Screenshot 2022 08 17 11.43.49

Wedden op de US Open, zo werkt dat in de praktijk

De US Open is een van de vier Grand Slam toernooien die de tenniskalender rijk is. Daarmee is het automatisch één van de jaarlijkse hoogtepunten van de ATP-tour en WTA-tour. Winst op het hardcourt in New York staat bij veel tennisspelers hoog op het verlanglijstje.

Ook als sportsbetter kun je flink verdienen met het wedden op de US Open. Achter Koning Voetbal is tennis de tweede grote wedmarkt bij bookmakers. De reden daarvoor is dat tennis een simpele sport is waarbij de ene speler de onderlinge tenniswedstrijd gaat winnen en de andere speler de wedstrijd verliest. 

Placeholder Gold door Onetime
op 31 augustus 2021 - laatste update: 31 juli 2023
Screenshot 2022 08 17 11.43.49

Wedden op de US Open

Tennis kent, in tegenstelling tot voetbal, geen gelijkspel. Daarom kent iedere tenniswedstrijd een winnaar. Tennis is daardoor een heel overzichtelijke sport om op te wedden.

Een wedstrijd wordt gespeeld tussen twee spelers of twee teams van spelers in het geval van (gemengd) dubbelspel. Daarvan is één de winnaar en de ander de verliezer. Het voorspellen van de winnaar van een wedstrijd is dan ook geen risicovolle weddenschap. Het is fifty-fifty.

Tenniswedstrijden op het hoogste niveau worden gespeeld in de context van een toernooi. Die toernooien maken deel uit van het ATP of WTA circuit. De ATP Tour is de jaarlijkse tenniscompetitie voor mannen. De WTA Tour is de competitie voor dames. De US Open maakt zowel deel uit van de ATP Tour als van de WTA Tour.

Wedden op de winnaar van US Open kan al voordat het toernooi überhaupt begonnen is. Dit noemen we een long term bet. Ook tijdens het toernooi kan er nog ingezet worden, de odds zullen dan beter aangepast zijn op de situatie zoals die gedurende het toernooi is - vorm van spelers, onderlinge krachtverhoudingen etc.

Wedmogelijkheden per wedstrijd

Wanneer je graag naar tenniswedstrijden kijkt, kun je tennis nóg spannender maken door er op te wedden. Het plaatsen van ene weddenschap op het verloop van een wedstrijd op de US Open maakt het volgen nog leuker. Er zijn diverse mogelijkheden om op een wedstrijd op de US Open te wedden. 

Je kunt voorspellen hoeveel games er in de wedstrijd gespeeld gaan worden. Dit wordt door de bookmaker aangeboden in de vorm van een Under/Over weddenschap, zoals je deze misschien wel kent uit het voetballen. 

Je kunt naast het aanwijzen van de winnaar ook een gokje wagen op de exacte uitslag van de wedstrijd in sets. Je hoeft daarbij niet te voorspellen of een speler de eerste set met 6-4 wint, maar wel of een speler een Grand Slam wedstrijd met 3-0, 3-1 of 3-2 gaat winnen. 

Wanneer je een spannende of juist eenzijdige wedstrijd verwacht kun je ook wedden op welke speler de eerste set, de tweede set en de derde set gaat winnen. Deze weddenschap kun je een beetje vergelijken met het voorspellen van de ruststand bij voetbal en daarbij aangeven welke ploeg de eerste helft gewonnen heeft. 

Als laatste voorbeeld willen we hier een Even/oneven weddenschap benoemen, waarbij je a la een roulettespel inzet of er een even aantal of juist een oneven aantal games gespeeld gaan worden in een tenniswedstrijd. 

Asian handicaps

Wanneer het voor jou wel duidelijk is welke speler een tenniswedstrijd gaat winnen, dan kun je wellicht overwegen om de weddenschap een beetje lucratiever te maken door in te zetten op een Asian handicap. Hiermee geef je jezelf een achterstand in de weddenschap of de underdog juist een voorsprong. 

Waar je bij het voetbal een club één of meerdere doelpunten achterstand geeft, werkt dat bij Tennis met games. Wanneer er sprake is van een enorm klasseverschil tussen twee spelers dat een simpele overwinning met grote cijfers in de lijn van de verwachting ligt, dan kun je een speler een aantal games cadeau geven.

bBookmakers geven je de optie om 0.5 tot gemiddeld 3.5 games in de plus of min te gaan bij de Asian Handicap. Laten we met een voorbeeld duidelijk maken hoe een Asian Handicap in het tennis werkt. 

Wedden Op De US Open Via TOTO 1024X683
Wedden op de US open via TOTO

Live wedden

Omdat tennissers ook maar gewoon mensen zijn, kunnen zelfs de beste spelers wel eens last hebben van een absolute offday. Niet handig als je dan net vijftig euro op een simpele overwinning voor de favoriet hebt gezet. Door live te wedden kun je hier gemakkelijker op inspelen.

Je kunt zo direct, tijdens het spel, inschatten hoe het met de vorm van de dag gesteld is. Wellicht maakt de speler die vooraf door de bookmaker tot favoriet bestempeld was inderdaad niet zo’n goede indruk en is het lonend om een weddenschap op de underdog te plaatsen. 

Zoek wel het juiste moment voor het plaatsen van jouw bet, want de live odds worden natuurlijk door de hele wedstrijd heen aangepast. Live wedden kan je veel geld opleveren, maar als je net te laat bent voor het meepakken van de beste odds, kun je ook heel winst laten liggen. 

Court side wedden

Live betting bood voorheen ook de mogelijkheid tot court side wedden. Dit is een niet heel chique manier om te wedden, maar het levert wel serieuze munten op. Mits je snel genoeg bent. In Nederland is court side betting echter niet meer mogelijk.

Wat is court side wedden? Wanneer je live naar een tenniswedstrijd zit te kijken kun je per gespeeld punt inzetten op welke speler dit punt gaat winnen. Wanneer je de app of website van een bookmaker open hebt staan kun je veel geld verdienen met het wedden op punten die al gescoord zijn. 

Dat zit zo. Een punt is pas een punt als de scheidsrechter met een druk op de knop het punt bevestigd heeft. Er zit dus een aantal seconden tussen het scoren van het punt en dat het punt op het scorebord komt. Iedere scheidsrechter heeft bovendien zijn eigen tempo. 

Is het punt eenmaal bevestigd dan duurt het nog enkele seconden voordat het punt is geregistreerd in de software waarmee bookmakers tenniswedstrijden volgen. Deze is goed, maar niet volledig realtime. Jij kunt als sports better profiteren van deze seconden door in te zetten op het moment tussen het scoren van het punt en het registreren van het punt. 

Zoals gezegd - en dat willen we nog maar eens benadrukken - is court side wedden bij de Nederlandse bookmakers verleden tijd. Wij raden je ook aan om niet bij een buitenlandse bookmaker te spelen, dit is illegaal en kan je een forse boete én een strafblad opleveren!

Wedtips voor wedden op de US Open

Waar je bij wedden op voetbal of zelfs wielrennen nog een beetje kunt rekenen op de kracht van een ploeg, is wedden op tennis echt een weddenschap die puur op één enkele speler afgesloten wordt.

Het is dus goed om op de hoogte te zijn van hoe de speler in vorm is, wat zijn sterke of juist zwakke punten zijn, of hij recentelijk verloren heeft van zijn tegenstander en/of hij de laatste tijd veel lange wedstrijden heeft moeten spelen zodat zijn fitheid misschien niet helemaal optimaal is. 

Kennis van zaken is net als bij andere sporten dus van groot belang voor het plaatsen van een succesvolle weddenschap. De allerbelangrijkste tip is dan ook dat je op zoek moet gaan naar informatie over beide spelers in een wedstrijd om goed te kunnen bepalen welke speler de beste papieren heeft om een wedstrijd te gaan winnen.

De US Open wordt gespeeld op hardcourt. Hardcourt is een ondergrond waarbij de basis bestaat uit beton of asfalt. Daarop is een rubberen coating aangebracht. De ene speler is beter op een gras, terwijl een andere speler liever binnen op tapijt speelt. De ondergrond waarop een wedstrijd gespeeld wordt, is van wezenlijk belang voor de uitkomst van een wedstrijd.

Ook hier is het dus belangrijk om je te verdiepen in de kwaliteiten van een speler. Twee dezelfde spelers die een wedstrijd op gras spelen kan immers een hele andere uitkomst opleveren dan wanneer zij een wedstrijd op een andere ondergrond spelen.

Gecombineerde inzetten

Een laatste wedtip die we je mee willen geven over het wedden op Wimbledon is dat combinatieweddenschappen een ideale manier zijn om het rendement op je weddenschappen te verhogen.

Tennis is geen sport waar je veel extreem hoge odds tegenkomt. Omdat het wedstrijden tussen twee spelers, zonder mogelijkheid tot een gelijkspel, zijn, zijn de winstkansen vaak in de buurt van de fifty-fifty. De absolute wereldtop uitgezonderd kan iedere professionele tennisser in principe van een andere speler winnen. 

Daardoor zijn de odds van tenniswedstrijden in de sportsbooks van online casino's vaak laag. Een manier om deze te verhogen is door verschillende weddenschappen aan elkaar te koppelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een triple, een Trixie of een andere systeemweddenschap waarbij er meerdere weddenschappen aan elkaar gelust worden.

Op die manier worden partijen die als single bet misschien niet zo heel interessant zijn om op in te zetten, enorm winstgevend als je ze met elkaar combineert. Nu alleen maar hopen dat de favorieten voor de US Open-titel zich niet laten verrassen door de outsiders.

De geschiedenis van de US Open

De US Open is het laatste Grand Slam toernooi op de jaarlijkse tenniskalender. Na de Australian Open in januari, Roland Garros in mei en Wimbledon in juni, wordt er eind augustus en begin september in New York om de laatste Grand Slam-titel van het jaar gespeeld.

De roots van US Open gaan terug tot de jaren ‘80 van de negentiende eeuw. Toen werd er voor het eerst een tennistoernooi in New York georganiseerd. Deze nationale tenniskampioenschappen waren in eerste instantie alleen voor mannen en alleen in het enkelspel. Later werd daar het dubbelspel aan toegevoegd. 

Enkele jaren later werd in Philadelphia een soortgelijk kampioenschap voor vrouwen georganiseerd. Pas in 1968 werden deze beide toernooien samengevoegd tot één toernooi: het US Open, waar er in vijf disciplines getennist werd. 

De eerste tien jaar werd er gespeeld op Forest Hill, een tennispark in Queens, New York. De eerste edities werden op gras gespeeld. In 1975 werden deze grasbanen vervangen door gravelbanen.

In 1978 verhuisde het toernooi naar het Billie Jean Tennis Centre in Flushing, Queens. Sindsdien wordt het toernooi op hardcourt gespeeld. De grootste wedstrijden vinden plaats in het Arthur Ashe Stadion. Sinds 2016 is er een dak gemonteerd zodat bij regen de wedstrijden gewoon door kunnen gaan. 

Bill Tilden
Bill Tilden

De winnaars op US Open

De tennisser die de meeste titels won op de US Open is de Amerikaan Bill Tilden. Hij won maar liefst zestien US Open titels in het enkelspel, dubbelspel en gemengd dubbelspel.

De Amerikaan Jimmy Connors staat ook in de recordboeken van de US Open. Hij won het toernooi bij lange na niet het vaakst. Connors is wel de enige speler die het toernooi op alle drie de verschillende ondergronden - gras, gravel en hardcourt - gewonnen heeft. 

Bij de dames staat de Noors-Amerikaanse Molla Bjurstadt-Mallory in de recordboeken met acht titels. 

Van de moderne generatie tennissers wonnen Roger Federer en Pete Sampras het vaakst. Zij schreven beiden vijf keer het enkelspel op Flushing Meadows op hun naam. 

on air