Valkenburg1977

Gein en ongein in de beginjaren van HC Valkenburg

Geschreven door Norbert Coumans

We schrijven het jaar 1983/4. Het was de tijd dat na het sluiten van de speeltafels, de cashbox en de cagnotte (tronc) naar de telkamer gebracht werden. Je werkte aan de FR met een equipe, die gedurende 3 maanden met elkaar werkten. De tafels werden een voor een gesloten en de equipe bracht cash en tronc naar de telkamer alwaar de hoofdkassier en een zaalchef geduldig zaten te wachten om alles te tellen, tezamen met de equipe van de desbetreffende tafel.

Vanaf 01.00 werden tafels gesloten en na het tellen van de winst/verlies was je klaar met je dienst en ging je een pilsje drinken in de kroeg die bij het casino lag en waar eigenlijk alleen het personeel kwam. Onder het genot van een consumptie werd dan ook het verloop van de dienst doorgenomen en dat was een uitstekend functioneringsgesprek. Direct en terzake doende. De chef kon meteen bijsturen. Je had als equipe een band met elkaar en als het een goede band was steunde je elkaar door dik en dun. Had je de pech om in een k..- equipe te komen dat had je 3 zware maanden.

André avatar geplaatst in Landbased casino door André Jansen
op 29 mei 2022
Valkenburg1977

De toenmalige equipe was er een van de goede soort

Betsy, de moeder van onze personeelskantine, had gekookt: chilli.

We hadden een tussendienst (15.00 – 01.00) Het tellen in de telkamer was eigen tijd, dus je begrijpt er stond wat druk achter.

De zaalchef van dienst in de telkamer was Leon B, een aardige, wat zenuwachtige Waal die ook in de Engelse casino's gewerkt had. Hij sprak echter gebrekkig Engels, nauwelijks Duits en Nederlands.

Tijdens het tellen liet een van ons, vanwege de druk en de chilli van Bets een zachte wind. De geur van rottende eieren walmde door de kleine telkamer en iedereen van de equipe wist wie dat was want hij had vaker last van zijn spijsvertering. Leon liep rood aan, zijn ogen puilden uit zijn kassen en met verstikte stem vroeg hij wie dat had gedaan, maar ja wij hadden een goede band met elkaar dus de lippen bleven op elkaar en er werd driftig doorgeteld. De stank was echt ondraaglijk……

Leon riep met overslaande stem, in gebrekkig Engels, dat diegene die dit gedaan had, geen respect voor hem had en hij eiste dat hij zich bekend maakte…… Geen reactie…..doodstil was het en je hoorde alleen het ruisen van de airco en het klikken van de jetons……

Troefkaart

Toen speelde Leon zijn laatste en sterkste troefkaart uit en riep met een hoge, bijna krijsende stem dat als de dader zich niet bekend maakte wij als equipe alle tafels dienden te tellen en dat betekende dat we pas rond 2.45 klaar zouden zijn ( Het casino sloot toen eerder dan momenteel).

De dader kon dit de equipe niet aandoen en maakte zich bekend. Het was de sous-chef van de equipe en hij zei tegen Leon B dat het niet met opzet gebeurde ,het lag aan de chilli en als je met een volle maag met bonen met samengeknepen billen een hele avond alles dient binnen te houden, nou dan wil er wel eens iets naar buiten komen als je recht staat.

Leon had er geen begrip voor en eiste dat hij excuses maakte naar hem toe. De desbetreffende collega weigerde dit want voor naar buiten stromende gassen waar hij geen invloed op had wenste hij zich niet te verontschuldigen.

Sprakeloos keek Leon hem aan en zei tegen hem maar 3 woorden: 3 maanden bout de table. Verbouwereerd keek de hele equipe naar Leon, maar deze bleef onvermurwbaar en zo had onze equipe de resterende looptijd geen vaste souschef en als de chef pauze moest hebben werd er ergens anders een souschef gehaald en deze riep dan vanaf de bok naar de bout de table : Zeg, hou je wel een beetje in daar in dat kwartier dat ik hier zit en schaterlachend gingen we over tot de orde van de dag.

Winderigheid is een dagelijks fenomeen. In feite passeren de meeste mensen 10-20 keer per dag gas (ja, dat geldt ook voor u). Waar komt uw lichaamsgas vandaan? Purna Kashyap neemt ons mee op een reis door de darmen en werpt licht op hoe gas wordt gemaakt, welke voedingsmiddelen het meest bijdragen aan de productie ervan … en waarom het stinkt.

Overigens at onze souschef de week erna gewoon weer chilli en hield zich dan dicht in de buurt van Leon op.

De petomaan, een film over de rond 1900 bekende ‘kunst-schetenlater’ Joseph Pujol:

on air