Bitcoin blockchain is geniaal

De waarheid over het handelen in Bitcoin futures: Risico's en voordelen

In dit artikel wordt besproken hoe betrouwbaar bitcoin futures zijn. Het handelen in Bitcoin futures kan beleggers blootstellen aan de volatiliteit van de bitcoin prijs en brengt ook regelgevingsrisico's met zich mee. Desondanks biedt het handelen in bitcoin futures beleggers ook voordelen, zoals meer transparantie en de mogelijkheid om te handelen met leverage. Beleggers dienen zich bewust te zijn van de risico's en hun eigen onderzoek te doen voordat ze besluiten te handelen in Bitcoin futures.

Jackpot Avatar door Jackpot
op 20 november 2017 - laatste update: 3 maart 2023
Bitcoin blockchain is geniaal

Koop bitcoin via een betrouwbare exchange

Ben je nog niet in het bezit van Bitcoin? Via een van deze exchanges kom jij in bezit van Bitcoin of andere cryptomunten:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Hoe betrouwbaar is een Bitcoin?

De leverage bij CFD-brokers is teruggeschroefd tot slechts 2x. We zien steeds meer nieuwe partijen op de markt komen, waarbij Bitmex de nieuwste sensatie op het gebied van futures is, waarbij de leverage "opgevoerd" kan worden tot maar liefst 100x. Een account kan gratis worden geopend! Let wel op dat stortingen (en uitbetalingen) allemaal via Bitcoin moeten verlopen bij deze exchange. Dit hoeft uiteraard geen belemmering te zijn, want je kunt deze supermakkelijk kopen met euro's en iDeal via Bitvavo.

Bitcoin futures genoteerd aan de beurs

Bitcoin-futures zijn sinds 11 december 2017 genoteerd aan de Amerikaanse futurebeurs CME (Chicago Mercantile Exchange) en je kunt hier handelen met een beleggingsrekening bij bijvoorbeeld DeGiro of Binck. Let wel op dat de minimumaankoop hier 5 bitcoins bedraagt. Mede door deze hoge instap raden we eerder een exchange aan zoals Bitmex.

Het is uiteraard superbelangrijk om te weten waar je je geld in investeert. We hebben tenslotte al voldoende fraudegevallen gehad in Nederland, of het nu gaat om teak, levensverzekeringen of fraude door bijvoorbeeld Madoff. Weet daarom wat bitcoins zijn en hoe de handel hierin werkt. Een belangrijk kritiekpunt op bitcoin is dat de munt volledig anoniem is en niet gereguleerd. De euro, de dollar of welke andere valuta die zijn uitgegeven door een land of unie, zijn gereguleerd en daardoor overal geaccepteerd. Natuurlijk kun je niet zomaar met Poolse zloty's betalen in Nederland, maar deze munten zijn (relatief) makkelijk inwisselbaar voor euro's.

Waarom handelen in Bitcoin futures?

Beleggers handelen in bitcoin futures om verschillende redenen. Ten eerste is het gemakkelijk om in te stappen in de markt. Beleggers kunnen toegang krijgen tot de bitcoin futures markt via hun makelaar, zonder dat ze zelf bitcoin hoeven te bezitten of op te slaan. Dit maakt het voor beleggers gemakkelijker om blootstelling te krijgen aan bitcoin zonder de complexiteit van het kopen en bewaren van de onderliggende activa.

Een andere reden waarom beleggers handelen in bitcoin futures is omdat deze op een gereguleerde beurs worden verhandeld. Dit zorgt voor meer transparantie en betrouwbaarheid, wat kan bijdragen aan het vertrouwen van beleggers in de markt. Bovendien worden de contracten en de handel in bitcoin futures beheerd door gevestigde en betrouwbare beurzen.

Ten slotte bieden bitcoin futures beleggers de mogelijkheid om te handelen met leverage. Dit betekent dat beleggers meer kunnen verhandelen dan ze zich kunnen veroorloven om rechtstreeks te kopen. Het gebruik van leverage kan echter ook tot aanzienlijke verliezen leiden als de marktprijs ongunstig evolueert.

Risico's van Bitcoin futures

Het handelen in bitcoin futures brengt echter ook risico's met zich mee. De volatiliteit van de bitcoin prijs kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor beleggers, vooral als ze handelen met leverage. Bovendien zijn de regelgeving en fiscale behandeling van bitcoin futures nog steeds in ontwikkeling, waardoor er onzekerheid bestaat over de regels en verplichtingen voor beleggers. Het is daarom belangrijk dat beleggers zich bewust zijn van de risico's en hun eigen onderzoek doen voordat ze beslissen om te handelen in bitcoin futures.

AFM geeft een waarschuwing af

In Nederland zien we ook waarschuwingen voorbijkomen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt investeerders voor ICO's. ICO's zijn Initial Coin Offerings en vergelijkbaar met een IPO zoals we die nog wel kennen van Nina Brink met Worldonline. Men waarschuwt echter alleen voor nieuwe beursintroducties van cryptomunten en niet specifiek voor investeren in "virtueel geld". Men geeft wel aan dat hier risico's aan verbonden zijn, maar dit heeft vooral te maken met de volatiliteit.

Beurs Onetime
David Blaikie

Financiële sector wil meeprofiteren

De financiële sector heeft waarschijnlijk het gevoel dat ze iets gaan missen als ze niet op de bitcoin-trein springen. De grote derivatenbeurs CME (Chicago Mercantile Exchange) heeft daarom aangegeven een future op de bitcoin te willen introduceren. Dit betekent dat de bitcoin verhandeld gaat worden op een gereguleerde beurs en dat banken en andere financiële instellingen ook kunnen gaan handelen in bitcoins.

Deze markt is nu al actief en er komt een nieuw initiatief aan dat een enorme groei zou kunnen geven aan de hele cryptomarkt - Bakkt. Dit is een gereguleerde markt voor bitcoins en andere cryptovaluta's die volledig kan worden verhandeld via Euronext ICE.

Futures volgen de koers van Bitcoin

Futures zijn producten die gelinked zijn aan de koers van in dit geval bitcoin, maar dit kan ook zijn aan de S&P 500 of de koers van de Euro / Dollar. Elke dag zal de winst of verlies met je worden afgerekend. Dus als je een future koopt voor 10 bitcoins en de koers stijgt 100 dollar dan krijg je de volgende dag $1.000 op je rekening, en vice versa. Daarom moet je ook voldoende geld op je rekening hebben om een future af te sluiten.

Bitcoin futures: Bitmex!

Op dit moment is de grootste handelsplaats om bitcoin futures te handelen Bitmex. Hier kun je met een leverage handelen van meer dan 100x! Open nu gratis een account! In de nabije toekomst zal Bitcoin steeds meer geaccepteerd worden en hierdoor zal de handel ook toenemen. Daarnaast is er een maximum aan bitcoins beschikbaar (21 miljoen) en door deze nieuwe mogelijkheden zal de vraag toenemen terwijl de beschikbaarheid gemaximeerd is.

Bitcoin futures: goed idee?

Het handelen in Bitcoin futures kan voor beleggers zowel voordelen als risico's met zich meebrengen. Enerzijds bieden futures beleggers gemakkelijke toegang tot de markt en kunnen ze profiteren van meer transparantie en betrouwbaarheid door de regulering van de beurs. Anderzijds kan de volatiliteit van de Bitcoin-prijs leiden tot aanzienlijke verliezen, vooral als beleggers handelen met leverage. Daarom is het belangrijk dat beleggers zich bewust zijn van de risico's en hun eigen onderzoek doen voordat ze besluiten om te handelen in Bitcoin futures.

Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat de Bitcoin niet gereguleerd is en volledig anoniem is, wat bij sommige beleggers voor onzekerheid kan zorgen. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dan ook gewaarschuwd voor de risico's van investeren in ICO's en nieuwe beursgangen van cryptomunten.

Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat de Bitcoin nog steeds een relatief nieuwe en volatiele activa is, en dat er nog steeds veel onzekerheid bestaat over de regelgeving en fiscale behandeling ervan. Het is daarom belangrijk om voorzichtig en verantwoord te handelen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

Handel jij met leverage?

Laat het ons weten via het forum en deel hier jouw strategieën en geef tips aan andere beleggers!

on air