SC Cambuur Logo.Svg

Wedden op SC Cambuur: hoe pak je dat aan?

SC Cambuur is back. De club moest er een jaar langer dan gewild op wachten, maar na de door corona perikelen misgelopen titel in het seizoen 2019/20 en het onbegrip over de beslissing van de KNVB om de promotieregeling te schrappen, werd er in 2020/21 ongekend revanche genomen door overtuigend alsnog kampioen van de Keuken Kampioen Divisie te worden.

Lees in dit artikel meer over de geschiedenis van SC Cambuur en hoe je kunt wedden op SC Cambuur.

Placeholder Gold door Onetime
op 24 februari 2023 - laatste update: 31 juli 2023
SC Cambuur Logo.Svg

Wedden op de prestaties van SC Cambuur

SC Cambuur is na een officieuze en een officiële titel in de Keuken Kampioen Divisie toe aan het werk op een hoger niveau. In de Eredivisie komt de club onder meer weerstand te staan en moet het het aankomende seizoen vooral zien te overleven. Met de rentree op het hoogste niveau keert ook de beladen Friese derby tussen SC Cambuur en SC Heerenveen weer terug. 

SC Cambuur heeft bij de start van het seizoen 2022/23 odds van 1:500 op het behalen van het landskampioenschap. Natuurlijk weten we al dat SC Cambuur geen kampioen gaat worden, maar met deze odds houdt het Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk achter zich. Bookmakers zijn SC Cambuur dus niet als de grootste degradatiekandidaat. 

Hoe bereid je een weddenschap op SC Cambuur voor?

Net zoals je je op een voetbalwedstrijd voorbereid, moet je je ook voorbereiden op een weddenschap op een voetbalwedstrijd. Dat is de allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven. Je moet uitgaan van de odds van de bookmaker. Het is juist leuk om te ontdekken waar de bookmaker de plank mis heeft geslagen. 

Een bookmaker beslist namelijk op basis van statistische gegevens welk team het meest waarschijnlijk de wedstrijd gaat winnen, zonder de menselijke factor die juist in de sport zo belangrijk is. Juist door zelf een analyse te maken van zaken als vorm, historische prestaties, excellerende of juist teleurstellende spelers, kun je tot een meer accuraat oordeel komen dan een bookmaker.

Er zijn bookmakers die hun odds al ver voor een wedstrijd publiceren. Zij laten dan actuele ontwikkelingen niet of minder meewegen op het resultaat. Dit is van groot belang op jouw inzet en winstkansen.

Waar moet je op letten bij het wedden op SC Cambuur?

SC Cambuur is een nieuwkomer in de Eredivisie. In de meeste wedstrijden zullen de odds voor een overwinning van de club uit de hoofdstad van Friesland achter liggen op die van de tegenstander. Zeker in het begin van het seizoen.

Daar kun je als sportsbetter je voordeel mee doen. In het begin van het seizoen zijn wellicht nog niet alle selecties op volle oorlogssterkte en kunnen clubs als Cambuur verrassen.  

Naast weddenschappen op het resultaat van een wedstrijd, kun je bij wedstrijden van SC Cambuur wedden op veel wedstrijdspecifieke gebeurtenissen zoals het aantal doelpunten, of beide teams tot scoren gaan komen, of de eindstand van de wedstrijden onder of boven een bepaald aantal doelpunten, et cetera.

Houd daarbij in je achterhoofd dat er tussen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie een flink niveauverschil zit en dat SC Cambuur topspits Robert Mühren kwijt is geraakt aan FC Volendam. Heel veel scorend vermogen lijkt er momenteel nog niet in de Friese selectie te zitten. 

Het is voor het plaatsen van een succesvolle weddenschap belangrijk om te weten waarop je wedt. Wanneer uit statistieken blijkt dat SC Cambuur de meeste doelpunten in het laatste kwartier van de eerste helft maakt en vrijwel nooit scoort in de slotfase van een wedstrijd, dan is het niet slim om op doelpunten van SC Cambuur als laatste goal van de wedstrijd te wedden.

Kun je inzetten op individuele spelers van SC Cambuur?

Ja, dat kan. Je kunt bij elke wedstrijd inzetten op een geselecteerd aantal weddenschappen gericht op de prestaties van individuele spelers. Vaak zijn dit weddenschappen die gekoppeld worden aan een specialiteit van een speler. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op hoeveel doelpunten de nieuwe spits Tom Boere gaat maken. 

Onetime's wedtip 2022/23

SC Cambuur was twee seizoenen op rij veruit het beste team van de Keuken Kampioen Divisie. Het afgelopen seizoen lieten de Friezen zijn dat de promotie meer dan terecht was. Cambuur werd keurig negende ondanks het feit dat het trainer Henk de Jong door ziekte een half seizoen moest missen.

Kijkend naar de begrotingen, de concurrenten en de selecties gaan SC Cambuur een moeilijk tweede seizoen op het hoogste niveau tegemoet. De club gaat wat ons betreft directe degradatie ontlopen, maar zal om de play-offs te vermijden af moeten zien te rekenen Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk en FC Emmen. 

Eindpositie in de Eredivisie: 14e

De geschiedenis van SC Cambuur

SC Cambuur is opgericht in 1964. Daarmee is het een van de jongere profclubs in Nederland. De club heeft in verschillende fases van het bestaan verschillende namen en zelfs verschillende clubkleuren gehad. De club werd opgericht als simpelweg Cambuur, vernoemd naar de Leeuwardense wijk waar het stadion van de club stond. Dat stadion werd, heel origineel, het Cambuur stadion genoemd. 

In de beginjaren  speelde Cambuur in geel-blauwe tenues. Geel en blauw zijn de kleuren van de stad Leeuwarden. Cambuur begon haar bestaan als profclub in de Tweede Divisie, maar al in het eerste jaar promoveerde de club naar de Eerste Divisie. Daar speelde de club zevenentwintig seizoenen.

Na enkele jaren in de grauwe middenmoot van de Eerste Divisie te hebben gespeeld, werd de club in 1993 plots kampioen. Het promoveerde naar de Eredivisie en bleef daar twee seizoenen. De clubkleuren waren inmiddels gewijzigd in eerst groen-wit en later rood, wit, zwart en de naam was veranderd in Cambuur Leeuwarden.

Sponsoring

De origine van het groen-witte Cambuur is te vinden in de introductie van shirtsponsoring in de Eredivisie in de jaren ‘80. Ajax was de eerste club die met reclame op het shirt ging spelen.

Cambuur strikte ook een hoofdsponsor. Een hoofdsponsor die bereid was om te investeren in de club, maar daar wel iets voor terug verlangde. Die hoofdsponsor was het Onderling Boerenverzekeringsfonds. Zij eisten dat Cambuur in het groen en wit zou gaan spelen. Cambuur zegde toe en ontving jaarlijks bijna 65 duizend gulden voor de reclame. 

Het na het vertrek van het OBF veranderde Cambuur de kleuren van de shirts niet terug naar geel en blauw, maar koos het voor een rood wit gestreept shirt. In dit ‘PSV-tenue’ debuteerde de club in de Eredivisie. Na twee seizoenen op het hoogste niveau was de koek op en keerde Cambuur terug naar de Eerste Divisie. 

In de Eerste Divisie had Cambuur het alles behalve makkelijk. De naam werd wederom gewijzigd, ditmaal in SC Cambuur Leeuwarden, de clubkleuren keerden terug naar geel blauw, maar de sportieve prestaties en daarmee de financiële mogelijkheden (of andersom) blijven uit. Cambuur zakte naar de onderkant van de Jupiler League en vond zichzelf tussen 2004 en 2008 rond de zeventiende en achttiende plaats terug. Een faillissement dreigde. 

Faillissement voorkomen

Dankzij een groep gefortuneerde zakenlieden werd een faillissement voorkomen. In 2009 werd Leeuwarden gedropt uit de clubnaam en als SC Cambuur maakte de club onder leiding van algemeen directeur Gerald van der Belt een doorstart.

Die doorstart zorgde er sportief voor dat Cambuur uit het wak klom waar het ingedonderd was. In 2013 werd SC Cambuur kampioen van de Eerste Divisie. Vervolgens kwam het de daaropvolgende drie seizoenen uit in de Eredivisie.

Na twee keer op een keurige twaalfde plaats te zijn geëindigd, ging het in het seizoen 2015/2016 mis. Cambuur werd laatste in de Eredivisie en degradeerde terug naar het een na hoogste Nederlandse voetbalniveau. Daar moest Cambuur zich met één seizoen in de middenmoot herpakken, maar daarna meldde de club zich wederom in de top. 

In 2019 keerde Henk de Jong, een kind van de club, als trainer terug in Leeuwarden. Onder zijn leiding leek Cambuur in het seizoen 2019/2020 af te stevenen op de titel en de bijbehorende promotie. Corona gooide echter roet in het eten. De voetbalcompetities werden stilgelegd en de KNVB besloot dat de ploegen die op degradatieplaatsen stonden in de Eredivisie, RKC Waalwijk en ADO Den Haag, in de Eredivisie mochten blijven.

Cambuur en ook De Graafschap, dat tweede stond, voelden zich ernstig benadeeld door deze gang van zaken en stapten naar de rechter. Deze stelde de KNVB echter in het gelijk. Daarom was Cambuur gedwongen om nog een jaar in de Keuken Kampioen Divisie uit te komen.

In het seizoen 2020/21 werd de titel die een jaar eerder ook al officieus door Cambuur was veroverd, officieel gemaakt. Met nog drie speelronden te gaan waren de Leeuwarders door niemand meer in te halen. Cambuur mag het in het seizoen 2021/22 weer in de Eredivisie gaan proberen en weet zich opnieuw te handhaven want ook seizoen 2022/23 brengt de club in de hoogste regionen door.

Wat zijn de budgetten van SC Cambuur?

SC Cambuur werkt dit seizoen met een begroting van 8,4 miljoen euro. Dit is aan de lage kant vergeleken met andere kant aan de onderkant van de Nederlandse Eredivisie.

Het spelersbudget is de grootste kostenpost voor SC Cambuur. Omdat het lonen en loonbelasting moet calculeren heeft het weinig tot geen geld voor het betalen van transfersommen om spelers van andere clubs over te nemen. 

De inkomsten van SC Cambuur zijn grotendeels afkomstig uit de business club. De hoofdsponsor van de club is het Friese bouwbedrijf Dijkstra Draisma. Naast sponsoring verdient SC Cambuur geld aan de verkoop van kaartjes en merchandise aan de supporters en krijgt het geld uit de commerciële afspraken die met diverse partijen gemaakt zijn in de Eredivisie CV.

Af en toe verkoopt SC Cambuur een speler aan een andere club. Deze transferinkomsten zijn zeer welkom, maar de frequentie ervan is onvoorspelbaar. 

Omdat SC Cambuur de laatste vijf seizoenen niet op het hoogste niveau actief was, is het percentage aan televisiegelden dat de club ontvangt uit de commerciële overeenkomst met ESPN lager dan voor andere clubs. 

Veelgestelde vragen over wedden op SC Cambuur

Is het legaal om op SC Cambuur te wedden?

Ja, voetbalwedden is helemaal legaal. Tenminste, als je speelt bij legale bookmakers, dan kun je prima een gokje op een wedstrijd van SC Cambuur wagen. Dat maakt het spelen van weddenschappen veiliger en meer transparant.

Waar kan ik wedtips op SC Cambuur vinden?

Er zijn een heleboel websites op het internet die voorspellingen en kansberekening op voetbalwedstrijden publiceren. Ook wij van OneTime verdiepen ons regelmatig in analyses en tips van voetbalwedstrijden. Wedstrijden van SC Cambuur passeren daar ook regelmatig de revue.

Hoeveel geld moet ik wedden op een wedstrijd van SC Cambuur?

Het is nooit verstandig om geld in te zetten op een weddenschap dat je eigenlijk niet kunt missen. Voetbalwedden is een gecalculeerd kansspel, geen manier om snel geld te verdienen. Wed zeker de eerste paar keren dat je speelt voorzichtig en leer de verschillende soorten weddenschappen kennen.

Wanneer je de gestelde weddenschappen een beetje in de vingers krijgt, kun je wellicht door middel van een combinatieweddenschap in het online casino een beetje meer risico nemen.

on air