Al kennis gemaakt met crypto? Ontvang een leuk extraatje!

BEKIJK OOK ONZE CRYPTOCURRENCY PAGINA

Alles Over Cryptocurrencies

MEER GELD & FINANCIEEL

Geld is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Geld dient als middel om ons – in de breedste zin van het woord – in onze behoeften te voorzien. Van voedsel tot een dak boven ons hoofd, van kleding tot een nieuwe auto, van een avondje uit tot een vakantie, geld maakt het mogelijk. Eten kopen we vrijwel dagelijks, voor grotere uitgaven zoals een luxe vakantie of een nieuwe auto moet veelal worden gespaard. Hetzelfde geldt voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine die moet worden vervangen. In een welvarend land als Nederland lijkt geld een onmisbaar goed.

Onetime ademt de leus: ‘Money on my mind’. Je kunt bij ons terecht om kennis te nemen van allerhande zaken die alles met geld te maken hebben. Geschreven wordt onder andere over de verdiensten van topsporters of wat een kind gemiddeld kost totdat het volwassen is. Manieren om geld te verdienen staan echter centraal, denk bijvoorbeeld aan handelen op de beurs. Geld besparen aan de andere kant, is echter ook een manier van geld verdienen. Onetime is zodoende altijd op zoek naar slimme deals om geld te besparen om dit vervolgens met jullie te delen.

Kortom, Onetime biedt een totaalpakket aan informatie als het gaat om geld.

Geld
Geld

Wat is de definitie van geld

Geld is een algemeen geaccepteerd ruilmiddel dat in brede kringen gebruikt wordt als betaalmiddel.

Oorsprong van geld

Vroeger, en dan praten we over 4500 jaar terug, bestond er nog geen geld. Wel vinden we hier de eerste sporen van ruilhandel. Ruilhandel vormde dé manier van betalen. Onze voorouders ruilden goederen tegen andere goederen om in hun behoeften te voorzien. Door akkoord te geven op de waarde van het andere goed, kon men ruilen. Werd men het niet eens, kon het tot conflicten of zelfs oorlogen komen.

De ruilhandel werd steeds meer gemeengoed en avonturiers trokken er op uit om ook in andere landen te ruilen. Dit pakte niet altijd even goed uit, doordat ze werden bestolen. Om dit probleem te voorkomen werd er gewerkt met kleine hoeveelheden zilver en goud. Dit was makkelijker te verstoppen en het had een grote waarde. Echter was het onhandig om het stukje zilver iedere keer te wegen. Hier vond men dé oplossing voor in de vorm van munten. Deze vertegenwoordigde een vaste waarde doordat de munten even groot werden gemaakt.

De ontwikkeling van munten doorliep enkele fases waaronder een waarbij er een ribbeltje werd toegevoegd aan de rand. Hiermee werd voorkomen dat de zogenaamde zilverschrapers kleine hoeveelheden zilver bij elkaar sprokkelden. Zilver werd uiteindelijk vervangen door nikkel, wat een stuk goedkoper is. De intrinsieke waarde van een munt ging daarmee omlaag.

Goud
Goud

De komst van bankbiljetten

Omdat de grote hoeveelheden munten toch onhandig werden, deden de uiteindelijke bankbiljetten hun intrede. Het risico wat dit met zich meebracht, bracht goudsmeden op het idee om brieven uit te schrijven. Met deze brief kon een koopman zijn geld later ophalen bij een goudsmid. Op de brief stond de naam van de handelaar. Andere mensen konden deze brief dus niet gebruiken.
Later bleek dat dit niet werkte, omdat het kon zijn dat de goudsmid niet voldoende munten had om uit te geven. De goudsmid kwam op het idee om directe brieven uit te schrijven. Met deze brieven kon men ook bij andere handelaren betalen – het bankbiljet werd geboren. De goudsmid kreeg de rol van een bankier, maar al snel bleek dat vervalsing erg makkelijk was. De regering ging zich ermee bemoeien en zorgde voor één centrale bank.

Lees ook: geld bijverdienen (58 tips)

Verschillende soorten geld

In grove lijnen kan worden gezegd dat er twee vormen van geld bestaan: chartaal en giraal geld. Het verschil zit hem o.a. in tastbaarheid, waarbij chartaal geld de tastbare variant is en de girale variant de niet-tastbare. Giraal geld is het geld dat je op je rekening hebt staan, dat wanneer het wordt opgenomen (gepind) verandert in chartaal geld. De schatting is dat er zo’n 10% van het geld in Nederland in de vorm van chartaal geld rond circuleert. Of het contante geld ooit zal verdwijnen, daarover zijn de experts het niet over eens.

 

Bankpas
Bankpas

Functies van geld

Geld heeft verschillende functies. Naast de functie van betaalmiddel heeft het nog een tweetal functies:

  • Rekenmiddel: Een product of dienst krijgt een prijs, waardoor je kunt zien wat iets waard is. Zo wordt duidelijk wat iets kost en kun je de prijs vergelijken met andere producten of diensten.
  • Spaarmiddel: Geld wordt ingezet als spaarmiddel in de hoop dat het later meer waard is. Dit spaargeld kun je later gebruiken voor bijvoorbeeld de financiering van je huis.

Van zichzelf heeft geld praktisch geen waarde. Het kost bijna geen geld om het te produceren, het ontleent haar waarde aan het vertrouwen dat wij erin hebben. Dit noemt men ook wel fiduciair geld.

Geld moet voldoen aan een aantal eigenschappen:

  • Deelbaar (verschillende vormen geld);
  • Handzaam (formaat/gewicht);
  • Duurzaam (lang mee kunnen gaan);
  • Niet na te maken.

Waar wordt ons geld gedrukt?

Het is de taak van de Europese Centrale Bank (ECB) om te bepalen of er meer bankbiljetten in omloop moeten worden gebracht. Ook heeft zij inzage in de aanwezige hoeveelheid, per coupure (de grootte waarin bankbiljetten worden uitgegeven). Vervolgens geven zij de opdracht aan één van de nationale banken om een bepaalde coupure te laten drukken. De verschillende nationale banken wisselen vervolgens de verschillende coupures uit.

Ieder bankbiljet is voorzien van codes, waaruit kan worden opgemaakt in welke land het biljet is gedrukt en bij welke drukkerij.

Hoe ontstaat de hoogte van de rente?

Rente is niets anders dan een vergoeding die je krijgt wanneer je geld uitleent. Een goed voorbeeld hiervan is het uitlenen van geld aan de bank, hierover ontvang je rente. Daarnaast betaal je veelal rente over iets dat je koopt ‘op de pof’ (zonder direct te betalen).

Rente heeft een drietal functies:

  • Soort vergoeding aan diegene waarvan je iets leent;
  • Bevorderen van betalingen;
  • Compensatie van de inflatie.

De rente kan veranderen, alles valt of staat met de economie. Wanneer het minder goed gaat met de economie, zal de rente zakken. Immers, bij een lage rente zal men eerder geneigd zijn te investeren. Dit zie je bij de huizenmarkt goed terug. De lage rente zorgt er voor dat mensen zich een eigen huis kunnen permitteren.

Wat is inflatie?

Inflatie is te omschrijven als het algemeen prijspeil dat omhoog gaat, waardoor de koopkracht omlaag gaat. Stel, je kocht in 2004 een appel voor €0,50 en een jaar later kost diezelfde appel €1,-, dan heb je te maken met een inflatie van 100%. Je koopt voor hetzelfde geld enkel een halve appel. Het tegenovergestelde van inflatie is deflatie. Bij deflatie gaat je koopkracht juist omhoog.
Het CBS houdt in Nederland precies bij hoe het algemeen prijsniveau zich verhoudt ten opzichte van voorgaande jaren. Dit doet zij aan de hand van gemiddelde bestedingspatronen per gezin, waarbij per productcategorie (boodschappen, huur) een wegingsfactor hieraan wordt gekoppeld. Hierdoor kan een bepaalde categorie zwaarder meewegen in het geheel, waaruit een algemeen beeld van de stand van zaken volgt.

Cryptocurrency: Het nieuwe geld?

Cryptocurrency is digitaal geld met een decentraal karakter. Het is van niemand, maar iedereen kan het gebruiken. De bitcoin is de eerste cryptocurrency die werd uitgebracht. Het streven was naar een munt die volledig los stond van het bestaande geld. Daarbij kan het geld anoniem worden gebruikt en uitgegeven.

Crypto portefeuille
Cryptocurrency

Vandaag de dag bestaan er honderden soorten cryptomunten en is het erg populair. Mensen verdienen er geld aan door het zogenaamde minen (delven van coins) en door er mee te handelen. Op deze manier is een aantal mensen al heel rijk geworden.

De vraag blijft of dit ooit het nieuwe geld gaat worden. Als dit het geval is, zal er ongetwijfeld een eigen cryptocurrency worden ontwikkeld door de verschillende nationale banken.

Wat verdient een….

In Nederland rust nog steeds het taboe op open zijn over het salaris, wat we verdienen houden we graag voor onszelf. Onderzoek wijst echter uit dat we dit juist wel zouden moeten zijn. Gebleken is dat het openbaar maken van het salaris een ander zou motiveren om nog beter diens werk uit te oefenen. Wanneer we het salaris voor onszelf blijven houden en er na jaren werken achter komen dat een ander personeelslid veel meer verdiende, ontstaat met terugwerkende kracht onvrede. Enkele Amerikaanse bedrijven hebben daarom transparantie geboden als het gaat om de salarissen.

Maar goed, hier zijn we nog niet zo ver. Bij Onetime hebben we een topic dat gaat over geld verdienen, waar enkele Onetimers weliswaar bekend maken wat hun salaris is.

Onetime staat met haar website bovendien vooraan in de rij als het gaat om het inzichtelijk maken van verdiensten van bepaalde beroepen, topsporters en artiesten. We merken dat hier grote nieuwsgierigheid naar is. Wellicht motiveert het jou als lezer zelfs om een bepaalde beroepskeuze te maken.

Meer over: Wat verdient een…

Hoeveel verdient…

Forum & geld

Op ons forum proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen als het gaat om geld. Handige tips, voordeeltjes, goedkope reizen naar Vegas, maar ook persoonlijke bespaartips, komen hier aan de orde. Bovendien bespreken we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cryptomunten. Verschillende forumleden posten met enige regelmaat de laatste ontwikkelingen en daarbij de ontwikkelingen van hun cryptocurrency portefeuille…

Meer Geld en Financiëel