Roger Federer 519742 960 720 1 Edited

Hoeveel verdient Roger Federer?

Hij was de positie enige tijd kwijt, maar begin 2018 was hij de oudste speler ooit die nummer 1 op de ATP ranglijst was. Roger Federer presteerde het op zijn 36ste om die positie opnieuw te bemachtigen, een hele prestatie. Hij wordt niet voor niets de beste tennissers ooit genoemd.

Anno 2020, waar door de coronacrisis veel toernooien gecanceld of uitgesteld zijn, staat hij 4e. Inmiddels is hij (net) 39 maar het lijkt er niet op dat hij al gaat stoppen.

De Zwitser heeft trouwens nog wel meer records op zijn naam staan. Welke, dat lees je verderop in dut stuk. En natuurlijk vertellen we je ook hoeveel Federer eigenlijk verdient, en waarmee hij dat verdient. Tennis natuurlijk, maar we willen details ;-) En we zijn altijd benieuwd waar zo'n sporter zijn geld aan uitgeeft. Je leest het dus allemaal weer hier!

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 22 februari 2023
Roger Federer 519742 960 720 1 Edited
International 2684766 1280
Federer groeit op in Zwitserland, dat nog steeds zijn thuisbasis is

Wie is Roger Federer?

Federer wordt op 8 augustus 1981 geboren als zoon van een Zwitser-Duitse vader en een Zuid-Afrikaanse moeder, en groeit op in Zwitserland. Hij blijkt een talenwonder te zijn, zo spreekt hij vloeiend Duits, Zwitsers-Duits, Engels en Frans, en kan hij zich goed verstaanbaar maken in Italiaans en Zweeds. Naast de Zwitserse nationaliteit bezit hij ook de Zuid-Afrikaanse nationaliteit.

De connectie met tennis was er al vroeg: in 1992 en 1993 was hij ballenjongen bij het Swiss Indoors toernooi in Bazel. Maar hij beoefende als jongetje veel sporten, van badminton tot basketbal, en is altijd een voetbalfan geweest.

In 2000 komt hij namens Zwitserland uit op de Olympische spelen in Sydney, waar hij tennisster Miroslava Vavrinec ontmoet, die ook voor Zwitserland speelt. Zij moet in 2002 haar carrière als professioneel speler opgeven vanwege een voetblessure. In 2009 trouwen Roger en Mirka (zoals ze meestal genoemd wordt) en worden ze ouders van een tweeling van meisjes. In 2014 krijgen ze nog een tweeling, jongens dit keer. Beide tweelingen zijn identieke tweelingen.

Federer US Open
Federer US Open (By The Cosmopolitan of Las Vegas [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons)

Vroege carrière

Tot en met 1998 speelt Federer in de jeugdcompetitie en dit doet hij niet onverdienstelijk. Zo won hij in 1998 zowel de single als de dubbel op het Wimbledon jeugdtoernooi, en daarnaast won hij in zijn jonge jaren ook behoorlijk wat andere wedstrijden en toernooien. Hij sloot 1998 af als de nummer 1 jeugdspeler op de wereldranglijst. Vanaf 1999 speelt hij professioneel tennis bij de volwassenen. En vanaf het begin is het duidelijk dat hij een grote naam zou gaan worden.

De eerste jaren speelt hij onder andere nog tegen Pete Sampras en André Agassi, waarvan hij de eerste verslaat op Wimbledon 2001 en van de tweede verliest in de finale van de Miami Masters in 2002. Dat was ook het jaar dat hij de top 10 van de wereldranglijst van de ATP binnenkwam.

Op weg naar dominantie

In 2003 wint hij op 21-jarige leeftijd zijn eerste Grand Slam: Wimbledon. Een paar maanden later staat hij nummer 2 op de ranglijst en krijgt hij de kans Agassi van de nummer 1 positie te stoten, maar Andy Roddick wint in  Montreal en Roger moet het nog even met de nummer 2 positie doen.

In 2004 wint Federer drie Grand Slams: Australian Open, Wimbledon (tweede keer) en de US Open. Hij wint nog wat andere toernooien én de ATP Finals, en domineert daarmee het mannentennis. Hij haalt nu wel de nummer 1 positie op de wereldranglijst.

In de jaren die volgt is hij vrijwel onverslaanbaar en wint hij meer dan eens drie Grand Slams per jaar. In 2006 speelt hij 17 toernooien, waarvan hij 16 keer de finale mag spelen en 12 keer wint.

Maar in 2009 haalt hij iets wat vrijwel niemand hem nadoet. Hij wint alle vier de Grand Slams in een jaar: naast Wimbledon, de Australian en US Open wint hij dan ook Roland Garros (France Open) – en daarmee behaalt hij een Career Slam. Hij is dan voor het vijfde jaar in zijn carrière nummer 1 op de ATP ranking.

Maar in de jaren ontwikkelen zich wat kwaaltjes, ziektes en blessures, waardoor hij enkele jaren wat mindere resultaten boekt. In 2016 wordt hij geopereerd aan zijn knie maar herstelt, en in 2017 weet hij wederom Wimbledon te winnen, dan al 35 jaar oud.

Met helden als Nadal en Djokovic die in zijn nek hijgen, zou je denken dat hij wellicht wel eens met pensioen zou gaan, maar nee, Federer blijft doorgaan. Begin 2018 wint hij onder andere de Rotterdam Open en wordt weer eerste op de ATP ranking. Hij is, al is het maar voor even, weer de beste speler ter wereld. Wimbledon wint hij dat jaar niet, maar wie maalt daar nu nog om?

In 2020 start hij weer aan de Australian Open, waar hij in de halve finale zijn meerdere in Djokovic moet erkennen. Het leverde hem nog wel een miljoen dollar prijzengeld op. Sinds dit toernooi is hij vooralsnog niet meer in actie gekomen, wat aan de coronacrisis te wijten is.

Records

Er mag een apart hoofdstuk gewijd worden aan alle records die Federer op dit moment op zijn naam heeft staan! Om er een aantal te noemen:

  • 20 Grand Slam titels
  • 310 weken op nummer 1 in de ATP ranking
  • 237 weken achter elkaar op nummer 1 in de ATP ranking
  • 8 Wimbledon titels
  • 6 Australian Open titels (samen met Djokovic en Roy Emerson die ook 6 maal wonnen)
  • 5 opeenvolgende US Open titels
  • 5 maal uitgeroepen tot Laureus World Sportsman of the Year
  • 4 maal uitgeroepen tot BBC Overseas Sports Personality of the Year
  • 6 maal ATP finals gewonnen
  • 1 van de 8 mannen die ooit 4 Grand Slams in een jaar wonnen
  • 30 single finales
  • 338 wedstrijden gewonnen (en 391 gespeeld)

En zo kunnen we nog even doorgaan. Niet voor niets heeft hij 29 vermeldingen in het Guiness Book of Records, waarvan 25 gebaseerd op performance. En dat is weer een record op zich, omdat alle records binnen 1 discipline vallen.

Roger Federer 2085439 1280
Roger Federer

Rivalen en karakter

Uiteraard wordt je niet zo'n grote tennisser zonder concurrenten te hebben. Federer speelt al 20 jaar op het hoogste niveau en heeft daarmee de ‘oudere' generatie van Agassi en Sampras meegemaakt, maar ook de huidige generatie van Djokovic, Murray en Nadal. Met die laatste vormt hij de Big Four, de dominante spelers op het gebied van ranking en winsten vanaf 2004.

Maar, niemand heeft echt een hekel aan Federer. Hij is een bescheiden persoon die eigenlijk altijd goed gemanierd op de baan verschijnt. Dit schijnt in zijn jeugd wel eens anders geweest te zijn, maar wie is in zijn puberteit nou niet eens onhandelbaar of ronduit egoïstisch?

Daarnaast zette hij in 2003 al zijn eigen stichting op, die zich richt op het helpen van kinderen in die het nodig hebben. Door zijn connectie met Zuid-Afrika is veel van zijn hulp daarop gericht. Maar ook voor hulp na natuurgeweld zoals de orkaan op Haïti zet Roger zich in.

Inkomen uit prijzengeld

Goed, Federer is dus een van de beste tennissers ooit ter wereld, en is daarnaast een prettig persoon om mee om te gaan. Hij is gedreven en leeft voor de sport, dat zegt hij zelf ook, en dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Want met de winst van die Grand Slams en andere toernooien heeft hij al heel wat miljoenen bij elkaar geslagen.

Winst op een Grand Slam levert in deze tijd al gauw een bedrag van rond de $2,5 miljoen op. Dit was een aantal jaar geleden nog wel een wat minder, Wimbledon leverde in 2010 nog 1 miljoen Pond op (omgerekend toen zo'n $1,5 miljoen). Met 20 Grand Slams op zijn naam kun je dus wel nagaan dat hij daarmee alleen al een bedrag tussen de $30 en $50 miljoen opgehaald heeft.

En daarnaast heeft hij ook een aantal keer de ATP Finals gewonnen, en andere toernooien, en natuurlijk ook regelmatig in de finale gestaan. Al met al levert ook dat allemaal geld op, en tot en met 2017 bedroeg het totaal een prijzengeld voor Federer al een behoorlijke $116 miljoen.

Ook na 2017 speelde hij nog verschillende toernooien, al won hij geen grote titels meer. Inmiddels staat de teller in de zomer van 2020 dan ook op $129 miljoen dollar. Niet gek, dat is $6 miljoen gemiddeld per jaar in zijn profcarrière. En toch… Is dit een soort van fooi voor Federer….

Tennis 3552164 1280
Tennisbal op tennisracket

Commerciële deals

Doordat hij één van de beste en bekendste tennissers ter wereld ooit is, heeft hij de sponsordeals en andere partnerschappen voor het uitkiezen. En het blijkt dat Federer ook op dat gebied een bezig baasje is. Hij heeft goed zakelijk inzicht en beseft ook wel dat als hij zijn tennisracket aan de wilgen hangt, het waarschijnlijk ook snel gedaan is met een groot deel van deze deals. En dus sluit hij miljoenencontracten met diverse grote merken die hem miljoenen en miljoenen per jaar opleveren.

Tot maart 2018 was Nike de kledingsponsor van Federer, die deal was naar verluid $10 miljoen per jaar waard (en duurde 10 jaar). Sinds die tijd had Federer geen nieuwe kledingsponsor, tot later dat jaar op Wimbledon verscheen in een outfit van Uniqlo, die op Twitter Federer welkom heetten als nieuwe merkambassadeur. De deal werd gesloten voor wederom 10 jaar. En levert Federer in het totaal $300 miljoen op, $30 miljoen per jaar dus.

Daarnaast was hij het gezicht van Gilette (voorheen samen met Tiger Woods en Thierry Henry, die hun contract in 2011 niet verlengd zagen), al is het op dit moment onbekend of die deal nog steeds loopt. Andere partnerschappen is hij aangegaan met o.a.:

  • Wilson (tennisrackets)
  • Credit Suisse (financiële dienstverlening)
  • Mercedes
  • Rolex
  • Lindt (chocolade)
  • Jura (koffiemachines)
  • Moët & Chandon (champagne)
  • Sunrise (Zwitserse telecomprovider)
  • NetJets (privé vliegtuigmaatschappij)

Daarnaast heeft hij vrij recent een deal gesloten met het pastamerk Barilla, voor tien jaar, die naar verluid $40 miljoen op moet leveren. De sponsoring van Mercedes bestaat onder andere uit het leveren van een nieuwe auto, elk half jaar.

Op dit moment leveren die deals hem jaarlijks een inkomen op van om en nabij $100 miljoen. Daarmee staat hij voor Forbes op nummer 1 van de best verdienende atleten, ondanks dat hij in 2019 maar ruim $6.000.000 aan prijzengeld bij elkaar wist te slaan. Een jaarinkomen van $106 miljoen is dus zeker niet gek! En laten we er nog even bij stilstaan dat hij voor een sporter al behoorlijk oud is met 38 jaar.

autos
Federer heeft een sponsordeal met Mercedes, wat hem elk half jaar een nieuwe auto oplevert

En waar geeft Roger die miljoenen aan uit?

Netto was Roger eind 2017 ruim $400 miljoen waard. Inmiddels is dat in de zomer van 2020 gegroeid naar zeker $450 miljoen. Maar de bescheiden Zwitser is geen Mayweather die overal laat zien hoeveel geld hij heeft.

Federer lijkt een normaler leven te leiden en het zou mij dus niet verbazen als een groot deel van die miljoenen op de bank staan of geïnvesteerd zijn voor de toekomst.

Zo rijdt Federer een Mercedes die hij krijgt uit de sponsordeal. En ook Mercedessen zijn er in exorbitant dure uitvoeringen, maar we zien Roger meestal in een auto die ‘slechts' $70.000 waard is. Wel heeft hij voor zijn gezin een miljoenenvilla laten bouwen, aan het water van het Zürich-meer ter waarde van $8,7 miljoen.

Daarnaast heeft hij een luxueuze chalet in het wintersportgebied Lenzerheide én een zeer luxe appartement in Dubai. Hij overwintert in Dubai en vindt het daar fantastisch. Hij traint er graag en vindt er de nodige ontspanning. Federer is ook in zijn vrije tijd graag actief en wandelt dan ook veel in de Zwitserse alpen, waar het chalet een prima uitvalsbasis voor vormt.

Bescheidenheid siert de mens

Deze stelling gaat zeker op voor Federer. De kalme en prettige persoon die hij op de baan lijkt te zijn, loopt ook niet te koop met zijn rijkdom. Zeker, hij heeft een paar mooie huizen, maar drie is niet overdadig veel. Verder zullen we hem nooit in dure merken zien lopen pronken. Ik denk dat Roger een tevreden gezinsman is die kan doen waar hij goed in is en waar hij van houdt: tennissen. Hij bouwt ondertussen een mooie spaarpot op en zijn kinderen zullen niets te kort komen.

Maar behangen met goud, bont of schoenen van duizend dollar? Ik zie het de Zwitser nog niet doen!

on air