Stock Market 2616931 1280

Bitcoin crasht toch

Gisteren was het een heftige dag wat betreft cryptocurrencies. Als je je Blockfolio opende zakte de moed zeer waarschijnlijk in je schoenen. En dan zag je misschien ook nog de volgende nieuwsberichten voorbij komen:

Armijn geplaatst in Crypto door Armijn Meijer
op 10 februari 2023
Stock Market 2616931 1280
Schermafbeelding 2018 01 16 Om 20.16.05

En wanneer je denkt alles gehad te hebben dan zijn er nog de China en Zuid-Korea geruchten:

Wat je dan weer niet in het nieuws voorbij hoort komen is dat er zeer recent in één uur 240.000 accounts op Binance zijn aangemaakt, en dat Coinbase meer klanten dient dan bepaalde grote handelsplatformen voor aandelen.

Daarnaast was er vandaag ook nog een positief bericht te ontdekken:

Wie is de winnaar?

Wie zal dit gevecht winnen? De overheid met hun regulerende sancties of de kracht van de mensen en hun drift naar echte financiële onafhankelijkheid? Het idee dat het geld op de traditionele bank min of meer een schuld aan jou is en fysiek totaal niet bestaat stoot tegen de schenen.

“Maar de Bitcoin is niet tastbaar” hoor je de sceptici roepen. Niks is minder waar, de Bitcoin is juist heel erg tastbaar, alleen bestaat hij digitaal. Het verschil met cijfers op jouw bankrekening, die overigens ook alleen maar digitaal bestaan, en de Bitcoin is dat alles wat jij bezit aan Bitcoins ook daadwerkelijk van jou is. Daarnaast is de Bitcoin in jouw eigen beheer en niet bij een derde partij, zoals een bank.

Schermafbeelding 2018 01 16 Om 20.17.08

Is de Bitcoin eerder gecrasht?

In september 2017 crashte de Bitcoin ook, dit kwam omdat China de exchanges in de ban deed en er paniek ontstond op de markt. Het gevolg was dat er grote krantenkoppen verschenen in diverse mediakanalen dat de Bitcoin crashte. Een paar maanden later was de waarde van Bitcoin bijna €20.000.

Daarnaast lijkt het erop dat het Chinese Nieuwjaar invloed heeft op de markt. Hieronder zie je een afbeelding met alle correcties van de afgelopen jaren in januari:

Wat te doen in tijden als dit?

Terug naar het onderwerp, je hebt misschien honderden of duizenden euro's verloren vandaag. Besef dat je pas verliest als je alles verkoopt. Een crash zoals deze is niet ongewoon bij cryptocurrencies en gebeurd op regelmatige basis. Dat mensen onzeker zijn heeft voornamelijk te maken dat je elke minuut je portfolio bij kan houden. Bij winst voel je euforie en bij verlies voel je paniek/angst.

Juist dit laatste is iets wat je het best kan proberen te weerstaan, de grote spelers op de markt maken hier gebruik van. Jij als kleine investeerder denkt: ‘Ik moet nu alles verkopen, straks ben ik alles kwijt.' Je verkoopt met verlies, maar als je 3 maanden verder kijkt staat hij weer op hetzelfde niveau.

Een mogelijkheid is om je cryptocurrencies om te zetten naar Tether (USDT), dit kan je vergelijken met de dollar. Stel je verkoopt 1 Bitcoin voor USDT, de Bitcoin was €12.000 waard. Je krijgt dan 12.000 USDT. Als de Bitcoin zakt zit je goed, je kan dan met jouw 12.000 USDT meer Bitcoin kopen. Dit werkt uiteraard ook andersom, als de Bitcoin meer waard wordt je juist minder Bitcoin terug kan kopen van jouw 12.000 USDT.

HODL

De beste optie voor de meeste mensen is: HODL. Je hebt namelijk cryptocurrencies gekocht, als het goed is, met geld wat je kan missen. Je vermogen komt niet in gevaar als het zakt in waarde. Heb geduld, de Bitcoin heeft een crash zoals deze al geregeld meegemaakt en is er altijd sterker uitgekomen. Probeer verder te kijken dan vandaag en leg je telefoon even opzij. Kijk volgende week nog een keer, en als het dan nog steeds slecht is: Geef het een paar maanden.

Een krantenbericht van de ESMA, zoals eerder vermeld, dat je al je geld kwijt kan raken met ICO's is wat overdreven. Want ook hier is het zaak dat je dit gedaan hebt met geld wat je kan missen.

Probeer altijd zelf na te denken en je niet te laten lijden door de grote krantenkoppen. Voorlopig stond de Bitcoin in januari 2017  rond de $800 en is hij nu nog steeds vele malen meer waard. Dus de vraag luidt eerder: wat zal 2018 brengen?

 

on air