Roeien

Wedden op olympisch roeien: hoe werkt dat?

Roeien is een voorbeeld van een typisch Olympische sport. Al tijdens de tweede editie van de Olympische Spelen werd er geroeid. Naast de prestigieuze roeiwedstrijd tussen de Universiteiten van Oxford tegen Cambridge, is het Olympisch roeitoernooi het hoogst haalbare voor bedrijvers van deze sport. Lees meer over deze sport en hoe je kunt wedden op Olympisch roeien.

Roeien

Of je nou een student of Viking bent

Roeien is vandaag de dag misschien wel de ultieme studentensport, maar de geschiedenis van het roeien als wedstrijdsport gaat terug naar de tijd van de Oude Egyptenaren die reeds roeiwedstrijden over de Nijl organiseerden.

Ook in de tijd van de Vikingen was roeien een geliefde sport en een geliefd tijdverdrijf. Zij gebruikten het roeien ook heel nuttig, want zij voeren in een roeiboot naar gebieden die ze wilden veroveren. Roeien werd pas echt een sport toen in de achttiende eeuw Engelse scheepslieden roeiwedstrijden op de rivier Thames begonnen te houden. Hier is ook het gokken op roeien begonnen. Destijds nog niet officieel via een bookmaker met odds voor boten, maar simpelweg op basis van een handdruk en een voorspelling welke boot het snelst aan de andere kant zou zijn.

Op Sport Wedden Bij De TOTO
Wedden bij de TOTO op diverse sporten

Wedden op het Olympisch roeien

Er zijn best een aantal verschillende weddenschappen die je af kunt sluiten op het Olympisch roeitoernooi. Wedden op het Olympisch roeien maakt het beleven van de wedstrijden net even wat intenser en je bent net even wat blijer als de boot waarvan je denkt dat het kansrijk is voor de overwinning ook daadwerkelijk wint en jij er een leuk geldbedrag aan overhoudt.

Naast dat je heel veel weddenschappen af kunt sluiten op de wedstrijden in de verschillende sporten op de Olympische Spelen, waarover je op deze site andere artikelen kunt vinden, kun je ook specifieke weddenschappen op het Olympisch roeien.

The Boat Race, In 1841
Roeiwedstrijd tussen Oxford en Cambridge in April 1841

Waarop kan ik wedden bij het olympisch roeien?

Het aanbod aan Olympische roei weddenschappen is niet uitgebreid. Naast de voorspelling of een land al dan niet Olympisch kampioen gaat worden, kunnen je wedden op de medaillewinnaars. Daarnaast kun je voorspellen welke boot een individuele serie of halve finale gaat winnen.

Je kunt ook op roeien ook head to head weddenschappen afsluiten. Hierbij maakt het niet uit of een boot wint of doorgaat in het roeitoernooi, zolang het de andere boot uit de weddenschap waarmee het gepaard is maar verslaat.
Roeien gebeurt in verschillende klassen. Op elke klasse zijn de wedmogelijkheden hetzelfde.

Je weddenschap live volgen

De NOS zal er voornamelijk voor kiezen om wedstrijden uit te zenden waar Nederlandse medaillekansen liggen, maar het is niet gezegd dat dat ook vanuit een sports betting perspectief de meest interessante wedstrijden zijn. De NOS zal het roeien uitgebreid in beeld brengen. Een aantal Nederlandse roeiboten hebben goede kansen om de finale van het toernooi te bereiken. Een weddenschap op een roeiwedstrijd is tijdens deze Olympische Spelen dus goed te volgen.

De geschiedenis van Olympisch roeien

Met uitzondering van de Spelen van 1896 wordt er al sinds het begin van de moderne Olympische Spelen geroeid. De eerste twee roei-onderdelen die betwist werden waren de skiff en de acht. Bij de Spelen van 1904 waren deze twee disciplines al uitgebreid met de Dubbeltwee, de Twee-zonder en de Vier-zonder. Alle roei-onderdelen in de beginperiode van het Olympisch roeien werden uitsluitend voor mannen georganiseerd. Pas bij de Olympische Spelen van 1976 werden er onderdelen voor vrouwen opgenomen in het programma.

Gedurende de jaren zijn er nieuwe roei-onderdelen toegevoegd en zijn er sommige onderdelen afgevoerd. De koningsklasse van het roeien blijft echter de mannen acht met stuurman. Dat is de grootste boot die deelneemt aan het Olympisch roeitoernooi en waar de medaille het zwaarste telt.

Een sporthistoricus verteld over roeien

Nederlands succes op de olympische roeibaan

Nederland is van origine geen roeiland, maar sinds 1984 zijn er door Nederlandse boten mooie successen geboekt en werden er op elke Olympische Spelen medailles gewonnen. Dat gold ook voor de allereerste Spelen met roeien op het programma. In 1900 werd er een gouden medaille gewonnen door de Nederlandse roeiers Francois Brandt en Roelof Klein op het onderdeel twee-met-stuurman. De boot in de klasse vier-met-stuurman won op die Spelen de zilveren medaille en brons was er voor de Holland Acht.

In 1924 werden er opnieuw medailles gewonnen toen Teun Beijnen en Willy Rösingh goud wonnen in de klasse Twee-zonder. Na nog wat meer zilveren en bronzen medailles op de Spelen van 1964, 1968 en 1972 waren het in 1984 de zussen Greet en Nicolette Hellemans die de eerste vrouwelijke medaille wisten te winnen. Zij wonnen zilver in de klasse Dubbeltwee.

Nico Rienks
Nico Rienks. Door Bogaerts, Rob / Anefo – [1] Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANeFo), 1945-1989

Nico Rienks

De meest succesvolle Nederlandse Olympische roeier is ongetwijfeld Nico Rienks. Rienks won goud op de Olympische Spelen van Seoul door samen met Ronald Florijn de klasse Dubbeltwee te winnen. Vier jaar later roeide Rienks samen met Henk-Jan Zwolle in Barcelona in dezelfde klasse naar de bronzen medaille.

De ultieme kers op de taart moest dan nog komen. In 1996 won Rienks samen met Zwolle, Florijn en vijf anderen de gouden medaille met de Holland Acht. De enige andere Nederlandse met drie Olympische medailles is Eefke van Nes. Het verschil met Rienks is dat Van Nes het met twee keer zilver en één keer brons moet doen.

Andere Nederlandse roeiers met meer dan één medaille zijn Michiel Bartman, Diederik Simon, Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk. Die laatste twee werden in 2008 in Peking Olympisch Kampioen in de lichte dubbeltwee.

De laatste Nederlandse roeisters die zich tot Olympisch kampioen mochten kronen waren Ilse Paulis en Maaike Head. Zij wonnen goud op het onderdeel lichte dubbeltwee. Head stopte niet veel later met roeien om zich op haar opleiding tot chirurg te richten en zal derhalve haar titel de komende weken niet verdedigen. Ilse Paulis is wel weer van de partij en roeit tegenwoordig samen met Marieke Keijser.

on air