Wimbledon

Wedden op Wimbledon: zo doe je dat!

Wimbledon is een van de vier Grand Slam toernooien die de tenniskalender rijk is. Daarmee is het automatisch één van de jaarlijkse hoogtepunten van de ATP-tour en WTA-tour. Winst op het gras in Londen staat bij veel tennisspelers hoog op het verlanglijstje. Wimbledon wordt gezien als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld.

Ook als sportsbetter kun je flink winnen met wedden op Wimbledon. Tennis is naast voetbal de tweede grote wedmarkt bij de bookmakers. Tennis is heel duidelijk als sport om op te wedden. Er wordt een wedstrijd gespeeld en aan het eind van die wedstrijd is er één winnaar en één verliezer. Door de mogelijkheden om live te wedden op tennis is de populariteit van tennis als wedsport alleen maar toegenomen.

Transparent Bg1@72X door Hans van Brunschot
op 17 mei 2022 - laatste update: 10 januari 2024
Wimbledon

Wedmogelijkheden Wimbledon

Tennis is een bijzonder interessante sport om op te wedden omdat de sport vele wedmogelijkheden heeft. Zoals gezegd kent een tenniswedstrijd, in tegenstelling tot een voetbalwedstrijd, geen mogelijkheid tot een gelijkspel. Er stapt altijd een speler als winnaar of winnares van het veld.

Er zijn per wedstrijd ook geen meerdere kanshebbers op de overwinning, zoals bij Formule 1 of wielrenner het geval is. Tennis is heel overzichtelijk. Dit maakt het plaatsen van een outright bet op de winnaar een voorspelling met een fifty-fifty kans op een winnende weddenschap.

Tenniswedstrijden op het hoogste niveau worden altijd gespeeld in de context van een overkoepelend toernooi, zoals Wimbledon. Wedden op de winnaar van Wimbledon kan al voordat het toernooi überhaupt begonnen is. Dit noemen we een long term bet.

Omdat het vooraf nog een beetje koffiedik kijken is, zijn de odds voor het toernooi begint hoger dan wanneer de eerste ballen geserveerd zijn. Dan kunnen namelijk ook de bookmakers bepalen wie er in vorm zijn en wie juist niet.

Wedden op Wimbledon?

Betmgm Header

BetMGM

WED €10 SCOOR €50
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
Weddenwimledoen
Wedden op Wimbledon bij Unibet

Wedden op wedstrijden

Wanneer je graag naar tenniswedstrijden kijkt, is het plaatsen op het verloop van een wedstrijd op Wimbledon een goede manier om de wedstrijd wat interessanter te maken. Er zijn diverse mogelijkheden om op een wedstrijd op Wimbledon te wedden.

Naast het, zoals hierboven al gememoreerde voorspellen van de winnaar van de wedstrijd, kun je ook inzetten op hoe jij denkt dat de wedstrijd gaat verlopen.

Je kunt voorspellen hoeveel games er in de wedstrijd gespeeld gaan worden. Dit wordt door de bookmaker aangeboden in de vorm van een Under/Over weddenschap, zoals je deze misschien wel kent uit het voetballen.

Je kunt naast het aanwijzen van de winnaar ook een gokje wagen op de exacte uitslag van de wedstrijd in sets. Je hoeft daarbij niet te voorspellen of een speler de eerste set met 6-4 wint, maar wel of een speler een Grand Slam wedstrijd met 3-0, 3-1 of 3-2 gaat winnen.

Wanneer je een spannende of juist eenzijdige wedstrijd verwacht kun je ook wedden op welke speler de eerste set, de tweede set en de derde set gaat winnen. Deze weddenschap kun je een beetje vergelijken met het voorspellen van de ruststand bij voetbal en daarbij aangeven welke ploeg de eerste helft gewonnen heeft.

Als laatste voorbeeld willen we hier een Even/onevenweddenschap benoemen, waarbij je a la een roulettespel inzet of er een even aantal of juist een oneven aantal games gespeeld gaan worden in een tenniswedstrijd.

Live wedden op Wimbledon

Door live te wedden op een tenniswedstrijd kun je direct tijdens het spel inschatten hoe het met de vorm van de dag gesteld is. Wellicht maakt de speler die vooraf door de bookmaker tot favoriet bestempeld was inderdaad niet zo’n goede indruk en is het lonend om een weddenschap op de underdog te plaatsen.

Wanneer je live wilt wedden op tennis is het natuurlijk wel handig dat je de wedstrijd ook daadwerkelijk op de voet kunt volgen.

Live betting kan zelfs op basis van een enkele game. Verwacht dat de speler die serveert eenvoudig zijn service kan behouden of denk je dat de ontvangende speler breakkansen heeft? Iedere game begint op 0-0 en dat betekent iedere game kans op een nieuwe winnende weddenschap.

Zoek wel het juiste moment voor het plaatsen van jouw bet, want de live odds worden natuurlijk door de hele wedstrijd heen aangepast. Live wedden kan je veel geld opleveren, maar als je net te laat bent voor het meepakken van de beste odds, kun je ook heel winst laten liggen.

Courtside wedden

Live betting biedt ook de mogelijkheid tot courtside wedden. Dit is een niet heel chique manier om te wedden, maar het leverde in het verleden wel serieuze munten op. Mits je snel genoeg was.

Wat is courtside wedden? Wanneer je live naar een tenniswedstrijd zit te kijken kun je per gespeeld punt inzetten op welke speler dit punt gaat winnen. Wanneer je de app of website van een bookmaker open hebt staan kun je veel geld verdienen met het wedden op punten die al gescoord zijn.

Dat zit zo. Een punt is pas een punt als de scheidsrechter met een druk op de knop het punt bevestigd heeft. Er zit dus een aantal seconden tussen het scoren van het punt en dat het punt op het scorebord komt. Iedere scheidsrechter heeft bovendien zijn eigen tempo.

Is het punt eenmaal bevestigd dan duurt het nog enkele seconden voordat het punt is geregistreerd in de software waarmee bookmakers tenniswedstrijden volgen. Deze is goed, maar niet volledig realtime. Jij kunt als sports better profiteren van deze seconden door in te zetten op het moment tussen het scoren van het punt en het registreren van het punt.

Inmiddels is courtside wedden niet meer mogelijk.

Wedtips voor wedden op Wimbledon

Waar je bij wedden op voetbal of zelfs wielrennen nog een beetje kunt rekenen op de kracht van een ploeg, is wedden op tennis echt een weddenschap die puur op één enkele speler afgesloten wordt.

Het is dus goed om op de hoogte te zijn van hoe de speler in vorm is, wat zijn sterke of juist zwakke punten zijn, of hij recentelijk verloren heeft van zijn tegenstander en/of hij de laatste tijd veel lange wedstrijden heeft moeten spelen zodat zijn fitheid misschien niet helemaal optimaal is.

Kennis van zaken is net als bij andere sporten dus van groot belang voor het plaatsen van een succesvolle weddenschap. De allerbelangrijkste tip is dan ook dat je op zoek moet gaan naar informatie over beide spelers in een wedstrijd om goed te kunnen bepalen welke speler de beste papieren heeft om een wedstrijd te gaan winnen.

Wimbledon wordt gespeeld op gras. De ene speler is beter op een gras, terwijl een andere speler liever binnen op tapijt speelt. De ondergrond waarop een wedstrijd gespeeld wordt, is van wezenlijk belang voor de uitkomst van een wedstrijd.

Ook hier is het dus belangrijk om je te verdiepen in de kwaliteiten van een speler. Twee dezelfde spelers die een wedstrijd op gras spelen kan immers een hele andere uitkomst opleveren dan wanneer zij een wedstrijd op een andere ondergrond spelen.

Goedhandicap
Handicap

Asian handicaps

Wanneer het voor jou wel duidelijk is welke speler een tenniswedstrijd gaat winnen, dan kun je wellicht overwegen om de weddenschap een beetje lucratiever te maken door in te zetten op een Asian handicap. Hiermee geef je jezelf een achterstand in de weddenschap of de underdog juist een voorsprong.

Waar je bij het voetbal een club één of meerdere doelpunten achterstand geeft, werkt dat bij Tennis met games. Wanneer er sprake is van een enorm klasseverschil tussen twee spelers dat een simpele overwinning met grote cijfers in de lijn van de verwachting ligt, dan kun je een speler een aantal games cadeau geven.

Bookmakers geven je de optie om 0.5 tot gemiddeld 3.5 games in de plus of min te gaan bij de Asian Handicap. Laten we met een voorbeeld duidelijk maken hoe een Asian Handicap in het tennis werkt.

Stel: Novak Djokovic speelt op Wimbledon tegen een veel mindere tegenstander en je verwacht een simpele zege voor Djokovic. Je geeft Djokovic een handicap van 2.5 games om de odds van je weddenschap te verhogen. Djokovic wint de wedstrijd met 6-3 en 6-2.

Djokovic won in deze wedstrijd in totaal 12 games, tegenover zijn tegenstander 5. Wanneer we de handicap van zijn totaal afhalen, heeft Djokovic nog altijd 9.5 games gewonnen. Ruim meer dan de 5 van zijn tegenstander. Je hebt je handicap weddenschap gewonnen.

Maar stel nu dat Djokovic zijn dag niet heeft en met twee keer 7-6 van zijn tegenstander wint. Djokovic heeft nu 14 games gewonnen, maar zijn tegenstander won er 12. Verrekenen we de handicap dan heeft Djokovic nog 11.5 games over tegenover de 12 van de andere speler. Djokovic heeft weliswaar de wedstrijd op Wimbledon gewonnen, maar jij hebt jouw weddenschap verloren.

Je kunt een dergelijke weddenschap ook omdraaien: stel dat je +3.5 games voor de underdog inzet. Djokovic stapt met 6-4 en 7-6 als winnaar van het center court. Jij wint echter ook. Djokovic won 13 games en jouw speler maar 10, maar na verrekening van de handicap is het 13-13,5 in jouw voordeel. Ook een verliezende speler kan je nog serieus geld opleveren.

Gecombineerde inzetten

Een laatste wedtip die we je mee willen geven over het wedden op Wimbledon is dat combinatieweddenschappen een ideale manier zijn om het rendement op je weddenschappen te verhogen.

Tennis is geen sport waar je veel extreem hoge odds tegenkomt. Omdat het wedstrijden tussen twee spelers, zonder mogelijkheid tot een gelijkspel, zijn, zijn de winstkansen vaak in de buurt van de fifty-fifty. De absolute wereldtop uitgezonderd kan iedere professionele tennisser in principe van een andere speler winnen.

Daardoor zijn de odds van tenniswedstrijden vaak laag. Een manier om deze te verhogen is door verschillende weddenschappen aan elkaar te koppelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een triple, een Trixie of een andere systeemweddenschap waarbij er meerdere weddenschappen aan elkaar gelust worden.

Op die manier worden partijen die als single bet misschien niet zo heel interessant zijn om op in te zetten, enorm winstgevend als je ze met elkaar combineert. Nu alleen maar hopen dat de favorieten voor de Wimbledon-titel zich niet laten verrassen door de outsiders. 

De geschiedenis van Wimbledon

De tenniskalender kent een aantal seizoenen. Nadat de finale op het Grand Slam toernooi van Roland Garros is gespeeld, breekt het grasseizoen aan. Dit is het kortste tennisseizoen en bestaat buiten de twee toernooiweken van Wimbledon uit een aantal voorbereidingstoernooien, zoals normaliter het tennistoernooi is Rosmalen voorafgaand aan Wimbledon gespeeld wordt.

Wimbledon is traditie en traditie is Wimbledon. Het is het enige tennistoernooi ter wereld waar spelers nog gevraagd wordt om louter witte kleding te dragen. Het allereerste toernooi op de All England Lawn Tennis & Crocquet Club werd gespeeld in 1877.

Aan het toernooi in de Londense buitenwijk Wimbledon doen 128 mannen en 128 vrouwen mee in het enkelspel. Het dubbelspel bestaat uit 64 koppels voor zowel het mannen als het vrouwentoernooi. Aan het gemengd dubbelspel doen 48 koppels mee.

Eerste jaren

De eerste jaren van het bestaan van het toernooi was het een volledig Engelse aangelegenheid. Pas na de eeuwwisseling wonnen spelers van buiten Groot-Brittannië het toernooi. De Amerikaanse Mary Sutton was de eerste niet-Britse vrouw die het toernooi won. We schrijven het jaar 1905. Twee later wint de Australiër Norman Brookes als eerste niet-Brit het mannentoernooi.

Wimbledon kende een Brits trauma. Van 1937 tot en met 2012 won geen enkele Britse tennisser of tennisster het toernooi. Andy Murray doorbrak het trauma in 2013. Voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 had een Brit Wimbledon weer gewonnen.

Roger Federer
Roger Federer

De winnaars op Wimbledon

De tennisser die de meeste titels won op Wimbledon is Roger Federer. De Zwitser herschreef de laatste decennia alle geschiedenisboeken over Wimbledon door zijn succesreeks telkenmale uit te bereiden. Anno 2023 heeft Federer zijn tennisracket aan de wilgen gehangen, maar de laatste jaren was hij al niet meer favoriet op het gras van Wimbledon. 

Bij de dames is de recordhoudster Martina Navratilova. Zij won het dames enkelspel in de jaren ‘70 en ‘80 maar liefst negen keer. In die periode stond Navratilova ook nog eens drie keer als verliezend finalist in de eindstrijd. Er is geen vrouw die vaker in de finale op Wimbledon gestaan heeft dan Navratilova.

Meer recentelijk wonnen de Williams-zusjes menig titel op Wimbledon. Serena Williams staat op zeven titels en vier verloren finales. Zus Venus won de titel vijf keer en verloor eveneens vier keer de eindstrijd.

Nederlandse successen op Wimbledon

Het allergrootste Nederlandse tennissucces in de geschiedenis vond plaats op Wimbledon. Richard Krajicek won als eerste en tot dusver enige Nederlander ooit een Grand Slam toernooi. Hij versloeg in 1996 in de finale de Amerikaan Washington.

In 1998 boekten Paul Haarhuis en Jacco Eltingh succes op Wimbledon in het dubbelspel. Zij wonnen de heren dubbelspel titel door in de finale af te rekenen met de Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge.

Faciliteiten op Wimbledon

De faciliteiten op Wimbledon zijn vrij progressief. Gedurende de laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van het tennispark. In 2009 werd een verschuifbaar dak in gebruik genomen zodat wedstrijden op het centercourt niet langer gestopt zouden hoeven te worden wanneer het begon te regenen.

Ook sportief werden er noviteiten in gebruik genomen. Wimbledon was in 2007 het eerste toernooi waarbij het Hawk-Eye-systeem gebruikt werd om beter te kunnen bepalen of een bal in of juist uit was.

Wimbledon is al een aantal jaar het toernooi waar de tennisprofs het meeste geld kunnen verdienen. Het prijzengeld op Wimbledon oversteeg in 2014 voor het eerst de 25 miljoen Britse Pond. De organisatie onderscheidt zich verder door een eigen plaatsingsranglijst op te stellen. Deze is afwijkend van de standaard ATP plaatsingsranglijst.

Wimbledon was in 2010 het decor van de langste tenniswedstrijd in de geschiedenis. De Amerikaan John Isner had elf uur en vijf minuten nodig om de Fransman Nicolas Mahut te verslaan. Het werd in de vijfde set die tot dat moment geen tiebreak kende 70-68. Om dat soort marathonpartijen te voorkomen werd na het toernooi besloten om ook in de vijfde set bij de stand van 12-12 een tiebreak te introduceren.

In 2020 werd Wimbledon voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet gespeeld.

on air