Uitleg Ripple cryptocurrency, wat is het?

Uitleg Ripple cryptocurrency, wat is het?

20862
10
DELEN
Ripple (water)
Ripple (water)

Hier op Onetime hebben we al geregeld geschreven over Bitcoins. Bijvoorbeeld over hoe je aan Bitcoins kunt komen, maar ook over de ‘opvolger' Bitcoin Cash. We hebben het ook al gehad over Ethereum en andere Alt-coins. Maar daar houdt de wereld van cryptocurrency niet op. Ik durf zelfs te zeggen dat we er de komende tijd alleen maar meer over gaan horen. Er zijn inmiddels tientallen alternatieven, zo ook Ripple. Wat Ripple nou is en wat de voor- en nadelen zijn zal ik in dit artikelen proberen uit te leggen.

Bitcoin en Ethereum versus Ripple

Bitcoin en Ethereum, de twee grootste en bekendste cryptocurrencies, zijn inhoudelijk behoorlijk gelijk aan elkaar. Ze kunnen prima naast elkaar bestaan maar zijn redelijk anarchistisch qua opzet, vooral door hun open source instelling. Tevens is het minen van deze munten, en daarmee het valideren van transacties, een redelijk tijdrovende klus en dus niet heel gebruiksvriendelijk.

Bitcoins
Bitcoins

Vandaar dat er ook alternatieve coins ontstaan die anders van opzet zijn. Één daarvan is Ripple, wederom een netwerk om betalingen te doen zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling.

Lees ook onze uitleg over Monero

Wat Ripple onder andere onderscheidt van de twee huidige grootste crypto's is dat dit netwerk niet open source is. Er is bij Ripple wel een centrale organisatie die het beheer en de ontwikkeling van de coin en het netwerk doet. Als je dit vergelijkt met Bitcoin, betekent dit dat bij Ripple de ontwikkeling zeer snel kan gaan. Er hoeft geen 95% consensus van de gehele gemeenschap te zijn zoals bij Bitcoin, voordat wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.

You're capital is at risk

De filosofie van Ripple: goedkoop en snel transacties uitvoeren

Deze relatief nieuwe crypto coin (Ripple is in 2012 geïntroduceerd, 3 jaar nadat de basis voor Bitcoin werd gelegd) wordt dus centraal beheerd. Dit gebeurt door het bedrijf Ripple Cash. Juist omdat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bitcoin, geen gedecentraliseerd netwerk is, willen veel banken de samenwerking aangaan met Ripple.

Ripple heeft als belangrijkste doelstelling om geldtransacties zo snel en goedkoop mogelijk te laten plaatsvinden. Het maakt daarbij in hun ogen niet uit welke valuta betrokken zijn en of de transactie lokaal, internationaal of zelfs intercontinentaal plaatsvindt. Zij profileren zich als brug tussen de verschillende valuta (fysiek of crypto), landen en banken.

valuta
reynermedia

Waarom zou een transactie van bijvoorbeeld Nederland naar Amerika zoveel duurder zijn en zoveel langer duren dan een overschrijving van Rabobank naar Rabobank? In deze tijd van digitale revolutie moet dat anders kunnen, dachten de bedenkers van Ripple, Chris Larsen en Jed McCaleb. Deze mannen in San Fransisco kwamen dus met het Ripple Protocol, waarbij een transactie tussen elk gewenst land, elke bank en elke valuta in enkele seconden kan worden uitgevoerd.

Ripple rekent daarbij ook nog eens nauwelijks kosten, er wordt slechts een duizendste cent in rekening gebracht.

Valideren van transacties

Ripple werkt, net als andere crypto's als Bitcoin en Ethereum, met een grootboek waarin alle transacties worden gevalideerd. Dit is nodig omdat er geen fysiek geld aan te pas komt en er dus goed moet worden gecontroleerd of je Ripple (afgekort XRP) wel geldig is.

FirmBee

Het grootboek heet de Ripple Consensus Ledger. Deze werkt niet hetzelfde als de eerder genoemde grootboeken van Bitcoin en Ethereum, en je kunt dus geen Ripples minen. De Ledger bevat wel alle transactiedata uit het verleden, dus van elke transactie die ooit gedaan is tot de huidige transactie. Elke eerdere afgeronde transactie, dus ook de meest recente, behoort tot de geschiedenis van de Ledger. Elke transactie zorgt voor een nieuwe versie van de Ledger, dus er zijn al tig versies.

Een transactie is overigens niet enkel een betaling, ook wijzigingen in account settings en aanbiedingen zijn voorbeelden van transacties, en leveren dus allemaal een nieuwe versie van de ledger op, waar ze in worden vastgelegd.

Een transactie wordt eerst het netwerk ingestuurd, als deze incorrect geformuleerd is wordt deze direct geweigerd. Correct geformuleerde transacties worden door nodes als nieuwe ledger-versie aangemaakt. Vervolgens wordt aan het netwerk een hash gevraagd, als het overgrote deel van de peers dezelfde hash teruggeeft wordt de transactie gevalideerd.

‘You're capital is at risk'

In deze zin is Ripple dus nog steeds afhankelijk van een peer-netwerk en is het dus in zekere zin ook Open Source. Iedereen kan zich ook aanmelden om hieraan deel te nemen. Omdat er hier niet gemined wordt heb je voor het valideren van transacties geen enorme computerkracht nodig. De ledger kan 1000 transacties per seconde valideren en is daarmee vele malen sneller dan het relatief trage Bitcoin hash-netwerk.

Bitcoin code
Bitcoin code

Grote banken staan achter Ripple

Omdat Ripple zoals gezegd centraal beheerd en ontwikkeld wordt, heeft het een minder open karakter dan bijvoorbeeld Bitcoin. Dit maakt dat er geen consensus hoeft te zijn alvorens nieuwe ontwikkelingen kunnen worden geïmplementeerd. Verder wordt het geleid door een groep professionals die inmiddels al 175 mensen in dienst heeft.

Maar wat nog veel belangrijker is: omdat ze wat conventioneler is dan de andere grote crypto's, zijn grote banken veel meer geïnteresseerd en willen ze graag samenwerken. Het durfkapitaal van Ripple is afkomstig van grote, vooraanstaande tech-bedrijven als Google Ventures en Seagate. In 2016 ontving ze 55 miljoen dollar vanuit grote financiële instellingen als Standard Chartered en Santander.

Omdat Ripple een eigen valuta-converter heeft, kun je vanuit elke valuta betalen naar elke valuta. Je kunt traditionele valuta gebruiken, maar ook crypto's als Bitcoin, en zelfs goud. Dit maakt het voor banken een interessant platform om internationale betalingen te verrichten zonder tussenkomst van andere instellingen of brokers.

Alleen al dit jaar test een consortium van 47 Japanse banken met veel succes het platform. 15 van de 50 grootbanken zijn inmiddels ook begonnen met testen. In Japan wordt het platform as we speak uitgerold en zal dus op korte termijn gebruikt worden om vrijwel onmiddellijke buitenlandse transacties mogelijk te maken.

Japan
Dick Thomas Johnson

Ripple schurkt dus wel enigszins tegen Bitcoin aan, in die zin dat ze betalingen met Bitcoins mede mogelijk maken zonder tussenkomst van een andere broker. Toch zal ze er voor kiezen om het op een niet al te nauwe samenwerking te houden, om de banden opgedaan met de banken niet op het spel te zetten.

Is Ripple de toekomst van cryptocurrency?

Ripple zet zichzelf niet in de markt als een traditionele crypto, voorzover deze al traditioneel genoemd kunnen worden. Het richt zich veel meer op het doen van transacties en dit zo snel en goedkoop mogelijk te maken.

Daarnaast mist Ripple het anarchistische wat wel een beetje synoniem is voor de grotere crypto's als Bitcoin en Ethereum. Ze maakt wel gebruik van een peer-netwerk maar de touwtjes zijn wel in handen van een traditionele directie binnen een commercieel bedrijf.

Hoe commercieel dit is, blijkt wel uit het feit dat Ripple een kantoor gaat openen in Mumbai, India. India is de grootste ontvanger van zowel zakelijke als private overboekingen, dus de reden waarom het bedrijf daar neerstrijkt, naast hun HQ in San Francisco, laat zich makkelijk raden. Ze vestigt zich in het middelpunt van de wereldhandel lijkt het.

By istara (original picture), modification: Mielon [CC0 or CC0], via Wikimedia Commons
By istara (original picture), modification: Mielon [CC0 or CC0], via Wikimedia Commons
Maar is Ripple dan de toekomst van cryptocurrency? Ik denk dat het wellicht wel een stabiele factor in het crypto-landschap is. De historie leert dat anarchisten over het algemeen op een gegeven moment het niet meer eens zijn met elkaar en gaan strijden in de gelederen in plaats van tegen de gevestigde orde. Zo kan het dus maar zo zijn dat andere crypto's zichzelf kapot gaan maken. Ripple is hier wat betreft in het voordeel, al biedt een professionele organisatie ook geen garanties voor de toekomst.

Eerlijk gezegd vermoed ik dat het platform wel een enorme vlucht kan gaan nemen, maar dan inderdaad als betaalplatform die transacties vele malen eenvoudiger, sneller en goedkoper maakt.

Durf je het aan en wil je handelen in XRP?

You're capital is at risk

 

Top Brokers, getest door onafhankelijke team van OneTime!
Broker Bonus Min. storting Review Rating
Geen transactiekosten 100 euro Review ★★★★★ Handel nu!
Onze favoriet! 10 euro Review ★★★★ Handel nu!
Nederlandse aanbieder 10 euro met iDeal Review ★★★★★ Handel nu
VIP-voordelen $10 Review ★★★★ Handel nu!
DELEN
Vorig artikelOnline slot Fortune Girl van Microgaming review
Volgend artikelOnline slot Emoji Planet van Netent review
One Lucky Lady
Ik ben denk ik geen typische Onetimer. Tenminste, gokken is niet mijn grootste hobby al begin ik er wel lol in te krijgen. Maar mijn gezonde nieuwsgierigheid maakt veel goed, ik zal je hier vooral meenemen in geldzaken en alles wat daarbij hoort. En omdat ik mag doen wat ik het leukste vind, schrijven, vind ik mezelf behoorlijk One Lucky Lady!