Na een weekje nagenieten en bijkomen van een zinderende Grand Prix van de Verenigde Staten, start met de Grand Prix van Mexico de finale van het Formule 1 seizoen. Na de race in Mexico staan er nog slechts twee races op het programma. De wereldtitels zijn al vergeven, maar dat betekent niet dat er nergens meer om geracet wordt.
Max Verstappen kan in Mexico een nieuw record aan zijn toch al uitpuilende recordboek toevoegen. Winst brengt de tweevoudig wereldkampioen op veertien zeges in één seizoen en daarmee zou hij Sebastian Vettel en Michael Schumacher, beiden momenteel met Verstappen recordhouder, uit de boeken rijden.
Onmogelijk is dat zeker niet. De Grand Prix van Mexico werd al drie keer eerder door Verstappen gewonnen. De Limburger zal dus met het nodige vertrouwen naar Autodromo Hermanos Rodriguez, dat met haar ligging op 2.286 meter boven zeeniveau het dak van het Formule 1 kampioenschap genoemd mag worden, afreizen.
De Grand Prix van Mexico biedt natuurlijk ook weer de nodige wedmogelijkheden. Bij de verschillende bookmakers kun je vanzelfsprekend weer wedden op de racewinnaar, de coureur die pole position behaalt en de rijder die de snelste ronde rijdt.
Maar wist je dat ook kunt inzetten op welk team de snelste pitstop uitvoert? Of welke rijder als eerste uitvalt?
Wanneer je niet zeker bent van welke coureur er een bepaalde prestatie gaat leveren, is het bij aanbieders ook mogelijk om in te zetten op een team.
Laten we als voorbeeld eens naar het team van Ferrari kijken. Dat is dit seizoen erg sterk in de kwalificatie. Zowel Carlos Sainz als Charles Leclerc kan pole position behalen. Als je niet wilt gokken welke coureur sterker is, kun je ook inzetten op een pole position voor Ferrari. Daarmee speel je feitelijk op beide coureurs.
Live wedden op sportwedstrijden is sinds 1 oktober 2021 legaal in Nederland. Niet alle pre-race weddenschappen zijn live te spelen, maar je kunt bijvoorbeeld wel live inzetten op de coureur die de race volgens jou gaat winnen. Ook zul je niet bij elk online casino de mogelijkheid hebben om live in te zetten, dus even rondkijken loont.
Live wedden heeft als voordeel dat je bepaalde spannende momenten in de race kunt laten passeren zonder je direct zorgen te maken over je weddenschap.
Als je bijvoorbeeld bij de afgelopen Grand Prix van de Verenigde Staten pre-race had ingezet op een zege voor Carlos Sainz, dan kun je die weddenschap meteen afschrijven als je de Ferrari-coureur in de eerste bocht achterstevoren getikt ziet worden. Bij een live weddenschap kun je de race eerst even laten settelen voordat je inzet.
Live inzetten is niet het enige voordeel dat live wedden biedt. Je kunt je winst ook eerder nemen. Niet het maximale bedrag, maar al naar gelang het verloop van de wedstrijd kun je bepalen of het slim is om je weddenschap eerder te cashen.
Bookmakers bieden je tijdens de race geld om weddenschappen eerder af te kopen voor een hoger bedrag dan je inleg, maar een lager bedrag dan de bookmaker je na de finish zou moeten betalen.
Wanneer je een cash-out accepteert neem je genoegen met een kleinere winst, maar je sluit wel het risico van een verloren weddenschap uit als de race net zoals bij de Grand Prix van Abu Dhabi in de laatste ronden nog compleet omdraait.
De Grand Prix van Mexico wordt lokaal in de middag verreden. Door het tijdsverschil tussen Mexico en Nederland betekent dat dat de race in de Nederlandse avonduren verreden wordt.
Sessie | Datum en tijd |
Eerste vrije training | vrijdag 28 oktober 20.00 – 21.00 |
Tweede vrije training | vrijdag 28 oktober 23.00 – 0.00 |
Derde vrije training | zaterdag 29 oktober 19.00 – 20.00 |
Kwalificatie | zaterdag 29 oktober 22.00 – 23.00 |
Race | zondag 30 oktober 21.00 |
De historie van de Formule 1 in Mexico is er vooral eentje uit een ver verleden. De allereerste Formule 1-race die in Mexico georganiseerd werd, was een niet voor het wereldkampioenschap meetellende Grand Prix in 1962.
Deze race werd gehouden op hetzelfde circuit als waar tegenwoordig op geracet wordt alleen heette het toen nog niet het Autodromo Hermanos Rodriguez. Het circuit kreeg die naam pas nadat beide racende broers Rodriguez, Pedro en Ricardo, waren verongelukt.
Tussen 1963 en 1970 werd de Mexicaanse Grand Prix verreden. Na dood van de tweede broer Rodriguez werd de stekker uit de race getrokken.
In 1986 keerde de Formule 1, na enkele eerdere pogingen om de race opnieuw te organiseren, terug naar Mexico. Gerhard Berger won de race in 1986 nadat het merendeel van het deelnemersveld te kampen kreeg met ernstige bandenproblemen. Vanaf 1988 werd de race eind mei verreden in tegenstelling tot midden oktober. Dit verhoogde de kans op regenraces.
De races die eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 verreden werden kenmerkten zich door zware crashes en veel uitvalbeurten. Dat was grotendeels toe te schrijven aan de staat waarin het circuit verkeerde. De FIA eiste in 1991 dat er verbeteringen aangebracht werden.
Na de race in 1992 maakte het management van de Formule 1 bekend om niet terug te keren naar Mexico. Als redenen werden de achterstallige staat van het circuit genoemd, maar ook het verval van Mexico-stad zelf en het toenemende geweld onder inwoners.
23 jaar lang zouden de Mexicanen verstookt blijven van een Formule 1-Grand Prix. In 2015 stond de race voor het eerst in de 21ste eeuw op de kalender. De man die daarvoor verantwoordelijk was, is dezelfde man die Sergio Perez en Esteban Gutierrez de laatste jaren met sponsoring in de Formule 1 geholpen heeft: Carlos Slim.
Deze Mexicaanse zakenman, eigenaar van Telmex, is één van de rijkste personen ter wereld. Het circuit werd enorm gemoderniseerd en de lobby bij toenmalig commercieel rechtenhouder Bernie Ecclestone was succesvol.
De eerste editie van de vernieuwde Mexicaanse Grand Prix werd gewonnen door de Duitser Nico Rosberg. Een jaar later was Lewis Hamilton de snelste man op het Mexicaanse asfalt.
De edities van 2017 en 2018 werden gewonnen door Max Verstappen. Het was de eerste keer dat Verstappen dezelfde Grand Prix meer dan eens won. Verstappen kon in Mexico winnen omdat de grote hoogte waarop het circuit ligt, het motorvoordeel van Mercedes minimaliseerde. In 2019 won Lewis Hamilton ook voor de tweede keer.
In 2020 werd de Grand Prix van Mexico in verband met de Covid19-pandemie niet verreden. In 2021 stond de race wel weer op de kalender. Max Verstappen won en vergrootte met zijn overwinning de voorsprong op zijn toenmalige WK rivaal Lewis Hamilton.