Handicap Weddenschap

Handicap weddenschap: zo werkt dat in Sportsbetting

Naast weddenschappen op sport waarbij het resultaat van een wedstrijd leidend is voor een winnende weddenschap, zijn er ook weddenschappen waarbij je het jezelf extra lastig kunt maken. In deze weddenschappen begin op je op een slechtere uitgangspositie dan de werkelijkheid.

In dit artikel leggen we je uit wat een handicap weddenschap is, wat het risico van een handicap weddenschap is, wat het je op kan leveren en welke verschillende soorten handicap weddenschappen er bestaan.

Handicap Weddenschap

Wedden op sport

Er zijn een aantal verschillende soorten sportweddenschappen die bij je een bookmaker als de Toto af kunt sluiten. Denk daarbij aan het inzetten op een voetbalwedstrijd waar je de winnaar kunt voorspellen door middel van een 1X2-weddenschap. Je voorspelt of de thuisspelende ploeg (1) of de uitspelende ploeg (2) gaat winnen of dat de wedstrijd in een gelijkspel gaat eindigen (X).

Een andere weddenschap die je aan kunt gaan is bijvoorbeeld op basis van het aantal gescoorde doelpunten in een wedstrijd. Dit noemen we een under/over weddenschap. De bookmaker stelt hierbij een aantal verwachte doelpunten in een wedstrijd en het is aan jou als speler om in te zetten op welk aantal doelpunten je verwacht. Wanneer de bookmaker een under/over weddenschap van 2.5 aangeeft, kun je dus inzetten op maximaal twee doelpunten of minimaal drie doelpunten. Deze doelpunten hoeven niet door één team gescoord te worden dus een 1-1 gelijkspel is al goed voor 2 doelpunten.

1X2 Weddenschap
1X2-weddenschap

Handicap weddenschappen: twee type weddenschappen gecombineerd

Wanneer we deze twee type weddenschappen soort van met elkaar gaan combineren dan kom je uit bij een handicap weddenschap.

Wat is een handicap weddenschap?

Bij een handicap denk je wellicht meteen aan iemand die je kent die een handicap heeft. Het is echter niet zo dat een handicap weddenschap per se een gemankeerde weddenschap is. Het is wel een weddenschap waaraan je met een achterstand begint.

Waarom zou je met een achterstand aan een weddenschap beginnen? Je wilt toch juist de kans dat je een weddenschap wint zo groot mogelijk maken? Ja, dat klopt. Handicap weddenschappen zijn dan ook vooral interessant bij sportwedstrijden waarbij één van de twee teams uitgesproken favoriet is.

Wanneer het niet de vraag is of een team de wedstrijd gaat winnen, maar met hoeveel doelpunten verschil, dan is die wedstrijd wellicht geschikt om eens te experimenteren met een handicap weddenschap.

Wanneer je een handicap inzet, dan zet je jezelf zoals gezegd op een achterstand om de weddenschap te winnen. Anders gezegd kun je stellen dat je met een handicap weddenschap de underdog op een virtuele voorsprong zet. Daarmee is de favoriet in het nadeel en moeten zij vaker scoren om de wedstrijd voor jouw weddenschap te winnen.

Asian handicap

Een term die je vast weleens gehoord of gezien hebt op de website van een bookmaker is de Asian Handicap. Wat is een Asian Handicap. Dit is een weddenschap waarbij je gehandicapte teams, volgens hun quotering, op een voorsprong zet voorafgaand aan de wedstrijd.

De term Asian Handicap werd in 1998 verzonnen door een Britse journalist die onderzoek deed naar deze vorm van sports betting en uitleg kreeg over het in Azië onder de naam Hang Cheng Betting bekend staande systeem.

Het Hang Cheng Betting systeem is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en werd is begin deze eeuw enorm populair geworden. Handicaps toekennen is al mogelijk vanaf een kwart doelpunt. Hoe werkt het?

Laten we de fictieve wedstrijd tussen PSV en ADO Den Haag als voorbeeld nemen. PSV heeft in Eindhoven eigenlijk nooit moeite met ADO. Eind jaren ‘80 scoorde PSV zelfs twee seizoenen op rij negen keer in de thuiswedstrijd tegen ADO, toen nog FC Den Haag. Op 13 januari 1989 werd het 9-1 en een seizoen later werd het op 4 maart 1990 9-2 voor de Eindhovenaren.

Recenter werd het in het seizoen 2011/2012 5-0 voor de Eindhovenaren en een seizoen later 7-0. De afgelopen vier edities van PSV – ADO Den Haag eindigde respectievelijk in 3-0, 3-1, 3-1 en 4-0. Een ideale wedstrijd om te wedden met een handicap.

Asian Handicap
Asian handicap

Een Asian handicap weddenschap spelen

Het Asian handicap spelen kan vanaf 0.25 doelpunt volgens het systeem. Niet iedere bookmaker biedt deze mogelijkheid echter aan. Sommige Nederlandse bookmakers accepteren alleen handicap weddenschappen van hele doelpunten, startend bij 1, terwijl andere bookmakers akkoord gaan met weddenschappen vanaf een half doelpunt.

Net zoals bij iedere vorm van sportsbetting geldt ook voor een Asian handicap de vuistregel dat hoe kleiner je de waarschijnlijkheid maakt waarmee een resultaat kan voorkomen, hoe meer winst je van de bookmaker krijgt uitgekeerd op het moment dat toch dat resultaat in de boeken komt te staan.

Laten we voor het gemak binnen met hele doelpunten. Je wilt wedden op PSV – ADO Den Haag. Je bent er zeker van dat PSV gaat winnen. Dat denkt de bookmaker echter ook. De odds voor de Eindhovenaren staan dan ook slechts op 1.10. Dat wil zeggen dat je bij een inzet van een tientje op PSV bij een 1X2 weddenschap €11,- terugkrijgt.

Risico verhogen

Daar doe je het niet voor. Je ziet dat je voor een Asian Handicap weddenschap van -1 al €2,20 terugkrijgt en dat de odds op een Asian Handicap van -2 of 4 euro staan. Vervolgens besluit je daar op in te zetten. Je wint deze weddenschap nu als PSV met meer dan 3 doelpunten verschil van ADO wint. 3-0, 4-0, 4-1, 5-0, 5-1, 5-2, et cetera zijn allemaal uitslagen die je een winnende weddenschap opleveren.

Wint PSV met 2-0, 2-1 of 3-2 dan heb je de weddenschap verloren. PSV heeft immers niet met twee doelpunten verschil gewonnen. Wanneer PSV de wedstrijd met exact twee doelpunten verschil wint, dan krijg je je inleg terug. Bij 2-0, 3-1, 4-2 en 5-3 is dit geval. Wanneer ADO Den Haag de wedstrijd wint of de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, heb je vanzelfsprekend de weddenschap verloren.

Ditzelfde principe geldt voor -1 of -3 weddenschappen. Niet iedere bookmaker biedt die laatste overigens aan. Hoe groter je je achterstand in de weddenschap maakt, hoe lucratiever de weddenschap wordt als je het resultaat behaald.

Overigens werkt een Asian Handicap ook de andere kant op. Je kunt de underdog op een virtuele voorsprong zetten. Wanneer je in het voorbeeld hierboven niet op PSV maar op ADO Den Haag +2 inzet, win je de weddenschap niet alleen als ADO de wedstrijd wint of er na negentig minuten een gelijkspel op het scorebord staat, maar ook als ADO met 1-0, 2-1 of 3-2 verliest. Bij een nederlaag met twee doelpunten verschil speel je de weddenschap gelijk en ontvang je je inleg terug. Pas bij een nederlaag van 3 of meer doelpunten, heb je de weddenschap verloren.

Handicaps
Verschillende handicaps TOTO

Asian handicaps voor bookmakers

Voor bookmakers zijn weddenschappen met een handicap zowel interessant als best lastig. Aan de ene kant minimaliseren dit soort weddenschappen risico’s voor de bookmakers omdat resultaten aan elkaar gekoppeld kunnen worden en bookmakers daardoor grotere posities in kunnen nemen op de wedstrijden. Aan de andere kant zijn het weddenschappen met een lage marge die niet significant bijdragen aan de winst van een sportwedkantoor. De uitbetalingsfactor ligt vaak hoger omdat een weddenschap aan beide kanten van het spectrum winstgevend kan zijn.

In het voornoemde voorbeeld tussen PSV en ADO kun je immers op beide ploegen gokken zonder dat je vooraf al weet dat je één van beide weddenschappen gaat verliezen. Wanneer je echt overtuigd bent van een monsterscore zet je immers PSV op 2 doelpunten achterstand én ADO op 2 doelpunten voorsprong. Je kunt hier weliswaar geen combinatieweddenschap van maken, maar je kunt wel beide voorspellingen als single bets spelen.

Kwart, halve en driekwart doelpunten

Tot dusver is onze uitleg van een Asian Handicap nog wel te volgen. Nu wordt het een beetje ingewikkelder. We gaan het namelijk hebben over inzetten op kwart en halve doelpunten. Het inzetten op halve doelpunten ken je wellicht al vanuit het spelen van under/over weddenschappen, maar bij een Asian Handicap is de interpretatie van een half doelpunt ietsjes anders.

Een kwart, een half of een driekwart doelpunt is een waarde in een Asian Handicap die bepaald of je een weddenschap verliest, maar toch nog een gedeelte van je inleg terug krijgt. Je kunt met deze weddenschappen een beetje aan risicomanagement doen. Laten we vooral niet te veel woorden schrijven over wat het allemaal precies inhoudt, maar laten we aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden de werking ervan aan je uitleggen.

Adodenhaag
Wedden op ADO Den Haag (vrouwenvoetbal)

Voorbeeld van een wedstrijd

Laten we de wedstrijd PSV – ADO Den Haag er nogmaals bij pakken.

Je wedt op deze wedstrijd met een handicap van -¼ doelpunt voor PSV. De Eindhovenaren beginnen dus op een achterstand aan de wedstrijd en moeten sowieso scoren om de wedstrijd te winnen. Niet alleen om voor jou je weddenschap te winnen, maar ook om daadwerkelijk de wedstrijd te winnen.

Lukt dat en scoort PSV ook al is het maar één keer, dan win je de weddenschap. De winst van deze handicap zit ‘m dan ook niet in de winst van PSV, maar in het vermijden van een verliezende weddenschap als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt. In dat geval krijg je de helft van je inleg terug. Een handicap van ¼ doelpunt betekent namelijk dat een veiligheidsmarge naar beneden inbouwt.

Stel dat je voor deze wedstrijd inzet met een handicap van -½. In dat geval heb je de veiligheidsmarge naar beneden niet. Omdat één stapje terug -¼ is en dat is nog altijd niet voldoende om een gelijkspel af te dekken. Bij -½ is alleen een overwinning van PSV goed genoeg om de weddenschap te winnen.

Risico's verlagen

Op deze manier kun je ook risico’s op hogere weddenschappen verlagen. In het voorbeeld van PSV – ADO hebben we gezien dat je bij een overwinning van PSV met 2-0 je inzet terug zou krijgen omdat je de weddenschap gelijk gespeeld hebt.

Wanneer je inzet op 1.75 kun je deze weddenschap winstgevend maken. Je zet hierbij feitelijk 50% van je inleg in op -2, maar ook 50% op -1 ½. Wanneer PSV dus met 2-0 wint krijg je de eerste 50% van je inleg gewoon terug, maar win je wel geld op de tweede 50% omdat PSV wel vaker dan 1.5 doelpunten gemaakt heeft. 

European handicap

Dit zijn alle varianten van de Asian Handicap. Er is nog een variant waarmee je voetbalteams in je weddenschappen op een achterstand of juist een voorsprong kunt zetten. Deze variant heet de European Handicap.

Een European Handicap werkt exact hetzelfde als een Asian Handicap, alleen kent de European Handicap geen gelijkspel. Wanneer je PSV dus op -2 laat starten en de Eindhovenaren winnen met 2-0 zou je in een Asian Handicap je inleg terugkrijgen. In een European Handicap verlies je de weddenschap.

on air