Siacoin

Sia: de toekomst van cloudopslag is gedecentraliseerd en goedkoop

Siacoin is een gedecentraliseerd opslagplatform dat veiliger en goedkoper is dan traditionele cloudopslagaanbieders. Het project maakt gebruik van blockchain-technologie om bestanden op te slaan op de Sia blockchain, waarbij de beste eigenschappen van de blockchain worden gebruikt om veelvoorkomende bezwaren tegen cloudopslag aan te pakken. Het team werkt hard aan het verbeteren van de snelheid en schaalbaarheid van het platform om uiteindelijk een echte concurrent te worden voor grote spelers zoals Amazon. Dit artikel bespreekt de voordelen en nadelen van Siacoin en wat het voor jou kan betekenen.

OneLuckyLady Avatar door OneLuckyLady
op 20 december 2018 - laatste update: 20 juni 2023
Siacoin

Koop SIA hier

Via een van onderstaande exchanges kun je SIA kopen!

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
Large 895567 1280
Big Data is één van de oorzaken dat we steeds meer opslag nodig hebben. Dit kost geld, en Sia probeert dit op een veilige en goedkope manier aan te bieden

Wat is Siacoin?

Siacoin is een gedecentraliseerd opslagplatform voor bestanden dat in 2013 werd bedacht door CEO David Vorick en zijn oud-studiegenoot Luke Champine. Het platform belooft veiliger en goedkoper te zijn dan traditionele cloudopslagaanbieders. In 2014 lanceerde Vorick een IPO waarbij SiaFunds konden worden aangeschaft, waarmee hij binnen twee dagen $240.000 ophaalde. Begin 2015 kregen SiaFunds-houders Siacoins, waarbij de conversie 1:1 was.

De blockchain van Siacoin wordt Sia genoemd en concurreert met traditionele cloudopslagaanbieders. Hoewel het gebruik van cloudopslag de laatste jaren is toegenomen, worden bestanden nog steeds vaak op harde schijven opgeslagen. Cloudopslag wordt meestal gebruikt als back-up van reguliere opslag. Belangrijke bestanden, zoals foto's en video's, worden vaak in de cloud opgeslagen om te voorkomen dat ze verloren gaan bij een harde schijf crash of een defecte laptop. Cloudopslag heeft echter ook nadelen.

Cloud Computing 1989339 1280
Voordeel van cloudopslag is dat je er altijd en overal bij kunt zolang je maar internettoegang hebt. Helaas is het niet altijd veilig en vaak prijzig

Nadelen van cloudopslag

Een nadeel van cloudopslag is dat het risico op hacken en dataverlies groter kan zijn. Er zijn verschillende verhalen in het nieuws geweest over gehackte cloudopslagdiensten. Zo was er bijvoorbeeld de "fappening" in 2014 en 2017, waarbij een hacker toegang kreeg tot de iCloud-accounts van verschillende beroemdheden, zoals Jennifer Lawrence, Anna Kendrick en Kate Upton. Ook Nederlandse beroemdheden, waaronder Laura Ponticorvo, werden slachtoffer van deze hack. Dit illustreert het belang van goede beveiligingsmaatregelen bij het gebruik van cloudopslagdiensten.

Gevoelige informatie

De hacks bij cloudopslagdiensten hebben geleid tot publicatie van gevoelige informatie, zoals (bijna) naaktfoto's van beroemdheden, wat heeft bijgedragen aan een negatieve reputatie van cloudopslag. Bovendien is er vaak onenigheid over waar gevoelige zakelijke bestanden moeten worden opgeslagen, omdat bedrijven hun bestanden niet graag op consumentendiensten zoals Dropbox of Google Drive willen hebben staan. Hoewel er zakelijke alternatieven beschikbaar zijn, zijn er veel aanbieders en biedt niet elke oplossing standaard back-ups aan. Daarnaast zijn er zorgen over de toegang van cloudopslagdiensten tot gebruikersbestanden.

Naast beveiligings- en beheersproblemen is er ook een kostenaspect bij cloudopslag. Consumenten krijgen meestal een beperkte opslagruimte aangeboden en moeten betalen voor extra opslagruimte. Dit kan aardig oplopen en zorgt voor extra kosten.

Cyber Security 3400657 1280
Met Sia worden je bestanden versleuteld, en alleen jij hebt de sleutel. Niemand anders kan bij je bestanden

Siacoin is dé oplossing

Het Siacoin project biedt een oplossing voor de bezwaren tegen cloudopslag door bestanden op te slaan op de blockchain. Met Siacoin kunnen bestanden worden opgeslagen op de Sia blockchain, waarbij de beste eigenschappen van de blockchain worden gebruikt om de veelvoorkomende bezwaren tegen cloudopslag aan te pakken.

Siacoin zorgt voor veiligheid door bestanden in stukjes te hakken en deze gefragmenteerd op te slaan op verschillende nodes in het netwerk die opslagruimte aanbieden. Dit gebeurt encrypted en alleen jij hebt de sleutel om deze te decoderen. Hierdoor heeft niemand jouw volledige bestand en kan niemand behalve jijzelf (met jouw sleutel) bij je bestand komen.

Kosten

Een ander probleem dat Siacoin aanpakt, is dat van back-ups. De fragmenten van het bestand worden op verschillende plaatsen opgeslagen, zodat als er een schijf crasht, het bestand nog steeds volledig beschikbaar blijft.

Tot slot richt Sia zich op het probleem van de kosten van cloudopslag. Het opslaan van 1 Terabyte aan bestanden op reguliere cloudoplossingen kost tussen de $10 en $15 (gemiddeld). Dit lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar omdat we steeds meer data hebben en bestanden steeds groter worden (bijvoorbeeld door hogere resoluties bij foto's en 4K-video's), is die Terabyte niet meer zoveel als het lijkt. Het opslaan van 1 Terabyte op Sia kost ongeveer $2, wat aanzienlijk goedkoper is. Daarnaast zijn de kosten voor (uitgaand) dataverkeer bij veel (zakelijke) diensten hoog, terwijl Sia ongeveer 10 keer goedkoper is.

Hard 2477
Heb jij nog wat ruimte over op je harde schijf? Wordt dan host in het Sia netwerk en verdien geld met je loze gigabytes!

Hoe werkt Sia?

De blockchain van Siacoin heet Sia en de tokens op de blockchain zijn Siacoins. Siacoins worden gebruikt om opslag op de blockchain te betalen en zijn dus een digitaal betaalmiddel. De tokens worden gemined en de beloning voor het eerste block was 300.000 Siacoins. Deze beloning zal steeds verder dalen totdat deze 30.000 bereikt, wat naar verwachting in 2023 zal zijn.

In tegenstelling tot andere cryptomunten is er geen maximum aantal Siacoins dat gemined kan worden. Dit komt doordat de coins bedoeld zijn als token op het netwerk en niet als onderwerp van handel en speculatie. Dit betekent ook dat er geen schaarste kan optreden, waardoor de koers van de munt niet extreem hoog zou moeten worden (in theorie). Het doel is dat Siacoin voor iedereen betaalbaar blijft.

Ongebruikt stukje geheugen delen

Naast het minen van Siacoins is het ook mogelijk om geld te verdienen met Sia door een deel van je ongebruikte harde schijfruimte beschikbaar te stellen aan het netwerk. Hierdoor kunnen stukjes bestanden van 'huurders' (ook wel 'renters' genoemd) op jouw harde schijf worden opgeslagen. Je wordt betaald voor het gebruik van je geheugen en sluit daarvoor steeds een smart contract af van 3 maanden. Na afloop van het contract moet de host aantonen dat hij data heeft opgeslagen. Als dit op tijd gebeurt, krijgt hij betaald. Zo niet, dan wordt hij gestraft.

Sia is volledig gedecentraliseerd en open source, wat betekent dat er veel mogelijkheden zijn voor ontwikkelaars om nieuwe ideeën te bedenken en implementeren op de blockchain. Het team moedigt dit ook aan, omdat de gemeenschap hierdoor de oplossing alleen maar beter kan maken.

System 2660914 1280
Het team achter Siacoin werkt keihard om de snelheid te verbeteren

Zijn er ook nadelen?

Siacoin heeft als nadeel dat het in vergelijking met bekende cloudaanbieders nog relatief traag is. Het gebruik van blockchain zorgt voor beperkingen in snelheid en schaalbaarheid, wat een uitdaging is voor het platform.

Hoewel dit momenteel nog geen groot probleem vormt omdat er weinig frequent gebruikte data is die elders kan worden opgeslagen, is het belangrijk voor Sia om deze beperkingen aan te pakken. Het project heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de snelheid en schaalbaarheid van het platform, met aanzienlijke vooruitgang als gevolg. In 2018 werd het platform live gezet voor cold storage, opslag die niet vaak wordt gebruikt en dus trager mag zijn. Dit wordt momenteel gebruikt door bedrijven.

Het doel van Sia is om in de nabije toekomst de snelheid van bekende cloudaanbieders te evenaren en een echte concurrent te worden voor grote spelers zoals Amazon. Op de lange termijn heeft Sia de ambitie om dé opslagaanbieder op internet te worden. Ondanks de huidige beperkingen blijft Sia zich inzetten voor verdere verbeteringen en blijft het een veelbelovend project voor de toekomst van cloudopslag.

Wat betekent Siacoin voor jou?

Nou, je kunt verschillende dingen doen. Ben je nog op zoek naar een betaalbaar alternatief voor cloudopslag, dan kun je eens gaan testen hoe het werkt om je bestanden op de Sia blockchain op te slaan. Wil je wat extra's verdienen? Dan kun je Sia gaan minen (maar daar heb je wel aparte apparatuur voor nodig). Maar je kunt ook je ongebruikte harddisk-opslag gaan verhuren op de Sia blockchain.

En je kunt natuurlijk ook gewoon Sia kopen en hopen dat deze meer waard wordt. 

Onze review

3,5/5

SIA

Start nu met veilige en goedkope cloudopslag met Siacoin

Start nu met veilige en goedkope cloudopslag met Siacoin

on air