Bouwen Huis

Hoe werkt het bouwen van eigen huis - CPO

De titel lijkt te mooi om waar te zijn, normaal gesproken is dat ook zo, maar in dit geval kan het echt. Ik ga geen mooier verhaal vertellen dan dat het is. Maar ik zal hier mijn verhaal vertellen over hoe ik het heb beleefd om mijn (samen met mijn vriendin) een eigen woning te bouwen als starter. Dit is mogelijk middels een CPO, ook wel een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap genoemd. Ik ga jullie helpen met mijn ervaring en uitleg hierover.

Mr Money (1) geplaatst in Over knaken door Mr.Money
op 24 mei 2022
Bouwen Huis

Als starter een huis laten bouwen

Zelf was ik 23 jaar en ik had geen vaste baan, mijn vriendin was 21. En ze was net klaar met haar studie en je raad het al, ook zij had geen vaste baan. Toch hebben we meegedaan aan een CPO.

Eerst zal ik wat meer vertellen over wat een CPO is, daarna zal ik mijn eigen ervaringen vertellen. En aan het eind zal ik wat tips meegeven voor geïnteresseerden die dit verder willen uitzoeken.

CPO is het zelf bedenken, ontwikkelen, regelen, ontwerpen en nog veel meer van je eigen woning. Maar niet alleen jouw woning, ook die van je toekomstige buurman en buurvrouw. Je ontwikkelt en bouwt de woning namelijk met je toekomstige buren.

Samen doorloop je het project wat een projectontwikkelaar normaliter doorloopt. Doordat je dit nu zelf doet kun je heel veel (alles wat je wilt, binnen het bouwbesluit en de vergunningen van de gemeente vallen) zelf bepalen. Maar het bespaart je ook heel veel geld.

Uiteraard afhankelijk van jouw keuzes kun je tot wel €50.000,- besparen op je woning. Dit is uiteraard mooi meegenomen, maar het belangrijkste is dat jij zelf bezig bent met het bouwen van eigen huis zoals jij zelf wilt. Met de mensen waarmee je start richt je het initiatiefbestuur op, met een voorzitter, secretaris, penningmeester en eventueel algemene leden.

9490147C E569 40F7 8Cbf 27Bdc39e9ff3
Huis bouwen via het CPO project

Hoe start je een CPO project?

Heel simpel, zoek mensen die een woning naar eigen wens willen bouwen en hier tijd in willen steken. Moet je hier handig voor zijn? Nee, met twee linkerhanden, maar een goed stel hersenen gaat het je zeker lukken.

De start: je hebt een aantal mensen gevonden die het aanbod bij jouw in de regio onvoldoende vinden of niet passend vinden, het initiatiefbestuur. Je komt bij elkaar en gaat in overleg of jullie dezelfde ideeën hebben met betrekking tot de duur van het bouwen, de stijl van het bouwen, de prijs van het bouwen. En het belangrijkste: de locatie.

Als je daaruit bent met elkaar ga je naar de gemeente en leg je je plan uit. Je vraagt of er ‘vertreklocaties' of ‘inbreidlocaties' zijn. Dit zijn locaties waar de gemeente eigenlijk ‘van af moet’, doordat er anders leegstand komt, of dat hier al bestemmingsplannen voor zijn. Dit kunnen mooie locaties zijn, maar ook moeilijke locaties, hierover later meer.

Op zoek naar een architect

Ben je het eens met je toekomstige buren en de gemeente waar mogelijkheden liggen? Dan moet je opzoek gaan naar een architect. Een architect die in het voorstadium van het project alvast wil helpen met het tekenen van woningen, dit zijn zeer grove tekeningen en dit kunnen zomaar 10 verschillende opstellingen zijn.

Echter moet je nadenken over de hoeveelheid woningen, wil je rijwoningen bouwen dan is het niet slim om hier 400m2 vierkante meter grond bij te doen. Deze woningen zullen dan veel te duur worden en daarom onverkoopbaar. Je moet natuurlijk ook nadenken over de wens van toekomstige bewoners. En wellicht moet je rekening houden met de wensen van de gemeente. Een beetje architect kan dit zeer goed.

Daarna zul je opzoek moeten gaan naar nog meer buren. Afhankelijk van de tekeningen van de architect weet je hoeveel buren je ongeveer moet zoeken. Vanaf dit moment ga je dus actief mensen werven, dit is lastiger dan het lijkt. Je gaat vragen of mensen een project met je willen bouwen terwijl er nog niets zeker is. De tijdsduur is nog onbekend. En mensen zullen voordat er daadwerkelijk iets gebeurd veel geld investeren. Dit maakt dit proces erg lastig.

46Cd3c1c 72B7 4230 89Ac 608133718B7a
CPO in Langrak

Instappen in het CPO Project

Vanaf dit moment ben ik zelf in het CPO-project gestapt, daarom ga ik vanaf nu beschrijven hoe ons project is verlopen.

Het is de zomer van 2013 als er een man in een klein dorp tussen Rotterdam en Utrecht graag een woning wil kopen. Helaas is er geen woning die voldoet aan zijn wensen. Hij gaat daarom op zoek naar mensen die ook een woning willen kopen. En die vinden dat er te weinig passend aanbod is op de huidige woningmarkt in de regio.

Hij vindt hierbij 4 andere mensen, in dit geval nog 3 stellen en 1 alleenstaande jongeman. Ze komen bij elkaar en hebben meerdere vergaderingen, ze komen er redelijk uit en er blijven 3 stellen over. Samen zijn ze het initiatiefbestuur en ze gaan naar de gemeente. Hier leggen ze hun plan voor en de gemeente staat hier open voor. De gemeente geeft hen de vrije hand: “Zoek een mooie vertreklocatie in de regio en we praten verder”. Op naar het bouwen van eigen huis!

Het initiatiefbestuur ziet twee mooie plekken. Dit zijn vertreklocaties van twee basisscholen, deze scholen zijn samen gegaan in een brede school. Een van deze scholen staat langs het water en heeft vrij uitzicht de polder in. De planning op dit moment is dat dit vrije uitzicht over 3 jaar gevuld is met andere woningen. Echter blijft deze locatie de meeste voordelen houden.

Initiatiefbestuur

De gemeente stelt hier wel eisen aan, zo moeten aan het water woningen komen van een duurder segment. Vrijstaande woningen of 2 onder 1 kap woningen. Het initiatief bestuur overlegt samen wat ze willen, ze gaan akkoord met deze voorwaarde en zoeken een architect.

Gelukkig zit een dorp verderop een architect die bijzonder mooie projecten en woningen heeft afgeleverd. Daarnaast heeft deze architect al eerder een van de eerste CPO-Projecten in Nederland begeleidt. De architect wil uiteraard graag helpen en doet dit vooraf op ‘de pof’.

Het initiatiefbestuur kan uiteraard niet alle lasten van een architect direct betalen. Hier worden duidelijke afspraken voor gemaakt voor de toekomst. Mocht het project doorgaan dan krijgt de architect netjes betaald voor dit gedeelte. Maar hij gaat nog niet direct alle woningen ontwerpen

Architect levert een 'Vlekkenplan' aan

De architect levert een ‘vlekkenplan’ aan en in dit vlekkenplan zijn middels gekleurde vlekken aangegeven waar ongeveer wat voor woningen komen, waar de tuinen komen en waar duurdere woningen komen. Hier zijn misschien wel 40 verschillende schetsen van.

Al snel wordt er duidelijk dat voor deze locatie van ongeveer 5.500 m2 een woning of 15-20 gebouwd kan worden. Het initiatief bestuur kan op zoek gaan naar leden en kan laten zien hoe het er ongeveer uit gaat zien. Op de locatie staat op dit moment nog een school. Het bestuur richt officieel een vereniging op bij de notaris en gebruikt hiervoor statuten die de notaris heeft samengesteld.

Na ongeveer een jaar overleggen met gemeente en architect, voorbereiden en informatie zoeken is daar de eerste informatieavond. Deze avond is bedoeld om potentieel geïnteresseerden te werven en om de omwonenden te informeren.

Deze avond is goed bezocht en er zijn meer dan 50 mensen, veel omwonenden die wellicht angst hebben voor het onbekende, maar ook serieus geïnteresseerden. Ik ben op dit moment ook aanwezig.  De planning is om eind 2015 klaar te zijn met bouwen.

Prijzen van CPO Project voor bouwen van eigen huis

Er worden zelfs al prijzen van woningen genoemd. De eerste schattingen zijn ongeveer als volgt:

  • Rijwoning met 130-190 m2 grond en 350 m3 inhoud: € 160.000,- tot € 175.000,- V.O.N.
  • Hoekwoningen 130- 190 m2 grond en 350 m3 inhoud: €175.000,- tot € 190.000,- V.O.N.
  • 2-1 kapwoning 250-400 m2 grond en 430 m3 inhoud: €250.000,- tot € 280.000,- V.O.N.
  • Vrijstaande woning 250-400 m2 grond en 500 m3 inhoud €350.000,- en €425.000,- V.O.N.

Door deze prijzen en de planning is er veel animo. Binnen no-time zijn er al totaal bijna 10 leden, ik ben er hier een van. Met alle leden wordt er overlegd over een volgende besloten vergadering. Dit wordt vastgesteld op een donderdagavond.

De vergadering op donderdagavond is de eerste ALV, Algemene Leden Vergadering. Deze ALV is in juni 2014. Het initiatiefbestuur treedt af en er moet een nieuw bestuur gekozen worden uit de leden die er op dit moment zijn.

Eerst maar eens een inventarisatie ronde, wie zou wat willen doen. Er komen aarzelend een aantal vingers omhoog, het is niet niks. Je hebt als bestuur straks de verantwoordelijkheid over 15-20 kavels en woningen die goed afgebouwd moeten worden. Je kent elkaar wellicht een beetje uit de buurt. Maar je kent elkaar ook niet zo goed dat je elkaar heel veel geld toevertrouwd.

Zelf steek ik ook mijn vinger op, ik ben een van de jongste uit de groep, maar ik zou de rol van voorzitter wel op mij willen nemen. Er zijn nog een aantal mensen, onder andere een van de initiatief nemers. Hij kiest er bewust voor om een algemeen lid van het bestuur te worden.

C3db01df A550 4038 A315 5Bda032ba600 1
Iedere CPO heeft een voorzitter nodig

Capabele voorzitter

We zoeken nog een penningmeester en een secretaris. De secretaris wordt ook gevonden en tevens een algemeen lid. De penningmeester is er wel, maar dit is een persoon die nog niet zeker weet of hij verder gaat of niet. Als iedereen bijna gekozen is komt er een vraag van een van de overige leden: “Hoe weet ik of jullie eigenlijk wel capabel zijn en wat jullie ervaring is”.

Oef dit is een lastige vraag, zeker ik als broekie die de rol van voorzitter op zich wil nemen. Iedereen vertelt wat zijn ervaring is. Nu kan er gestemd gaan worden. Wie is er akkoord om deze leden te benoemen als bestuur? Iedereen is akkoord.

Mooi, ik ben voorzitter!

Wat komt er kijken bij een CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (deel 2)

on air