Wedsystemen

Wedsystemen (basis) uitgelegd door de experts!

Wedden op sportwedstrijden is leuk. Dat is de grootste reden dat vele duizenden Nederlanders af en toe of regelmatig een gokje wagen op een sportwedstrijd. Sports betting kan echter ook heel lucratief zijn. Je kunt er serieus geld mee verdienen. Daar is echter wel wat meer voor nodig dan een simpele 1X2 weddenschap.

Bij elke bookmaker waar ook ter wereld gaat het voorspellen van een weddenschap ongeveer hetzelfde. Je vult een formulier met jouw voorspelling(en) in en levert dit in bij het sportwedkantoor. Deze weddenschappen heten, of je die nu analoog of digitaal aangaat, single bets of in mooi Nederlands enkelvoudige weddenschappen. Iedere voorspelling die je maakt, staat op zichzelf, of er nu één, twee of acht op je bet slip staan. In dit artikel uitleg over de verschillende basis wedsystemen.

Wedsystemen

Basis wedsystemen: dit zijn ze!

Combinatie weddenschappen

Kan dat anders? Ja, dat kan anders. De meesten sports betters zijn al wel bekend met doubles en trebles. Voor degenen die dat nog niet zijn, leggen we het even in vogelvlucht uit. Een double is een weddenschap waarbij je twee enkelvoudige weddenschappen met elkaar combineert. Je plaatst geen inzet op de odds waar je op wilt wedden, maar je plaatst je inzet op een combinatie van twee wedstrijden. Deze odds zijn hoger dan wanneer je een enkelvoudige weddenschap plaatst. Dit komt omdat je alleen uitbetaald krijgt als beide voorspellingen goed zijn.

Een andere combinatie is een Treble. Deze werkt op exact dezelfde manier als dat een double werkt. Je selecteert drie resultaten waar je op wilt wedden, maar plaatst geen inzet op de wedstrijden zelf, maar op één combinatieweddenschap van drie wedstrijden. Je zult zien dat je odds hoger zijn dan bij een double. Dit komt wederom omdat de kans dat er drie resultaten jouw kant op vallen kleiner zijn dan wanneer je één op twee uitslagen goed wilt voorspellen.

Systeem wedden

Hoewel deze weddenschappen al een beetje meer complex zijn dan een single bet is er in het stukje uitleg hierboven nog geen sprake van systeem wedden. Wat we hierboven gemaakt hebben zijn combinatieweddenschappen van twee of drie resultaten. Dit zijn geen enkelvoudige weddenschappen, maar wel enkelvoudige inzetten.

Bij systeem wedden is er sprake van meer combinaties en meerdere inzetten. In de volgende alinea’s nemen we je mee in het systeem wedden. We beginnen makkelijk en eindigen best complex.

Doubles (gecombineerd)

De eenvoudigste manier van systeem wedden is het plaatsen van Doubles 3x. Dit systeem speel je door minimaal drie resultaten te selecteren. Deze drie resultaten worden vervolgens drie keer aan elkaar gekoppeld. Resultaat 1 aan Resultaat 2, Resultaat 2 aan Resultaat 3 en Resultaat 1 aan Resultaat 3.

Laten we dat even tastbaar maken. We voorspellen de volgende wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie, de Nederlandse Eerste Divisie. Excelsior – Helmond Sport voorspellen we als 1. De odds hiervoor zijn 1,60. Roda JC – SC Cambuur zetten we op 2 (1,69) en NAC Breda – De Graafschap vullen we in als X (3,45). Als we op alle drie deze voorspellingen één euro zouden zetten, verdienen we 6,74 op 3 euro inleg.

Wanneer we deze weddenschap plaatsen als een Treble, is onze weddenschap ineens 9,33 waard op 1 euro inleg. Dat scheelt nog al een slok op een borrel. Het wordt echter nog interessanter als we deze bet plaatsen als gecombineerde Doubles. Dan dienen we voor elke double een inzet te plaatsen, dus onze inzet bedraagt weer 3 euro, maar het bedrag waar we kans op maken stijgt ook flink. Onze weddenschap is nu € 14,05 waard.

Wedden op de Keuken Kampioen divisie

Trixie

Wanneer we even uit blijven gaan van drie voorspellingen, kunnen we ook inzetten op een Trixie. Een Trixie is een uitbreiding op de gecombineerde doubles weddenschappen die we hierboven besproken hebben. Een Trixie is een combinatie van drie gecombineerde doubles met een Treble. Dus, om even in de Keuken Kampioen Divisie te blijven, wordt onze voorspelling dat Excelsior gaat winnen gecombineerd met de door ons voorspelde overwinning van Cambuur. Dan wordt die zege van Cambuur gekoppeld aan het gelijkspel bij NAC – De Graafschap en tot slot wordt de puntendeling in Breda gekoppeld aan de overwinning van Excelsior.

Echter, om de Trixie compleet te maken worden al deze voorspelde resultaten ook nog eens aan elkaar gekoppeld. We hebben nu vier combinaties gemaakt. Onze inleg wordt daardoor verhoogd met één euro. Onze weddenschap kost ons nu dus € 4,-. Het bedrag waar we kans op maken is ook hoger geworden. Als alle drie onze voorspellingen kloppen, keert Toto maar liefst € 23,68 aan ons uit.

Patent

Een Patent is weer een stapje verder op de system wedden ladder. Bij een patent gebeurt exact hetzelfde als bij een Trixie alleen tellen nu alle single bets ook mee. Een patent bestaat derhalve uit 3x een enkelvoudige weddenschap, 3x een Double combinatie zoals hierboven beschreven  en 1x een Treble. We hebben nu een weddenschap van zeven combinaties gemaakt. Deze weddenschap kost je daarom zeven keer je inleg. Wij hebben een euro ingelegd dus onze patent weddenschap kost ons € 7,-. Het resultaat van deze zevenvoudige combinatie is € 30,47.

Je ziet hierboven dat simpel systeem wedden behoorlijk interessant kan zijn als je op zekerheidjes met lage odds gokt. Door van een gecombineerde weddenschap of een systeem gebruik te maken kun je, zonder extreem veel risico te nemen, een aardig rendement op je inleg maken.

De weddenschappen zoals we ze hierboven uitgelegd hebben zijn gebaseerd op drie voorspellingen. Vanzelfsprekend geldt de werking van het systeem op dezelfde manier als je meerdere resultaten toevoegt aan je bet slip.

Houd er echter rekening mee dat niet ieder simpel wed systeem toepasbaar is bij elk aantal voorspellingen. Doubles kunnen bijvoorbeeld alleen in stappen van drie gemaakt worden. Wanneer je vier resultaten selecteert voor een Doubles weddenschap dienen er dus zes combinaties van wedstrijden gemaakt te worden. Een Trixie en een Patent zijn niet te maken bij vier resultaten.

Betbuilder

We hebben het in onze uitleg van combinaties gehad over wedden op het resultaat van een wedstrijd. Je kunt vanzelfsprekend ook wedden op karakteristieken van een wedstrijd zoals het aantal gescoorde doelpunten, het aantal doelpunten van de thuisploeg of het aantal doelpunten in de eerste helft. Je kunt deze weddenschappen op één en dezelfde wedstrijd echter niet met elkaar combineren.

Je kunt wel een under/over weddenschap op over 2.5 doelpunten bij Ajax – PEC Zwolle combineren met een voorspelling op het resultaat bij PSV – RKC Waalwijk en of Feyenoord al dan niet geen doelpunten tegen krijgt tegen Sparta, maar het is niet mogelijk om een voorspelling op het resultaat van Ajax – PEC Zwolle te doen.

Hiervoor heeft de Toto de Betbuilder gelanceerd. Met de Betbuilder is het wel mogelijk om een voorspelling op het resultaat van een wedstrijd te combineren met voorspellingen op karakteristieken van diezelfde wedstrijd.

Toto heeft hiervoor wel het keuzemenu aan weddenschappen ernstig beperkt. Bij Betbuilders heb je lang niet zoveel wedopties als je normaal gesproken bij single bets hebt. Betbuilders beperken zich over het algemeen tot een voorspelling op het resultaat, een dubbele kans, een under/over op het aantal doelpunten, of beide teams scoren en welke spelers een doelpunt gaan maken. Met deze vijf opties bouw je een weddenschap van minimaal drie voorspellingen op tot een weddenschap op één wedstrijd.

Terug naar Ajax – PEC Zwolle. Je beslist om niet voor een combinatieweddenschap te kiezen, maar wilt voorspellingen op één wedstrijd combineren. Je kiest voor Ajax, laat de dubbele kans voor wat deze is, want je gelooft wel dat Ajax wint, kiest voor BTTS (both teams to score): Nee en voorspelt een doelpunt van Sebastian Haller.

Je weddenschap Ajax – BTTS: Nee – Sebastian Haller verkrijgt odds van 2.75.

Door voor een Betbuilder te kiezen, te voorspellen én te combineren op de wedstrijd waar je veel verstand van hebt heb je de odds van 1.24 verhoogd naar 2.75. Dát is nog eens winstgevend wedden op voetbal.

Wedsystemen Bij Betcity
Wedsystemen bij BetCity.nl

Meer combinaties

Daar staat tegenover dat je wel weer andere wedsystemen kunt gebruiken bij het doen van vier voorspellingen. De gemakkelijkste is de Parlay 4-fold, waarbij je niet als bij een double of een treble één euro inzet op 4 enkelvoudige voorspellingen. Waar een Parlay 4-fold gemaakt kan worden, kun je ook met vijf, zes, zeven of meerdere voorspellingen een Parlay maken. Het maximale aantal dat bij Toto in een Parlay kunt combineren is negentien. Probeer die allemaal maar een goed te voorspellen.

Terug naar de Parlay. Hier kun je ook nieuwe combinaties maken van de onderliggende weddenschappen. 4 voorspellingen kun je meerdere manieren aan elkaar linken zodat er uiteindelijk elf of vijftien winst combinaties ontstaan. Een elftal aan combinaties wordt een Yankee genoemd. Een Yankee komt tot elf combinaties door alle combinaties van twee weddenschappen, drie weddenschappen en vier weddenschappen met elkaar te combineren. Je inleg moet je met elf vermenigvuldigen om tot de kosten van een Yankee weddenschap te komen.

Wanneer we dus een Keuken Kampioen Divisie voorspelling toevoegen aan onze betslip kunnen we een Parlay 4-fold en een Yankee spelen. We kiezen voor de wedstrijd FC Den Bosch – Go Ahead Eagles, waarbij we verwachten dat Go Ahead Eagles conform de odds gaat winnen. Wanneer we één euro wedden in een Parlay 4-fold, levert ons dat onderaan de streep een bedrag van € 18,15 op. Spelen we een Yankee, dan investeren we 11 euro in een opbrengst van € 82,04. Procentueel is dit lager dan een Parlay-bet, maar in absolute keiharde munten is het veel meer.

De Yankee heeft een aantal overtreffende trappen, maar de systematiek van de weddenschappen is hetzelfde. De eerstvolgende stap noemen de Canadian. Deze is gebaseerd op vijf voorspellingen die onderling met elkaar gecombineerd worden. Waar een Yankee elf weddenschappen totaliseert, bestaat een Canadees systeem uit 26 voorspellingen.

Meer combinaties op basis van meerdere voorspellingen

Na de Canadian, volgen het Heinz systeem, een combinatie van zes voorspellingen tot 57 weddenschappen en het Super Heinz systeem (120 weddenschappen op basis van zeven voorspellingen).

De allergrootste systeemweddenschap heet de Goliath. Het Goliath systeem bestaat uit 247 weddenschappen die afkomstig zijn van acht voorspellingen. Het systeem combineert 28 doubles, 56 trebles, 70 parlays van vier voorspellingen, 56 parlays van vijf voorspellingen, 28 parlays van 6 voorspellingen, 8 parlays van 7 voorspellingen en sluit af met één combinatie van alle acht de gemaakte voorspellingen. Tenminste twee van de acht voorspellingen moet je goed hebben om een Goliath (deels) te kunnen wedden. Het bedrag dat je wint kan torenhoog zijn, maar hangt volledig af van het aantal correcte voorspellingen.

Een ander wedsysteem heet Lucky 15 en bestaat uit een combinatie van weddenschappen op basis van vier voorspellingen. Een Lucky-weddenschap is altijd op dezelfde manier opgebouwd. Het is een feite een Yankee weddenschap, maar dan telt iedere voorspelling ook als single bet nog mee. De elf combinaties van de Yankee plus de vier enkelvoudige weddenschappen komt tot het aantal van vijftien.

De overtreffende trappen van Lucky 15 zijn Lucky 31 (op basis van vijf voorspellingen) en Lucky 63 (op basis van zes voorspellingen)

Niet alles goed

We hebben het hierboven voor de verschillende soorten weddenschap systemen gehad en we hebben één en ander proberen te duiden door er een fictieve bet slip met Keuken Kampioen Divisie wedstrijden aan te hangen. In de voorbeelden die we genoemd hebben, hebben we gesproken over opbrengsten wanneer al onze voorspellingen juist zijn. We hebben het echter niet gehad over de mogelijke opbrengst van de weddenschappen wanneer we een voorspelling verkeerd hebben gedaan.

Het is namelijk niet zo dat je een system weddenschap verloren hebt als je er met een voorspelling naast zit. Deze voorspelling en de combinaties waar deze in voor komt heb je sowieso verloren, maar er zitten in je weddenschap ook combinaties waarin je foutieve voorspelling misschien wel helemaal niet voorkomt.

Voorbeeld weddenschap Yankee

Laten we dat eens uitwerken.
We nemen hier als voorbeeld de Yankee weddenschap.

We hadden ingezet op:

  1. Winst voor Excelsior
  2. Winst voor Cambuur
  3. Gelijkspel NAC – De Graafschap
  4. Winst Go Ahead Eagles

Deze voorspellingen zijn in de Yankee als volgt aan elkaar gekoppeld:

A)       Winst Excelsior, Winst Cambuur (double)
B)       Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (double)
C)       Gelijkspel NAC, Winst Excelsior (double)
D)       Winst Cambuur, Winst GA Eagles (double)
E)       Gelijkspel NAC, Winst Cambuur (double)
F)        Winst Excelsior, Winst GA Eagles (double)
G)       Winst Excelsior, Winst Cambuur, Gelijkspel NAC (treble)
H)       Winst Excelsior, Winst, Cambuur, Winst GA Eagles (treble)
I)         Winst Excelsior, Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (treble)
K)       Winst Cambuur, Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (treble)
L)        Winst Excelsior, Winst Cambuur, Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (Parlay 4)

Tenminste twee van de vier voorspellingen moeten goed zijn om de Yankee te kunnen winnen. Gelukkig hebben we wel enigszins verstand van voetbal dus drie onze vier voorspellingen blijken helemaal goed te zijn!

Winst-verlies berekening

Het enige resultaat dat we jammer maar helaas verkeerd hebben voorspeld, is het gelijkspel bij NAC – De Graafschap. Dit betekent dat alle combinaties in de Yankee weddenschap, waar NAC Breda in voorkomt, fout zijn en niet uitgekeerd worden.

Dat betekent in de praktijk dat onze Yankee er zo uit ziet.

A)       Winst Excelsior, Winst Cambuur (double)
B)       Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (double)
C)       Gelijkspel NAC, Winst Excelsior (double)
D)       Winst Cambuur, Winst GA Eagles (double)
E)       Gelijkspel NAC, Winst Cambuur (double)
F)        Winst Excelsior, Winst GA Eagles (double)
G)       Winst Excelsior, Winst Cambuur, Gelijkspel NAC (treble)
H)       Winst Excelsior, Winst, Cambuur, Winst GA Eagles (treble)
I)         Winst Excelsior, Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (treble)
K)       Winst Cambuur, Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (treble)
L)        Winst Excelsior, Winst Cambuur, Gelijkspel NAC, Winst GA Eagles (Parlay 4)

Doordat we NAC – De Graafschap verkeerd hadden hebben we zeven van de elf weddenschappen in de Yankee verloren. Hiervoor krijgen we geen geld uitgekeerd. De vier weddenschappen die we gewonnen hebben leveren ons wel geld op. We hebben door deze ene verkeerde voorspelling geen € 82,04, maar slechts € 19,39 gewonnen.

Wanneer we deze wedstrijd als Lucky 15 gespeeld hadden hadden we meer verdiend omdat we ook de single bet resultaten van de drie goed voorspelde wedstrijden hadden gekregen, maar we waren natuurlijk ook vier euro meer kwijt geweest om de weddenschap te plaatsen. Een Lucky 15 weddenschap win je overigens al als één van je vier voorspellingen goed hebt.

Alternatieve wedsystemen

We snappen dat we je in dit artikel heel veel informatie geven. De termen vliegen links en rechts om je oren, maar de systematiek en opbouw van de weddenschappen liggen in dezelfde lijn.

Voordat we dit artikel afsluiten willen we ook een alternatief wedsysteem aan je uitleggen. Dit zijn systemen die veel minder combinaties kennen en waarvan er veel meer voorspellingen juist moeten zijn om te winnen. Het eerste systeem dat volgens deze filosofie werkt is het 2/3 systeem. Dit zijn drie doubles combinaties. Tenminste twee van de drie voorspellingen moeten goed zijn om te winnen.

Dit wedsysteem kent na de 2/3 combinatie 2/4, 2/5, 2/6, 2/7 en 2/8 combinaties bestaande uit enkel het als laatst genoemde getal aan doubles waarvan het als eerst genoemde getal het minimaal aantal correcte voorspellingen weergeeft.

Dit systeem kent naast een vereiste van twee correct voorspelde resultaten ook varianten waarbij er drie (3/4, 3/5, 3/6, 3/7 en 3/8), vier (4/5, 4/6, 4/7 en 4/8), vijf (5/6, 5/7 en 5/8) en zes (6/7 en 6/8) voorspellingen goed moeten zijn. Het laatste model in dit systeem is 7/8, waarbij je acht sevenfolds combineert en waarbij je zeven van de acht voorspellingen goed moet hebben om de weddenschap te winnen. Dat vereist de nodige kennis en een klein beetje geluk.

We hopen dat we je met dit artikel hebben laten zien dat sports betting veel meer inhoudt dan een simpel 1X2 betje plaatsen. Door eens een systeemweddenschapje te plaatsen kun je jouw bankroll, zelfs bij wedstrijden met lage odds, een flinke impuls geven.

on air