Az Alkmaar Logo

Wedden op AZ: hoe werkt dat? [uitleg + tips]

AZ is de hemelbestormer onder de Nederlandse voetbalclubs. Het slaagt er als enige subtopper in om het de traditionele top 3 van Ajax, Feyenoord en PSV vaker dan incidenteel lastig te maken.

Wanneer spreek je van een uitbreiding van de top-3 naar de top-4 van het Nederlandse voetbal? Kijkend naar de prestaties van de laatste zes seizoenen is er zeker sprake van een top-4 in de Eredivisie. AZ werd in die seizoenen namelijk één keer tweede, twee keer derde en twee keer vierde.

Daarnaast werd AZ in 2009 als eerste andere club naast Ajax en PSV landskampioen in de 21ste eeuw. Hoog tijd om eens een blik te werpen hoe interessant wedden op AZ is.

Placeholder Gold door Onetime
op 24 februari 2023 - laatste update: 31 juli 2023
Az Alkmaar Logo

Wedden op AZ als kampioen van de Eredivisie?

Naast het doen van een voorspelling per wedstrijd, kun je ook voorspellen waar AZ aan het eind van een seizoen staat op de ranglijst van de Eredivisie. In het seizoen 2019/2020 was AZ verwikkeld in een nek-aan-nek race met Ajax om de landstitel. Had je dat als gokker voor het seizoen al voorspeld dan had je een fortuin kunnen verdienen.

De quotering van AZ was namelijk vele malen hoger dan die van Ajax, PSV en Feyenoord. Wanneer het seizoen daadwerkelijk uitgespeeld zou zijn en AZ was kampioen geworden, dan had iedere ingelegde euro je er dertig (!!) opgeleverd.

Helaas werd het seizoen voortijdig stilgelegd en werd er geen enkele club kampioen van Nederland 2019/2020. Sommige bookmakers hebben na het successeizoen van AZ de quotering voor de club uit Alkmaar naar beneden bijgesteld.

Tips voor het plaatsen van een weddenschap op AZ

AZ is een heel moeilijke ploeg voor om op te wedden. De spelers van AZ presteren namelijk nogal wisselvallig gedurende een voetbalseizoen. Als het meezit, er weinig blessures en schorsingen zijn en de sterspelers zijn in vorm, dan kan AZ bij wijze van spreken de wereld aan.

Waaien er echter tegenwinden rondom het AFAS Stadion dan kan AZ ook zo maar op onbegrijpelijke wijze punten verspelen.

Het begin van het seizoen 2020/2021 was daar een sprekend voorbeeld van. Vier keer speelde AZ de pannen van het dak in de eerste fase van een wedstrijd. Vier keer verspeelde het een voorsprong aan mindere tegenstanders nadat er spelers van het veld gestuurd waren of de tegenstander een strafschop te nemen kreeg.

Later in het seizoen was AZ de club die achter het bijna ongenaakbare Ajax als tweede uit de toppermaand kwam. Het wist zowel in Eindhoven van PSV als in Rotterdam van Feyenoord te winnen.

De kracht van AZ is vooral de kracht van het collectief. Wanneer de spelers die door het collectief gedragen worden, wegvallen is dat voor een club als AZ lastig op te vangen. 

Waar moet je op letten bij het wedden op AZ?

De belangrijkste tip die we hier kunnen geven is dat een gedegen voorbereiding op het plaatsen van je weddenschap, je veel meer informatie geeft dan de quotering van de bookmaker. Duik zelf in de recente resultaten, maar ook in de historie van een bepaalde wedstrijd.

Sommige teams kunnen in een seizoen nog zo goed presteren, er zijn altijd wedstrijden waar ze het traditioneel moeilijk hebben. Voor AZ is dit bijvoorbeeld Ajax-uit.

Beoordeel zelf welke spelers in vorm zijn en hoe de belangrijke spelers van het elftal eerder tegen de tegenstander van die week gepresteerd hebben. Heeft de spits van AZ bijvoorbeeld de laatste vijf wedstrijden tegen FC Twente gescoord, dan is de kans groter dat hij dat opnieuw zal doen.

Controleer voordat je daarop inzet ook nog even of FC Twente toevallig geschorste of geblesseerde verdedigers heeft die normaal gesproken in de basis zouden staan. Een zwakkere achterhoede van de tegenstanders vergroot immers de kansen op een doelpunt van de spits. Ga ook na welke spelers AZ zelf mist. 

Kun je inzetten op individuele spelers van AZ?

Ja, je kunt individuele weddenschappen afsluiten op de spelers van AZ. Zoals hierboven al benoemd kun je inzetten op of een speler één of meerdere keren scoort in een wedstrijd. Of dat een speler de eerste of juist het laatste doelpunt in een wedstrijd scoort.

Er zijn een flink aantal weddenschappen die je af kunt sluiten op individuele prestaties van spelers. Vaak is dit gekoppeld aan een ja/nee weddenschap. Gaat een bepaalde geschetste situatie plaats vinden in de wedstrijd of niet. De quoteringen voor deze weddenschappen zijn gemiddeld genomen niet fantastisch omdat de geschetste scenario’s redelijk realistisch gehouden worden.

Bij sommige online casino's kun je ook weddenschappen afsluiten op de prestaties van individuele spelers die een wedstrijd overstijgen. 

Onetime's wedtip 2022/23

AZ heeft de laatste jaren een flinke jas uitgedaan qua kwaliteit. Een serieuze gooi naar de landstitel zien we AZ dit jaar niet doen. De Alkmaarders zullen waarschijnlijk met Feyenoord gaan duelleren om de derde plaats. Dat duel gaat op zich al lastig genoeg worden voor AZ.

De begroting in Alkmaar is nog niet de helft van die van Feyenoord. Europees gezien is het goed voor het Nederlandse voetbal als AZ de groepsfase van de Conference League haalt. Wij denken dat dat mogelijk moet zijn.

Eindpositie in de Eredivisie: 4e
Europees: AZ haalt het hoofdtoernooi van de Conference League, maar overwintert niet.

De geschiedenis van AZ

AZ werd opgericht in 1967 als resultaat van een fusie tussen de voetbalclubs Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. De club kreeg dan ook de naam Alkmaar Zaanstreek ’67 mee. De geschiedenis van de club kenmerkt zich door twee gouden periodes.

Eerste gouden periode

De eerste gouden periode was de periode tussen 1976 en 1981. In deze periode kwalificeerde AZ zich voor het eerst voor Europees voetbal, eindigde het zes seizoenen op rij bij de eerste vier op de ranglijst en werd de KNVB Beker gewonnen in 1978.

In het seizoen 1980/1981 werd AZ’67 voor het eerst kampioen van Nederland. Datzelfde seizoen werd de KNVB beker voor de tweede keer gewonnen en behaalde AZ de finale van de UEFA Cup. Een jaar later won de club ten derde malen de KNVB Beker.

Degradatie

Daarna trad een groot verval op en degradeerde AZ in 1988 naar de Eerste Divisie. De club stond op het rand van faillissement toen Scheringa zich meldde. Hij was ambitieus en nam AZ mee op sleeptouw.

In 1996 werd AZ kampioen van de Eerste Divisie, maar degradeerde het direct weer. In 1998 kroonde AZ zich opnieuw tot winnaar van de één na hoogste Nederlandse voetbalcompetitie en deze keer was de terugkeer naar de Eredivisie definitief.

Co Adriaanse

2002 was het jaar waarin Co Adriaanse werd aangesteld als trainer in Alkmaar. Onder deze oefenmeester vestigde AZ zich weer in de top van het Nederlandse voetbal.

In 2005 haalde AZ de halve finale van het UEFA Cup toernooi en werd het derde in de Eredivisie. In datzelfde jaar streek Louis van Gaal neer in Alkmaar. De voormalig succestrainer van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands Elftal moest AZ het laatste stukje op weg naar de top helpen.

Bekerfinale

In 2007 haalde AZ de bekerfinale en stond het na 33 wedstrijden bovenaan in de Eredivisie. Een laatste speeldag vol met bizarre ontwikkelingen later stond AZ op de derde plaats en werd er een kampioensfeestje gevierd in Eindhoven in plaats van in Alkmaar.

Tot overmaat van ramp ging ook de bekerfinale verloren.

Twee seizoenen later nam AZ revanche. De ploeg van Van Gaal begon twijfelend aan het seizoen, maar nam op de achtste speeldag de leiding over FC Groningen en gaf deze de rest van de competitie niet meer af. Ruim voor de laatste speeldag kon Alkmaar alsnog een kampioenschap begroeten. FC Twente werd op twaalf punten achterstand uiteindelijk tweede.

DSB Debacle

Een jaar later stortte het DSB imperium van Scheringa in en moest AZ noodmaatregelen nemen om de club en het DSB Stadion buiten het faillissement te houden. In softwareleverancier AFAS werd een nieuwe hoofdsponsor gevonden, maar de hand moest wel op de knip.

Dit betekende dat AZ sportief pas op de plaats moest maken, maar een verval zoals in de jaren ’80 bleef deze keer uit. AZ handhaafde zich als subtopper in de Eredivisie en plaatste zich structureel voor de Europa League.

In 2013 won AZ de KNVB Beker door in de finale PSV te verslaan. In de seizoenen die volgden profileerde de fusieclub zich steeds meer als vierde topclub van Nederland en het is wachten op een derde landstitel voor AZ.

Wat zijn de budgetten van AZ?

De sportieve prestaties van AZ zijn des te knapper te noemen als je kijkt naar het budget waarmee in Alkmaar gewerkt wordt. Met een budget van om en nabij de 25 miljoen euro heeft AZ de vijfde begroting van Nederland.

Na Ajax, PSV en Feyenoord heeft ook Vitesse meer geld te besteden dan AZ. De prestaties van Vitesse en zelfs die van Feyenoord komen de laatste jaren niet in de buurt van die van AZ.

Het grootste gedeelte van de inkomsten van AZ komt uit sponsoring. Daarnaast zijn uitgaande transfers, televisiegelden en recettes van thuiswedstrijden.

AZ staat natuurlijk bekend als de club die met de DSB miljoenen van ex-voorzitter Dirk Scheringa goede sier maakte, maar ook zonder de financiële input van de faillietverklaarde leningverstrekker kan AZ jaarlijks prima het hoofd boven water houden.

Veelgestelde vragen over wedden op AZ

Is het legaal om op AZ te wedden?

Het wedden op AZ is legaal, mits je dit doet bij sportwedkantoren die aan de regels voldoen en over een vergunning beschikken om sportweddenschappen aan te mogen bieden.

Waar kan ik wedtips op AZ vinden?

Op het forum van OneTime geven we regelmatig tips over een aantal voetbalwedstrijden. Daar zitten vaak wedstrijden van AZ tussen. Bekijk daarnaast ook altijd even de website van de Toto. Daar beschouwen ze ook regelmatig op wedstrijden van AZ voor.

Hoeveel geld moet ik inzetten op een wedstrijd van AZ?

Voetbalwedden is een leuke manier om de spanning van een voetbalwedstrijd te verhogen. Het is niet de bedoeling dat je jezelf helemaal blut gokt. Zet daarom nooit geld in dat je niet kunt missen.

Ga er vanuit dat je je geld kwijt bent. Elke winnende weddenschap is dan mooi meegenomen en het heeft het volgen van de wedstrijd een prettige extra dimensie gegeven.

on air