SI202109051382 News

Wedden op de Grand Prix van Groot-Brittannië [voorbeschouwing]

Een week na de Grand Prix van Oostenrijk - waarin Max Verstappen een volgende mokerslag uitdeelde aan de concurrentie - staat de Grand Prix van Groot-Brittannië op het historische Silverstone alweer op het programma. Vooral de Britse teams zullen het Red Bull Racing ongelooflijk moeilijk willen maken.  

Placeholder Gold door Onetime
op 3 juli 2023 - laatste update: 1 augustus 2023
SI202109051382 News

In Oostenrijk ging het na de finish over zaken als tijdstraffen en track limits, maar men ging een beetje voorbij aan het gemak waarmee Max Verstappen de concurrentie opnieuw op een hoopje reed. De regerend wereldkampioen kon het zich zelfs permitteren om in de voorlaatste ronde van de race een pitstop te maken en op zachte banden ook de snelste raceronde nog op de klokken te zetten.

Verstappen heerste in Oostenrijk zoals nooit te voren. Snelste in de kwalificatie voor zowel de sprintrace als de hoofdrace, winst in beide races én de snelste ronde van de race: Verstappen vertrok met 34 punten meer dan hij had toen hij aankwam op de Red Bull Ring.

Tijdschema GP van Silverstone 2023

Het tijdschema voor de Grand Prix van Groot-Brittannië is opgebouwd als een standaard Grand Prix weekend. Waar we in Oostenrijk op zaterdag nog een sprint shoot-out en een sprintrace hadden, zijn er op Silverstone gewoon drie vrije trainingen, gevolgd door een kwalificatie op zaterdagmiddag.

Sessie

Datum en tijd

Eerste vrije training

vrijdag 7 juli 13.30u tot 14.30u

Tweede vrije training

vrijdag 7 juli 17.00u tot 18.00u

Derde vrije training

zaterdag 8 juli 12.30u tot 13.30u

Kwalificatie

zaterdag 8 juli 16.00u tot 17.00u

Race

zondag 9 juli 16.00u

SI202203270669 News Scaled

Spektakel op Silverston

Het ligt niet direct in de lijn der verwachting dat het veld voor de race in Engeland dusdanig op zijn kop gezet wordt dat teams als Aston Martin, Mercedes en Ferrari zomaar even de race kunnen winnen. Wellicht dat Pluvius wat dat betreft een bijdrage kan leveren aan een spannende race, maar vooralsnog lijkt het vooral een droge race te worden.

De afgelopen jaren was er voldoende spektakel op Silverstone. Zo werd de race van 2020 gekenmerkt door bandenproblemen bij Mercedes en Ferrari. Lewis Hamilton won ondanks een klapband in de slotfase van de race de Grand Prix met een minimale voorsprong op Max Verstappen.

Een jaar later raakten Verstappen en Hamilton elkaar in de eerste ronde wat voor een harde crash van Verstappen zorgde. Hamilton kreeg slechts een milde straf van de wedstrijdleiding en vierde zijn overwinning uitbundig met de Britse fans terwijl Verstappen nog op de EHBO zat.

Vorig jaar ging het mis toen Mercedes-coureur George Russell na de start contact maakte met de Alfa Romeo van Zhou Guanyu. De Chinees schoot hard door de grindbak, werd over de bandenstapels en in de hekken geslingerd. Wonder boven wonder kon de coureur ongehavend uitstappen.

Favorieten voor de Grand Prix van Groot-Brittannië 2023

Max Verstappen won in Oostenrijk zijn zevende Grand Prix van het seizoen en zijn vijfde race op een rij, de sprintraces niet meegeteld. Hij is daarmee hard op weg om het record van Sebastian Vettel, die in zijn laatste kampioensjaar 2013 negen races op rij wist te winnen, te evenaren. Verstappen is voor de race op Silverstone opnieuw de grote favoriet voor de overwinning.

Red Bull Racing heeft ontegenzeggelijk de beste auto van het veld, maar het team wordt ook geholpen door het feit dat het niet één uitdager heeft, maar drie uitdagers die eerst en vooral met elkaar af moeten zien te rekenen alvorens ze het gevecht met Red Bull aankunnen. Het ene weekend is Ferrari snel, het andere weekend lijkt Mercedes de strijd aan te kunnen gaan en dan is het weer Aston Martin.

Feit is dat geen enkel team echt in de buurt van Verstappen kan komen. Zelfs van zijn eigen teamgenoot heeft de Nederlander in deze fase van het seizoen weinig te duchten.

Nyck de Vries

Aan de andere kant van het veld zit Nyck de Vries in serieuze problemen. Als zijn prestaties deze maand niet aanzienlijk verbeteren, kan de Grand Prix van Nederland op Zandvoort, de eerste wedstrijd na de zomerstop, zomaar aan zijn neus voorbij gaan.

Op basis van zijn prestaties in Oostenrijk moet De Vries zich serieus zorgen gaan maken over zijn Formule 1-carrière. De coureur van Alpha Tauri kon zich geen moment mengen in de slag om het middenveld en kreeg twee penalties. Een voor het hinderen van Kevin Magnussen, de tweede over het meermaals overschrijden van de track limits. Opnieuw geen goede beurt.

Onze voorspelling

De spannendste ronde van een Formule 1 Grand Prix is tegenwoordig de eerste. Waar Max Verstappen in het verleden bekend stond om zijn super starts, lukt het de Nederlander dit jaar een stuk minder om van zijn startplaats te komen.

Als iemand er op Silverstone in slaagt om Verstappen bij de start te passeren, krijgen we wellicht een spannende race, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het ‘gewoon’ zege nummer acht van het seizoen voor Verstappen.

De geschiedenis van de Grand Prix van Groot-Brittannië

De Grand Prix van Groot-Brittannië is zo’n beetje de bakermat van de autosport. De race werd voor het eerst georganiseerd in 1928 en wordt sinds 1948 jaarlijks gehouden.

In 1950 stond de Britse Grand Prix op de allereerste kalender voor het wereldkampioenschap Formule 1. En is daar nooit van verdwenen. Met het afgelasten van de Grand Prix van Monaco in 2020 door covid, is de Britse Grand Prix samen met de Italiaanse Grand Prix de enige race die sinds 1950 elk jaar en in elk wereldkampioenschap Formule 1 is verreden.

De Britse Grand Prix is de oudste der Formule 1 Grand Prix. Het was in 1950 namelijk de eerste race op de kalender. De Britse race is wordt al vele jaren georganiseerd op het circuit van Silverstone, maar is gedurende de jaren ook op andere racebanen gehouden.

De Formule 1 vierde in 2020 het zeventigjarig bestaan van het wereldkampioenschap Formule 1 met een speciale race op Silverstone, genaamd de 70th Anniversary Grand Prix. Deze race werd gewonnen door Max Verstappen.

Eerste Grand Prix van Groot-Brittannië werden verreden op Silverstone

De eerste Grand Prix van Groot-Brittannië werden verreden op Silverstone. Vanaf 1955 ging het circuit rouleren met eerst het circuit van Aintree en van 1962 tot 1986 het circuit van Brands Hatch. Tot 1986 vond er tweejaarlijks een F1 race plaats in het zuiden van Engeland.

Vanaf 1987 mag Silverstone de Britse Grand Prix elk jaar organiseren omdat de FIA, de internationale autosportbond, er een regel van maakte dat een race indien mogelijk elk jaar op hetzelfde circuit gehouden moest worden met het oog op continuïteit. Omdat Brands Hatch de mindere faciliteiten had, koos de Britse autosportbond voor Silverstone als Home of the British Grand Prix.

De toekomst van de race heeft een aantal keren serieus op de tocht gestaan. Silverstone weigerde aanvankelijk te moderniseren toen de Formule 1 daarom vroeg en weigerde later om een verhoogde fee voor het mogen organiseren van de race aan Bernie Ecclestone, de commercieel directeur van de Formule 1, te betalen. In 2004 werd er zelfs een voorlopige Grand Prix-kalender opgesteld voor 2005 waarop de Britse Grand Prix niet was opgenomen.

Grand Prix van Europa

In 2008 werd bekend gemaakt dat de Formule 1 vanaf 2010 zou verhuizen naar het circuit van Donington voor een periode van tien jaar. Donington, dat eerder enkele jaren op de Formule 1-kalender had gestaan onder de noemer Grand Prix van Europa, slaagde er echter niet in om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, waardoor de FOM met hangende pootjes terug naar Silverstone kon.

Het huidige contract van de Formule 1 met Silverstone loopt tot en met het Formule 1-seizoen van 2024.

Lewis Hamilton is de absolute recordhouder als het gaat om het winnen van de Britse Grand Prix. De regerend wereldkampioen heeft maar liefst zeven overwinningen op Silverstone achter zijn naam staan.

Hamilton won zijn eerste Britse Grand Prix in 2008, het jaar van zijn eerste wereldtitel. Daarna won hij vanaf 2014 elke editie van de race, met uitzondering van 2018. Die werd gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel.

Overwinning van de race in 2021

De overwinning in de race van 2021 is een memorabele en controversiële. Lewis Hamilton en Max Verstappen duelleerden fel met elkaar in de openingsronde van de race. In de bocht Copse Corner ging het mis. Verstappen en Hamilton raakten elkaar.

Voor Verstappen resulteerde dat contact in een flinke crash. Het team van Red Bull Racing vond dat de schuld van het ongeluk bij Hamilton lag en stuurde er bij de wedstrijdleiding op aan dat de Brit een flinke straf zou krijgen.

Uiteindelijk kreeg Hamilton een stop-and-go penalty van tien seconden voor het veroorzaken van het ongeluk. Door de gebeurtenissen op de baan, kreeg de destijds regerend wereldkampioen alsnog de kans om de wedstrijd te winnen.

Terwijl Verstappen zich in het ziekenhuis moest laten onderzoeken, vierde Hamilton zijn achtste zege op Silverstone op grootse wijze met zijn fans en zijn team, iets dat bij Verstappen en Red Bull Racing volledig in het verkeerde keelgat schoot.

on air