrijd, kun je ook inzetten op hoe jij denkt dat de wedstrijd gaat verlopen.

Je kunt voorspellen hoeveel games er in de wedstrijd gespeeld gaan worden. Dit wordt door de bookmaker aangeboden in de vorm van een Under/Over weddenschap, zoals je deze misschien wel kent uit het voetballen.

Je kunt naast het aanwijzen van de winnaar ook een gokje wagen op de exacte uitslag van de wedstrijd in sets. Je hoeft daarbij niet te voorspellen of een speler de eerste set met 6-4 wint, maar wel of een speler een Grand Slam wedstrijd met 3-0, 3-1 of 3-2 gaat winnen.

WEDDEN OP SPORT

Wanneer je een spannende of juist eenzijdige wedstrijd verwacht kun je ook wedden op welke speler de eerste set, de tweede set en mogelijkerwijs de derde set gaat winnen. Deze weddenschap kun je een beetje vergelijken met het voorspellen van de ruststand bij voetbal en daarbij aangeven welke ploeg de eerste helft gewonnen heeft.

Als laatste voorbeeld willen we hier een Even/oneven weddenschap benoemen, waarbij je a la een roulettespel inzet of er een even aantal of juist een oneven aantal games gespeeld gaan worden in een tenniswedstrijd.

Waar kan ik wedden op Tennis?

Wedden op tennistoernooien en tenniswedstrijden kan bij de vergunde bookmakers. Tennis is na voetbal de tweede sport ter wereld als gaat op volumes die omgaan in de weddenschappen. Tennisvoorspellingen kun je als combinatieweddenschap doen, maar kun je ook heel goed als single bet spelen. 

Sinds oktober 2021 is het zelfs mogelijk om live te wedden op tenniswedstrijden. Omdat tennissers ook maar gewoon mensen zijn, kunnen zelfs de beste spelers wel eens last hebben van een absolute offday. Niet handig als je dan net vijftig euro op een simpele overwinning voor de favoriet hebt gezet.

Door live te wedden op een tenniswedstrijd kun je direct tijdens het spel inschatten hoe het met de vorm van de dag gesteld is. Wellicht maakt de speler die vooraf door de bookmaker tot favoriet bestempeld was inderdaad niet zo’n goede indruk en is het lonend om een betje op de underdog te plaatsen.

Wanneer je live wilt wedden op tennis is het natuurlijk wel handig dat je de wedstrijd ook daadwerkelijk op de voet kunt volgen.

Live betting kan zelfs op basis van een enkele game. Verwacht dat de speler die serveert eenvoudig zijn service kan behouden of denk je dat de ontvangende speler breakkansen heeft? Iedere game begint op 0-0 en dat betekent iedere game kans op een nieuwe winnende weddenschap.

Zoek wel het juiste moment voor het plaatsen van jouw bet, want de live odds worden natuurlijk door de hele wedstrijd heen aangepast. Live wedden kan je veel geld opleveren, maar als je net te laat bent voor het meepakken van de beste odds, kun je ook heel winst laten liggen.

Screenshot 2022 07 27 09.33.21

Wedtips voor wedden op Tennis

Waar je bij wedden op voetbal of zelfs wielrennen nog een beetje kunt rekenen op de kracht van een ploeg, is wedden op tennis echt een weddenschap die puur op één enkele speler afgesloten wordt. Het is dus goed om op de hoogte te zijn van hoe de speler in vorm is, wat zijn sterke of juist zwakke punten zijn, of hij recentelijk verloren heeft van zijn tegenstander en/of hij de laatste tijd veel lange wedstrijden heeft moeten spelen zodat zijn fitheid misschien niet helemaal optimaal is.

Kennis van zaken is net als bij andere sporten dus van groot belang voor het plaatsen van een succesvolle weddenschap. De allerbelangrijkste tip is dan ook dat je op zoek moet gaan naar informatie over beide spelers in een wedstrijd om goed te kunnen bepalen welke speler de beste papieren heeft om een wedstrijd te gaan winnen.

Ondergrond

Tennis wordt gespeeld op verschillende ondergronden. De ene speler is beter op een gravelbaan, terwijl een andere speler liever binnen op tapijt speelt. De ondergrond waarop een wedstrijd gespeeld wordt, is van wezenlijk belang voor de uitkomst van een wedstrijd.

Ook hier is het dus belangrijk om je te verdiepen in de kwaliteiten van een speler. Twee dezelfde spelers die een wedstrijd op gravel spelen kan immers een hele andere uitkomst opleveren dan wanneer zij een wedstrijd op een andere ondergrond spelen.

Asian Handicaps: een lucratieve bet bij wedden op Tennis

Wanneer het voor jou wel duidelijk is welke speler een tenniswedstrijd gaat winnen, dan kun je wellicht overwegen om de weddenschap een beetje lucratiever te maken door in te zetten op een Asian handicap. Hiermee geef je jezelf een achterstand in de weddenschap of de underdog juist een voorsprong.

Waar je bij het voetbal een club één of meerdere doelpunten achterstand geeft, werkt dat bij Tennis met games. Wanneer er sprake is van een enorm klasseverschil tussen twee spelers dat een simpele overwinning met grote cijfers in de lijn van de verwachting ligt, dan kun je een speler een aantal games cadeau geven.

Bookmakers geven je de optie om 0.5 tot gemiddeld 3.5 games in de plus of min te gaan bij de Asian Handicap. Laten we met een voorbeeld duidelijk maken hoe een Asian Handicap in het tennis werkt.

Stel: Roger Federer speelt tegen een veel mindere tegenstander en je verwacht een simpele zege voor Federer. Je geeft Federer een handicap van 2.5 games om de odds van je weddenschap te verhogen. Federer wint de wedstrijd met 6-3 en 6-2.

Federer won in deze wedstrijd in totaal 12 games, tegenover zijn tegenstander 5. Wanneer we de handicap van zijn totaal afhalen, heeft Federer nog altijd 9.5 games gewonnen. Ruim meer dan de 5 van zijn tegenstander. Je hebt je handicap weddenschap gewonnen.

Maar stel nu dat Federer zijn dag niet heeft en met twee keer 7-6 van zijn tegenstander wint. Federer heeft nu 14 games gewonnen, maar zijn tegenstander won er 12. Verrekenen we de handicap dan heeft Federer nog 11.5 games over tegenover de 12 van de andere speler. Federer heeft weliswaar de wedstrijd gewonnen, maar jij hebt jouw weddenschap verloren.

Je kunt een dergelijke weddenschap ook omdraaien: Stel dat je +3.5 games voor de underdog inzet. Federer stapt met 6-4 en 7-6 als winnaar van het veld. Jij wint echter ook. Federer won 13 games en jouw speler maar 10, maar na verrekening van de handicap is het 13-13,5 in jouw voordeel. Ook een verliezende speler kan je nog serieus geld opleveren.

Screenshot 2022 07 27 09.38.11

Gecombineerde inzetten

Een laatste wedtip die we je mee willen geven over het wedden op tennis is dat combinatieweddenschappen een ideale manier zijn om het rendement op je weddenschappen te verhogen. Tennis is geen sport waar je veel extreem hoge odds tegenkomt. Omdat het wedstrijden tussen twee spelers, zonder mogelijkheid tot een gelijkspel, zijn, zijn de winstkansen vaak in de buurt van de fifty-fifty. De absolute wereldtop uitgezonderd kan iedere professionele tennisser in principe van een andere speler winnen.

Daardoor zijn de odds van tenniswedstrijden vaak laag. Een manier om deze te verhogen is door verschillende weddenschappen aan elkaar te koppelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een triple, een Trixie of een andere systeemweddenschap waarbij er meerdere weddenschappen aan elkaar gelust worden. Op die manier worden partijen die als single bet misschien niet zo heel interessant zijn om op in te zetten, enorm winstgevend als je ze met elkaar combineert. Nu alleen maar hopen dat de favorieten zich niet laten verrassen door de outsiders. 

De geschiedenis van Tennis

Tennis is een balsport. Het wordt gespeeld door twee of vier personen tegelijk. De spelers hebben allemaal een tennisracket in hun handen waarmee ze bal binnen de gestelde lijnen en over het net spelen naar de speler(s) aan de overkant.

Het doel is om door de bal buiten het bereik van de tegenstander twee keer op de grond te laten stuiteren punten te scoren. Vier punten leveren je de winst in een game op, zes games leveren je een setwinst op en twee of drie sets winnen, afhankelijk van het toernooi dat gespeeld wordt, levert je de winst in de wedstrijd op.

Het Tennisspel

Het spel begint met het serveren van de bal. Dit gebeurt om en om. De eerste game serveert de ene speler, de volgende game wisselt de beurt. Bij het serveren wordt de bal hoog opgegooid en vervolgens met het racket naar de andere baanhelft geslagen waar deze in het servicevak terecht moet komen. Serveren gebeurd bij tennis altijd kruislings.

Return

De tegenstander probeert de service te ontvangen en deze terug te slaan over het net. Dit heet een return. Het uitwisselen van slagen wordt een rally genoemd. Het heen en weer slaan van de bal doet de speler met een forehand of een backhand, twee slagen die bepaald worden door de positie van het lichaam van de speler ten opzichte van de bal.

Soms probeert een speler een lange rally te vermijden. Dit doet hij dan door na het serveren naar het net te rennen en daar de bal met een korte slag neer te laten vallen buiten het bereik van zijn tegenstander. Die heet een volley. De laatste belangrijke slag bij het tennis heet een smash. Dit is een slag waarbij een hoge bal afkomstig van de tegenstander als een service opgooi buiten het bereik van de tegenstander op de grond geslagen wordt.

Wanneer een speler 4 punten in een game wint, wint hij of zij die game. De puntentelling bij Tennis is een beetje raar. Na het winnen van het eerste punt staat het 15-0. Het tweede punt is 30-0, het derde punt 40-0 en het vierde punt wint de game. Wanneer het na een aantal punten 40-40 staat noemen we dit deuce. Een speler heeft nu twee punten nodig om het spel te winnen. Het eerstvolgende punt heet voordeel of advantage. Het daarop volgende punt wint de game.

Set winnen

Om een set te winnen moet je zes games op je naam schrijven met tenminste twee games verschil. Staat het bijvoorbeeld 5-5, dan wordt de set verlengd tot een speler zeven games wint. Staat het 6-6 dan wordt de set beslist door een tiebreak. Dit is een minispel dat om de twee servicen wisselt. De speler die als eerste zeven punten behaald, met tenminste twee punten verschil. In theorie kan ook een tiebreak heel lang duren.

In de beslissende vijfde set van een Grand Slam toernooi wordt er geen tiebreak gespeeld. Daar wordt net zolang doorgespeeld totdat één speler twee games meer gewonnen heeft dan de andere speler. De langste tenniswedstrijd aller tijden werd gespeeld tijdens Wimbledon 2010.

De Amerikaan John Isner en de Fransman Nicolas Mahut gaven elkaar geen duimbreed toe en stonden uiteindelijk verdeeld over drie dagen meer dan elf uur tegenover elkaar voordat Isner uiteindelijk de servicebeurt van Mahut brak en de vijfde set met 70-68 won. 

Screenshot 2022 07 27 09.43.31

Elitesport

Tennis wordt van oudsher gezien als een elitesport. Het werd al in de middeleeuwen gespeeld door de rijken en de nobelen. Het moderne tennis stamt uit Frankrijk en dankt zijn naam aan de Franse uitspraak Tennez! Wat zich het beste vertaalt naar het Nederlands als ‘Pak aan!’. Lang was het verplicht om in het kader van de goede smaak enkel in een witte outfit te tennissen. Gedurende de laatste jaren is deze regel wel wat versoepeld. Enkel op Wimbledon, het meest prestigieuze tennistoernooi van het jaar, wordt de kledingregel nog altijd strikt gehanteerd.

ATP, WTA en Grand Slams

Tennis wordt gespeelt op verschillende ondergronden en kan zowel outdoor als indoor gespeeld worden. Er zijn vele amateur tennisverenigingen die lessen aanbieden en banen ter beschikking stellen voor vriendschappelijke potjes of een clubcompetitie. Er zijn echter ook spelers die met tennissen hun geld verdienen.

Voor mannen en vrouwen zijn er internationale toernooien die overkoepeld worden door de ATP Tour voor mannen en de WTA Tour voor vrouwen. Vaak organiseert de organisatie van een tennistoernooi gelijktijdig een competitie voor mannen als voor vrouwen.

De vier grootste en belangrijkste tennistoernooien in het jaar worden Grand Slam toernooien genoemd. Deze toernooien zijn de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open.

Australian Open

De Australian Open wordt direct in januari gespeeld in Melbourne en is een van de eerste wedstrijden van het nieuwe tennisseizoen. Het toernooi wordt gespeeld op hardcourt, een baansoort die is opgebouwd uit beton voorzien van een rubberen coating.

Roland Garros

In mei en juni zijn de ogen van alle tennisliefhebbers gericht op Roland Garros. Dit tweede Grand Slam toernooi van het jaar wordt gespeeld op de banen van het Stade Roland Garros in Parijs. Het toernooi in Frankrijk wordt gespeeld op gravelbanen. Gravel is een ondergrond die is gemaakt van puin, gemalen bakstenen en dakpannen.

Wimbledon

Enkele weken na de finale van Roland Garros wordt op de grasbanen van de Wimbledon Tennis Club het derde Grand Slam toernooi van het jaar georganiseerd. Wimbledon is het meest aansprekende toernooi en staat bij heel veel professionele tennissers bovenaan het verlanglijstje om eens te winnen.

US Open

In augustus trekken de toptennissers en tennissters naar New York voor de US Open, het laatste Grand Slam toernooi van het seizoen. Op de banen van het Billie Jean King National Tennis Centre in Flushing, Queens worden 129 wedstrijden gespeeld door de mannen en de vrouwen om te bepalen wie er met de hoofdprijs vandoor gaat.

Het winnen van een Grand Slam toernooi is lang niet iedere professionele tennisser gegeven. Het winnen van een Grand Slam, dus alle vier de toernooien is voor nog veel minder tennissers mogelijk. In de geschiedenis van de sport zijn er slechts acht mannen en tien vrouwen die alle vier de toernooien gewonnen hebben.

Grand slam titel

Slechts drie van hen slaagden erin om de vier toernooien in hetzelfde jaar te winnen en zodoende een echte Grand Slam te behalen. De Serviër Novak Djokovic is de enige oneigenlijke Grand Slam-winnaar. Hij slaagde er wel in om alle vier de toernooien op rij te winnen, maar had daarvoor twee kalenderjaren nodig.

De meeste succesvolle aller Grand Slam winnaars en winnaressen in de Duitse Steffi Graf. Zij won in 1988 niet alleen de vier Grand Slam toernooien, maar won ook nog eens Olympisch goud en won daarmee de Golden Slam.

Het allergrootste verschil, naast de grootte van het deelnemersveld aan een Grand Slam toernooi is dat er in deze toernooien drie sets nodig zijn voor de overwinning in de wedstrijden bij de mannen. In overige toernooien volstaat het winnen van twee wedstrijden om de wedstrijd te winnen. Bij de vrouwen is er geen verschil in het aantal sets dat gewonnen moet worden om de wedstrijd te winnen. Vrouwen spelen nooit vijfsetters.

Overige toernooien

Onder de Grand Slams vind je de toernooien uit de Super 9-serie. Die zijn de negen belangrijkste toernooien waar het meeste prijzengeld te verdienen is naast de Grand Slam toernooien. Daaronder volgen de overige ATP-toernooien en WTA-toernooien. De onderste laag internationale toernooien wordt gevormd door de Challenger toernooien, waar jonge spelers voldoende punten hopen te verdienen om deel te mogen nemen aan de ATP-toernooien.

on air