Logo Flatex Nl Positiv Rgb

Broker flatex nu in Nederland - rekent géén transactiekosten

Sinds kort is er een nieuwe broker op de Nederlandse markt actief: flatex. En zij roepen keihard dat je hier kunt beleggen zonder kosten. Wij Nederlanders houden van gratis, maar zijn natuurlijk niet gek: dan zal er wel een addertje onder het gras zitten. Het van oorsprong Duitse bedrijf doet er alles aan om het vertrouwelijk te doen overkomen, maar is dit een mooi laagje vernis of is flatex écht een godsgeschenk voor beleggers? Ik ging voor je op onderzoek uit.

OneLuckyLady Avatar geplaatst in Over knaken door OneLuckyLady
op 24 mei 2022
Logo Flatex Nl Positiv Rgb
Calculator 424564 1280
flatex hanteert géén kosten. Dus je betaalt 0% voor je rekening, je handel etc. Alleen voor roodstaan en handel in andere valuta betaal je (minimale) kosten

Wat is flatex?

Laten we beginnen met een stukje historie over flatex. Want de broker komt niet helemaal uit de lucht vallen. In 1999 werd in Duitsland voorloper PRE.IPO AG opgericht, wat in 2006 werd omgedoopt tot flatex. Waarom zonder hoofdletter?  Geen idee, ik kan het zo snel niet vinden maar hun logo is zonder hoofdletters en op de eigen website werken ze ook met de naam zonder hoofdletters. Dus dan doen wij dat ook maar. Vanuit het logo maak je wel op dat het een samenvoeging van twee woorden is: flat en ex. Flat betekent vlak, ex is een veelgebruikte afkorting van exchange oftwel handel of beurs. Vlakke handel dus, wat zal duiden op de afwezigheid van transactiekosten.

FinTech Group AG

In 2009 ging flatex zelf naar de beurs en in 2014 wordt het bedrijf omgedoopt tot FinTech Group AG. flatex blijft als merknaam bestaan als 100% dochteronderneming van FinTech. Naast flatex bieden ze aan consumenten ook diensten aan onder de naam ViTrade en aan zakelijke gebruikers via flatex Bank.

Zowel flatex als FinTech pretenderen open en transparant te communiceren. Dit zie je ook terug in de kerncijfers die op de homepage van FinTech staan.

In 2018 hadden ze 275.000 gebruikers in de consumentenmarkt. Er werden 6,6 miljoen trades gesloten met een totale waarde van meer dan 40 miljard euro. Er werken bijna 500 medewerkers bij FinTech en de Return on Equity (RoE) voor belastingen was 24,8% in 2017. Maar zeggen deze cijfers nu daadwerkelijk iets? Het aantal klanten, trades en de waarde van de trades misschien wel, het zegt namelijk iets over of er vertrouwen van klanten is. En dat lijkt er te zijn.

Hoe werkt flatex?

flatex maakt dus reclame met 100% gratis handelen. Geen transactiekosten. Hoe doen ze dat toch? Ze kunnen dit doen doordat in Duitsland de commissieregeling nog niet is afgeschaft.

In Nederland geldt sinds 2013 een provisieverbod. Oftewel, aanbieders, bemiddelaars en adviseurs van financiële producten mogen geen provisie of commissie ontvangen van banken of verzekeraars. Het doel is dat adviseurs en andere aanbieders zo een onpartijdig advies geven, en niet geleid worden door wat hen het meeste oplevert. Ook het werken met bonussen die verkapt recht geven op provisie, is niet meer toegestaan. De Europese regelgeving is minder streng, die staat commissie wel toe mits dit het proces voor de consument ten goede komt.

In Duitsland geldt deze regeling dus niet. En dat betekent dat flatex op twee manieren een vergoeding krijgt voor haar diensten:

  • ze krijgen enerzijds een vergoeding van verschillende aanbieders, zoals banken en beleggingsfondsen. Dit is inderdaad commissie
  • ze handelen de transacties af via Tradegate, een grote Europese beurs waar geen fees betaald hoeven worden. Naar verluid krijgt flatex ook van Tradegate een commissie per transactie

Oftewel, flatex verdient ‘aan de achterkant' met de handel van hun klanten. Vaak gaat dit om kleine vergoedingen, maar bij 6,6 miljoen transacties en €50 miljard handelsvolume van 275.000 klanten kan dat dus toch aardig oplopen. Betekent dit dat flatex echt 100% gratis is?

Entrepreneur 3597096 1280
Bij flatex handel je zonder kosten. Zij verdienen met commissies en provisies

Is gratis ook echt gratis?

flatex rekent inderdaad geen transactiekosten of andere fees voor handelen en het aanhouden van een beleggingsrekening. Dus daar hebben ze inderdaad gelijk in. Ook voor het uitkeren van dividend bijvoorbeeld of het overboeken van geld worden geen kosten gerekend. Er zijn géén vaste kosten, geen bewaarloon of bewaarfee bij flatex. Dit doen veel andere brokers wel.

Uiteraard worden er wel kosten gerekend voor rood staan op de rekening. De rente hierop bedraagt 7,9%, wat overigens lager is dan de meeste banken rekenen voor rood staan op een betaalrekening.

Ook betaal je kosten bij transacties in andere valuta dan de euro. Hier wordt gerekend met een mark-up (verhoging) van de wisselkoers. Deze varieert van 0,0040 bij transacties in US Dollars en Zwitserse Franken tot 0,1500 voor transacties in Zuid-Afrikaanse Rand. Kosten die door derden als fondsbeheerder en uitgevers van financiële producten, moeten ook betaald worden. Deze zitten in de prijs inbegrepen en worden bij andere brokers ook in rekening gebracht. Deze kosten worden niet bepaald door flatex en flatex houdt hier niets aan over.

De echte pessimist gaat er van uit dat de transactiekosten verrekend zijn in de prijs van de aangeboden producten. Dit kan, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat het ook echt zo is. Als dat al het geval is, dan is het in ieder geval minimaal.

Overigens staat flatex onder toezicht van BaFin, dit is de Duitse toezichthouder en gelijk aan de Autoriteit Financiële Markten. Dit geeft dus aan dat het een betrouwbare partij is. Geld dat op je rekening bij flatex staat, valt onder de Europese depositoregeling, wat betekent dat je geld, tot een bedrag van €100.000 verzekerd is, ook al zou flatex failliet gaan.

Flag 3504961 1280
Met 275.000 klanten hebben ze in Duitsland 25% van de markt in handen

Voor wie is flatex geschikt?

et 4700 aandelen, 2800 obigaties en 1700 EFT's is het aanbod vrij divers. flatex biedt naast een website ook beleggen via je smartphone aan, waardoor je overal en altijd kunt handelen.

Doordat er geen kosten worden berekend, is beleggen voor mensen met een beperkt budget, bij flatex interessanter dan bij andere aanbieders. Al het geld dat je inlegt, wordt ook daadwerkelijk gebruikt om te beleggen. Wel is het belangrijk te weten dat flatex op geen enkele manier vormen van leren aanbiedt. Als je dus als beginnende belegger op zoek bent naar ondersteuning en uitleg, dan is het platform hiervoor niet geschikt.

Het platform van flatex is minder geschikt voor de professionele belegger. Zo missen technische of fundamentele analyses. Kortom: flatex richt zich op de belegger die op zoek is naar een betrouwbare én goedkope partij, zonder al te veel poespas. En ook dat is natuurlijk een doelgroep op zich. Dat er vraag naar is, blijkt wel uit de 275.000 klanten die ze al hebben, en het volume van transacties. In Duitsland hebben ze 25% van de markt in handen, in Oostenrijk loopt dat op naar bijna de helft.

Neem even de tijd om je aan te melden

Ik lees her en der dat het aanmelden bij flatex lang duurt. De klacht? Je moet je bestaan aantonen met je webcam of telefoon. Maar mensen, is dat raar?

Ik vind van niet. Dit is een maatregel tegen witwassen, maar ook tegen identiteitsfraude. Een maatregel die steeds meer genomen wordt door verschillende partijen. Zo moest ik laatst, toen ik mijn two-factor authentication bij Litebit moest resetten, een selfie maken, waarop, naast ikzelf, duidelijk mijn legitimatie en een code, die ik per mail ontving, moest staan. Vroeger kon je enkel een bankrekening openen door zelf naar een bankkantoor te gaan en je daar te legitimeren. Moeten we nu, in het digitale tijdperk, een bankrekening kunnen openen zonder je op één of andere manier te legitimeren? Lijkt me niet wenselijk. Ook bij Semmie moest ik iets soortgelijks doen.

Uiteraard gaat flatex zorgvuldig om met je gegevens. Het is tenslotte een Europees bedrijf dat zich, net als Nederlandse bedrijven, aan de GDPR (General Data Protection Regulation) moet houden. Je gegevens zijn dus veilig bij ze, tenminste, dat zou wel zo moeten zijn.

Aanmelden bij flatex

Ik doorliep dus, speciaal voor jullie, het aanmeldproces. Dat begint met enkele basisgegevens, waaronder je naam, e-mail en telefoonnummer. Vervolgens krijg je per sms een code die je weer moet invullen om verder te kunnen. Zo verifiëren ze je telefoonnummer, dit zie je ook steeds vaker. Daarna geef je je adresgegevens op. Via de Nederlandse site kun je je aanmelden als je in Nederland, België of Luxemburg woont. Vervolgens geef je je geboortedatum, -plaats en -land in, en je nationaliteit. Ook wordt gevraagd om je BSN (Burger Service Nummer).

Ook wordt gevraagd naar je beroepsgegevens en je bankrekening. Als je dit allemaal hebt ingevuld volgt een samenvatting ter controle, als je verder gaat krijg je alle voorwaarden, tarieven en andere zaken die van toepassing zijn ter inzage en akkoord. Zodra je verder gaat, ben je officieel klant van flatex. Je krijgt direct een klantnummer en kunt, optioneel, een gebruikersnaam kiezen voor de portal.

Dan volgt de allerlaatste stap: de legitimatie. En waar anderen dit dus lang vinden duren en omslachtig vinden, zie ik twee opties, waarvan één supersimpel is. Misschien is dit recent gewijzigd hoor, dat zou kunnen. Je moet in ieder geval altijd een legitimatiebewijs scannen en uploaden, dit kan je paspoort of ID-kaart zijn. Dan kies je nog een tweede verificatiemethode: via video (webcam of telefoon) óf via een bankoverschrijving. Hierbij maak je minimaal 1 cent over naar je nieuwe bankrekening bij flatex. Want ja, die is ook meteen geopend!

Je identificeren en legitimeren bij flatex moet met paspoort of ID-kaart én een bankoverschrijving of video-identificatie.

flatex in Nederland

Goed om te melden is dat flatex voor Nederland een eigen divisie heeft opgezet, onder leiding van een Nederlandse directeur. Jeroen Sonsma, voorheen van Binck Bank, mag de kar gaan trekken.

Dat flatex daadwerkelijk investeert in de Nederlandse markt blijkt wel uit de native Nederlandse website. Niks vertaling van de Duitse, niets flatex.de waar je Nederlands kunt kiezen als taal. Nee hoor, je kunt gewoon naar flatex.nl gaan en dan duidt niets erop dat je met een Duits bedrijf te maken hebt. Behalve dan dat ze het zelf uitleggen natuurlijk.

Ook de helpdesk is volledig Nederlands. Of zoals Sonsma zegt: je hoort enkel aan het accent dat het van oorsprong Duits is. Vragen kun je telefonisch van maandag tot en met vrijdag van 8.00u tot 20.00u stellen, in het Nederlands. Voor potentiële klanten is er een apart telefoonnummer, met dezelfde openingstijden. Ook per mail kun je je vragen in het Nederlands stellen.

In Duitsland heeft flatex al behoorlijk wat awards in ontvangst mogen nemen. Zo zijn ze door Handelsblatt 6 maal op rij uitgeroepen tot Beste Online Broker, Euro am Sonntag zet flatex driemaal op rij als Gunstige Broker neer. In 2019 werd flatex derde als Daytrade Broker bij de broker test en in 2018 werden ze eerste in de categorie fondsen & EFT broker bij Broker-Wahl. Wij zijn benieuwd of ze in Nederland ook zo kunnen gaan scoren.

Stock 1863880 1280
Ook andere aanbieders proberen het: goedkoop of gratis traden aanbieden in Nederland

De laatste jaren zijn er in Nederland goedkopere brokers opgekomen, die de concurrentie aan zijn gegaan met de grote banken en brokers als Robeco en Aegon. Denk aan Binck Bank, Plus500 en Alex. Toch is traden hier ook niet gratis, al liggen de tarieven een stuk lager dan bij de grote, logge jongens.

Toch is flatex niet de eerste aanbieder die het probeert met gratis handelen. Zie kun je bij iDealing handelen buiten de beurs om, zodat er geen clearing plaatsvindt en er aan de spread zelf wordt verdiend. Trading212 stunt met gratis handelen, maar dan wel enkel voor de eerste 10 transacties. eToro biedt voornamelijk kosteloze handel in CFD's aan, maar heeft te maken met de strenge Europese regels met betrekking tot verkoop en marketing van hun producten aan particulieren.

Ook Bux is bezig met het introduceren van gratis handelen. Bux is een Nederlandse aanbieder die vooral begonnen is als CFD-huis. Ze geven aan dat gratis beleggen eraan komt, maar het is er nog niet (juni 2019). Omdat zij Nederlands zijn, kunnen zij dus niet verdienen met commissies. Zij hopen dat hun klanten ook andere, betaalde diensten af gaan nemen waarmee ze wél geld kunnen verdienen. Of dit succesvol gaat zijn, moet eveneens nog blijken.

Gratis traden, is Nederland er klaar voor?

Gratis handel te mooi om waar te zijn? Dit is waarschijnlijk wel wat veel mensen denken. Ergens moet er toch geld verdiend worden. flatex is eerlijk over waar het geld dan vandaan komt, en gebruikt de Duitse roots om provisie en commissie op te strijken, wat voor Nederlandse aanbieders verboden is. Het feit dat ze hierover transparant zijn, is positief. Ze zeggen ook onpartijdig te zijn. Nu valt daar wat op af te dingen: ze handelen enkel op Tradegate en krijgen hiervoor een vergoeding. Zouden ze deze beurs ook uitgekozen hebben als ze die vergoeding niet hadden gekregen? Ik gok van niet. En dat maakt dat ze niet geheel onpartijdig zijn, lijkt mij. Maar goed, ze zijn er eerlijk over, dus tot dusver is er nog niet veel aan de hand.

De zwartkijkers die zeggen dat de beleggingen dan zelf duurder zijn, lijken niet of nauwelijks gelijk te hebben, en ook dat is positief. Een aangezien flatex geen advies, analyses of andere educatiemiddelen aanbiedt, is het aan jouzelf om te handelen in de producten waarin jij wil handelen. Daar hebben ze weinig invloed op. En als het gewenste product niet aangeboden wordt, dan staat het je vrij om daar ergens anders in te gaan handelen. Dus mij lijkt de positieve benadering, in ieder geval totdat je het geprobeerd hebt, op zijn plaats.

Onetime's keuze uit betrouwbare aanbieders

Leovegas Review

LeoVegas

100% tot €200 + 25 gratis spins!
Tombola Buttonv2

Tombola

Stort €25,- en speel met €75,-
Circus

Circus

100% welkomstbonus tot wel € 250
Logo 711 casino

711 Casino

100% bonus tot €711
Logo Unibet

Unibet

Zet €25 in en krijg 150 Free Spins
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

100% bonus tot €100
on air