Ethereum en de Alt-coins: Beter dan Bitcoin?
De betrouwbaarheid van het Bitcoin systeem – de Blockchain – staat nauwelijks meer ter discussie. Zowel in theorie als praktijk is het ongekraakt. Toch zijn er vraagtekens te plaatsen of Bitcoin wel dé cryptocurrency zal zijn die de wereld voorgoed op zijn kop zet. Er zijn namelijk mooie alternatieven. Zoals Ethereum.
De altcoins market cap
22 juni 2017 [Update] Fascinerend om te zien hoe snel informatie over cryptocoins verouderd. Iets meer dan een jaar na het verschijnen van dit artikel zijn alle coins, en met name Ethereum compleet ge-sky-rocket. De waarde van alle cryptocurrencies bij elkaar is nu 110 miljard dollar. Bitcoin is nog steeds de grootste met een waarde van 44 miljard. Maar de grootste verrassing – althans, was het een verrassing? – is Ethereum. 1 ETH heeft vandaag een waarde van $331.46. Zoals je onderaan het artikel kan lezen had ik destijds, bij de launch van Ethereum de kans laten lopen om voor 2000 ETH voor 1 BTC te kopen. Dat zou nu ruim $600.000 waard zijn geweest. OMG! Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van Ether en de crypto's, check ons cryptocurrency forum.
We gaan even terug naar 8 december 2013. De koers van Bitcoin was net op zijn retour van diens all-time high op 17 November 2013 toen de koers US$ 1216,73 noteerde. Op dat moment waren er 41 ‘serieuze' cryptocurrencies. Wat betekent: naast Bitcoin nog 40 andere cryptocoins. Oftewel, de Alt-coins, de Alternative coins.
‘You're capital is at risk'
Sindsdien is het aantal alt-coins explosief gegroeid. De teller staat momenteel op het ongelooflijke aantal van 700+ cryptocurrencies and counting. Whaaaat?! WTF moeten we daarmee?
Wat overigens opmerkelijk is, is dat het aantal alt-coins weliswaar met een factor 15 is toegenomen, maar de gezamenlijke waarde een stuk gedaald is in die ruim 2 jaar. Van 9,7 miljard dollar op 07/12/2013 naar 7,8 miljard dollar vandaag. Een daling van zo'n 20%, terwijl het aantal coins van 42 naar 636 ging.
Nu op 17 november staat de marktwaarde op bijna $600 miljard!!
Kortom, niet echt aantrekkelijk zou je zeggen. Of is dat te kort door de bocht?
Serieuze alt-coins
Zonder teveel op de technische details in te gaan, zijn er wel interessante verschillen tussen Bitcoin en de rest. Schaalbaarheid is een belangrijke. De vraag is namelijk of Bitcoin wel geschikt is voor gebruik op grote schaal. Toen het aantal gebruikers nog beperkt was, ging alles razendsnel en had je niet veel computerhardware nodig om onderdeel te worden van het Bitcoin-netwerk. Inmiddels is het explosief gegroeid en kost het klauwen met geld aan o.a. stroomverbruik om het up & running te houden. (Zie ‘Nadelen van de Blockchain').
Er zijn initiatieven om Bitcoin te moderniseren en meer geschikt te maken voor gebruik op grote schaal. De moeilijkheid is dat een vernieuwing aan het Bitcoin-protocol niet eenvoudig door te voeren is, omdat het niet onder centraal gezag staat. Een update van de software kan aangeboden worden, maar als die niet en masse wordt geaccepteerd, dan gaat het niet werken.
De Alt-coins hebben het in die zin wat makkelijker: zij konden kijken hoe men de blockchain gebruikte en daar op anticiperen.
Populaire alt-coins
Litecoin
Een serieuze tegenkandidaat leek Litecoin. Bitcoin was het nieuwe digitale goud, Litecoin werd gepositioneerd als het zilver. Waar het bij Bitcoin minimaal 10 minuten duurt om een transactie bevestigd te krijgen, is het bij Litecoin 2,5 minuut. Mede hierdoor is het in staat om veel meer transacties te verwerken.
Megacoin
Toen Megacoin gelanceerd werd dachten velen (waaronder ik) dat Kim Dotcom hierbij betrokken was: De oprichter van het beruchte Megaupload en enfant terrible voor de muziek- en filmindustrie. Deze ‘piratenkoning' scoort hoog in het nerdenwereldje, o.a. vanwege zijn strijd voor een Open Internet, bescherming van privacy.
Ondanks deze tweet is nooit ergens bevestigd dat Kim Dotcom hier bij betrokken is.
Maxcoin
Een andere pain in the ass voor de gevestigde orde is Max Keiser, voormalig stockbroker en nu vooral bekend van zijn KeiserReport waarin hij steeds fors uithaalt naar ‘de machthebbers'. Met zijn grote schare online followers (145k+ op @maxkeiser) wel iemand met tractie om de boel wat op te schudden. ‘Zijn' Maxcoin was dan ook direct bij de launch een grote hit. Helaas van korte duur. De computer die ik er speciaal voor had aangeschaft om mee te minen staat inmiddels al tijden niks te doen.
Dogecoin
De grootste grap van alle altcoins is toch wel de Dogecoin. Dit werd letterlijk voor de grap gelaunched. Maar juist daarom waren er veel sympathisanten en waren alle Dogecoins bij elkaar op het hoogtepunt toch nog bijna 80 miljoen dollar waard. Goeie grap!
En toen kwam Ethereum
De laatste tijd is er veel aandacht voor Ethereum. De opzet van Ethereum verschilt van Bitcoin doordat de rekeneenheid ‘Ether' niet bedoeld is om ooit mee in winkels mee te betalen, wat bij Bitcoin wel het geval is. Ether zal dus ook nooit een vervanging van euro's en dollars zijn.
Ether is to be treated as “crypto-fuel”, a token whose purpose is to pay for computation, and is not intended to be used as or considered a currency, asset, share or anything else.
(Bron)
Ethereum spreekt zodoende niet over een currency, maar enkel over smart contracts. En daarmee biedt Ethereum bouwstenen als fundament waar anderen vervolgens webapplicaties mee kunnen maken. Blijft een beetje abstract hè? Check de infographic onderaan deze pagina.
Is Ethereum een kanshebber om groot te worden? Biedt Ether méér dan alle andere cryptocurrencies? De tijd zal het leren. Zomer 2014 had ik de kans om voor 2000 ETH (Ether) te kopen voor 1 BTC. Dat was nu bijna $1.000.000 waard geweest.
“Had ik maar … ” ;-)
Speculeren op een koersstijging of koersdaling
Er zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen profiteren van cryptovaluta. Een van de methodes is via CFD's. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode.
Waar kun je in Ethereum (ETH) kopen?
Via onderstaande websites kun je eenvoudig Ethereum kopen:
Andere cryptocurrency artikelen
- Deel 1 – Introductie
- Deel 2 – De Blockchain
- Deel 3 – Bitcoin als valuta
- Deel 4 – Bitcoin versus de banken
- Deel 5 – Alt-coins: de alternatieve cryptocurrencies