266Px Fc Utrecht

Wedden op FC Utrecht: zo plaats je een inzet!

FC Utrecht is een voetbalclub uit, hoe verrassend, Utrecht. De club werd in 1970 opgericht toen de gemeente Utrecht een fusie arrangeerde tussen drie betaald voetbalorganisaties uit de stad die het op eigen kracht niet gingen redden in het betaalde voetbal. De ambitie van de de gemeente was om door de clubs DOS, Velox en Elinkwijk met elkaar te laten fuseren, een club te creëren die op de strijd met Ajax en Feyenoord aan zou kunnen.

Dat is, kunnen we vijftig jaar later concluderen, niet gelukt, maar FC Utrecht heeft wel de nodige mooie successen geboekt in haar bestaan en heeft, net als de traditionele top-3 van Nederland, al haar wedstrijden op Eredivisie niveau gespeeld. Alles over FC Utrecht en hoe je kunt wedden op FC Utrecht, lees je in dit artikel!

Placeholder Gold door Onetime
op 24 februari 2023 - laatste update: 31 juli 2023
266Px Fc Utrecht

Wedden op FC Utrecht, hoe werkt dat?

Bij een resultaatweddenschap voorspel je de uitkomst van een wedstrijd: winst, verlies of gelijkspel.

Naarmate je meer risico wilt en kunt nemen, kun je behalve op een resultaat ook inzetten op een specifieke uitslag. Hoe specifieker je een voorspelling maakt, hoe kleiner de kans dat je de weddenschap wint.

Hoe kleiner de kans is dat iets gebeurt, hoe hoger de quotering van het wedkantoor. Voorspellen dat FC Utrecht een wedstrijd wint levert je minder op dan dat je inzet op een 3-0 overwinning van FC Utrecht.

Je kunt als je wilt wedden op FC Utrecht kiezen voor meerdere typen weddenschappen. Globaal kunnen we wedden op voetbalwedstrijden onderverdelen in twee hoofdcategorieën: resultaatweddenschappen en eventualiteitenweddenschappen. 

Plaatsen Weddenschap Bet365

Weddenschappen met weinig risico

Wanneer je juist een weinig risiconemende speler bent dan kun je een inzet op een resultaatweddenschap beschermen. Dit doe je door je kansen te spreiden.

Wanneer je inzet op een dubbele kans of een Draw No Bet, verhoog je je winstkansen van 33% naar respectievelijk 66% en 50%. Meer zekerheid over een winnende weddenschap betekent overigens ook hier minder rendement.

Een eventualiteiten weddenschap is een weddenschap waarbij een bookmaker stelt dat iets wel of niet gebeurd in een voetbalwedstrijd. Een voorbeeld van een dergelijke weddenschap is de Under/Over weddenschap. Vaak is deze gebaseerd op het aantal doelpunten dat er een wedstrijd gemaakt gaat worden.

Wanneer een bookmaker stelt dat er 2.5 doelpunten gemaakt gaan worden met een quotering van 1.09 voor under en 5.33 voor over, dan verwacht de bookmaker dat er weinig gescoord gaat worden in de wedstrijd. Aan jou is het dan om mee te gaan met de bookmaker en in te zetten op twee doelpunten of minder. Of je ziet juist een kans en zet in op 3 doelpunten of meer.

Wedtips voor FC Utrecht

FC Utrecht is een lastige ploeg om te voorspellen als het gaat om resultaatweddenschappen. De ploeg eindigt de laatste jaren standaard in het linkerrijtje van de Eredivisie en zal dus in het merendeel van de wedstrijden door de bookmakers als favoriet worden aangemerkt.

De club maakt deze favorietenrol lang niet altijd waar en dat maakt het risicovol om op FC Utrecht in te zetten in een outright bet. De enige uitzondering daarbij is de wedstrijd FC Utrecht – Ajax. Ajax heeft het traditioneel heel erg lastig tegen FC Utrecht in De Galgenwaard. Toch krijgt FC Utrecht vaak de rol van de underdog toebedeeld, dus bij deze wedstrijd kun je best eens een gokje op de thuisploeg wagen.

Interessanter is het om bij FC Utrecht naar de eventualiteitenweddenschappen te kijken. Naast under/over weddenschappen kun je hierbij denken aan weddenschap op dat beide teams die tot scoren komen, dat er twee keer gescoord wordt met ten minste tien minuten tussen beide doelpunten, of er in de eerste tien minuten van de wedstrijd gespeeld wordt, et cetera.

De meest lucratieve weddenschappen zijn vaak degenen waar een aantal van dit soort gebeurtenissen/eventualiteiten met elkaar gecombineerd worden. Daar staan vaak mooie odds tegenover.

Onetime's toptip 2022/23

FC Utrecht is het dit seizoen aan haar stand verplicht om tenminste opnieuw de play-offs om Europees voetbal te behalen. In Utrecht zullen ze stiekem hopen op meer. Het is opnieuw de ambitie om aansluiting te vinden bij de top, maar dat gaat volgens ons opnieuw niet lukken.

OneTime-prognose: 6e

 

De geschiedenis van FC Utrecht

FC Utrecht is in 1970 opgericht uit een fusie van Velox, DOS en Elinkwijk. Niet die drie clubs, maar de gemeente Utrecht was de drijvende kracht achter de fusie. De gemeente wilde betaald voetbal op hoog niveau in de stad waarborgen.

Drie clubs, drie identiteiten moesten opgaan in één club voor heel Utrecht. Aan de jonge trainers Bert Jacobs en Fritz Korbach de schone taak om dat voor elkaar te krijgen. De eerste jaren van FC Utrecht zijn best succesvol te noemen. De club groeide gestaag en kwam nooit in acuut degradatiegevaar.

Grootschalig FIOD onderzoek

In 1981 werd de club opgeschrikt door een grootschalig FIOD onderzoek waaruit de nodige malversaties uit te voorschijn kwamen. FC Utrecht had jarenlang gesjoemeld met premies, transfers en belastingaangiften. De club kreeg een flinke boete en naheffing en het voortbestaan van de vereniging werd bedreigd.

Verschillende spelers en supportersverenigingen kwamen in actie voor de club en na lang aandringen kwam ook de gemeente Utrecht over de brug.

Sportief ging het in die jaren ironisch genoeg voor de wind. FC Utrecht finishte twee keer als vijfde en een keer als derde in de Eredivsie in het begin van de jaren ‘80. De club speelde Europees voetbal en wist twee keer de bekerfinale te halen.

In 1982 werd verloren van AZ, maar in 1985 won de club de finale met 1-0 van Helmond Sport. John van Loen scoorde in de vierde minuut van de blessuretijd de enige treffer van de wedstrijd.

Financieel moeilijke tijden

In het begin van de jaren ‘90 braken er opnieuw financieel moeilijke tijden aan voor FC Utrecht. De club werd een draaideur voor voetbaltrainers en bestuurders door de continue onenigheid binnen de club.

In 1996 vindt hoofdsponsor AMEV het voldoende. In ruil voor een financiële injectie verkrijgt de verzekeringsmaatschappij zeggenschap binnen de voetbalclub.

Na de eeuwwisseling kreeg FC Utrecht de wind weer in de zeilen. Met ex-speler Frans Adelaar aan het roer werd de club vijfde in de Eredivisie en haalde het voor het eerst in vele jaren weer eens Europees voetbal. Ook werd de bekerfinale in 2002 gehaald, maar helaas trok FC Utrecht hierin aan het kortste eind.

In 2003 en in 2004 werd onder Foeke Booy, de opvolger van Adelaar, wel twee keer de KNVB Beker gewonnen. In 2004 werd bovendien de Johan Cruijff Schaal gewonnen. FC Urecht was met deze overwinning de eerste club van buiten de traditionele top 3 Ajax, PSV en Feyenoord die de Supercup wist te winnen.

 

 

Overlijden van David Di Tomasso

In 2005 krijgt FC Utrecht een klap van jewelste te verwerken als speler David Di Tommaso wordt getroffen door een hartstilstand en overlijdt. De financiële problemen die er op de achtergrond spelen tellen even niet meer.

In 2007 wordt duidelijk dat er een boel niet in de haak is bij FC Utrecht. Er is een conflict over de financiering van de nieuwbouw van het stadion. Bouwondernemer Phanos meldt zich om de club over te nemen, maar wil de club verhuizen uit De Galgenwaard naar een plek buiten de stad.

Voorzitter Jan-Willem van Dop wordt wegens wanprestatie uit zijn functie ontheven door de Raad van Commissarissen. Minder dan 48 uur later moet Van Dop op last van de rechter terug in zijn functie gesteld worden waarna de hele Raad van Commissarissen opstapt.

Bestbetaalde Voetballers Uit De Eredivisie

Frans van Seumeren

In 2008 neemt zakenman Frans van Seumeren een meerderheidsbelang in FC Utrecht. Hij bemoeit zich als eigenaar actief met het beleid van de club. Toen Van Dop in 2011 afzwaaide als voorzitter, werd er geen nieuwe voorzitter aangesteld. Wilco van Schaijk werd aangenomen als algemeen directeur, wat de structuur van de club danig wijzigde.

Na een aantal mindere seizoenen klimt FC Utrecht sinds 2015 weer op de Nederlandse voetballadder. Trainersduo Erik ten Hag en Jean-Paul de Jong geeft de club een nieuw smoelwerk. In 2015/2016 wordt de bekerfinale weer gehaald, maar verloren van Feyenoord.

Wanneer Ten Hag later naar Ajax vertrekt, neemt De Jong het alleen over. De clubman pur sang voldoet echter niet in de ogen van Van Seumeren en moet vertrekken.

In John van den Brom vindt Van Seumeren een ambitieuze trainer die met FC Utrecht de volgende stap moet gaan zetten. Ook Van den Brom haalt met FC Utrecht de bekerfinale. Deze wordt echter vanwege de uitbraak van de coronapandemie in het seizoen 2019/2020 niet gespeeld.

In november 2020 vertrekt Van den Brom op stel en sprong naar het Belgische Racing Genk. Onder zijn opvolger René Hake haalt FC Utrecht de play-offs om een voorronde ticket voor de nieuwe UEFA Conference League, maar grijpt het naast een Europees avontuur.

Hake werd in het daaropvolgende seizoen, 2021/22, alweer ontslagen omdat de geplande aanval op de Nederlandse top er geen moment inzit. Sinds dit seizoen staat Henk Fräser, eerder succesvol bij Sparta, voor de groep in de Domstad.

Wat zijn de budgetten van FC Utrecht?

FC Utrecht werkt met een begroting van om en nabij de € 20 miljoen euro. FC Utrecht speelt met twee elftallen in het betaalde voetbal. Jong FC Utrecht speelt immers al enkele jaren in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Utrecht is eigendom van supporter en zakenman Frans van Seumeren. Van Seumeren nam in 2008 als privépersoon een meerderheidsbelang in de club. Hij steekt zelf geld in de club.

Dat doen ook een heleboel sponsoren. FC Utrecht is qua businessclub groter dan een aantal directe concurrenten. Ook van groot belang is de jaarlijkse uitkering van de televisiegelden die de Eredivisieclubs krijgen van ESPN, voorheen FOX Sport en de NOS.

Veelgestelde vragen rondom wedden op FC Utrecht

Waar kan ik wedtips voor FC Utrecht vinden?

Wedtips vind je onder andere op de website van de online casino's met een sportsbook. Daarnaast zijn er websites te vinden die zich helemaal verdiept hebben in de statistieken en quoteringen, ook wel odds genoemd, van een wedstrijd. Zij brengen op basis van hun research tips naar buiten die je als speler kunt volgen.

Ook op ons eigen OneTime Forum komen diverse tips over sportweddenschappen voorbij. Hier geven we je zelfs advies over systeemweddenschappen en wedstrategieën.

Kan ik wedden op spelers van Utrecht?

Ja, het is zeker mogelijk om een weddenschap af te sluiten op individuele prestaties van de spelers van FC Utrecht. Vooral het voorspellen van een doelpunt of juist meerdere doelpunten per wedstrijd is bij de meeste bookmakers mogelijk.

Kan ik live wedden op de wedstrijden van FC Utrecht?

Ja, sinds 1 oktober 2021 is het legaal om live te wedden op wedstrijden van FC Utrecht. Gelegaliseerde bookmakers bieden meerdere weddenschappen aan waarop tijdens de wedstrijd ingezet of juist uitbetaald kan worden.

on air